CEFBİR PLUS 300/125 mg Film Kaplı Tablet Ağızdan alınır.
Etken Madde
Her bir film kaplı tablette 300 mg sefdinir ve 125 mg Klavulanik Asit’e eşdeğer miktarda 297,88 mg Potasyum Klavulanat; Avicel (1:1) karışımı bulunmaktadır.Yardımcı maddeler
Avicel pH 102, karboksimetilselüloz-kalsiyum, P.V.P.K.-25, aerosil 200, magnezyum stearat, opadry II 85G18490 [polietilen glikol/makrogol, titanyum dioksit (E 171), talk, polivinil alkol ve lesitin (soya) (E322)] içermektedir.Bu Kullanma Talimatında:
1. CEFBIR PLUS nedir ve ne için kullanılır?
2. CEFBIR PLUS’i kullanmadan önce dikkat edilmesi gerekenler
3. CEFBIR PLUS nasıl kullanılır?
4. Olası yan etkiler nelerdir?
5. CEFBIR PLUS’in saklanması
Başlıkları yer almaktadır.
2.CEFBIR PLUS nedir ve ne için kullanılır?
CEFBİR PLUS’m etkin maddesi olan sefdinir oral geniş spektrumlu, yan sentetik, bir 3. Kuşak sefalosporin grubundan antibiyotikdir.
CEFBIR PLUS, 300 mg Sefdinir ve 125 mg Klavulanik Asit’e eşdeğer miktarda 297,88 mg Potasyum Klavulanat - Avicel (1:1) kanşımı içeren beyaz, oblong, bikonveks film kaplı tabletler şeklindedir. CEFBIR PLUS, 20 film kaplı tablet içeren PVC / PVDC - Alüminyum blister ambalajlarda piyasaya sunulmaktadır.
Klavulanik asidin CEFBIR PLUS formülasyonundaki varlığı, sefdiniri beta-laktamaz enzimlerince parçalanmaktan korur ve sefdinirin etkisini normalde dirençli olan çok sayıda bakteriyi de içine alacak şekilde genişletir.
CEFBIR PLUS aşağıda yer alan hastalıkların tedavisinde kullanılır:
- Toplum kökenli akciğer iltihabı (pnömoni)
- Kronik bronşitin akut alevlenmesi (Bronş iltihabı)
- Cilt ve yumuşak doku enfeksiyonları
- Akut maksiller sinüzit (Yüz kemiklerinin içindeki hava boşluklarının iltihabı)
- Faranjit/Tonsilit (Bademcik iltihabı/Yutak iltihabı)
3.CEFBIR PLUS nasıl kullanılır ?
Uygun kullanım ve doz/uygulama sıklığı için talimatlar
CEFBIR PLUS’ı her zaman doktorunuzun talimattan doğrultusunda kullanınız.
Bir günde önerilen en yüksek sefdinir dozu 600 mg’dır.
Akciğer iltihabı tedavisinde: 10 gün boyunca 12 saat ara ile 1 film kaplı tabletBronşların iltihap tedavisinde: 5-10 gün boyunca 12 saat ara ile 1 film kaplı tablet veya 10 gün boyunca 24 saat ara ile 2 film kaplı tabletYüz kemiklerinin içindeki hava boşluklarının iltihabı: 10 gün boyunca 12 saat ara ile 1 film kaplı tablet veya 10 gün boyunca 24 saat ara ile 2 film kaplı tabletBademcik iltihabı/Yutak iltihabı tedavisinde: 5-10 gün boyunca 12 saat ara ile 1 film kaplı tablet veya 10 gün boyunca 24 saat ara ile 2 film kaplı tabletDeri iltihaplarının tedavisinde: 10 gün boyunca 12 saat ara ile 1 film kaplı tablet kullanılması önerilir.Uygulama şekli:Ağızdan uygulanır.
CEFBIR PLUS film kaplı tablet bütün olarak yutulmalıdır, emilmemeli veya çiğnenmemelidir. Tabletin mideye ulaşmasına yardımcı olmak için CEFBIR PLUS bir bardak su ile alınmalıdır.
Değişik yaş gruplan:Çocuklarda kullanımı
Yeni doğanlarda ve 6 ayın altındaki çocuklarda sefdinirin etkililiği ve güvenliliği kanıtlanmamıştır. 6 ay-12 yaş arasındaki çocuklarda uygun olan doz ve farmasötik dozaj şekillerinin kullanılması önerilir. Vücut ağırlığı 43 kg ve üzerindeki veya 12 yaşından büyük çocuklar, maksimum günlük sefdinir dozu olan 600 mg’ı (2 film kaplı tableti) alabilirler.
Yaşlılarda kullanımı
Böbrek bozukluğu olmayan yaşlı hastalarda doz ayarlaması yapılmasına gerek yoktur.
Özel kullanım durumlan:Böbrek yetmezliği:
Böbrek yetmezliği veya hemodiyaliz uygulaması varsa doktorunuz böbrek fonksiyon değerlerine göre doz ayarlamasını yapacaktır.
Karaciğer yetmezliği:
Karaciğer yetmezliğinde doktor kontrolünde dikkatli kullanılması önerilir.
Eğer CEFBİR PLUS’ın etkisinin çok güçlü veya zayıf olduğuna dair bir izleniminiz var ise doktorunuz veya eczacınız ile konuşunuz.
Kullanmanız gerekenden daha fazla CEFBIR PLUS kullanırsanız
CEFBİR PLUS’dan kullanmanız gerekenden fazlasını kullanmışsanız bir doktor veya eczacı ile konuşunuz.
Doktora ya da hastaneye giderken ilacınızı yanınızda götürünüz.
Sefdinir’in insanlarda fazla kullanımı ile yeterli veri bulunmamaktadır. Diğer Ş-laktam antibiyotiklerinin fazla kullanımı ile kusma, mide bulantısı, mide çukuru rahatsızlığı, ishal ve kafa karışıklığı gibi zehirlenme belirtileri görülmektedir. Kan diyalizi böbrek rahatsızlığı olan bireylerde sefdinir’i vücuttan hemen attığından ciddi zehirlenme olaylarının görülmemesinde yardımcı olmaktadır.
CEFBIR PLUS'i kullanmayı unuttuysanız
Tabletinizi almayı unutursanız hatırladığınız zaman alınız. Birden fazla doz almayı unuttuysanız doktorunuza bildiriniz.
Unutulan dozları dengelemek için çift doz almayınız.
CEFBİR PLUS ile tedavi sonlandınldığmda oluşabilecek etkiler:
Eğer CEFBlR PLUS kullanımı konusunda herhangi bir sorun ile karşılaşırsanız doktorunuza
veya eczacımza danışınız.
Doktorunuza danışarak CEFBİR PLUS kullanımım sonlandırabilirsiniz.
4.Olası yan etkiler nelerdir ?
Tüm ilaçlar gibi CEFBIR PLUS’in içeriğinde bulunan maddelere duyarlı olan kişilerde yan etkiler olabilir.
etkiler olabilir.
Aşağıdakilerden biri olursa, CEFBİR PLUS’ı kullanmayı durdurunuz ve DERHAL
doktorunuza bildiriniz veya size en yakın hastanenin acil bölümüne başvurunuz:
Ellerin, ayakların, bileklerin, yüzün, dudakların şişmesi ya da ağzın veya boğazın yutmayı veya nefes almayı zorlaştıracak şekilde şişmesi (bu durumlar ilaca karşı ciddi alleıjiniz olduğunu gösterebilir)Karın ağrısı ve ateşle beraber, ciddi, inatçı, kanlı da olabilen ishal (bu durum, uzun süreli antibiyotik kullanımına bağlı, nadiren meydana gelen ciddi bir barsak iltihaplanması olan psödomembranöz koliti işaret edebilir)Barsak düğümlenmesi (ileus), üst sindirim kanalı (üst gastrointestinal sistem) kanaması,Kalp yetmezliği, kalp krizi (miyokart infarktüsü), göğüs ağrısıAstım alevlenmesi, solunum yetmezliğiBir çeşit akciğer iltihabı (idiyopatik interstisyel pnömoni)Karaciğer iltihabı (hepatit), karaciğer yetmezliğiDerinin ciddi hastalıkları (toksik epidermal nekroz)Akut böbrek yetmezliğiAteş, deride iğne başı şeklinde kırmızılık ve morarmalar, bilinç bulanıklığı, baş ağrısı ve trombositlerin (kan pulcuklan) sayısmda azalma ile görülen hastalık (idiyopatik trombositopenik purpura)Bunların hepsi çok ciddi yan etkilerdir.
