DUROGESIC 75 mikrogram/saat transdermal flaster Haricen kullanılır.
Etken Madde
Her bir transdermal flaster 12.6 mg fentanil içerir.Yardımcı maddeler
Film Polyester/EVA, solüsyon, Poliakrilat yapıştırıcı Duro-Tak87-4287, azot, etil asetat, film, silikonize, polyester, 2 mil (51 pm), film, silikonize, polyester, 3 mil (76 pm), mavi mürekkep, inceltici mürekkepBu Kullanma Talimatında:
1. DUROGESIC nedir ve ne için kullanılır?
2. DUROGESIC’i kullanmadan önce dikkat edilmesi gerekenler
3. DUROGESIC nasıl kullanılır?
4. Olası yan etkiler nelerdir?
5. DUROGESIC’in saklanması
Başlıkları yer almaktadır.
2.DUROGESIC nedir ve ne için kullanılır?
- DUROGESIC transdermal bir flasterdir. Şiddetli ve uzun süreli ağrıların giderilmesine yardımcı olur.
- DUROGESIC 75 mikrogram/saat transdermal flasterlerin her biri etkin madde olarak 12.6 mg fentanil içerir.
- DUROGESIC güçlü ağrı kesiciler olan opioidler olarak adlandırılan bir ilaç grubuna dahildir.
- DUROGESIC her kutuda 5 flaster bulunan formları ile kullanıma sunulmaktadır.
3.DUROGESIC nasıl kullanılır ?
Doktorunuz DUROGESIC ile tedavinin ne kadar süreceğini ve hangi dozda kullanmanız gerektiğini size anlatacaktır.Flasterin tam etki göstermesi bir gün alabilir.Uzun süreli kullanımda DUROGESIC tolerans oluşturabilir. Dolayısıyla, aynı etkiyi elde etmek için doktorunuz bir süre sonra daha yüksek dozda DUROGESIC reçete edebilir.Eğer DUROGESIC'i nasıl kullanmanız gerektiği konusunda emin değilseniz mutlaka doktorunuza danışınız.Daha önce siz veya ailenizden birisi kötüye kullanım yaşadıysa veya alkole, reçeteli ilaçlara veya yasadışı maddelere bağımlılığınız olduysa doktorunuzu bilgilendiriniz.Uygulama yolu ve metodu
• DUROGESIC’i, yetişkinlerde, göğüs, sırt veya üst kolun kılsız bir bölgesine yerleştiriniz.
Küçük çocuklarda, çocuğun flasteri çıkarma potansiyelini azaltmak amacıyla sırtın üst kısımlarını tercih ediniz. Flasterin yerinde olup olmadığı aralarla kontrol edilmelidir.Çocuğunuzun flasteri çıkarıp ağzına götürmemesi sağlanmalıdır.Çocuklar ilk flaster uygulamasından ve en yüksek doz uygulamasından sonra 48 saat süreyle izlenmelidir.• DUROGESIC’i, paketinden çıkardıktan sonra hemen uygulayınız. Uygulama bölgesinde tüy varsa uygulamadan önce kesiniz, tıraş etmeyiniz (tıraş etmek cildinizi tahriş edebilir).
Uygulama bölgesini sadece su ile temizleyiniz.Flaster uygulanmadan önce cilt tamamen kuru, temiz ve serin olmalıdır.Flaster uygulaması öncesinde sabun, yağ, losyon veya cildi tahriş edebilecek veya özelliğini değiştirebilecek herhangi bir madde kullanılmamalıdır.Flaster sıcak duş ve banyodan sonra uygulanmamalıdır.Herhangi bir hasara karşı flasteri kontrol ediniz. Herhangi bir şekilde bölünmüş, kesilmiş veya hasar görmüş flasterleri kullanmayınız.Flasteri koruyucu poşetten çıkarmak için mühür kenarında işaretli noktadan (flaster etiketinin üzerinde ok ile işaretlenmiştir) tutunuz. Poşeti bu noktadan tutarak dikkatlice yırtınız. Poşeti açmak için makas kullanacaksanız, poşet içindeki flastere zarar vermeyecek şekilde mühürlü kenara yakın olarak kesiniz.DUROGESIC, mühürlü paketinden çıkartıldıktan sonra derhal kullanılmalıdır. Flasterin yapışkanlı tarafına dokunmaktan kaçınınız. Poşet tümüyle açıldıktan sonra flasteri avuç içi ile 30 saniye hafif basınç uygulayarak cilde yapıştırınız. Flasterin, özellikle kenarlarının iyice yapıştığından emin olunuz.Daha sonra ellerinizi temiz su ile yıkayınız.DUROGESIC aralıksız olarak 72 saat (3 gün) boyunca uygulandığı yerde kalmalıdır.Üç gün sonra flasteri çıkarınız ve bu flasteri çıkardıktan hemen sonra yeni bir flasteri yukarıda anlatıldığı şekilde uygulayınız.Yeni flaster değişik bir cilt bölgesine uygulanmalıdır. Hiçbir zaman bir önceki ile aynı yere uygulamayınız. Aynı cilt bölgesine yeni bir flaster uygulanmadan önce birkaç gün geçmelidir.Kullanılmış flasteri yapışkan tarafları birbirine yapışacak şekilde katlayınız ve emniyetli bir şekilde atınız.• Flasterleri uygulama ve çıkarma sonrasında ellerinizi sadece suyla yıkayınız.DUROGESIC, çocukların ulaşamayacakları yerde saklanmalı ve kullanıldıktan sonra çöp kutusuna değil, tuvalete atılmalı; su dökülerek gözden kaybolması sağlanmalıdır.Doktorunuz tarafından tedaviye devam edip etmeyeceğiniz düzenli aralıklarla değerlendirilecektir.Kullanılmamış flasterler eczaneye veya hastane eczanesine geri verilmelidir.Değişik yaş grupları
Çocuklarda kullanımı
DUROGESIC yalnızca güçlü (opioid olarak adlandırılan) ağrı kesicilere karşı tolerans gelişmiş
Yaşlılarda kullanımı
Yaşlılarda kullanımı:Yaşlı hastalarda DUROGESIC dozunun doktor tarafından ayarlanması gerekebilir.
Özel kullanım durumları
Böbrek yetmezliği
Böbrek yetmezliğinde DUROGESIC dozunun doktor tarafından ayarlanması gerekebilir.
Karaciğer yetmezliğiKaraciğer yetmezliğinde DUROGESIC dozunun doktor tarafından ayarlanması gerekebilir.
Eğer DUROGESIC’irı etkisinin çok güçlü veya zayıf olduğuna dair bir izleniminiz var ise doktorunuz veya eczacınız ile konuşunuz.
Flaster kullanırken günlük aktiviteler:Flasterler su geçirmezdir.
Flasteri kullanırken duş alabilir veya banyo yapabilirsiniz ancak flasterin kendisini ovalamayınız.
Flasteri kullanırken doktorunuz uygun gördüğü takdirde spor ve egzersiz yapabilirsiniz.
Ayrıca yüzebilirsiniz ancak sıcak jakuzi spa banyoları kullanmayınız. Flasterin üzerini sıkı veya elastik bandajla sarmayınız.
Flasterleri; ısı bantları, sıcak su torbalan, elektrikli battaniyeler, solaryum, yoğun güneş banyoları, uzun sıcak banyo ve saunalar gibi direk sıcak ile temas ettirmeyiniz.
Kullanmanız gerekenden daha fazla DUROGESIC kullanırsanız
DUROGESIC ’den kullanmanız gerekenden fazlasını kullanmışsanız bir doktor veya eczacı ile konuşunuz.
Doz aşımının en önemli belirtisi solunumun baskılanmasıdır. Eğer hasta (siz veya çocuğunuz) anormal, yavaş veya zayıf nefes alıp veriyorsa flasteri çıkarınız ve doktorunuza danışınız. Ayrıca yorgunluk, aşırı uyku, yürüme, konuşma ve düşünme zorlukları, sersemlik de doz aşımı belirtileri arasındadır.
DUROGESIC flasteri değiştirmeyi unutursanızEğer DUROGESIC flasteri değiştirmeyi unutursanız, hatırlar hatırlamaz gün ve saati not alınız. Flasteri tekrar her zamanki gibi 3 gün (72 saat) sonra değiştiriniz. Eğer flaster değiştirmekte çok geç kaldıysanız, doktorunuza bildiriniz. Çünkü, ekstra ağrı kesiciler almanız gerekebilir, ama ekstra flaster kullanmayınız.
Unutulan dozları dengelemek için çift doz almayınız.
DUROGESIC ile tedavi sonlandırıldığında oluşabilecek etkiler
4.Olası yan etkiler nelerdir ?
Tüm ilaçlar gibi DUROGESIC’in içeriğinde bulunan maddelere duyarlı olan kişilerde yan etkiler olabilir.
Aşağıdakilerden biri olursa DUROGESIC’ü kullanmayı durdurun ve DERHAL doktorunuza bildirin veya size en yakın hastanenin acil bölümüne başvurunuz
Kendinizi her zamankinden uykulu ya da sersemlemiş olarak hissederseniz,Soluk alıp vermeniz her zamankinden daha yavaş ya da zayıf hale gelirse,Çok seyrek olarak soluk alıp vermenizle ilgili bu zorlanmalar özellikle daha önceden opioid grubundan güçlü ağrı kesicileri (DUROGESIC veya morfin gibi) hiç kullanmamış kişilerde yaşamı tehdit edebilen boyutlarda olabilmekte hatta ölüme neden olabilmektedir. Siz ya da bakımınızı yürüten kişi soluk alıp vermenizin her zamankinden daha yavaş ya da zayıf hale geldiğini farkederseniz ya da çocuğunuzda böyle bir durum farkederseniz, mümkün olduğunca konuşarak uyanık kalmaya çalışınız ve eğer yürüyebiliyorsanız yürümeye çalışın.
