EPLEDAY nedir ve ne için kullanılır?
EPLEDAY 25 mg 50 film tablet
İlacın içeriği ve nedir konusu hazırlanıyor.
EPLEDAY nedir ve ne işe yarar bölümünden sonra mutlaka EPLEDAY kullanmadan önce bölümünü okuyunuz.
EPLEDAY nasıl kullanılır?
EPLEDAY 25 mg 50 film tablet
Uygun doz ve uygulama sıklığı
EPLEDAY Kullanım şekli
Çocuklarda EPLEDAY kullanımı
EPLEDAY 25 mg 50 film tablet prospektüsünde ya da kullanma talimatında çocuklarda kullanımı ile ilgi bir bilgi yok.
Yaşlılarda EPLEDAY kullanımı
EPLEDAY 25 mg 50 film tablet prospektüsünde ya da kullanma talimatında yaşlılarda kullanımı ile ilgi bir bilgi yok.
Özel durumlarda kullanımı
EPLEDAY 25 mg 50 film tablet prospektüsünde ya da kullanma talimatında özel durumlara ilişkin kullanımı ile ilgi bir bilgi yok.
Aşırı dozda EPLEDAY kullanırsanız
EPLEDAY 25 mg 50 film tablet prospektüsünde ya da kullanma talimatında kullanılması gerekenden fazla kullanıdığında yapılması gerekenlerle ilgili bilgi yok.
Kullanmayı unuttuysanız
EPLEDAY 25 mg 50 film tablet kullanmayı unutma durumunda yapılması gerekenlerle ilgili bir bilgi yok.
Bu ilaç tedavisinin sonunda
Bu ilaç için tedavi sonunda ve sonrasında yapılması gerekenlerle ilgili bir bilgi yok.
EPLEDAY yan etkileri
EPLEDAY 25 mg 50 film tablet
Yan etkileri konusunda Kısa ürün bilgisinde bilgi bulunmamaktadır. En kısa sürede güncellenerek eklecektir.
EPLEDAY son kullanma tarhine kadar güvenle saklayabilmek için EPLEDAY saklama önerileri bölümünü okuyunuz. EPLEDAY ilacını bozulmadan saklayabilmek için bu prospektüste yer alan saklama şekil ve koşullarına uyunuz.
EPLEDAY kullanmadan önce dikkat edilmesi gerekenler
EPLEDAY 25 mg 50 film tablet
Kullanmadan önce dikkat edilmesi gerekenlerle ilgili bir bilgi prospektüste yoktur.
EPLEDAY kullanmadan önce bu sayfadaki uyarılardan biriyle uyuşan durumunuz varsa doktorunuza danışın. Kullanmadan önce uyarıları sonrası mutlaka EPLEDAY yan etkileri bölümünü okuyun. Böylelikle ilacın yol açabileceği olumsuz etkileri engelleminiz mümkün olabilir.
EPLEDAY ilacını ne kadar kullanmanız gerektiğini bilmiyorsanız EPLEDAY nasıl kullanılır ve EPLEDAY 25 mg 50 film tablet doz ve uygulama bölümüne bakınız.
EPLEDAY kullanmadan önce dikkat edilmesi gerekenler
EPLEDAY 25 mg 50 film tablet
Kullanmadan önce dikkat edilmesi gerekenlerle ilgili bir bilgi prospektüste yoktur.
EPLEDAY kullanmadan önce bu sayfadaki uyarılardan biriyle uyuşan durumunuz varsa doktorunuza danışın. Kullanmadan önce uyarıları sonrası mutlaka EPLEDAY yan etkileri bölümünü okuyun. Böylelikle ilacın yol açabileceği olumsuz etkileri engelleminiz mümkün olabilir.
EPLEDAY ilacını ne kadar kullanmanız gerektiğini bilmiyorsanız EPLEDAY nasıl kullanılır ve EPLEDAY 25 mg 50 film tablet doz ve uygulama bölümüne bakınız.