Eğer bunlardan biri sizde mevcut ise, sizin CEFBİR PLUS’a karşı ciddi alerjiniz var demektir.
Acil tıbbi müdahaleye veya hastaneye yatırılmanıza gerek olabilir.
Bu çok ciddi yan etkilerin hepsi oldukça seyrek görülür.
Aşağıdakilerden herhangi birini fark ederseniz, hemen doktorunuza bildiriniz veya size en yakın hastanenin acil bölümüne başvurunuz:
Derinin döküntü ve kaşıntılarla seyreden bazı hastalıkları (eksfolyatif dermatit, eritema multiform, eritema nodozum)Bilinç kaybıTansiyon yüksekliği (hipertansiyon)Mide ve/veya oniki parmak barsağmda yara (peptik ülser)Kan akyuvar sayılarında artma ya da azalmaKan eozinofil sayılarında artma (bir tür alerji hücresi)Kan trombosit (pıhtılaşmayı sağlayan kan hücresi, kan pulcuğu) sayılarında artma ya da azalma (kendini alışılmadık kanama eğilimleri olarak gösterebilir)Bir tür kansızlık (hemolitik anemi)Eritrositlerin (kırmızı kan hücreleri) içindeki dokulara oksijen taşıyan renkli madde (hemoglobin) düşüklüğüElektrolit (kalsiyum, fosfor, potasyum gibi) düzeylerinde değişikliklerÇizgili kas dokusu yıkımı (rabdomiyoliz)Böbrek rahatsızlığı (nefropati)Bunların hepsi ciddi yan etkilerdir. Acil tıbbi müdahale gerekebilir.
Ciddi yan etkiler çok seyrek görülür.
Aşağıdakilerden herhangi birini fark ederseniz doktorunuza söyleyiniz:
Vajina iltihabı (vajinit)Vajinada pamukçuk (vajinal moniliasis)Dışkılama değişiklikleri (ishal veya kabızlık gibi)Hazımsızlık (dispepsi)GazBulantıKarın ağrısıAğız kuruluğuDöküntüKaşıntıBaş ağrısıSersemlik hissiKemik ve karaciğer fonksiyonlarım gösteren kan testlerinde geçici yükselmelerBöbrek fonksiyonlarım gösteren kan testlerinde değişikliklerKan pıhtılaşma bozukluklarıİstem dışı hareketler ,İdrarda akyuvar ve protein yükselmesiİdrar yoğunluğunun artması ya da azalmasıBunlar CEFBİR PLUS’m hafif yan etkilerdir.
Yan etkilerin raporlanması
2.CEFBIR PLUS kullanmadan önce dikkat edilmesi gerekenler
CEFBIR PLUS'i aşağıdaki durumlarda KULLANMAYINIZ
Sefdinir, diğer sefalosporinlere ya da ilacm içeriğindeki yardımcı maddelerden herhangi birine karşı aleıjiniz varsa kullanmayınız.
CEFBIR PLUS'i aşağıdaki durumlarda DİKKATLİ KULLANINIZ
Eğer;
Sefdinire, sefalosporin grubu antibiyotiklere, penisilinlere veya diğer ilaçlara karşı aleıjikseniz,İlacı kullandığınız süre içerisinde dirençli mikroorganizmaların neden olduğu, tedavi gerektirecek bir enfeksiyon gelişirse,Daha önce kolit (bağırsak iltihabı) geçirdiyseniz,Ciddi böbrek hastalığınız varsa doktorunuza danışınız.ilacı kullandığınız süre içerisinde veya tedavi sonrasında ishaliniz varsa, doktorunuza söyleyiniz. Bu durum, antibiyotik tedavisini takiben ortaya çıkabilen ve tedavinin durdurulup özel bir tedaviye başlanmasını gerektirebilecek, ciddi bir bağırsak iltihaplanmasının (psödomembranöz kolit) belirtisi olabilir.Bu uyanlar geçmişteki herhangi bir dönemde dahi olsa sizin için geçerliyse lütfen doktorunuza danışınız.
CEFBIR PLUS'in yiyecek ve içecek ile kullanılması
Yemeklerden bağımsız olarak alınabilir.
Hamilelik
İlacı kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız.
Hamilelik döneminde CEFBIR PLUS kullanımı hakkında yeterli çalışma olmadığından, ancak doktorunuzun uygun gördüğü durumlarda kullanınız.
Tedaviniz sırasında hamile olduğunuzu fark ederseniz hemen doktorunuza veya eczacınıza danışınız.
Emzirme
İlacı kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız.
Emzirme dönemindeyseniz doktorunuza söyleyiniz.
Araç ve makina kullanımı
CEFBIR PLUS’m araç ve makine kullanımı üzerine önemli bir etkisi bulunmamaktadır.
CEFBİR PLUS’m içeriğinde bulunan bazı yardımcı maddeler baklanda önemli bilgilerCEFBIR PLUS soya yağı ihtiva eder. Eğer fiştik ya da soyaya aleıjiniz varsa, bu tıbbi ürünü kullanmayınız.
Diğer ilaçlar ile birlikte kullanımı
CEFBIR PLUS ile aynı zamanda herhangi bir ilaç özellikle de aşağıda belirtilenleri almadan önce doktor veya eczacınıza danışmaksınız.
Alüminyum veya magnezyum içeren antasitleri (mide yanması ve mide ağrısı için kullanılan ilaçlar) CEFBIR PLUS ile aynı anda almayınız. Bu ilaçlan kullanmanız gerekiyorsa CEFBIR PLUS’ı bu ilaçlan almadan en az 2 saat önce veya 2 saat sonra alınız.Probenesid (gut hastalığı tedavisinde kullanılır) böbreklerinizin ilacı atma yeteneğini azaltabilir.Demir destekleri ve demirle güçlendirilmiş besinleri CEFBIR PLUS ile aynı anda almayınız. Bu ilaçlan kullanmanız gerekiyorsa CEFBIR PLUS’ı bu ilaçlan almadan en az 2 saat önce veya 2 saat sonra alınız.Böbrekler üzerine zararlı olma ihtimali olan ilaçlar (aminoglikozit antibiyotikler, kolistin, polimiksin, viomisin gibi) ve etkisi güçlü idrar söktürücüler (etakrinik asit, furosemid gibi)CEFBIR PLUS kullanımı bazı laboratuvar testlerinin (direkt Coombs testi; kansızlığın olup olmadığım araştırmak için yapılan test) sonuçlarım etkileyebilir.
5.CEFBIR PLUS'in saklanması
CEFBİR PLUS’ı çocukların göremeyeceği, erişemeyeceği yerlerde ve ambalajında saklayınız. 25°C’nin altındaki oda sıcaklığında saklayınız.
Son kullanma tarihi ile uyumlu olarak kullanınız
Ambalajdaki son kullanma tarihinden sonra CEFBIR PLUS'i kullanmayınız.
Eğer üründe ve/veya ambalajında bozukluklar fark ederseniz CEFBIR PLUS'i kullanmayınız.
Ruhsat Sahibi:
Üretim Yeri:
Celtis ilaç San. ve Tic. A.Ş.
Yıldız Teknik Üniversitesi Davutpaşa Kampüsü
Teknoloji Geliştirme Bölgesi Dİ Blok Kat:3
Esenler/ISTANBUL
Telefon: 0 850 201 23 23
Faks: 0 212 482 24 78
e-mail:
Neutec Cef ilaç San. ve Tic. A.Ş.
1 .OSB. 2. Yol No:2 Adapazarı / SAKARYA
( ) tarihinde onaylanmıştır.
KISA İJRUN BILGISI
1. BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI CEFBİR PLUS 300/125 mg Film Kaplı Tablet
2. KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİMİ Etkin madde:
Her bir film kaplı tablette 300 mg sefdinir ve 125 mg klavulanik asit'e eşdeğer miktarda 297,88 mg potasyum klavulanat - avicel (1:1) karışımı bulunmaktadır.
Yardımcı maddeler:
Yardımcı maddeler için 6.1'e bakınız.