Yüzünüzde ya da boğazınızda aniden şişme oluşması, cildinizde aniden ağır bir tahriş, kızarma ya da kabarcıklanma olması,Bu belirtiler ağır bir aleıjik tepkiyi gösterebilir. Bu durum yalnızca az sayıda hastada görülür.
Havale ya da sara nöbeti geçirme,Bilinç bulanıklığı veya kaybı.Bu durum her 100 kişiden birinden azında görülmektedir.
Bunların hepsi çok ciddi yan etkilerdir. Eğer bunlardan biri sizde mevcut ise, sizin DETROGESIC’e karşı ciddi aleıjiniz var demektir. Acil tıbbi müdahaleye veya hastaneye yatırılmanıza gerek olabilir.
Bu çok ciddi yan etkilerin hepsi oldukça seyrek görülür. Yan etkiler şu şekilde sınıflandırılır:
Çok yaygın Yaygın
Yaygın olmayan
Seyrek
Çok seyrek
10 hastanın en az l’inde görülebilir.
10 hastanın birinden az, fakat 100 hastanın birinden fazla görülebilir.
100 hastanın birinden az, fakat 1.000 hastanın birinden fazla görülebilir.
1.000 hastanın birinden az, fakat 10.000 hastanın birinden fazla görülebilir.
10.000 hastanın birinden az görülebilir.
Çok yaygın:Mide bulantısı veya kusma, kabızlıkBaş dönmesi, sersemlik hali ya da uyuyamamaBaş ağrısıYaygın:Aşırı duyarlılık (aleıjik tepkiler)Kalbinizin normalden farklı çarpması (çarpıntı), kalbinizin normalden hızlı çalışması (taşikardi)Kan basıncınızda yükselme (hipertansiyon)İştah kaybı ya da ağızda kurumaSinirli, endişeli hissetme ve çökkünlük hissiBilinçte bulanıklık, halüsinasyonlar (gerçekte olmayan şeyleri görme ve hissetme, olmayan sesleri işitme), zihin karışıklığı (konfüzyon)Uyuşma hissi, titreme, sersem hissetmeKas spazmlarıMide ağrısı, hazımsızlık, idrar tutukluğuİshalÜşüme hissi, aşırı terlemeKendini rahatsız, yorgun ve güçsüz hissetmeEllerde, bileklerde ve ayaklarda şişme (periferik ödem)Kaşıntı, döküntü, vücudunuzda kızarıklıklarİğne batma hissiYaygın olmayan:Grip benzeri hastalıkYavaş kalp atımıDüşük kan basıncı (hipotansiyon)Özellikle deride his azalmasıBulanık görmeMorarmaAjitasyon, zihin karışıklığı, heyecan veya olağandışı vurdumduymazlık hissiUnutkanlıkEgzama ve cilt iltihabını (dermatit) da içeren flaster yerindeki cilt sorunlarıCinsel işlev bozukluğuBarsak tıkanmasıKas seğirmesiAteş ve vücut sıcaklığı değişiklikleriİlaç kesilme sendromu bulgulan (hasta hissetme, bulantı, huzursuzluk, titreme, ishal gibi)Seyrek:Göz bebeklerinde küçülmeBarsaklarda kısmi tıkanıklıklarAşağıdaki yan etkiler çocuklardaki (en fazla 18 yaşında) klinik çalışmalarda raporlanmıştır:Çok yaygın:
Baş ağnsıMide bulantısı veya kusmaKabızlık, ishalKaşıntıYaygın:Aşın duyarlılık (Aleıjik reaksiyon)İştah kaybı, kann ağnsıUyumada güçlük, sersemlik hali, yorgunluk, güçsüzlükEndişeli ve depresif hissetme, halüsinasyonlar (gerçekte olmayan şeyleri görme veya hissetme), baş dönmesiTitreme, özellikle ciltte hissetme ve hassasiyette azalmaAğız kuruluğuDöküntü, aşın terleme, ciltte kızarıklıkKas spazmlarıİdrar yapmada güçlükEllerde, bileklerde ve ayaklarda şişme Flasterin yerleştirildiği yerde cilt reaksiyonları
Yaygın olmayan:Bilinçte bulanıklıkUyuşma hissiGöz bebeklerinde küçülmeSersem hissetmeMorarma, egzama ve cilt iltihabını (dermatit) içeren flaster yerindeki cilt sorunlarıİlaç kesilme sendromu bulgulan (hasta hissetme, bulantı, ishal, huzursuzluk, ve titreme, gibi), grip benzeri belirtilerBu yan etkilerden herhangi biri ile karşılaştırsanız, doktorunuza, hemşirenize veya eczacınıza bildiriniz.
Deri döküntüleri, kaşıntı ve terleme 10 kişiden en fazla 1 tanesini etkiler. Flasterin uygulama yerinde deride döküntüler, kızanklıklar veya hafif kaşıntı fark edebilirsiniz. Bu genellikle hafiftir ve flaster çıkanldıktan sonra kaybolur. Eğer kaybolmazsa, veya flaster cildinizi kötü bir şekilde tahriş ederse, doktorunuza bildiriniz.
Anneleri hamilelik boyunca uzun süre DUROGESIC kullanan yeni doğan bebeklerde geri çekme etkileri raporlanmıştır.
Diğer güçlü ağrı kesiciler gibi, flasterin tekrarlı kullanımı sizi ilaca dayanıklı ya da ilaca bağımlı hale getirebilir.
Eğer başla bir ağrı kesiciden DUROGESIC’e geçtiyseniz, bulantı, kusma, ishal, endişe veya titreme yaşayabilirsiniz.
Yan etkilerin raporlanması
2.DUROGESIC kullanmadan önce dikkat edilmesi gerekenler
DUROGESIC'i aşağıdaki durumlarda KULLANMAYINIZ
Eğer;
Fentanile veya flasterdeki yapışkan maddelerden herhangi birine (yukarıda yardımcı maddeler listesine bakınız) karşı aleıjiniz varsa,Ağır astımınız veya barsak tıkanıklığınız (paralitik ileus) varsa,Kısa süreli ağrılarınız varsa,Çocuğunuz 2 yaşın altında ise,Çocuğunuz morfin gibi güçlü ağrı kesiciler ile tedavi edilmediyse,DUROGESIC’i kullanmayınız.
DUROGESIC kısa süreli veya ameliyat sonrası ağrıların tedavisinde kullanılmamalıdır.
DUROGESIC'i aşağıdaki durumlarda DİKKATLİ KULLANINIZ
Eğer;
Diğer güçlü ağrı kesiciler gibi, DUROGESIC flaster de alışılmadık uyku, daha yüzeyel (zayıf) ve yavaş nefes alıp verme hali yapabilir. Daha önce morfin ile ilişkili (DUROGESIC gibi) ağrı kesici veya morfin gibi güçlü ağrı kesiciler kullanmayan kişilerde, nefes alma güçlüğü çok seyrek olarak hayatı tehdit edici ve hatta ölümcül olabilir.İlacın cilde geçişini etkileyebileceğinden DETROGESIC flaster kullanmaktayken ateş gelişirse, doktorunuzu bilgilendiriniz.Eğer aşağıdaki şikayetlerden biri sizde varsa, bu ilacı kullanmadan önce doktor veya eczacınıza danışınız:Solunum yollarını daraltan, kronik (uzun süreli) akciğer hastalığı veya diğer akciğer hastalıklarınız varsaKalp ya da kan basıncı ve kan hacmi ile ilgili ve böbrek, karaciğer ile ilgili sorunlarınız varsaBeyin ile ilgili bir hastalığınız varsaİnatçı baş ağrılarınız ya da kafa yaralanmanız varsa doktorunuz daha yakından izlemeye ihtiyaç duyabilir.Çok hasta, çok zayıf ve yaşlıysanız, flasterlerin etkilerine karşı daha hassas olabilirsiniz.Myasthenia gravis olarak bilinen, kaslarınızın zayıf olmasından ve kolayca yorulmaktan dolayı sıkıntı yaşıyorsanız, DUROGESIC flasteri kullanmadan önce doktorunuz veya eczacınıza danışınız.Diğer güçlü ağrı kesiciler gibi, tekrarlanan kullanımda ilaca karşı tolerans ya da bağımlılık gelişebilir.Daha önce ilaç istismarı ya da alkol bağımlılığı yaşadıysanız doktorunuza söyleyiniz.DUROGESIC kabızlığa sebep olabilir, kabızlığı önlemek için doktorunuza ya da eczacınıza danışınız.Bu uyarılar geçmişteki herhangi bir dönemde dahi olsa sizin veya çocuğunuz için geçerliyse lütfen doktorunuza danışınız.
Ateş/dış ısı uygulamasıYüksek sıcaklıklarda, ilacın normalden daha yüksek miktarı vücudunuza salınabilir. Eğer ateşiniz var ise her zaman doktorunuza danışınız. Doktorunuz gerekiyorsa ilacınızın dozunu değiştirebilir. DUROGESIC saliminin artışı ısı kaynaklarına doğrudan maruz kalma sonucu da oluşabilir. DUROGESIC uygulanan alanı, ısıtıcı ped, elektrikli battaniye, ısıtılmış su yatağı, ısı veya bronzlaşma lambası (solaryum), yoğun güneş banyosu, sıcak su şişeleri, uzun süreli sıcak su banyoları, saunalar, kaplıcalar ve sıcak küvetler gibi direkt dış ısı kaynaklarına maruz bırakmayınız.