KISA URUN BILGISI
1. BEŞERI TIBBI ÜRÜNÜN ADI
EPLEDAY 25 mg film kaplı tablet
2. KALITATIF VE KANTİTATIF BILEŞIMI
Etkin madde:
Yardımcı maddeler:
Yardımcı maddeler için 6.1'e bakınız.
3. FARMASÖTIK FORM
Film kaplı tablet.
Sarı, mekik şeklinde bikonveks tabletler.
4. KLİNIK ÖZELLIKLER
4.1 Terapötik endikasyonlar
EPLEDAY 25 mg film kaplı tablet,
- Akut miyokard infarktüsü sonrası klinik kalp yetmezliği olan sol ventrikül disfonksiyonlu (Atım volümü (LVEF)<%40) stabil hastaların sürveyini iyileştirmek için,
- Hipertansiyon tedavisinde endikedir.
4.2 Pozoloji ve uygulama şekli Pozoloji / uygulama sıklığı ve süresi:
Ayrı kullanım dozları için 25 mg ve 50 mg mümkündür.
Eplerenonun tavsiye edilen devam dozu günde 50 mg'dır. Tedavi günde 25 mg ile başlatılmalı ve tercihen 4 hafta sonra, serum potasyum seviyesi de hesaba katılarak hedeflenen günde 50 mg'lık
doza ulaşılmalıdır (Tablo 1). Eplerenona genellikle akut miyokard enfarktüsü sonrasındaki 3-14 gün içinde başlanılır.
Serum potasyum değeri 5.0 mmol/l'den büyük olan hastalar eplerenona başlamamalıdır (bölüm 4.3'e bakınız).
Eplerenon tedavisine başlamadan önce, tedavinin ilk haftasında, tedavinin ilk ayında ve doz değişikliğinden sonra serum potasyum değeri ölçülmelidir. Daha sonrasında gerektiği gibi periyodik olarak serum potasyum değerlendirmesi yapılmalıdır.
Başlangıçtan sonra serum potasyum seviyesine bağlı olarak, Tablo 1'de gösterildiği gibi doz ayarlanmalıdır.
Tablo 1:
Konjestif Kalp Yetmezliğinde Doz Ayarı
Serum Potasyum (mmol/l)
Doz ayarlanmaz
Tedavi kesilmeli
Serum potasyumun >6.0 mmol/l değerinde olmasına bağlı olarak eplerenon bırakıldıktan sonra, potasyum seviyesi 5.0 mmol/l değerinin altına düştüğünde, günde 25 mg'lık doz ile eplerenon kullanımına yeniden başlanabilir.
Uygulama şekli:
EPLEDAY ağız yoluyla, bir miktar sıvı ile birlikte ve bölünmeden alınmalıdır. EPLEDAY'in aç veya tok karnına alınmasında herhangi bir sakınca yoktur.
Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler Böbrek yetmezliği:
Hafif derecede böbrek yetmezliği olan hastalar için başlangıç dozunun ayarlanmasına gerek yoktur. Periyodik olarak serum potasyum izlemesi tavsiye edilir (bölüm 4.4'e bakınız).
Eplerenon diyaliz edilemez.
Karaciğer yetmezliği:
Hafif ve orta derecede karaciğer yetmezliği olan hastalar için başlangıç dozunun ayarlanmasına gerek yoktur. Sistemik muhteviyatın artışına bağlı olarak eplerenon, hafif ve orta karaciğer hastalığı olanlarda, periyodik ve sık olarak serum potasyum izlemesi tavsiye edilir özellikle yaşlılarda (Bkz. Bölüm 4.4).
Pediyatrik popülasyon:
EPLEDAY 25 mg film kaplı tabletin çocuklar üzerindeki etkinlik ve güvenilirliği henüz kanıtlanmamıştır. Bu sebepten ötürü kullanımı önerilmemektedir.