3. FARMASÖTİK FORiMU Film Kaplı Tablet
Beyaz, oblong, bikonveks film kaplı tabletler.
4. KLİNİK ÖZELLİKLER
4.1 Terapötik endikasyonlar
CEFBİR PLUS, yetişkin ve ergenlerde toplum kökenli pnömoni, kronik bronşitin akut alevlenmesi, akut maksiler sinüzit, farenjit/tonsillit, komplike olmayan deri ve yumuşak doku enfeksiyonlannın tedavisinde endikedir.
4.2 Pozoloji ve uygulama şekli Pozoloji/uygulama sıklığı ve süresi:
Yetişkinler
Yetişkinler ve 13 yaşın üzerindeki adolesanlar için önerilen doz ve tedavi süresi aşağıdaki verilmiştir.
Üsl solunum yolu enfeksiyonları:
Akut maksiller sinüzit 10 gün boyunca 12 saat ara ile günde 2 defa 1 adet CEFBİR PLUS 300/125 mg Film Kaplı Tablet veya 10 gün boyunca günde 1 defa 2 adet CEFBİR PLUS 300/125 mg Film Kaplı Tablet ile tedavi edilebilir.
Farenjit/tonsilit 5-10 gün boyunca 12 saat ara ile günde 2 defa 1 adet CEFBİR PLUS 300/125 mg Film Kaplı Tablet veya 10 gün boyunca günde 1 defa 2 adet CEFBİR PLUS 300/125 mg Film Kaplı Tablet ile tedavi edilebilir.
Alt solunum yolu enfeksiyonları:
Kronik bronşitin akut alevlenmeleri, 5-10 gün boyunca 12 saat ara ile günde 2 defa 1 adet CEFBİR PLUS 300/125 mg Film Kaplı Tablet veya 10 gün boyunca günde l defa 2 adet CEFBİR PLUS 300/125 mg Film Kaplı Tablet ile tedavi edilebilir.
Toplum kökenli pnömoni 10 gün boyunca 12 saat ara ile günde 2 defa 1 adet CEFBİR PLUS 300/125 mg Film Kaplı Tablet ile tedavi edilebilir.
Komplike olmayan deri ve yumuşak doku enfeksiyonları:
Komplike olmayan deri ve yumuşak doku enfeksiyonları 10 gün boyunca 12 saat ara ile günde 2 defa 1 adet CEFBİR PLUS 300/125 mg Film Kaplı Tablet ile tedavi edilebilir.
Uygulama şekli:
Ağızdan uygulanır.
CEFBİR PLUS Film Kaplı Tablet bütün olarak yutulmahdır, emilmemeli veya çiğnenmemelidir. Tabletin mideye ulaşmasına yardımcı olmak için CEFBİR PLUS bir bardak su ile alınmalıdır.
CEFBİR PLUS Film Kaplı Tablet yemekten önce veya yemekle beraber alınır.
Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:
Böbrek yetmezliği:
Kreatinin klerensi <30mL/dakika olan yetişkin hastalara günde bir defa 300/125 mg CEFBİR PLUS Film Kaplı Tablet verilmelidir. Kronik hemodiyaliz hastalanna tavsiyen edilen başlangıç dozu birer gün ara ile 300/125 mg CEFBİR PLUS Film Kaplı Tablettir (veya sefdinir dozu 7mg/kg olacak şekilde alınır). Her hemodiyalizden sonra hastalara 300/125 mg CEFBİR PLUS Film Kaplı Tablet verilmelidir. Hemodiyaliz uygulamasını müteakiben gün aşırı 300/125 mg CEFBİR PLUS Film Kaplı Tablet veya sefdinir dozu 7 mg/kg olacak şekilde sefdinir/klavulanik asit uygulanmalıdır.
Hastanın ml/dakika cinsinden kreatinin klerensi (Cicr) değeri aşağıdaki formülden
yararlanılarak, elde edilen serum kreatinin (mg/dl) değerleriyle hesaplanabilmektedir:
[140 - yaş (yıl)] x ağırlık (kg)
Cicr = _ (X 0,85 [bayanlar için])
72 X serum kreatinin değeri (mg/dl)
Pediyatrik hastalarda kreatinin klerensi aşağıdaki formülden yararlanılarak hesaplanabilir:
Vücut ağırlığı veya uzunluğu
Cicr = K X _
serum kreatinin değeri (mg/dl)
Bir yaş üstü pediyatrik hastalarda K= 0,55 ve bir yaş ve altındaki bebeklerde K= 0,45'dir. Karaciğer yetmezliği:
Karaciğer yetmezliği olan hastalarda yeterli bilgi bulunmamaktadır.
Pediyatrik popülasyon:
Üst solunum yolu enfeksiyonları:
Akut orta kulak iltihabı tedavisinde 5-10 gün boyunca sefdinir dozu 7 mg/kg olacak şekilde 12 saat ara ile günde 2 defa veya 10 gün boyunca sefdinir dozu 14 mg/kg olacak şekilde günde 1 defa sefdinir/klavulanik asit uygulanır.
Akut maksiller sinüzit tedavisinde 10 gün boyunca sefdinir dozu 7 mg/kg olacak şekilde 12 saat ara ile günde 2 defa veya sefdinir dozu 14 mg/kg olacak şekilde günde 1 defa sefdinir/klavulanik asit uygulanır.
Farenjit/tonsilit tedavisinde 5-10 gün boyunca sefdinir dozu 7 mg/kg olacak şekilde 12 saat ara ile günde 2 defa veya 10 gün boyunca sefdinir dozu 14 mg/kg olacak şekilde günde l defa sefdinir/klavulanik asit uygulanır.
Komplike olmayan deri ve yumuşak doku enfeksiyonları:
Komplike olmayan deri ve yumuşak doku enfeksiyonları tedavisinde 10 gün boyunca sefdinir dozu 7 mg/kg olacak şekilde 12 saat ara ile günde 2 defa sefdinir/klavulanik asit uygulanır.
43 kg ve üzerindeki çocuklara yetişkin dozu (12 saat ara ile günde 2 defa l adet CEFBİR PLUS 300/125 mg Film Kaplı Tablet veya günde l defa 2 adet CEFBİR PLUS 300/125 mg Film Kaplı Tablet) yukarıda belirtildiği şekilde uygulanmalıdır.
Geriyatrik popülasyon:
Böbrek bozukluğu olmayan yaşlı hastalarda doz ayarlaması yapılmasına gerek yoktur.
4.3. Kontrendikasyonlar
CEFBİR PLUS, sefdinir, klavulanik asit veya ilacın içerisinde yer alan maddelerden herhangi birine karşı aşın duyarlılığı olan hastalarda kontrendikedir.
4.4. Özel kullanım uyarılan ve önlemleri
Sefdinir tedavisine başlanmadan önce hastanın sefdinir, diğer sefalosporinler, penisilinler veya diğer ilaçlara karşı aşın hassasiyeti olup olmadığı araştınlmalıdır. Penisilin alerjisi olan hastalarda sefdinir tedavisi başlanacaksa mutlaka dikkatli olunmalıdır. Sefdinire kaşı aleijik reaksiyon oluştuğunda ilaç tedavisi kesilmelidir. Ciddi akut aşırı duyarlılık reaksiyonu epinefrin, intravenöz sıvı uygulaması, intarvenöz antihistaminikler, kortikosteroidler, pressör aminler ile tedaviyi ve oksijen verilmesi ile hava yolu açılması gerekebilir.
CEFBİR PLUS gibi antibakteriyel ilaçların hepsi ile Clostridium difficileC.difficile'nin
aşırı çoğalmasına neden olmaktadır.
C.difftcileC.difficile'n\n
hipertoksin üreten suşlan morbidite ve mortalite artışına neden olmaktadır. Bu enfeksiyonlar antimikrobiyal tedaviye dirençli olabilir ve kolektomi gerekebilir. Antibiyotik kullanımdan sonra diyare görülen hastalarda CDİD düşünülmelidir. Antibakteriyel ilaçlann kullanımından sonra iki aydan daha fazla süre sonra CDİD oluştuğu bildirilmiştir bu nedenle hastanın medikal öyküsü gerekmektedir.
CDİD oluştuğu şüpheli veya kesinleşmişse C.difficile'q
karşı etkili olmayan antibiyotik tedavisinin sonlandırılması gerekebilir.