Flaster başkasına yapışırsaFlasteri sadece doktorun reçetelediği kişi kullanmalıdır. Bazen flaster, yakın fiziksel temasta bulunan veya hasta ile aynı yatağı paylaşan aile bireylerine de kaza sonucu yapışabilir. Başka birine (özellikle bir çocuğa) yapışan flaster doz aşımı ile sonuçlanabilir. Flasterin başka bir kişinin cildine yapışması durumunda hemen flasteri çıkarınız ve doktorunuzu arayınız.
Tahrip olmuş flasterlerFlasterleri asla bölmeyiniz ve kesmeyiniz.Herhangi bir şekilde bölünmüş, kesilmiş veya hasar görmüş flasterleri kullanmayınız.Flaster tahrip olmuş ise kullanmayınız.Sabun, alkol, losyon, yağ, vb kullanmayınız. Çünkü bunlar ilacın daha hızlı bir şekilde kana karışmasına neden olabilir.
DUROGESIC'in yiyecek ve içecek ile kullanılması
DUROGESIC alkollü içecekler ile birlikte kullanılmamalıdır.
DUROGESIC uyuşukluğa ve daha yavaş nefes almaya neden olabilir. Alkol kullanımı bu etkileri daha kötüleştirecektir.
Hamilelik
İlacı kullanmadan önce doktorunuza ya da eczacınıza danışınız.
DUROGESIC çok gerekli olmadıkça gebelik süresince kullanılmamalıdır.
İlacın doğum esnasında kullanımı da önerilmez; çünkü DUROGESIC’in doğum esnasında kullanımı yenidoğan bebeğin solunumunu etkileyebilir.
Tedaviniz sırasında hamile olduğunuzu fark ederseniz hemen doktorunuza danışınız.
Emzirme
İlacı kullanmadan önce doktorunuza ya da eczacınıza danışınız.
DUROGESIC anne sütüne geçtiğinden emzirme döneminde kullanılmamalıdır. DUROGESIC flasteri çıkardıktan sonra 3 gün emzirmemelisiniz. Çünkü küçük miktarlarda ilaç anne sütüne geçebilir.
Araç ve makina kullanımı
DUROGESIC uygulamasından sonra herhangi bir araç ve makine kullanmayınız.
DUROGESIC sizde uyuşukluğa neden olabilir. Eğer böyle olursa, araç veya makine kullanmayınız.
Bu ilaç sizde uyku hali ve sersemlik yapabileceğinden, araç kullanma yeteneğinizi etkileyebilir.
İlacın sizi nasıl etkilediğini bilene kadar araç kullanmayınız.Bu ilacın etkisi altındayken araç kullanmak suçtur. Ancak;- Bu ilaç medikal veya dental bir problem için reçetelendirildiyse
- Reçeteleyenin talimatlarına ve ilaç ile birlikte sunulan bilgilere göre alıyorsanız Güvenli araç kullanma becerinizi etkilemiyorsa
suç işlemiş sayılmazsınız (meşru müdafaa).
Bu ilacı kullanırken araç ve makine kullanmanın sizin için güvenli olup olmadığından emin değilseniz doktorunuza veya eczacınıza danışınız.
Diğer ilaçlar ile birlikte kullanımı
Eğer:
Diğer opioid türevi ağrı kesiciler (buprenorfin, nalbufın ya da pentazosin),Uyumanıza yardımcı olan ilaçlar,HIV tedavisinde kullanılan ilaçlar (örn; ritonavir ve nelfınavir gibi bazı AIDS ilaçlan),Enfeksiyonların tedavisinde kullanılan bazı antibiyotikler (örn; eritromisin, klaritromisin ve troleandomisin),Verem tedavisinde kullanılan rifampisin,Kas gevşetici ilaçlar,Mantar hastalıklarının tedavisinde kullanılan bazı ilaçlar (örn; ketokonazol, itrakonazol, flukonazol ve vorikonazol),Kalp atışlarındaki düzensizliklerde kullanılan bazı ilaçlar (örn; amiodaron, diltiazem, verapamil),Bazı antihistaminikler (özellikle uyku yapan ilaçlar),Depresyon tedavisinde kullanılan bazı ilaçlar (örn; sitalopram, duloksetin, escitalopram, fluoksetin, fluvoksamin, paroksetin, sertralin, venlafaksin),Depresyon tedavisinde kullanılan bazı ilaçlar (örn; nefazodon):o Monoamin oksidaz inhibitörleri olarak adlandırılan ilaçlar, bu ilaçlan almayı bıraktıktan sonraki 14 gün boyunca DUROGESIC almamalısınız, o Tepkilerinizi yavaşlatan ve uyku verici ilaçları alıyorsanız (fenotiyazinler, trankilizanlar, uyku ilaçları, iskelet kası gevşeticileri, antihistaminikler), o Alkol kullanıyorsanız doktorunuzu mutlaka bilgilendiriniz.
Sara tedavisinde kullanılan bazı ilaçlar (örn; karbamapezin, fenobarbital ya da fentoin).Doktorunuz DUROGESIC flaster ile hangi ilaçlann alınmasının güvenli olacağını biliyordur. Eğer yukarıda listelenen ilaç tiplerinden bazılarını alıyorsanız veya yukarıda listelenen ilaç tiplerinden bazılarını almayı bıraktıysanız, bu durum ihtiyacınız olan DUROGESIC dozunu etkileyebileceğinden dikkatle izlenmeniz gerekebilir,
Yukarıdakilerden birinin sizin için geçerli olup olmadığından emin değilseniz, DUROGESIC flaster kullanmadan önce doktorunuza danışınız.
Operasyonlar veya testler
Eğer anestezi alacağınızı düşünüyorsanız, DUROGESIC kullanmadan önce doktorunuz veya diş hekiminize danışınız.
5.DUROGESIC'in saklanması
Ambalajdaki son kullanma tarihinden sonra DUROGESIC'i kullanmayınız.
Eğer üründe ve/veya ambalajında bozukluklar fark ederseniz DUROGESIC'i kullanmayınız.
Ruhsat sahibi: Johnson and Johnson Sıhhi Malzeme San. ve Tic. Ltd. Şti.
Kavacık Mahallesi Ertürk Sokak Keçeli Plaza No: 13 Kavacık-B eykoz/İstanbul
İmal yeri: Janssen Pharmaceutica NV Turnhoutseweg 30,
B-2340 Beerse, BELÇİKA
KISA URUN BILGISI
1. BEŞERI TIBBI ÜRÜNÜN ADI
DUROGESIC 75 mikrogram/saat transdermal flaster
2. KALITATIF VE KANTİTATIF BILEŞIM
Etkin madde:
Her bir transdermal flaster 12,6 mg fentanil içerir.
Salım hızı yaklaşık 75 mikrogram /saat, aktif yüzey alanı 31,5 cm
2'dir.
Yardımcı maddeler:
Yardımcı maddeler için bölüm 6.1'e bakınız.
3. FARMASÖTIK FORM
Transdermal Flaster
4. KLİNIK ÖZELLIKLER
4.1 Terapötik endikasyonlar
DUROGESİC uzun sürmesi beklenen ağır ve opioid dışındaki ilaçlara cevap vermeyen ve diğer yollarla uygulanan narkotiklere tolerans gelişmiş ağrılarda kullanılabilir.
4.2 Pozoloji ve uygulama şekli Pozoloji / uygulama sıklığı ve süresi:
DUROGESIC dozları hastanın durumuna göre kişisel olarak ayarlanmalı ve uygulamadan sonra düzenli aralıklarla tekrar gözden geçirilmelidir.
Flasterler yaklaşık olarak saatte 12, 25, 50, 75 ve 100 mikrogram fentanili sistemik dolaşıma salmak üzere tasarlanmıştır; bu da sırasıyla, yaklaşık günde 0.3, 0.6, 1.2 ,1.8 ve 2.4 mg'a (bkz; Bölüm 2) karşılık gelmektedir.
Başlangıç dozunun seçimi
DUROGESIC'in uygun başlangıç dozu, hastanın mevcut opioid kullanımına bağlı olarak belirlenmelidir. DUROGESIC'in opioide tolerans geliştirmiş hastalarda kullanımı önerilmektedir. Değerlendirilmesi gereken diğer faktörler, hastanın vücut kütlesi, yaş, düşkünlük düzeyi ve opioid tolerans düzeyi dahil o andaki genel ve medikal durumudur.
Yetişkinlerde
Opioidlere tolerans gelişmiş hastalar:
Opioidlere tolerans gelişmiş hastaları, oral veya parenteral opioidlerden DUROGESIC uygulamasına geçirmek için,
eşdeğer analjezikpotens dönüşüm
tablosuna (bkz; Tablo 1) göre hareket edilmelidir. Hastanın cevabı ve ilave analjezik gereksinimine bağlı olarak en düşük uygun DUROGESIC dozuna ulaşabilmek için doz, gerektiğinde 12 veya 25 mcg/saat'lik artışlarla yukarı veya aşağı doğru titre edilmelidir.
Daha önce opioid tedavisi almamış hastalar:
Daha önce opioid tedavisi almamış hastalarda DUROGESIC ile klinik deneyim sınırlıdır. Daha önce opioid tedavisi almamış hastalarda DUROGESIC'in uygun olduğu düşünüldüğünde, salım hızı 25 mcg/saat olan DUROGESIC'e ilişkin eşdeğer analjezik dozajına ulaşmak için bu hastaların düşük doz hızlı salımlı opioidler (örn., morfin, hidromorfon, oksikodon, tramadol ve kodein) ile titre edilmeleri önerilmektedir. Hastalar daha sonra 25 mcg DUROGESIC'e geçirilebilir.