Geriyatrik popülasyon:
Yaşlılarda başlangıç doz ayarlaması yapılmamaktadır. Yaşla doğrusal olarak meydana gelen böbrek fonksiyonlarında azalma, yaşlı hastalarda hiperkalemi riskini ortaya çıkarır. Özellikle hafif ve orta hepatik bozuklukta meydana gelen sistemik maruziyetin artışı ile birleşen ortak hastalıklar bu risklerin ilave olarak artışına sebep verebilir. Periyodik olarak serum potasyum izlemesi tavsiye edilir (Bkz. Bölüm 4.4).
4.3 Kontrendikasyonlar
EPLEDAY 25 mg film kaplı tablet,
• Eplerenon ya da bileşenlerin herhangi birine aşırı duyarlılık durumunda,
• Başlangıç potasyum seviyesi >5.0 mmol/l olan hastalarda,
• Orta dereceden ciddi dereceye değişen renal yetmezlik olan hastalarda (kreatinin klerensi <50 ml/dk),
• Ciddi hepatik yetmezlik olan hastalarda (Child-Pugh Class C),
• Potasyum tutucu diüretikler, potasyum takviyeleri veya güçlü CYP 3A4 inhibitörleri (ör: itrakonazol, ketokonazol, ritonavir, nelfinavir, klaritromisin, telitromisin ve nefazodon) kullanan hastalarda kontrendikedir.
4.4 Özel kullanım uyarıları ve önlemleri
Hiperkalemi:
Mekanizmasıyla uyumlu olarak hiperkalemi eplerenon ile birlikte ortaya çıkabilir. Tedavi başlangıcında veya herhangi bir doz değişikliği yapıldığında tüm hastaların serum potasyum seviyeleri izlenmelidir. Tedavi devam ederken, özellikle böbrek yetmezliği olan yaşlı hastalar gibi hiperkalemi gelişimi riski olan hastaların ve diyabetli hastaların periyodik olarak serum potasyum seviyeleri izlenmelidir. Hiperkalemi riskindeki artışa bağlı olarak eplerenon tedavisine başladıktan sonra potasyum destek ilaçları kullanımı önerilmemektedir. Eplerenonun dozu düşürüldüğünde serum potasyum seviyesinin de düştüğü görülmüştür. Yapılan bir çalışmada eplerenon terapisine hidroklorotiyazid ilavesinin serum potasyumdaki artışı dengelediği görülmüştür.
Böbrek Hastaları:
Böbrek yetmezliği olan hastaların ve diyabetik mikroalbuminüri hastalarının potasyum seviyeleri düzenli olarak izlenmelidir. Böbrek fonksiyonları azaldıkça hiperkalemi riski artmaktadır. Tip 2 diyabet hastaları ve mikroalbuminüri hastaları ile ilgili klinik çalışma verileri olsa da, hiperkalemi vakasında artış gözlenmiştir. Bu nedenle bu hastalar tedavi edilirken uyarılmalıdır. Eplerenon hemodiyaliz ile uzaklaştırılmaz.
Karaciğer Hastaları:
Hafif ve orta derecede karaciğer bozukluğu olan hastalarda 5.5 mEq/l;'nin üzerinde herhangi bir yükselme gözlenmemiştir (Child Pugh sınıf A ve B) Hafif ve orta derecede karaciğer bozukluğu olan hastaların elektrolit seviyeleri izlenmelidir. Ağır karaciğer hastalarının eplerenon kullanımı değerlendirilmemiştir ve bu nedenle kullanımı tavsiye edilmemektedir.
CYP3A4 İndükleyici:
Eplerenonun kuvvetli CYP3A4 indükleyicileri ile birlikte kullanımı tavsiye edilmemektedir. Eplerenon tedavisi sırasında lityum, siklosporin, takrolimus kullanılmamalıdır.
Laktoz için uyarı
EPLEDAY yardımcı madde olarak laktoz monohidrat içermektedir. Nadir kalıtımsal galaktoz intoleransı, Lapp laktaz yetmezliği ya da glikoz-galaktoz malabsorbsiyon problemi olan hastaların bu ilacı kullanmamaları gerekir.