Diğer geniş spektrumlu antibiyotiklerde olduğu gibi uzun süreli tedavi dirençli organizmaların gelişmesine neden olabilir. Hastanın dikkatli bir biçimde izlenmesi gerekmektedir. Eğer tedavi süresince süperinfeksiyon gelişirse, uygun alternatif tedavi uygulanmalıdır.
Diğer geniş spektrumlu antibiyotikler gibi sefdinir de kolit öyküsü olan kişilere verilirken dikkatli olunmalıdır.
Geçici veya kronik böbrek bozukluğu hastalarda (kreatin klerensi <30 mL/dak) önerilen doz kullanılması yüksek konsantrasyonda sefdinire uzun süre maruz kalınmasına yol açabileceğinden sefdinirin toplam günlük dozu azaltılmalıdır.
Magnezyum veya alüminyum içeren antasidler sefdinir absorpsiyonunu engeller. Eğer CEFBİR PLUS tedavisi süresince antasid uygulaması gerekliyse antasidler CEFBİR PLUS'dan en az 2 saat önce veya sonra alınmalıdır.
Demir içeren multivitaminler dahil demir takviyeleri absorpsiyonunu engeller. Eğer CEFBİR PLUS tedavisi süresince demir takviyesi gerekliyse demir takviyesi CEFBİR PLUS'dan en az 2 saat önce veya sonra alınmalıdır.
Tüm beta-laktam antibiyotiklerde olduğu gibi, özellikle uzun süreli tedavilerde nötropeni ve daha nadir olarak agranülositoz gelişebilir. Bu sebeple, 10 günden uzun süren tedavilerde kan sayımları izlenmelidir ve nötropeni gelişmesi durumunda tedavi sonlandırılmalıdır.
4.5. Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri
Antasidler:
Alüminyum veya magnezyum içeren antasidlerle birlikte kullanıldığmda sefdinirin Cmaks ve absorpsiyon miktarı yaklaşık % 40 oranında azalır. Cmaks değerine ulaşma süresi de 1 saat uzar. Antasid sefdinir'den 2 saat önce veya sonra alınmışsa sefdinir farmakokinetiği üzerine belirgin etki göstermez. Eğer antasidlerin sefdinir kullanımı sırasında alınması gerekiyorsa antasidlerin sefdinir alımmdan en az 2 saat önce veya sonra alınmalıdır.
Probenesid:
Diğer beta laktam antibiyotiklerde olduğu gibi probenesid sefdinirin de renal atılımmı inhibe ederek sefdinirin maksimum plazma konsantrasyonunun yaklaşık %54 oranında artmasına ve yarılanma ömrünün %50 oranında uzamasına neden olur.
Demir içeren ilaç veya demir içeren yiyecekler:
Sefdinirin 60 mg elemental demir içeren bir terapötik demir takviyesi veya 10 mg elemental demir içeren vitaminler ile birlikte alındığında sefdinirin absorpsiyonu sırasıyla % 80 ve %31 oranında azalır. Eğer sefdinir kullanımı sırasında demir takviyesi alınması gerekiyorsa takviye sefdinir alımmdan en az 2 saat önce veya sonra alınmalıdır.
Temel demir içeren yiyeceklerin (kahvaltıda demir içeren yağların) sefdinirin üzerine etkisi araştırılmamıştır.
Sefdinir alan bireylerin dışkılarının kırmızımsı renkte olduğu rapor edilmiştir. Vakalann çoğunda hastalar demir içeren ürünler almıştır. Kırmızı renk, bağırsakta sefdinir ve sefdinirin parçalanmış ürünlerinin kombinasyonun ve demirin absorbe olmayışından kaynaklı oluşmaktadır.
Demir eklenmiş bebek mamalarıyla (2,2 mg elemental demir/6 oz) birlikte verilmesi sefdinirin farmakokinetik özellikleri etkilenmemiştir. Bu nedenle CEFBİR PLUS demir eklenmiş bebek mamalarıyla birlikte verilebilir.
Nefrotoksik potansiyeli olan ilaçlar;
Potansiyel nefrotoksik maddeler (aminoglikozit antibiyotikler, kolistin, polimiksin B, viomisin gibi) ve güçlü etkili diüretikler (etakrinik asit, furosemid gibi) ile kombine tedavi böbrek fonksiyon bozukluklarında artışa sebep olabileceğinden, bu tip tedavilerde böbrek fonksiyonları dikkatle takip edilmelidir. Özellikle böbrek fonksiyonlarında bozukluk olan hastalar yakından izlenmelidir.
Oral antikoagülanlar:
Sefalosporinler ve kumarin antikoagülanlarm birlikte kullanımında izole vakalarda kanama ile beraber ya da kanama olmaksızın protrombin zamanında uzama bildirilmiştir. Bu gibi vakalarda pıhtılaşma parametreleri izlenmelidir.
Oral kontraseptifler:
Sefalosporinler oral kontraseptitlerin etkinliğini azaltabilir. Bu nedenle hormonal olmayan ek bir kontraseptif yöntem uygulanması tavsiye edilir.
Nifedipin:
Bir kalsiyum kanal blokeri olan nifedipinin sefalosporin grubundan bir başka antibiyotiğin biyoyararlığmı %70 oranına kadar artırabildiği bildirilmiştir
Laboratuar testleri :
Nitroprusid kullanılan idrarda keton testlerinde yalancı pozitiflik görülebilir, nitroferrisiyanid kullanılan testlerde görülmez. Sefdinir Benedict solüsyonu veya Fehling solüsyonu idrar glukoz testlerinde yalancı pozitiflik görülebilir. Enzimatik glukoz oksidaz reaksiyonlarına dayanan glukoz testlerinin kullanılması önerilmektedir.
4.6. Gebelik ve iaktasyon Genel tavsiye
Gebelik kategorisi B'dir.
Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar/Doğum kontrolü (Kontrasepsiyon)
Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlarda ve doğum kontrolü (kontrasepsiyon) uygulayanlarda ilacın kullanımı yönünden bir öneri bulunmamaktadır.
Gebelik dönemi
Hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalar, gebelik / embriyonal/ fetal gelişim/ doğum ya da doğum sonrası gelişim ile ilgili olarak doğrudan ya da dolaylı zararlı etkiler olduğunu göstermemektedir.
Gebe kadınlarda yeterli ve iyi kontrollü çalışma bulunmadığından, hekim tarafından zorunlu görülmedikçe gebelik döneminde kullanılmamalıdır.
Laktasyon dönemi
Sefdinirin tek doz 600 mg'ın uygulanmasını takiben, insan sütünde bulunduğu tespit edilmemiştir.
üreme yeteneği /FertiHte
Klinik dışı çalışmalarda, sefdinir verildiğinde üreme performansı, doğurganlık ve sperm değerlendirme parametreleri etkilenmemiştir. Üreme toksisitesi çalışmalarına dayalı klinik dışı veriler insanlara yönelik potansiyeli bir risk ortaya koymamaktadır.
4.7 Araç ve makine (pullanmaya etkisi
CEFBİR PLUS'ın araç ve makine kullanımı üzerine herhangi bir etkisi yoktur.
4.8. İstenmeyen etkiler
Sefdinirin güvenlik profili 3841 yetişkin ve adolesan hastalarla yapılan klinik çalışmalardan alman verilere dayanmaktadır. Görülen yan etkilerin çoğunun hafif şiddette olduğu ve kendi kendine iyileştiği belirtilmiştir. Sefdinir kullanımıyla ilişkili kalıcı sakatlık ve ölüm görülmemiştir.
Yetişkinlerde ve adolesanlarda en sık raporlanan istenmeyen etki diyare, vajinal moniliyaz. bulantı, baş ağrısı, abdominal ağn ve vajinittir.
İstenmeyen ilaç reaksiyonları aşağıda tanımlanan sıklığa göre listelenmiştir:
Çok yaygın (>1/10); yaygın (>1/100 ila <1/10); yaygın olmayan (>1/1.000 ila <1/100); seyrek (>1/10.000 ila <1/1.000); çok seyrek (<1/10.000); bilinmiyor (eldeki verilerden hareketle tahmin edilemiyor).