Hastanın cevabı ve ilave analjezik gereksinimine bağlı olarak en düşük uygun DUROGESIC dozuna ulaşabilmek için doz, gerektiğinde 12 veya 25 mcg/saat'lik artışlarla yukarı veya aşağı doğru titre edilebilir (bkz; Tablo 1 ve Bölüm 4.4).
Eşdeğer analjezik potens dönüşümü:
1. Önceki 24 saatlik analjezik gereksinimini hesaplayınız.
2. Bu miktarı, Tablo 1'i kullanarak analjezik olarak eşdeğer oral morfin dozuna çeviriniz. Bu tablodaki tüm i.m ve oral dozlar analjezik etki olarak 10 mg i.m morfine eşdeğer sayılır.
3. Hesaplanan 24 saatlik, eşdeğer analjezik morfin dozuna karşılık gelen DUROGESIC dozunu bulmak için Tablo 2 ve Tablo 3'deki doz-dönüşüm bilgilerini aşağıdaki şekilde kullanınız:
a. Tablo 2, farklı bir opioid rejiminden dönüşüm veya çevirmenin gerektiği yetişkin hastalar içindir (oral morfinden transdermal fentanile dönüşüm oranı yaklaşık 150:1'e eşittir).
b. Tablo 3 stabil, iyi tolere edilen bir opioid rejiminde olan yetişkin hastalar içindir (oral morfinden transdermal fentanile dönüşüm oranı yaklaşık 100:1'e eşittir).
Tablo 1: Eşdeğer analjezik potens dönüşümü
Eşdeğer analjezik dozu (mg)
İlaç ismi i.m* oral
morfin
| 10
| 30 (tekrarlanan dozlama düşünülerek)
|
hidromorfon
| 1,5
| 7.5
|
metadon
| 10
| 20
|
oksikodon
| 15
| 30
|
levorfanol
| 2
| 4
|
oksimorfon
| 1
| 10 (rektal)
|
diyamorfin
| 5
| 60
|
petidin
| 75
| -
|
kodein
| 130
| 200
|
buprenorfin
| 0,4
| 0,8 (dil altı)
|
Tablo 2: Günlük oral morfin dozuna dayanarak önerilen DUROGESIC dozu
< 135 (erişkinler için)
| 25
|
135-224
| 50
|
225-314
| 75
|
315-404
| 100
|
405-494
| 125
|
495-584
| 150
|
585-674
| 175
|
675-764
| 200
|
765-854
| 225
|
855-944
| 250
|
945-1034
| 275
|
1035-1124
| 300
|
Tablo 3:
DUROGESIC'in günlük oral morfin dozajına dayanarak önerilen başlangıç dozajı (stabil ve iyi tolere edilen opioid tedavisi gören hastalar için)
Oral 24 saatlik morfin (mg/gün)
| DUROGESIC dozajı (mcg/saat)
|
< 44
| 12
|
45-89
| 25
|
90-149
| 50
|
150-209
| 75
|
210-269
| 100
|
270-329
| 125
|
330-389
| 150
|
390-449
| 175
|
450-509
| 200
|
510-569
| 225
|
570-629
| 250
|
630-689
| 275
|
690-749
| 300
|
DUROGESIC'in maksimum analjezik etkisinin ilk değerlendirmesi ancak flasterin uygulanmasından 24 saat geçtikten sonra yapılabilir. Etkide görülen bu gecikme, ilk DUROGESIC uygulamasını izleyen 24 saatte serum fentanil konsantrasyonundaki kademeli artışa bağlıdır.
Bu sebeple, daha önceki analjezik tedavisi, DUROGESIC ile analjezik etkinliğe ulaşılıncaya kadar ilk doz uygulamasından sonra kademeli olarak devre dışı bırakılmalıdır.
Doz titrasyonu ve idame tedavisi
Doz titrasyonu için 12 mikrogram/saat dozaj formu mevcuttur. DUROGESIC flaster her 72 saatte bir değiştirilmelidir. Analjezik etki ve tolere edilebilirlik arasında bir denge elde edilinceye kadar doz kademeli olarak titre edilmelidir. Eğer ilk uygulamadan sonra analjezi yetersizse, doz 3 gün sonra arttırılabilir. Bundan sonra doz ayarlaması her 3 günde bir yapılabilir. Tedavinin erken döneminde, bazı hastalarda bu dozlama aralıkları ile kullanıldığında flaster uygulamasının 3. gününde yeterli analjezi elde edilemeyebilir ve bu durumda DUROGESIC flasterin 72 saat yerine 48 saat aralıklarla uygulanması gerekebilir. Uygulamanın süresini, 72 saatten önce değiştirerek azaltmak, serum fentanil konsantrasyonlarında artış ile sonuçlanabilir (bkz; Bölüm 5.2 Farmakokinetik özellikler). Dozaj titrasyonu normalde 12 mcg/saat veya 25 mcg/saat' lik artışlarla yapılmalıdır, yine de hastanın ilave analjezik gereksinimleri (oral morfin 45/90 mg/gün ^ DUROGESIC 12/25 mcg/saat) ve ağrı durumu göz önüne alınmalıdır. 100 mcg/saat üstündeki dozlar için birden fazla DUROGESIC flaster kullanılabilir. Ani ağrılar için hastalar, kısa etkili bir analjeziğin periyodik ilave dozlarına ihtiyaç duyabilir. Bazı hastalar, DUROGESIC dozu saatte 300 mcg'ı aştığında, ek veya alternatif opioid alım yöntemlerine gereksinim duyabilir.
Çocuklarda
DUROGESIC sadece halen günlük en az 30 mg oral morfine eşdeğer opioid kullanmakta olan,opioide tolerans gelişmiş, 2-16 yaşarasıpediyatrik hastalarda kullanılmalıdır. Pediyatrik hastaları oral veya parenteral opioidlerden DUROGESIC'e geçirmek için eşit analjezik potens dönüşüm tablosu (bkz; Tablo 1) ve günlük oral morfin dozuna dayanan önerilen DUROGESIC dozajı tablosuna (bkz; Tablo 4) başvurulmalıdır.
Tablo 4: DUROGESIC'in günlük oral morfin dozajına dayanarak önerilen başlangıç dozu
Oral 24 saatlik DUROGESIC
morfin dozajı
(mg/gün) (mcg/saat)
Genelde, yoksunluk semptomlarından kaçınmak için opioid analjezisinin kesilmesi kademeli olmalıdır.
İlacı değiştirme veya doz ayarlamalarından sonra bazı hastalarda opioid yoksunluk semptomları görülebilir (bkz; Bölüm 4.8).
Uygulama şekli:
DUROGESIC haricen kullanılır. Uygulama şekli ile ilgili ayrıntılı bilgi için
“6.6 Beşeri Tıbbi üründen arta kalan maddelerin imhası ve diğer özel önlemlef"
bölümüne bakınız.
Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler: Böbrek/Karaciğer yetmezliği:
Böbrek veya karaciğer yetmezliği olan hastalar, fentanilin toksisite belirtilerine karşı dikkatle izlenmeli ve gerektiğinde DUROGESIC dozu azaltılmalıdır.
Pediyatrik popülasyon:
DUROGESIC sadece halen en az 30 mg oral morfine eşdeğer opioid kullanmakta olan, opioide tolerans gelişmiş, 2-16 yaş arası pediyatrik hastalarda kullanılmalıdır.
Geriyatrik popülasyon:
Yaşlı hastalar fentanilin toksisite belirtilerine karşı dikkatle izlenmeli ve gerektiğinde DUROGESIC dozu azaltılmalıdır.
4.3 Kontrendikasyonlar
DUROGESIC, fentanil veya flasterdeki yapışkanlara karşı aşırı duyarlılığı olan hastalarda kontrendikedir.
DUROGESIC, ağır astmalı veya paralitik ileusta kullanılmamalıdır.
4.4 Özel kullanım uyarıları ve önlemleri
DUROGESIC, KISA DÖNEMLİ KULLANIMDA DOZ TİTRASYONU MÜMKÜN OLMADIĞINDAN VE CİDDİ VEYA HAYATI TEHDİT EDİCİ HİPOVENTİLASYONLA SONUÇLANABİLECEĞİNDEN AKUT VEYA AMELİYAT SONRASI AĞRI TEDAVİSİNDE KULLANILMAMALIDIR.
CİDDİ ADVERS ETKİ GÖRÜLEN HASTALAR, SERUM FENTANİL
KONSANTRASYONLARININ KADEMELİ OLARAK AZALMASI VE ANCAK 17 SAAT (13-22 ARASI) SONRA YAKLAŞIK %50'SİNE DÜŞMESİ NEDENİYLE, DUROGESİC'İN ÇIKARILMASINDAN SONRA 24 SAAT SÜRE İLE KONTROL ALTINDA TUTULMALIDIR.
DUROGESIC kullanım öncesi ve sonrası çocuklardan uzak tutulmalıdır.
Flasterler birinci seçenek narkotik ağrı kesici olarak kullanılmamalıdır.
DUROGESIC Transdermal Flaster'i kesmeyiniz. Bölünmüş, kesilmiş veya herhangi bir şekilde hasar görmüş flasterler kullanılmamalıdır.