Sodyum için uyarı
EPLEDAY her dozunda 1 mmol (23 mg)'dan daha az sodyum ihtiva eder; yani esasında “sodyum içermez
4.5 Diğer tıbbi ürünlerle etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri
Potasyum tutan diüretikler ve potasyum destekleri:
Hiperkalemi riskindeki artışa bağlı olarak, potasyum tutan diüretik ve potasyum desteği alan hastalara eplerenon verilmemelidir. Potasyum tutan diüretiklerin anti-hipertansif ajanların ve diğer diüretiklerin etki gücünü artırır.
Lityum:
Eplerenon ile lityumun etkileşimine dayalı bir çalışma yapılmamıştır. Diüretikler ve ACE inhibitörleri ile birlikte lityum alan hastalarda lityum toksisitesi gözlenmiştir. Eplerenon ile lityumun birlikte kullanımından kaçınılmalıdır. Eğer bu kombinasyon çok gerekliyse, lityum plazma konsantrasyonları izlenmelidir.
Siklosporin, takrolimus:
Siklosporin ve takrolimus böbrek fonksiyonu bozukluğuna ve hiperkalemi riskinin artmasına sebep olabilir. Eplerenonun siklosporin veya takrolimus ile birlikte kullanımından kaçınılmalıdır. Eğer bu kombinasyon gerekli ise, eplerenon siklosporin ve takrolimus ile birlikte kullanılırken, serum potasyum ve böbrek fonksiyonunun sıklıkla izlenmesi tavsiye edilmektedir.
Nonsteroid Anti-İnflamatuar İlaçlar (NSAİ İlaçlar)
NSAİ ile tedavi, özellikle riskli hastalara, direkt olarak glomerüler filtreye etki ederek ciddi böbrek rahatsızlığına neden olabilir. Eplerenon ve NSAİ alan hastalar yeterince hidrate edilmeli ve böbrek fonksiyonları izlenmelidir.
Trimetroprim:
Trimetroprimin eplerenon ile birlikte kullanımı hiperkalemi riskini artırır. Serum potasyum ve böbrek fonksiyonları izlenmelidir (özellikle böbrek yetmezliği olan ve yaşlı hastalar).
ACE İnhibitörleri, Anjiyotensin II Reseptör Antagonistleri (AIIA):
Eplerenonun ACE İnhibitörleri ya da Anjiyotensin II Reseptör Antagonistleri ile birlikte kullanımında hasta uyarılmalıdır. Böbrek fonksiyon bozukluğu riski taşıyan hastalarda eplerenonun bu ilaçlarla kombinasyonu hiperkalemi riskini artırır. Serum potasyum ve böbrek fonksiyonunun sıklıkla izlenmesi tavsiye edilmektedir.
Alfa 1 Blokörleri (prazosin, alfuzosin):
Alfa-1 blokörleri eplerenon ile kombine edildiğinde hipotensif etki ya da postural hipotansiyon riskini arttırır. Alfa-1 blokörü ile birlikte kullanımında postural hipotansiyon için klinik izleme tavsiye edilmektedir.
Trisiklik anti-depresanlar, nöroleptikler, amifostin, baklofen:
Bu ilaçların eplerenonla birlikte kullanımı antihipertansif etkileri ve postural hipotansiyon riskini arttırır.
Glukokortikoidler, tetrakosaktid:
Bu ilaçların eplerenonla birlikte kullanımı antihipertansif etkileri arttırır (sodyum ve sıvı alıkonma).
In vitro çalışmalara göre, eplerenon CYP1A2, CYP3A4, CYP2C19, CYP2C9 ya da CYP2D6'nın bir inhibitörü değildir. Eplerenon P-glikoproteinin substratı ya da inhibitörü değildir.
Digoksin:
Eplerenon ile birlikte kullanıldığında digoksine sistemik maruz kalma % 16 artar (% 90 CI: %4 -% 30) Digoksin dozu terapötik aralığın üst sınırına yakın bir şekilde ayarlanmışsa, uyarı yapılmalıdır.