Sinir sistemi hastalıkları Yaygın: Baş ağrısı
Yaygın olmayan: Uykusuzluk, uyku hali, baş dönmesi
Gastrointestinal hastalıklar
Çok yaygın: Diyare
Yaygın: Karın Ağrısı, mide bulantısı
Yaygın olmayan: Midede gaz, kusma, hazımsızlık, kabızlık, anormal dışkı Deri ve deri altı doku hastalıkları Yaygın olmayan: Cilt döküntüsü, kaşmtı Enfeksiyonlar ve enfestasyonlar
Yaygın: Vajinit (kadınlarda), vajinal moniliyaz (kadınlarda)
Yaygın olmayan: Moniliyaz Üreme sistemi hastalıkları Yaygın olmayan: Lökore (kadınlarda)
Genel bozukluklar ve uygulama bölgesine ilişkin bozukluklar
Yaygın olmayan: Yorgunluk, ağız kuruluğu, iştah azalması
Sefdinirin pediyatrik popülasyonda güvenlik profili 1783 çocuk hastayla yapılan klinik çalışmalardan alınan verilere dayanmaktadır. Görülen yan etkilerin çoğunun hafif şiddette olduğu ve kendi kendine iyileştiği belirtilmiştir. Sefdinir kullanımıyla ilişkili kalıcı sakatlık ve ölüm görülmemiştir.
Gastrointestinai hastalıklar
Yaygın: Diyare, kusma
Yaygın olmayan: Karın ağrısı, anormal dışkı, hazımsızlık, bulantı
Sinir sistemi hastalıkları
Yaygın olmayan: Hiperkinezi
Deri ve deri altı doku hastalıkları
Yaygın: Cilt döküntüsü
Yaygın olmayan: Makülopapüler döküntü
Enfeksiyonlar ve enfestasyonlar
Yaygın olmayan: Vajinit (kız çocuklarda), vajinal moniliyaz (kız çozuklarda) kutanöz moniliyaz
Kan ve lenfatik sistem hastalıkları
Yaygm olmayan: Lökopeni Hepatobilier hastalıklarPazarlama Sonrası
Japonya da 1991 yılında sefdinirin pazarlama sonrası sefdinir ile ilişkisine bakılmaksızın istenmeyen olayların ve laboratuar testlerinin değişimi rapor edilmiştir; şok, anafiaksi ile birlikte nadir ölüm, fasiyel ve laringeal ödem, boğulma hissi, serum hastalığı reaksiyonları, konjuktivit, stomatit, Stevens-Johnson sendromu. toksik epidermal nekroz, eksfoliatif dermatitit, eritema multiforme, eritema nodosum, akut hepatit, kolestaz, fulminan hepatit, hepatik yetmezlik, sarılık, amilaz artışı, akut enterokolit, kanlı ishal, hemorajik kolit, melena, psödomembranöz kolit, pansitöpeni, granülositöpeni, lökopeni, trombositöpeni, idiyopatik trombositöpenik purpura, hemolitik anemi, akut solunum yetmezliği, astım atağı, ilaca bağlı pnömoni, ezonofilik pnömoni, idiyopatik interstiyel pnömoni, ateş, akut renal yetemezlik, nöropati, kanama eğilimi, koagülasyon bozukluğu, yaygın intravasküler koagülasyon, üst 01 kanama, peptik ülser, ileus, bilinç kaybı, alerjik vaskülit, olası Sefdinir-diklofenak etkileşimi.
kalp yetmezliği, göğüs ağrısı, miyokard enfarktüsü, hipertansiyon, rabdomiyoliz ve istemsiz hareketler.
4.9. Doz aşımı ve tedavisi
Sefdinirin insanlarda fazla kullanımı ve tedavisi ile ilgili veriler mevcut değildir. Kemirgenlerde yapılan akut toksisite çalışmalarında tek doz 5600 mg/kg yan etki oluşturmamıştır. Diğer P-laktam antibiyotiklerinin fazla kullanımı ile kusma, mide bulantısı, epigastrik rahatsızlık, ishal ve zihin karışıklığı gibi toksik belirtiler ve semptomlar görülmektedir. Hemodiyaliz, böbrek rahatsızlığı olan bireylerde sefdiniri vücuttan hemen attığından ciddi zehirlenme olaylarının görülmemesinde yardımcı olmaktadır.
5. FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLER
5.1. Farmakodinamik özellikler
Farmakoterapötik grubu: 3.kuşak sefalosporin ve beta-laktamaz inhibitörü kombinasyonu ATC Kodu: JOİDD
Sefdinir oral geniş spektrumlu. yarı sentetik, üçüncü kuşak bir sefalosporindir. Sefdinir penisilinler gibi bir beta-laktam antibiyotiktir ve bakterisit etki gösterir. Penisilinler ve bazı sefalosporinlere dirençli mikroorganizmalar sefdinire duyarlıdır. Sefdinirin S. aureusE. faecalis
suşlarmaa ait penisilin bağlayan protein (PBP) 2 ve 3 üzerine diğer sefalosporinlerden daha fazla etkinliği bulunmaktadır. Sefdinir çözünülebilir mediyatörlerle nötrofıl stimulasyonu sırasında, nötrofıllerden ekstrasellüler ortama miyeloperoksidaz salınımını inhibe etmektedir.
Klavulanik asit, sefolosporin ve penisilinlere dirençli mikroorganizmalarda sıklıkla karşılaşılan geniş spektrumdaki beta-laktamaz enzimlerini inaktive etmektedir. Klavulanik asit özellikle direnç gelişiminde etkili olan plazmid aracılı beta-laktamazlara karşı iyi bir aktiviteye sahiptir. Klavulanik asidin CEFBİR PLUS formülasyonundaki varlığı, sefdiniri beta-laktamaz enzimlerince parçalanmaktan korur ve sefdinirin etki spektrumunu normalde dirençli olan çok sayıda bakteriyi de içine alacak şekilde genişletir.
Sefdinirin. in vitro ve klinik enfeksiyonlarda aşağıdaki mikroorganizmalara karşı etkili olduğu gösterilmiştir
Aerobik Gram pozitif mikroorganizmalar
:
Staphylococcus aureııesStreptococcus pneumoniae
(penisiline duyarlı suşlar),
Streploccus pyogenes
Aerobik Gram negatif mikroorganizmalar:
Haemophilus influenzea
(beta laktamaz üreten suşlar dahil),
Haemophilus parainfluenzae
(beta laktamaz üreten suşlar dahil),
Moraxella catarrhalis
(beta laktamaz üreten suşlar dahil),
Sefdinirin, aşağıda belirtilmiş olan mikroorganizma suşlarma karşı minimum inhibitör konsantrasyonunun (MİK) <1,0 |ig/mL değerinde olduğu tespit edilmiştir. Ancak yeterli kontrollü çalışma bulunmaması nedeniyle bu organizmalara bağlı klinik enfeksiyonların sefdinirle tedavisinin güvenilirlik ve etkinliği saptanmamıştır. Bu mikroorganizmalar şunlardır:
Aerobik Gram pozitif mikroorganizmalar
:
Staphylococcus epidermidis
(yalnızca metisline duyarlı suşlar^
Streploccus agalactiae
Viridans streptokoklar.
Not: Sefdinir EnterococcusAerobik Gram negatif mikroorganizmalar:
Citrobacter diversus Escherichia coli Klebsiella pneumoniae Proteus mirahilis.
Not: Sefdinir PseudomonasEnterobacter
türlerine karşı etkisizdir.
5.2. Farmakokinetik özellikler Genel özellikler
Emilim:
Sefdinir oral uygulamadan 2-4 saat sonra maksimum plazma konsantrasyonlarına ulaşır. Sefdinir süspansiyonun tahmin edilen mutlak biyoyararlanımı %25'tir. Sefdinir yemeklerden bağımsız olarak alınabilir.
Sefdinir süspansiyonun 6 ay-12 yaş çocuklara tek doz 7 mg/kg uygulanmasından sonra Cmaks (|xg/mL), tmaks(sa) ve EAA (|ig sa/mL) değerleri sırasıyla; 2.30, 2.2, 8.31 ve 14 mg/kg sefdinir süspansiyon tek doz uygulanmasından sonra 3.86, 1.8, 13.4 olarak saptanmıştır.
Böbrek fonksiyonu normal olan hastalarda günde tek doz veya iki kez uygulama ile sefdinir plazmada birikmez.