Daha önce opioid tedavisi almamış ve opioidlere tolerans gelişmemiş hastalar
Daha önce opioid tedavisi almamış hastalarda DUROGESIC ilk opioid tedavisi olarak kullanıldığında, oldukça nadir belirgin solunum depresyonu ve/veya ölüm vakalarına neden olabilmektedir. Daha önce opioid tedavisi almamış hastalarda, başlangıç tedavisi olarak DUROGESIC'in en düşük dozu kullanılsa bile ciddi veya hayatı tehdit eden hipoventilasyon potansiyeli söz konusudur. DUROGESIC'in opioid toleransı gelişmiş olan hastalarda kullanılması önerilmektedir (bkz; Bölüm 4.2)
Solunum Depresyonu
Tüm güçlü opioidlerde olduğu gibi bazı hastalarda DUROGESIC kullanımıyla önemli solunum depresyonu görülebilir; hastalar bu etkiye karşı izlenmelidir. Solunum depresyonu DUROGESIC'in çıkarılmasından sonra da sürebilir. DUROGESIC dozu arttıkça solunum depresyonu olasılığı da artar (bkz; Bölüm 4.9). Santral sinir sistemi üzerinde etkili ilaçlarla eşzamanlı uygulama, solunum depresyonunu artırabilir (bkz; Bölüm 4.5).
Kronik Akciğer Hastalığı
DUROGESIC'in kronik obstrüktif akciğer hastalığı veya diğer akciğer hastalıkları olan hastalarda daha ciddi advers etkileri görülebilir. Bu hastalarda, opioidler solunum hızını azaltır ve solunum yolu direncini arttırır.
İlaç Bağımlılığı ve Suistimal Potansiyeli
Tekrarlayan opioid uygulamalarıyla tolerans, fiziksel bağımlılık ve psişik bağımlılık gelişebilir. Opioid alımını takiben iyatrojenik bağımlılık nadiren görülür.
Fentanil, diğer opioid agonistleri ile benzer şekilde kötüye kullanılabilir. DUROGESIC'in kötüye kullanımı veya kasıtlı suistimali, doz aşımı ve/veya ölüm ile sonuçlanabilir. Opioidin kötüye kullanımının artan riskini taşıyan hastalar, uygun olan modifiye salımlı opioid formülasyonları ile tedavi edilebilirler; ancak bu hastaların kötüye kullanım, suistimal veya bağımlılık belirtileri için izlenmeleri gerekecektir.
Kafaiçi Basıncında Artış
DUROGESIC, kafa içi basıncında artış, bilinç bozukluğu veya komaya dair kanıtlar görülen, CO
2 retansiyonunun kafaiçi etkilerine özellikle hassas olan hastalarda dikkatle kullanılmalıdır. DUROGESIC beyin tümörü olan hastalarda dikkatle kullanılmalıdır.
Kardiyak Hastalıklar
Fentanil bradikardiye neden olabilir ve dolayısıyla bradiaritmili hastalarda dikkatle kullanılmalıdır.
Karaciğer Yetmezliği
Fentanil karaciğerde inaktif metabolitlere metabolize olduğundan, karaciğer yetmezliği fentanilin eliminasyonunu geciktirebilir. DUROGESIC kullanan karaciğer yetmezliği olan hastalar, fentanilin toksisite belirtilerine karşı dikkatle izlenmeli ve gerektiğinde DUROGESIC dozu düşürülmelidir (bkz; Bölüm 5.2).
Böbrek Yetmezliği
Fentanilin %10'undan azı idrarla değişmeden atılır. Morfinin aksine, böbrekle elimine edildiği bilinen aktif metabolitlere rastlanmamıştır. DUROGESIC kullanan böbrek yetmezliği olan hastalar, fentanilin toksisite belirtilerine karşı dikkatle izlenmeli ve gerektiğinde DUROGESIC dozu düşürülmelidir (bkz; Bölüm 5.2).
Ateş/Dış Isı Uygulaması
Bir farmakokinetik deneysel model cilt sıcaklığının 40°C'ye kadar yükselmesi halinde, serum fentanil konsantrasyonlarının üçte bir oranında artabileceğini göstermektedir. Bu sebeple, ateşli hastalar opioid yan etkilerine karşı izlemeli ve gerekliyse DUROGESIC dozu ayarlanmalıdır. Sistemden salınan fentanil miktarında ısıya bağlı artış görülme potansiyeli vardır ve bu olası doz aşımı ve ölümle sonuçlanabilir. Sağlıklı yetişkin gönüllülerde yürütülen bir klinik farmakoloji çalışması DUROGESIC sistemine ısı uygulamasının ortalama fentanil EAA değerlerini %120 ve ortamala Cmax değerlerini %61 artırdığını göstermiştir.Tüm hastaların DUROGESIC uygulama alanını, ısıtıcı ped, elektrikli battaniye, ısıtılmış su yatağı, ısı veya bronzlaşma lambası (solaryum), yoğun güneş banyosu, sıcak su şişeleri, uzun süreli sıcak su banyoları, saunalar, kaplıcalar ve sıcak küvetler gibi direkt dış ısı kaynaklarına maruz bırakmamaları tavsiye edilmelidir.
Her bir hasta için, farklı markalarda fentanil transdermal ürünlerinin değiştirilebilirliğinden emin olmak mümkün değildir. Bu nedenle, hastaların etkin doza titre edildikten sonra, DUROGESIC transdermal flaster'den diğer marka fentanil transdermal ürünlerine veya diğer güçlü narkotik transdermal flasterlere yeniden titrasyon ve klinik değerlendirme yapılmaksızın geçilmemesi özellikle vurgulanmalıdır.
Diğer tıbbi ürünler ile etkileşim
CYP3A4 inhibitörleri ile etkileşim:
CYP3A4 inhibitörlerinin (örn; ritonavir, ketokonazol, itrakonazol, troleandomisin, klaritromisin, nelfinavir, nefazodon, verapamil, diltiazem ve amiodaron) transdermal fentanil ile birlikte kullanımı fentanilin plazma konsantrasyonlarında artış ile sonuçlanabilir. Bu durum, terapötik etkiyi ve yan etkileri artırabilir veya uzatabilir ve ciddi solunum depresyonuna neden olabilir. Bu durumda özel hasta bakımı ve gözlemi gereklidir. Hasta yakından takip edilmediği sürece, CYP3A4 inhibitörleri ile birlikte transdermal fentanil kullanılması önerilmemektedir (bkz; Bölüm 4.4). Özellikle DUROGESIC ile birlikte CYP3A4 inhibitörleri kullanan hastalar, solunum depresyonunun belirtileri açısından izlenmelidir ve solunum depresyonu gözlenmesi durumunda doz ayarlanmalıdır.
Yaşlı Hastalarda Kullanım
Fentanil ile yapılan intravenöz çalışma verileri yaşlı hastalarda klerens hızının düşük, yarı ömrün de uzamış olabileceğini ve daha genç hastalara göre ilaca daha hassas olabileceklerini göstermektedir. DUROGESIC kullanan yaşlı hastalar, fentanilin toksisite belirtilerine karşı dikkatle izlenmeli ve gerekirse doz düşürülmelidir (bkz; Bölüm 5.2).
Çocuklarda Kullanım
DUROGESIC'in 2 yaşın altındaki çocuklarda kullanımı araştırılmamıştır. DUROGESIC, sadece opioidlere tolerans gelişmiş 2 yaş ve üzerindeki çocuklara uygulanmalıdır (bkz; Bölüm 4.2).
Çocuklar tarafından kaza ile yutulmasına karşı önlem almak amacıyla DUROGESIC'in uygulama bölgesini seçerken dikkatli olunmalıdır (bkz; Bölüm 6.6) ve flasterin yapışması izlenmelidir.
DUROGESIC Transdermal Flaster çocukların ulaşamayacağı yerde saklanmalı ve kullanıldıktan sonra çöp kutusuna değil, tuvalete atılmalı; su dökülerek gözden kaybolması sağlanmalıdır.
4.5 Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri
DUROGESIC opioidler, sedatifler, hipnotikler, genel anestetikler, fenotiyazinler, trankilizanlar, iskelet kası gevşeticileri ile sedasyon oluşturan antihistaminler ve alkollü içecekler gibi diğer santral sinir sistemi depresanları ile beraber kullanıldığında ek depresan etkiler oluşturabilir; hipoventilasyon, hipotansiyon ve derin sedasyon, koma veya ölüm oluşabilir. Bu sebeple, DUROGESIC ile beraber bu ilaçlardan herhangi birinin kullanımı, özel hasta bakımı ve gözlemi gerektirir.
Yüksek klerensli bir ilaç olan fentanil, P450 3A4 (CYP3A4) tarafından hızla ve büyük ölçüde metabolize edilir.
CYP3A4 inhibitörlerinin (örn; ritonavir, ketokonazol, itrakonazol, troleandomisin, klaritromisin, nelfinavir, nefazodon, verapamil, diltiazem ve amiodaron) transdermal fentanil ile birlikte kullanımı fentanilin plazma konsantrasyonlarında artış ile sonuçlanabilir. Bu durum, terapötik etkiyi ve yan etkileri artırabilir veya uzatabilir ve ciddi solunum depresyonuna neden olabilir. Bu durumda özel hasta bakımı ve gözlemi gereklidir. Hasta yakından takip edilmediği sürece, CYP3A4 inhibitörleri ile birlikte transdermal fentanil kullanılması önerilmemektedir (bkz; Bölüm 4.4). Özellikle DUROGESIC ile birlikte CYP3A4 inhibitörleri kullanan hastalar, solunum depresyonunun belirtileri açısından izlenmelidir ve solunum depresyonu gözlenmesi durumunda doz ayarlanmalıdır.
Monoamin oksidaz (MAO inhibitörleri)
DUROGESIC kullanımı, MAO inhibitörleri ile birlikte uygulama gerektiren hastalarda önerilmemektedir. Opioid etkinliğinin artması veya serotoninerjik etkinliğin güçlenmesi gibi ciddi ve beklenmeyen etkileşimler rapor edilmiştir. Bu nedenle, DUROGESIC MAO inhibitörleri ile tedavinin kesilmesinden sonraki 14 gün içinde kullanılmamalıdır.
4.6 Gebelik ve Laktasyon Genel Tavsiye
Gebelik Kategorisi: C/D
(Uzun süre ve yüksek doz kullanılması durumunda)
Çocuk Doğurma Potansiyeli Bulunan Kadınlar/Doğum Kontrolü (Kontrasepsiyon)
Fentanilin gebe kadınlarda kullanımına ilişkin yeterli veri mevcut değildir. Hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalar üreme toksisitesinin bulunduğunu göstermiştir (bkz; Bölüm 5.3). İnsanlara yönelik potansiyel risk bilinmemektedir; bununla birlikte iv anestetik olarak fentanilin gebeliğin erken döneminde plasentadan geçtiği tespit edilmiştir.
Gebelik Dönemi
DUROGESIC çok gerekli olmadıkça gebelik süresince kullanılmamalıdır. Gebelik sırasında anne tarafından uzun süreli DUROGESIC kullanımı ile yenidoğanda neonatal yoksunluk sendromu bildirilmiştir.
Doğum esnasında DUROGESIC kullanımı tavsiye edilmemektedir; çünkü DUROGESIC akut veya postoperatif ağrının kontrolünde kullanılmamalıdır (bkz; Bölüm 4.4). Aynı zamanda, fentanil plasentadan geçtiği için, doğum esnasında DUROGESIC'in kullanımı yenidoğan bebekte solunum depresyonu ile sonuçlanabilir.
Laktasyon Dönemi
Fentanil anne sütüne geçmektedir ve bebekte sedasyon/solunum depresyonu oluşturabilir. DUROGESIC' in emzirme döneminde kullanılmaması önerilmektedir.
Üreme Yeteneği (Fertilite)
Dişi sıçanlarda yapılan bazı testlerde fertilite azalması ve embriyo mortalitesi gösterilmiştir (bkz; Bölüm 5.3).
4.7 Araç ve makine kullanma yeteneği üzerindeki etkiler
DUROGESIC araç veya makine kullanmak gibi işler için gereken zihinsel ve/veya fiziksel yeterliliği azaltabilir.
Hastalar araç ve makine kullanmadan önce doktora danışmaları konusunda uyarılmalıdırlar.
4.8 İstenmeyen etkiler
Kronik malign veya malign olmayan ağrının tedavisi için DUROGESIC kullanılan 11 klinik çalışmaya katılan 1854 yetişkin ve pediatrik hastada (çift kör DUROGESIC [Plasebo veya aktif madde kontrollü] ve/veya açık etiketli DUROGESIC [Kontrolsüz veya aktif madde kontrollü]) DUROGESIC güvenliliği değerlendirilmiştir. Bu klinik çalışmalardan toplanan güvenlik verilerine dayanarak, en yaygın raporlanan (örn >%10 sıklık) Advers İlaç Reaksiyonları (AİR) (%sıklık ile) şunlardır: bulantı (%35.7), kusma (%23.2), kabızlık (%23.1), somnolans (%15.0), baş dönmesi (%13.1), baş ağrısı (%11.8) ve uykusuzluk (%10.2).
Yukarıda belirtilen advers ilaç reaksiyonlarını içerecek şekilde 11 klinik çalışmadan DUROGESIC kullanımı ile raporlanan, advers ilaç reaksiyonları ve pazarlama sonrası deneyimlerden elde edilen AİR' ler Tablo 5' de sunulmaktadır.
Şu terimler ve sıklık dereceleri kullanılmıştır:
Çok yaygın (>1/10); yaygın (>1/100 ile <1/10); yaygın olmayan (>1/1000 ile <1/100); seyrek (>1/10.000 ile <1/1000); çok seyrek (<1/10.000) ve bilinmiyor (mevcut klinik verilerden tahmin edilemeyen).
Tablo 5: Yetişkin ve Pediatrik Hastalarda Advers ilaç Reaksiyonları |
Sistem Organ Sınıfı | Advers İlaç Reaksiyonları |
Sıklık Kategorisi |
Çok Yaygın | Y aygın | Yaygın Olmayan | Seyrek | Bilinmiyor |
BağışıklıkSistemiHastalıkları |
| Hipersensitivite
|
|
| Anaflaktik şok, anafilaktik reaksiyon, anafilaktoid reaksiyon
|
Metabolizma vebeslenmehastalıkları |
| Anoreksi
|
|
|
|
PsikiyatrikHastalıklar | Uykusuzluk, somnolans
| Depresyon, anksiyete, konfüzyon durumu, halüsinasyon
| Ajitasyon, dezoryantasyon, öforik duygu durumu
|
|
|
Sinir Sistemi Hastalıkları | Sersemlik, baş ağrısı
| Tremor, parastezi
| Hipoestezi, konvülziyonlar (klonik konvülziyonlar ve grand mal konvülziyon dahil), amnezi
|
|
|
Göz Hastalıkları |
|
|
| Miyozis
|
|
Kulak ve İçKulakHastalıkları |
| Vertigo
|
|
|
|
KardiyakHastalıklar |
| Çarpıntı, taşikardi
| Bradikardi, siyanoz
|
|
|
DamarHastalıkları |
| Hipertansiyon
| Hipotansiyon
|
|
|
Solunum, Göğüs Bozuklukları Ve Mediastinal Hastalıklar |
| Dispne
| Solunum depresyonu, solunum güçlüğü
| Apne, Hipoventilasyon
| Bradipne
|
GastrointestinalHastalıklar | Bulantı, Kusma, Konstipasyon
| Diyare, ağız kuruluğu, abdominal ağrı, üst abdominal ağrı, dispepsi
| İleus
| Subileus
|
|
Deri ve Deri Altı DokuHastalıkları |
| Hiperhidroz, döküntü, kaşıntı, eritem
| Egzama, alerjik dermatit, cilt bozukluğu, dermatit, kontak dermatit
|
|
|
Kas-iskelet Bozuklukları, Bağ Doku ve Kemik Hastalıkları
Genel
Bozukluklar ve Uygulama Bölgesine İlişkin Hastalıklar
Yorgunluk, periferik ödem, asteni, halsizlik, üşüme hissi
Uygulama bölgesi reaksiyonu, grip benzeri hastalık,
vücut sıcaklığında
değişiklik hissi, uygulama bölgesi hipersensitivitesi, ilaç kesilme sendromu
Pediyatrik Hastalar
DUROGESIC ile tedavi edilen çocuk ve adolesanlardaki advers etki profili, yetişkinlerde gözlenen ile benzerdir. Ciddi hastalıklara eşlik eden ağrının hafifletilmesi için kullanılan opioidlerden beklenenin ötesinde pediyatrik popülasyonda hiçbir risk tanımlanmamıştır. 2 yaşındaki çocuklarda belirtilen şekilde DUROGESİC kullanımı ile ilişkili herhangi bir pediyatrik spesifik risk görülmemektedir. Pediyatrik klinik çalışmalarda raporlanan çok yaygın advers etkiler, ateş, bulantı ve kusmadır.
Malign veya malign olmayan kronik veya sürekli ağrının yönetimi için 3 klinik çalışmaya katılan 289 pediatrik gönüllülerde (<18 yaş) DUROGESIC güvenliliği değerlendirilmiştir. Bu gönüllüler en az bir doz DUROGESIC almıştır ve güvenlik verisi sağlamıştır. Pediyatrik çalışmalar için çalışmaya alınma kriterleri minimum 2 yaşındaki gönüllülerle kısıtlanmış olsa da, çalışmadaki 2 gönüllüye ilk DUROGESIC dozları 23 aylıkken verilmiştir.
Pediyatrik gönüllülerin katıldığı bu 3 klinik çalışmadan toplanan güvenlik verilerine dayanarak, en yaygın raporlanan (örn >%10 insidans) Advers İlaç Reaksiyonları (AİR) (%insidans ile) şunlardır: kusma (%33.9), bulantı (%23.5), baş ağrısı (%16.3), kabızlık (%13.5), ishal (%12.8) ve kaşıntı (%12.8). Tablo 6, yukarıda belirtilen klinik çalışmalarda
DUROGESIC ile tedavi edilen pediyatrik gönüllülerde raporlanan tüm AİR' leri göstermektedir.
Tablo 6' da sunulan pediyatrik popülasyon için ADR' ler Tablo 5 ile aynı dönüşüm kullanılarak sıkılık kategorilerine göre düzenlenmiştir.