Klavulanik asit oral uygulama sonrasında hızla ve iyi absorbe olur. Klavulanik asit %75 biyoyararlanım oranına sahiptir. Yapılan çalışmalarda klavulanik asidin yemek başlangıcında alınmasının absorbsiyonunu önemli ölçüde arttırdığı saptanmıştır. Yetişkinlerde oral yoldan 125 mg klavulanik asit verilmesinin ardından klavulanik asidin 50-60 dakika sonra maksimum serum konsantrasyonuna ( 3-5 mg/1) eriştiği tespit edilmiştir.
Dağılım ve protein bağlanması:
Sefdinirin erişkinlerdeki ortalama dağılım hacmi (Vd) 0.35L/kg (±0.29)'dır. Pediatrik popülasyonda (6 ay-12 yaş) sefdinirin dağılım hacmi 0.67L/kg (±0.38)'dir.
Sefdinir hem yetişkinde hem de çocuklarda plazma proteinlerine %60 ile %70 oranında bağlanır; bağlanma oranlan konsantrasyondan bağımsızdır.
Deri vezikütü:
Yetişkin bireylerde 300 ve 600 mg sefdinir alınımı takiben 4 ile 5. saatlerde medyan maksimal vezikül sıvı konsantrasyonun sırasıyla 0.65 (0.33 ile 1.1) ve 1.1 )i/mL (0.49 ile 1.9)'dir.
Bademcik dokusu:
Elektif tonsilektomiye giren yetişkin hastalarda 300 ve 600 mg sefdinir alınımı takiben
4.saatinde medyan bademcik doku sefdinir konsantrasyonu sırasıyla 0.25 (0.22 ile 0.46) ve 0.36 n/mL (0.22 ile 0.80) ve ortalama sinüs doku konsantrasyonu, plazma konsantrasyonunun %24'ne (±8) eş değerdi.
Sinüs doku:
Elektif maksiler ve etmoid sinüs cerrahisi olan yetişkin hastalarda 300 ve 600 mg sefdinir alınımını takiben 4 saat sonra sinüs dokusunda medyan sefdinir konsantrasyonu sırasıyla <0.12 (<0.12 ile 0.46) ve <0.21 (0.12 ila 2.0) |i/mL'dır. Bademcik dokusunda ortalama konsantrasyonu, plazma konsantrasyonunun %16'sına (±20) eş değer bulunmuştur.
Akciğer dokusu:
Tanısal bronskopiye giren yetişkin hastalarda 300 ve 600 mg sefdinir alınımından 4 saat sonra bronşiyal mukozadaki sefdinir konsantrasyonu (medyan değeri) sırasıyla 0.78 (<0.06 ile 1.33) ve 1.14 (<0.06 ile 1.92) |ig/mL ve plazma konsantrasyonları %31(±18)'dir. Epitel katman sıvısındaki konsantrasyonları (medyan değeri) ise sırasıyla 0,29 (<0.3 ile 4.73) ve 0.49 (<0.3 ile 0.59) ve plazma konsantrasyonunu %35 (±83)'dir.
Santral sinir sistemi:
Sefdinirin beyin omurilik sıvısına nüfuz ettiğine dair veri bulunmamaktadır.
Klavulanik asit'in proteinlere bağlanma oranı ise %22-30'dur. Klavulanik asit akciğerler, idrar, plevra ve periton sıvısı içinde dağılırlar.
Metabolizma:
Sefdinir kayda değer oranda metabolize olmaz.
Klavulanik asid insanda 2,5-dihidro-4-(2-hidroksietil)-5-okso-lH-pirol-3-karboksilik asid ve l-amino-4-hidroksi-bütan-2-on'a metabolize olur.
Eliminasvon:
Böbrekler yoluyla atılır ve plazma eliminasyon yarı ömrü (tı/2) ortalama 1.7 saattir. Böbrek fonksiyon bozukluğu olan hastalarda sefdinir klerensi azalmaktadır. Eliminasyonun büyük kısmı böbreklerle olduğundan, böbrek fonksiyonu bozuk olanlarda veya hemodiyaliz hastalarında doz ayarlaması gerekmektedir.
Klavulanik asit glomerular fıltrasyona uğrayarak idrarla atılır. Renal fonksiyonu bozuk olan hastalarda ilacın plazma yarı ömrüde o düzeyde uzar. Bu gibi hastalarda dozun hastanın durumuna göre ayarlanması gerekir.
Hastalardaki karakteristik özellikler
Böbrek Yetmezliği:
Çeşitli seviyelerde böbrek fonksiyonu olan 21 kişiyle yapılan bir çalışmada, sefdinirin oral ve renal klerensindeki belirgin düşüşler yaklaşık olarak kreatinin klerensindeki (CLcr) düşüşlere orantılıdır. Normal böbrek fonksiyonu olan hastalarla karşılaştırıldığında, böbrek yetmezliği olan hastalarda plazma sefdinir konsantrasyonu yüksek ve uzun süre kalmaktadır. CLcr 30 ve 60 mL/dak olan kişilerin Cmaks ve tı/2 'si yaklaşık 2 kat, EAA ise 3 kat artar. CLcr <30 mL/dak olan kişilerin Cmaks'ı ~ 2 kat, i\a
'si ~ 5 kat ve EAA ise 6 kat artar. Belirgin ciddi renal bozukluğu olan (kreatin klerensi <30 mL/dak ) hastalarda doz ayarlaması önerilmektedir.
Hemodiyaliz:
Hemodiyalize giren 8 yetişkin hastanın sefdinir fannakokinetik verilerine göre diyalizin sefdinirin vücuttan %63 oranında attığı ve görünen eliminasyonun tl/2 'si 16 saatten 3.2 saat'e azalttığı bildirilmiştir. Bu popülasyonda doz ayarlaması yapılmalıdır.
Karaciğer yetmezliği:
Sefdinir çoğunlukla böbreklerden elimine edildiğinden ve etkin bir şekilde metabolize olmadığından sefdinirin farmakokinetik çalışmaları karaciğer yetmezliği olan hastalarda yürütülmemiştir. Bu hasta popülasyonunda doz ayarlaması gerekmemektedir.
Gerivatrik hastalar:
Yaşın, sefdinirin farmakokinetiği üzerine etkisi 19-91 yaş aralığında olan 32 kişide tek doz 300 mg sefdinir alımından sonra incelenmiştir. Yaşlı bireylerde (N=16) sistemik sefdinir maruziyeti artmıştır (Cmax % 44 ve EAA'% 86 oranında artmıştır). Bu artış sefdinirin klerensinin azalmasından kaynaklanmaktadır. Görünen dağılım hacmindeki azalmadan dolayı görünen eliminasyon yarı ömründe fark edilebilir değişim gözlenmemiştir (yaşlılarda 2.2 ± 0.6 saat'e karşın gençlerde 1.8 ±
0.4 saat). Sefdinir klerensinin yaştan daha ziyade böbrek fonksiyonlardaki değişimle öncelikli olarak ilişkili olduğu görüldüğünden, ciddi renal bozukluğu olmayan yaşlı hastalarda doz ayarlaması gerekmemektedir.
Cinsiyet ve ırk:
Klinik farmakokinetik meta analizinin sonuçları (N=217), cinsiyetin ve ırkın sefdinirin farmakokinetiği üzerine belirgin bir etkisinin olmadığını göstermiştir.
6. FARiMASÖTİK ÖZELLİKLER
6.1. Yardımcı maddelerin listesi
Avicel pH 102
K.arboksimetilselüloz-kalsiyum P.V.P.K.-25 Aerosil 200 Magnezyum Stearat Titanyum dioksit (E 171)
6.2. Geçimsizlikler
Geçerli değil.
6.3. Raf ömrü
24 ay
6.4. Saklamaya yönelik özel tedbirler
25 °C'nin altındaki oda sıcaklığında saklayınız.
6.5. Ambalaj niteliği ve içeriği
20 Film Kaplı Tablet PVC / PVDC - Alüminyum blister ile kullanma talimatıyla beraber ambalajlanmıştır.
6.6. Beşeri tıbbi üründen arta kalan maddelerin imhası ve diğer özel önlemler
Kullanılmamış olan ürünler ya da materyaller "Tıbbi Atıklann Kontrolü Yönetmeliği” ve “Ambalaj ve Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği”ne uygun olarak imha edilmelidir.
7. RUHSAT SAHİBİ
Salutis İlaç San. Tic. Ltd. Şti.