Tablo 6: Klinik Çalışmalardaki Pediatrik Hastalarda Advers İlaç Reaksiyonları |
Sistem Organ Sınıfı | Advers İlaç Reaksiyonları |
Sıklık Kategorisi |
Çok Yaygın | Yaygın | Yaygın Olmayan |
Bağışıklık Sistemi Hastalıkları |
| Hipersensitivite
|
|
Metabolizma ve beslenme hastalıkları |
| Anoreksi
|
|
PsikiyatrikHastalıklar |
| Uykusuzluk, somnolans depresyon, anksiyete, halüsinasyon
| Konfüzyon durumu
|
Sinir Sistemi Hastalıkları | Baş ağrısı
| Baş dönmesi, tremor, hipoestezi
| Parastezi
|
Göz Hastalıkları |
|
| Miyozis
|
Kulak ve İç Kulak Hastalıkları |
|
| Vertigo
|
KardiyakHastalıklar |
|
| Siyanoz
|
Solunum, Göğüs Bozuklukları Ve Mediastinal Hastalıklar |
| Solunum depresyonu
|
|
GastrointestinalHastalıklar | Bulantı, kusma, constipasyon, diyare
| Abdominal ağrı, üst abdominal ağrı, ağız kuruluğu,
|
|
Deri ve Deri Altı Doku Hastalıkları | Kaşıntı
| Döküntü, hiperhidroz, eritem
| Kontak dermatit, cilt bozukluğu, alerjik dermatit, egzama
|
Kas-iskelet Bozuklukları, Bağ Doku ve Kemik Hastalıkları |
| Kas spazmları
|
|
•
Böbrek ve İdrar Yolu Hastalıkları |
| Uriner retansiyon
|
|
Genel Bozukluklar ve Uygulama Bölgesine İlişkin Hastalıklar |
| Periferik ödem, yorgunluk, uygulama bölgesi reaksiyonu asteni,
| ilaç kesilme sendromu, grip benzeri hastalık
|
Diğer opioid analjeziklerle olduğu gibi, DUROGESIC' in tekrarlayan kullanımı sonucunda tolerans, fiziksel bağımlılık ve psişik bağımlılık gelişebilir (bkz; Bölüm 4.4).
Başka bir opioid analjezikten DUROGESIC tedavisine geçen veya tedavisi aniden kesilen bazı hastalarda opioid yoksunluk semptomları (bulantı, kusma, diyare, anksiyete ve titreme gibi) görülebilir (bkz. Bölüm 4.2).
Gebelik sırasında uzun süreli DUROGESIC kullanan annelerin yenidoğan bebeklerinde neonatal yoksunluk sendromu bildirilmiştir (Bakınız 4.6).
4.9 Doz aşımı ve tedavisi
Semptomlar
Fentanil doz aşımının belirtileri farmakolojik etkilerinin bir uzantısıdır, en ciddi etkisi ise solunum depresyonudur.
Önerilen tedavi
Solunum depresyonu tedavisi için alınması gereken ilk ö
KULLANMA TALİMATI DUROGESIC 75 mikrogram/saat transdermal flaster Haricen kullanılır.
• Etkin madde: Her bir transdermal flaster 12.6 mg fentanil içerir.
• Yardımcı maddeler: Film Polyester/EVA, Solüsyon, Poliakrilat Yapıştırıcı Duro-Tak87-4287, azot, etil asetat, film, silikonize, polyester, 2 mil (51 ^m), Film, silikonize, polyester, 3 mil (76 ^m), mavi mürekkep, inceltici mürekkep
Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir.
•Bu kullanma talimatını saklayınız. Daha sonra tekrar okumaya ihtiyaç duyabilirsiniz.
• Eğer ilave sorularınız olursa, lütfen doktorunuza veya eczacınıza danışınız.
• Bu ilaç kişisel olarak sizin için reçete edilmiştir, başkalarına vermeyiniz.
• Bu ilacın kullanımı sırasında, doktora veya hastaneye gittiğinizde bu ilacı kullandığınızı doktorunuza söyleyiniz.
• Bu talimatta yazılanlara aynen uyunuz. İlaç hakkında size önerilen dozun dışındayüksek veya düşükdoz kullanmayınız.
Bu Kullanma Talimatında:
1. DUROGESIC nedir ve ne için kullanılır?
2. DUROGESIC i kullanmadan önce dikkat edilmesi gerekenler
3. DUROGESIC nasıl kullanılır?
4. Olası yan etkiler nelerdir?
5. DUROGESIC'in saklanması
Başlıkları yer almaktadır.
1. DUROGESIC nedir ve ne için kullanılır?
• DUROGESIC 75 mikrogram/saat transdermal flasterlerin her biri etkin madde olarak 12.6 mg fentanil içerir.
• DUROGESIC güçlü ağrı kesiciler olan opioidler olarak adlandırılan bir ilaç grubuna dahildir.
• DUROGESIC her kutuda 5 flaster bulunan formları ile kullanıma sunulmaktadır.
• DUROGESIC, güçlü bir ağrı kesicidir. Güçlü ağrı kesicilerin kullanımını gerektiren şiddetli, uzun süren (kronik) ağrıların giderilmesinde kullanılır.
2. DUROGESIC'i kullanmadan önce dikkat edilmesi gerekenler DUROGESIC'i aşağıdaki durumlarda KULLANMAYINIZ
Eğer;
• Fentanile veya flasterdeki yapışkan maddelerden herhangi birine (yukarıda yardımcı maddeler listesine bakınız) karşı alerjiniz varsa,
• Ağır astımınız veya barsak tıkanıklığınız (paralitik ileus) varsa DUROGESIC'i kullanmayınız.
DUROGESIC'i aşağıdaki durumlarda DİKKATLİ KULLANINIZ
Eğer;
• Daha önce opioidler (morfin vb ilaçlar) ile tedavi edilmediyseniz
• Hava yollarını tıkayan, kronik (uzun süreli) akciğer hastalığı veya diğer akciğer hastalıklarınız varsa
• İlaç bağımlılığınız varsa
• Beyin ile ilgili bir hastalığınız varsa
• Sizde bilinç bozukluğu veya koma görüldüyse
• Düzensiz, yavaş ya da hızlı kalp atımı sorununuz varsa
• Böbrek veya karaciğer ile ilgili sorunlarınız varsa
DUROGESIC kısa süreli veya ameliyat sonrası ağrı tedavisinde kullanılmamalıdır.
Bu uyarılar geçmişteki herhangi bir dönemde dahi olsa sizin için geçerliyse lütfen doktorunuza danışınız.
Ateş/dış ısı uygulaması
Yüksek sıcaklıklarda, ilacın normalden daha yüksek miktarı vücudunuza salınabilir. Eğer ateşiniz var ise her zaman doktorunuza danışınız. Doktorunuz gerekiyorsa ilacınızın dozunu değiştirebilir. DUROGESIC salımının artışı ısı kaynaklarına doğrudan maruz kalma sonucu da oluşabilir. DUROGESIC uygulanan alanı, ısıtıcı ped, elektrikli battaniye, ısıtılmış su yatağı, ısı veya bronzlaşma lambası (solaryum), yoğun güneş banyosu, sıcak su şişeleri, uzun süreli sıcak su banyoları, saunalar, kaplıcalar ve sıcak küvetler gibi direkt dış ısı kaynaklarına maruz bırakmayınız.
Flaster başkasına yapışırsa
Flasteri sadece doktorun reçetelediği kişi kullanmalıdır. Bazen flaster, hasta ile aynı yatağı paylaşan aile bireylerine de kaza sonucu yapışabilir. Flasterin başka bir kişinin cildine yapışması durumunda hemen flasteri çıkarınız ve doktorunuzu arayınız.
Tahrip olmuş veya akmış flasterler
• Flasterleri asla bölmeyiniz ve kesmeyiniz.
• Herhangi bir şekilde bölünmüş, kesilmiş veya hasar görmüş flasterleri kullanmayınız.
• Flaster tahrip olmuş ise kullanmayınız.
• Eğer paketten jel cildinize akarsa, o bölgeyi su ile iyice yıkayınız.
Sabun, alkol, losyon, yağ, vb kullanmayınız. Çünkü bunlar ilacın daha hızlı bir şekilde kana
karışmasına neden olabilir. Akmış olan flasteri, yapışkan yüzü iç tarafa gelecek şekilde ikiye katlayıp atınız. Yeni bir flasteri tarif edildiği üzere uygulayınız.
DUROGESIC'in yiyecek ve içecek ile kullanılması
DUROGESIC alkollü içecekler ile birlikte kullanılmamalıdır.
Hamilelik
hacı kullanmadan önce doktorunuza ya da eczacınıza danışınız.
Hamile iseniz sadece doktorunuz kesin gereklilik olduğuna karar verirse DUROGESIC'i kullanabilirsiniz.
Tedaviniz sırasında hamile olduğunuzu fark ederseniz hemen doktorunuza danışınız.
Emzirme
hacı kullanmadan önce doktorunuza ya da eczacınıza danışınız.
DUROGESIC anne sütüne geçtiğinden emzirme döneminde kullanılmamalıdır.
Araç ve makine kullanımı
DUROGESIC'in dikkat ve araç kullanma yeteneğiniz üzerinde olumsuz etkisi olabilir.
Bu nedenle DUROGESIC uygulamasından sonra herhangi bir araç ve makine kullanmadan önce her zaman doktorunuza danışınız.
Diğer ilaçlar ile birlikte kullanımı
Eğer:
• HIV tedavisinde kullanılan ilaçlar (örn; ritonavir ve nelfinavir) gibi bazı AIDS ilaçları,
• Enfeksiyonların tedavisinde kullanılan bazı antibiyotikler (örn; klaritromisin ve
troleandomisin)
• Mantar hastalıklarının tedavisinde kullanılan bazı ilaçlar (örn; ketokonazol ve
itrakonazol)
• Kalp ve damarlar üzerinde etkili bazı ilaçlar (örn; verapamil ve diltiazem gibi kalsiyum kanal blokörleri)
• Kalp atışlarındaki düzensizliklerde kullanılan bazı ilaçlar (örn; amiodaron)
• Depresyon tedavisinde kullanılan bazı ilaçlar (örn; nefazodon):
o Monoamin oksidaz inhibitörleri olarak adlandırılan ilaçlarTepkilerinizi yavaşlatan ve uyku verici ilaçları alıyorsanız (fenotiyazinler, trankilizanlar, uyku ilaçları, iskelet kası gevşeticileri, antihistaminikler)Alkol kullanıyorsanız doktorunuzu mutlaka bilgilendiriniz.