General Ali Rıza Gürcan Cad. Merter İş Merkezi Bağımsız Böl. No:2/12 Zeytinbumu / İstanbul Telefon: O 212 481 83 05 Faks: O 212 481 83 05 e-mail;
8. RUHSAT NUMARASI 239/8
9. İLK RUHSAT TARİHİ / RUHSAT YENİLEME TARİHİ
İlk ruhsat tarihi: 28.12.2011 Ruhsat yenileme tarihi:
10.KÜB'ÜN YENİLENME TARİHİ
CEFBİR PLUS 300/125 mg Film Kaplı Tablet Ağızdan alınır.
Etkin madde:
Her bir film kaplı tablette 300 mg sefdinir ve 125 mg Klavulanik Asit'e eşdeğer miktarda 297,88 mg potasyum klavulanat; avicel karışımı bulunmaktadır.
Yardımcı maddeler:
Avicel pH 102, karboksimetilselüloz-kalsiyum, P.V.P.K.-25, aerosil 200, magnezyum stearat, titanyum dioksit(E 171) içermektedir.
Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir.
• Bu kullanma talimatım saklayımz. Daha sonra tekrar okumaya ihtiyaç duyabilirsiniz.
• Eğer ilave sorularınız olursa, lütfen doktorunuza veya eczacınıza danışınız.
• Bu ilaç kişisel olarak sizin için reçete edilmiştir, başkalarına vermeyiniz.
• Bu ilacın kullanımı sırasında, doktora veya hastaneye gittiğinizde doktorunuza bu ilacı kullandığınızı söyleyiniz.
• Bu talimatta yazılanlara aynen uyunuz. İlaç hakkında size önerilen dozun dışında yüksek veya düşük doz kullanmayınız.
Bu Kullanma Talimatında:
/. CEFBİR PLUSnedir ve ne için kullanılır?
2.CEFBİR PLUS'//ıkullanmadan önce dikkat edilmesi gerekenler
3.CEFBİR PLUSnasıl kullanılır?
4. Olası yan etkiler nelerdir?
5.CEFBİRPLVS'ın saklanması
Başlıkları yer almaktadır.
1. CEFBİR PLUS nedir ve ne için kullanılır?
CEFBİR PLUS oral geniş spektrumlu. yan sentetik, bir 3. kuşak sefalosporin olan sefdinir ve bir beta laktamaz inhibitörü olan klavulanik asit kombinasyonudur.
CEFBİR PLUS, 20 film kaplı tablet PVC / PVDC - Alüminyum blister ambalajlarda piyasaya sunulmaktadır.
CEFBİR PLUS aşağıda yer alan hastalıkların tedavisinde kullanılır:
• Alt solunum yolu enfeksiyonları (Toplum kökenli akciğer iltihabı,Bronş iltihabı)
• Üst solunum yolu enfeksiyonları (Orta kulak iltihabı, Sinüzit (yüz kemiklerinin içindeki hava boşluklarının iltihabı),Bademcik iltihabı/Yutak iltihabı)
• Deri ve yumuşak doku enfeksiyonlan
2. CEFBİR PLUS'ı kullanmadan önce dikkat edilmesi gerekenler CEFBİR PLUS'ı aşağıdaki durumlarda KULLANMAYINIZ.
Sefdinir, klavulanik asit, diğer sefalosporinlere ya da ilacın içeriğindeki yardımcı maddelerden herhangi birine karşı alerjiniz varsa kullanmayınız.
CEFBİR PLUS'ı aşağıdaki durumlarda DİKKATLİ KULLANINIZ.
Eğer;
• Şeker hastasıysanız,
• Mide-barsak problemleriniz varsa,
• Hamileyseniz, hamile kalmayı planlıyorsanız, veya emziriyorsanız,
• K vitamini eksikliğiniz varsa,
• Kan pıhtılaşma bozukluğunuz varsa,
• Kolon iltihabı (kolit) geçirdiyseniz,
• Küçük çocuklara (1 yaşın altı) uygulanacaksa,
• Penisiline karşı aşırı duyarlılığınız varsa,
• Böbrek hastalığınız varsa,
• Canlı tifo aşısı olduysanız veya olacaksanız, bu ilacı dikkatli kullanınız.
Tüm beta-laktam antibiyotiklerde olduğu gibi, özellikle uzun süreli tedavilerde nadiren akyuvar sayısında anormal derecede azalma (nötropeni ve daha nadir olarak agranülositoz) görülebilir. Bu sebeple, 10 günden uzun süren tedavilerde doktorunuz kan sayımlarını izleyecek ve akyuvar sayısında anormal derecede azalma görülmesi durumunda tedaviyi sonlandıracaktır.
Bu uyanlar geçmişteki herhangi bir dönemde dahi olsa sizin için geçerliyse lütfen doktorunuza danışmız.
CEFBİR PLUS'ın yiyecek ve içecek ile kullanılması
CEFBİR PLUS yemeklerden önce veya sonra ya da yemeklerle birlikte alınabilir.
Hamilelik
İlacı kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız.
Hamilelik döneminde CEFBİR PLUS kullanımı hakkında yeterli çalışma olmadığından, ancak doktorunuzun uygun gördüğü durumlarda kullanınız.
Tedaviniz sırasında hamile olduğunuzu fark ederseniz hemen doktorunuza veya eczacınıza danışınız.
Emzirme
İlacı kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız.
CEFBİR PLUS, emzirme döneminde kullanılmamalıdır.
Araç ve makine kullanımı
CEFBİR PLUS'ın araç ve makine kullanımı üzerine önemli bir etkisi bulunmamaktadır.
CEFBİR PLUS'ın içeriğinde bulunan bazı yardımcı maddeler hakkında önemli bilgiler
CEFBİR PLUS içeriğinde bulunan yardımcı maddelere karşı aşırı duyarlılığınız yoksa bu maddelere bağlı olumsuz bir etki beklenmez.
Diğer ilaçlar ile birlikte kullanımı:
• Antiasid (aluminyum veya magnezyum içeren ilaçlar)
• Probenesid
• Demir içeren ilaç veya vitaminler
• Doğum kontrol hapları,
• Varfarin gibi kan pıhtılaşmasını önleyici ilaçlar (antikoagülanlar).
• Böbrekler üzerine zararlı olma İhtimali olan ilaçlar (aminoglikozit
antibiyotikler, kolistin, polimiksin, viomisin gibi) ve güçlü etkili idrar söktürücüler (etakrinik asit, furosemid)
• Nifedipin (yüksek tansiyon tedavisinde kullanılır),
kullanıyorsanız ya da son zamanlarda kullandıysanız doktorunuza ve eczanıza bilgi veriniz.
Eğer reçeteli ya da reçetesiz herhangi bir ilacı şu anda kullanıyorsanız veya son zamanlarda kullandınız ise lütfen doktorunuza veya eczacınıza bunlar hakkında bilgi veriniz.
3. CEFBİR PLUS nasıl kullanılır?
Uygun kullanım ve doz/uygulama sıklığı için talimatlar:
Yetişkinler
Yetişkinler ve 13 yaşın üzerindeki adolesanlar için önerilen doz ve tedavi süresi aşağıdaki verilmiştir.
Üst solunum yolu enfeksiyonları:
Sinüzit 10 gün boyunca 12 saat ara ile günde 2 defa 1 adet CEFBİR PLUS 300/125 mg Film Kaplı Tablet veya 10 gün boyunca günde 1 defa 2 adet CEFBİR PLUS 300/125 mg Film Kaplı Tablet ile tedavi edilebilir.
Bademcik/yutak iltihabı -10 gün boyunca 12 saat ara ile günde 2 defa 1 adet CEFBİR PLUS 300/125 mg Film Kaplı Tablet veya 10 gün boyunca günde 1 defa 2 adet CEFBİR PLUS 300/125 mg Film Kaplı Tablet ile tedavi edilebilir.
Alt solunum yolu enfeksiyonları:
Bronş iltihabı, 5-10 gün boyunca 12 saat ara ile günde 2 defa 1 adet CEFBİR PLUS 300/125 mg Film Kaplı Tablet veya 10 gün boyunca günde 1 defa 2 adet CEFBİR PLUS 300/125 mg Film Kaplı Tablet ile tedavi edilebilir.