Eğer reçeteli yada reçetesiz herhangi bir ilacı şu anda kullanıyorsanız veya son zamanlarda kullandınız ise lütfen doktounuza veya eczacınıza bunlar hakkında bilgi veriniz.
3. DUROGESIC nasıl kullanılır?
Uygun kullanım ve doz/uygulama sıklığı için talimatlar:
• Doktorunuz DUROGESIC ile tedavinin ne kadar süreceğini ve hangi dozda kullanmanız gerektiğini size anlatacaktır.
• Uzun süreli kullanımda DUROGESIC tolerans oluşturabilir. Dolayısıyla, aynı etkiyi elde etmek için doktorunuz bir süre sonra daha yüksek dozda DUROGESIC reçete edebilir.
• Eğer DUROGESIC'i nasıl kullanmanız gerektiği konusunda emin değilseniz mutlaka doktorunuza danışınız.
• Daha önce siz veya ailenizden birisi kötüye kullanım yaşadıysa veya alkole, reçeteli ilaçlara veya yasadışı maddelere bağımlılığınız olduysa doktorunuzu bilgilendiriniz.
Uygulama yolu ve metodu:
• DUROGESIC'i, yetişkinlerde, göğüs, sırt veya üst kolun kılsız bir bölgesine yerleştiriniz. Küçük çocuklarda, çocuğun flasteri çıkarma potansiyelini minimize etmek amacıyla sırtın üst kısımlarını tercih ediniz. DUROGESIC'i, paketinden çıkardıktan sonra hemen uygulayınız. Uygulama bölgesinde tüy varsa uygulamadan önce kesiniz, tıraş etmeyiniz (tıraş etmek cildinizi tahriş edebilir). Uygulama bölgesini sadece su ile temizleyiniz. Flaster uygulanmadan önce cilt tamamen kuru olmalıdır. Flaster uygulaması öncesinde sabun, yağ, losyon veya cildi tahriş edebilecek veya özelliğini değiştirebilecek herhangi bir madde kullanılmamalıdır. Herhangi bir hasara karşı flasteri kontrol ediniz. Herhangi bir şekilde bölünmüş, kesilmiş veya hasar görmüş flasterleri kullanmayınız.
• Flasteri koruyucu poşetten çıkarmak için mühür kenarında işaretli noktadan (flaster etiketinin üzerinde ok ile işaretlenmiştir) tutunuz. Poşeti bu noktadan tutarak dikkatlice yırtınız. Daha sonra poşeti iki yana doğru açınız ve bir kitap gibi tutunuz. Matrix'in salım tabakası ortadan kesiktir. Flasteri orta yerinden tutunuz ve kesik olan iki parçayı teker teker çıkartınız. Flasterin yapışkanlı tarafına dokunmaktan kaçınınız. Flasteri avuç içi ile 30 saniye hafif basınç uygulayarak cilde yapıştırınız. Flasterin kenarlarının iyice yapıştığından emin olunuz.
• Flasterleri uygulama çıkarma sonrasında ellerinizi sadece suyla yıkayınız.
• Üç gün sonra flasteri soyarak çıkarınız.
• Kullanılmış flasteri yapışkan tarafları birbirine yapışacak şekilde katlayınız ve emniyetli bir şekilde atınız.
• DUROGESIC, çocukların ulaşamayacakları yerde saklanmalı ve kullanıldıktan sonra çöp kutusuna değil, tuvalete atılmalı; su dökülerek gözden kayboması sağlanmalıdır.
• Hemen yeni bir flasteri yukarıda anlatıldığı şekilde uygulayınız. Hiçbir zaman bir önceki ile aynı yere uygulamayınız.
Değişik yaş grupları:
Çocuklarda kullanımı:
DUROGESIC yalnızca narkotik ağrı kesicilere karşı tolerans gelişmiş 2-16 yaş arasındaki çocuklarda kullanılabilir.
Yaşlılarda kullanımı:
Yaşlı hastalarda DUROGESIC dozunun doktor tarafından ayarlanması gerekebilir.
Özel kullanım durumları
Böbrek ve karaciğer yetmezliğinde DUROGESIC dozunun doktor tarafından ayarlanması gerekebilir.
Eğer DUROGESIC'in etkisinin çok güçlü veya zayıf olduğuna dair bir izleniminiz var ise doktorunuz veya eczacınız ile konuşunuz
Kullanmanız gerekenden daha fazla DUROGESIC kullandıysanız:
DUROGESIC'den kullanmanız gerekenden fazlasını kullanmışsanız bir doktor veya eczacı ile konuşunuz.
Doz aşımının en önemli belirtisi solunumun baskılanmasıdır. Eğer hasta anormal, yavaş veya zayıf nefes alıp veriyorsa flasteri çıkarınız ve doktorunuza danışınız.
DUROGESIC' i kullanmayı unutursanız
Unutulan dozları dengelemek için çift doz almayınız.
DUROGESIC ile tedavi sonlandırıldığında oluşabilecek etkiler
Uzun süreli kullanım sonrası ilaç kesilmesi yoksunluk belirtilerine neden olabilir.
Bu nedenle, doktorunuza danışmadan ilacı kullanmayı kesmeyiniz.
4. Olası yan etkiler nelerdir?
Tüm ilaçlar gibi, DUROGESIC'in içeriğinde bulunan maddelere duyarlı olan kişilerde yan etkiler olabilir.
Aşağıdakilerden biri olursa, DUROGESIC'i kullanmayı durdurunuz ve DERHAL doktorunuza bildiriniz veya size en yakın hastanenin acil bölümüne başvurunuz:
• Ciltte döküntü
• Kaşıntı
• Kızarıklık
Bunların hepsi çok ciddi yan etkilerdir. Eğer bunlardan biri sizde mevcut ise, sizin DUROGESIC'e karşı ciddi alerjiniz var demektir. Acil tıbbi müdahaleye veya hastaneye yatırılmanıza gerek olabilir.
Bu çok ciddi yan etkilerin hepsi oldukça seyrek görülür.
Aşağıdakilerden herhangi birini fark ederseniz hemen doktorunuza bildiriniz veya size en yakın hastanenin acil bölümüne başvurunuz:
• Solunum zorluğu, nefes alamama, solunum durması
• Kalbiniz ile ilgili sorunlar; örneğin kalp çarpıntısı (palpitasyonlar), derinin mavimsi mor renk alması (siyanoz), kalp atışlarında hızlanma (taşikardi) veya yavaşlama (bradikardi)
• Kan basıncında yükselme (hipertansiyon) veya düşme (hipotansiyon)
• Temasla ortaya çıkan deri hastalığını da içeren deri hastalıkları (dermatit, alerjik
dermatit, kontakt dermatit), çeşitli etkenler sebebiyle gelişen, yer yer kabuklaşma gösteren veziküller oluşması (egzema), cilt bozukluğu
• Ereksiyonda bozukluklar, cinsel bozukluklar
• İdrara çıkamama
• Vücut sıcaklığında değişiklik hissi, aşırı terleme
• İlaç kesilmesine bağlı bozukluklar, uygulama bölgesi reaksiyonları (alerjik
reaksiyonları içeren)
Bunların hepsi ciddi yan etkilerdir. Acil tıbbi müdahale gerekebilir.
Aşağıdakilerden herhangi birini fark ederseniz, doktorunuza söyleyiniz:
• İştah kaybı
• İç sıkıntısı (anksiyete), depresyon, huzursuzluk, duygusal değişkenlik, anormal düşünceler, anormal rüyalar, var olmayan şeyleri görme, duyma veya hissetme (halüsinasyonlar), zihin karışıklığı (konfüzyon), unutkanlık, kişinin, gerek kendisi, gerek zaman ve yer hakkında bilinçli olmama hali (dezoryantasyon), uyku bozukluğu, sersemlik, yorgunluk, üşüme, halsizlik, kuvvetsizlik, titremeler
• Baş ağrısı, baş dönmesi
• Bulantı, kusma, kabızlık, karın ağrısı, hazımsızlık, ishal, bağırsak tıkanması
• Kas kasılmalarını içeren istemsiz kas hareketleri, duyarsızlık
• Göz bebeği küçülmesi
• Grip benzeri rahatsızlık, vücutta sıvı toplanması
• Ağız kuruluğu
Bunlar DUROGESIC'in hafif yan etkileridir.
Eğer bu kullanma talimatında bahsi geçmeyen herhangi bir yan etki ile karşılaşırsanız doktorunuzu veya eczacınızı bilgilendiriniz.
5. DUROGESIC 'in saklanması
DUROGESIC ' i çocukların göremeyeceği, erişemeyeceği yerlerde ve ambalajında saklayınız.DUROGESIC kullanım öncesi ve sonrası çocuklardan uzak tutulmalıdır.
25°C altındaki oda sıcaklığında saklayınız.
Koruyucu açılmamış paket içinde muhafaza ediniz.
Son kullanma tarihiyle uyumlu olarak kullanınız
Etiketin veya ambalajın üzerinde belirtilen son kullanma tarihinden sonra DUROGESIC'i kullanmayınız.
Eğer üründe ve/veya ambalajında bozukluklar fark ederseniz DUROGESIC'i kullanmayınız.
Ruhsat sahibi:Johnson and Johnson Sıhhi Malzeme San. ve Tic. Ltd. Şti. Kavacık
Mahallesi Ertürk Sokak Keçeli Plaza No:13 Kavacık-Beykoz/İstanbulÜretici:Janssen Pharmaceutica NV Turnhoutseweg 30 B-2340 Beerse, BELÇİKA
Bu kullanma talimatı.......tarihinde onaylanmıştır.