Toplum kökenli akciğer iltihabı 10 gün boyunca 12 saat ara ile günde 2 defa 1 adet CEFBİR PLUS 300/125 mg Film Kaplı Tablet ile tedavi edilebilir.
Komplike olmayan deri ve yumuşak doku enfeksiyonları:
Komplike olmayan deri ve yumuşak doku enfeksiyonları enfeksiyonları 10 gün boyunca 12 saat ara ile günde 2 defa 1 adet CEFBİR PLUS 300/125 mg Film Kaplı Tablet ile tedavi edilebilir.
Uygulama şekli:
Ağızdan uygulanır.
CEFBİR PLUS film kaplı tablet bütün olarak yutulmalıdır, emilmemeli veya çiğnenmemelidir. Tabletin mideye ulaşmasına yardımcı olmak için CEFBİR PLUS bir bardak su ile alınmalıdır.
Değişik yaş grupları:
Çocuklarda (6 ay-12 yaş)Kullanınıı:
Üst solunum yolu enfeksiyonları:
Akut orta kulak iltihabı tedavisinde 5-10 gün boyunca sefdinir dozu 7 mg/kg olacak şekilde 12 saat ara ile günde 2 defa veya 10 gün boyunca sefdinir dozu 14 mg/kg olacak şekilde günde 1 defa sefdinir/klavulanik asit uygulanır.
Akut maksiller sinüzit tedavisinde 10 gün boyunca sefdinir dozu 7 mg/kg olacak şekilde 12 saat ara ile günde 2 defa veya sefdinir dozu 14 mg/kg olacak şekilde günde 1 defa sefdinir/klavulanik asit uygulanır.
Farenjit/tonsilit tedavisinde 5-10 gün boyunca sefdinir dozu 7 mg/kg olacak şekilde 12 saat ara ile günde 2 defa veya 10 gün boyunca sefdinir dozu 14 mg/kg olacak şekilde günde 1 defa sefdinir/klavulanik asit uygulanır.
Komplike olmayan deri ve yumuşak doku enfeksiyonları:
Komplike olmayan deri ve yumuşak doku enfeksiyonları tedavisinde 10 gün boyunca sefdinir dozu 7 mg/kg olacak şekilde 12 saat ara ile günde 2 defa sefdinir/klavulanik asit uygulanır.
43 kg ve üzerindeki çocuklara yetişkin dozu (12 saat ara ile günde 2 defa 1 adet CEFBİR PLUS 300/125 mg Film Kaplı Tablet veya günde 1 defa 2 adet CEFBİR PLUS 300/125 mg Film Kaplı Tablet) yukarıda belirtildiği şekilde uygulanmalıdır.
Yaşlılarda kullanımı:
Böbrek bozukluğu olmayan yaşlı hastalarda doz ayarlaması yapılmasına gerek yoktur.
Özel kullanım durumları:
Böbrek yetmezliği:
Kreatinin klerensi <30mL/dakika olan yetişkin hastalara günde bir defa 300/125 mg CEFBİR PLUS Film Kaplı Tablet verilmelidir. Kronik hemodiyaliz hastalarına tavsiye edilen başlangıç dozu birer gün ara ile 300/125 mg CEFBİR PLUS Film Kaplı Tablettir (veya sefdinir dozu 7mg/kg olacak şekilde gün aşırı alınır). Her hemodiyalizden sonra hastalara 300/125 mg
CEFBİR PLUS Film Kaplı Tablet verilmelidir. Hemodiyaliz uygulamasmı müteakiben gün aşın 300/125 mg CEFBİR PLUS Film Kaplı Tablet veya sefdinir dozu 7 mg/kg olacak şekilde sefdinir/klavulanik asit uygulanmalıdır.
Karaciğer yetmezliği:
Karaciğer yetmezliği olan hastalarda kullanımına dair yeterli veri bulunmamaktadır.
Eğer'm etkisinin çok güçlü veya zayıf olduğuna dair bir izleniminiz var ise doktorunuz veya eczacınız ile konuşunuz.
Kullanmanız gerekenden fazla CEFBİR PLUS kullandıysanız:
CEFBİR PLUS 'dan kullanmanız gerekenden fazlasını kullanmışsanız bir doktor veya eczacı ile konuşunuz.
Doktora ya da hastaneye giderken ilacınızı yanınızda götürünüz.
Sefdinirin insanlarda fazla kullanımı ile yeterii veri bulunmamaktadır. Antibiyotiklerinin fazla kullanımı ile kusma, mide bulantısı, mide rahatsızlığı, ishal ve kafa karışıklığı gibi zehirlenme belirtileri görülmektedir. Kan diyalizi böbrek rahatsızlığı olan bireylerde sefdinir'i vücuttan hemen attığından ciddi zehirlenme olaylarının görülmemesinde yardımcı olmaktadır.
CEFBİR PLUS'ı kullanmayı unutursanız
Unutulan dozları dengelemek için çift doz almayınız.
Tabletinizi almayı unutursanız hatırladığınız zaman alınız. Birden fazla doz almayı unuttuysanız doktorunuza bildiriniz.
CEFBİR PLUS ile tedavi sonlandırıldığında oluşabilecek etkiler:
Eğer CEFBİR PLUS kullanımı konusunda herhangi bir sorun ile karşılaşırsanız doktorunuza veya eczacınıza danışınız.
Doktorunuza danışarak CEFBİR PLUS kullanımını sonlandırabilirsiniz.
4. Olası yan etkiler nelerdir?
Tüm ilaçlar gibi CEFBİR PLUS'ın içeriğinde bulunan maddelere duyarlı olan kişilerde yan etkiler olabilir.
Aşağıdakilerden biri olursa, CEFBİR PLUS'ı kullanmayı durdurunuz ve DERHAL doktorunuza bildiriniz veya size en yakın hastanenin acil bölümüne başvurunuz:
• Şiddetli alerjik reaksiyonlar (dökünüt, kaşıntı, nefes almada güçlük, ağızi yüz, dudaklar veya dilde şişme)
Aşağıdakilerden herhangi birini fark ederseniz, hemen doktorunuza bildiriniz veya size en yakın hastanenin acil bölümüne başvurunuz;
Kanlı dışkı Göğüs ağrısı
Ateş, titreme, grip semptomlan Anormal kanama Havale
Soluk veya sararmış deri, koyu renkli idrar, ateş, zihin karışıklığı Sarılık (deride veya gözlerde sararma)
Ateş, boğaz ağrısı, baş ağrısı ile birlikte ciltte su toplaması, derinin soyulması, deride kırmızı döküntüler
• İştah kaybı, şişme, kilo alımı, nefessiz kalma, normalden az idrar yapma ya da hiç idrar yapmama
Aşağıdakilerden herhangi birini fark edersiniz, doktorunuza söyleyiniz:
Kabızlık, karın şişkinliği, gaz, mide bozukluğu Bulantı, kusma, mide ağrısı, hafif ishal Baş ağrısı, sersemlik Kas katılığı Hiperaktivite Ağız kuruluğu
Ağızda anormal veya hoş olmayan tat Hafif kaşıntıveyda deri döküntüsü Vajinal kaşıntı veya akıntı
Eğer hu kullanma lalimalmcia bahsi geçmeyen herhangi bir yan etki ile karşılaşırsanız doktorunuzu veya eczacınızı bilgilendiriniz.
5. CEFBİR PLUS'm saklanması
CEFBİR PLUS'/ çocukların göremeyeceği, erişemeyeceği yerlerde ve ambalajında saklayınız.
25°C'nin altındaki oda sıcaklığında saklayınız.
Son kullanma tarihi ile uyumlu olarak kullanmız
Ambalajdaki son kullanma tarihinden sonrakullanmayınız.
Eğer üründe ve/veya ambalajında bozukluklar fark ederseniz CEFBİR PLUS 'ı
kullanmayınız.
Salutis İlaç San. Tic. Ltd. Şti.
General Ali Rıza Gürcan Cad. Merter İş Merkezi Bağımsız Böl. No:2/12 Zeytinbumu / İstanbul Telefon: O 212 481 83 05 Faks: O 212 481 83 05 e-mail:
Neutec Cef İlaç San. Tic. A.Ş.
l.OSB. 2.Yol No:2 Adapazarı / SAKARYA
Bu kullanma talimatı 28.12.2011 tarihinde onaylanmıştır.