Varfarin:
Varfarinle ilgili belirli bir farmakokinetik etkileşim klinik olarak gözlenmemiştir. Varfarin dozu terapatik aralığın üst sınırına yakın bir şekilde ayarlanmışsa, uyarı yapılmalıdır.
CYP3A4 substratları:
CYP3A4 prob-substratları (midazolam ve cisaprit) ile yapılan farmakokinetik çalışmaların sonuçlarına göre bu ilaçlar eplerenon ile herhangi bir farmakokinetik etkileşime girmediğini göstermiştir.
CYP3A4 inhibitörleri:
Kuvvetli CYP3A4 inhibitörleri:
CYP3A4 enzimlerini inhibe eden ilaçlar ile eplerenonun birlikte kullanımı sonucunda belirli farmakokinetik etkileşimler oluşabilir. Güçlü bir CYP3A4 inhibitörü (ketokonazol 200 mg BID), eplerenonun EAA'sınde % 441'lık bir artışa sebep olur. Eplerenonun ketokonazol, itrakonazol, ritonavir, nelfinavir, klaritromisin, telitromisin ve nefazadon gibi güçlü CYP3A4 inhibitörleri ile birlikte kullanımı tavsiye edilmez.
Hafif ve orta dereceli CYP3A4 inhibitörleri:
Eritromisin, sakuinavir, amiodaron, diltiazem, verapamil ve flukonazol ile birlikte kullanımı EAA 'de sırasıyla % 98'ten % 187 aralığında değişen belirli farmakokinetik etkileşime sebep olur. Hafif ve orta dereceli CYP3A4 inhibitörleri eplerenon ile birlikte kullanıldığında, eplerenon dozu 25 mg'dan fazla olmamalıdır.
CYP3A4 inhibitorü olan greyfurt suyu eplerenonun EAA'sında küçük artışlara(yaklaşık olarak %25) neden olduğundan birlikte kullanımı tavsiye edilmez.
CYP3A4 indükleyicileri:
St. John's Wort'un (Güçlü bir CYP3A4 indükleyicisi) eplerenon ile birlikte kullanımı eplerenon EAA'sında % 30 oranında düşüşe sebep olur. Eplerenon EAA'sında daha belirgin bir düşüş, rifampisin gibi güçlü bir CYP3A4 indükleyicisi ile meydana gelir. Eplerenonun etkisinin azalma riski nedeniyle güçlü CYP3A4 indükleyicileriyle (rifampisin, karbamazepin, fenitoin, fenobarbital, St. John's Wort) kullanımı tavsiye edilmemektedir.
Antasidler:
Farmakokinetik klinik çalışma sonuçlarına göre; eplerenonun antasidlerle birlikte kullanımında herhangi belirli bir etkileşim beklenmemektedir.
Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:
Özel popülasyonlara ilişkin bir etkileşim çalışması bulunmamaktadır.
Pediyatrik popülasyon:
Pediyatrik popülasyona ilişkin bir etkileşim çalışması bulunmamaktadır.
4.6 Gebelik ve laktasyon
Genel tavsiye
Gebelik kategorisi, B'dir.
Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar/Doğum kontrolü (Kontrasepsiyon)
EPLEDAY için, klinikte maruz kalmaya ilişkin klinik veri mevcut değildir.
Hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalar, gebelik/embriyonal/fetal gelişim/doğum ya da doğum sonrası gelişim ile ilgili olarak doğrudan ya da dolaylı zararlı etkiler olduğunu göstermemektedir (bkz. Kısım 5.3).
Gebe kadınlara verilirken tedbirli olunmalıdır.
Gebelik dönemi
Gebe kadınlarda yeterli ve iyi kontrollü çalışma bulunmadığından, hekim tarafından zorunlu görülmedikçe gebelik döneminde kullanılmamalıdır.
Laktasyon dönemi
Eplerenonun insan sütüyle atılıp atılmadığı bilinmemektedir. Hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalar, eplerenonun sütle atıldığını göstermektedir. Emzirmenin durdurulup durdurulmayacağına ya da EPLEDAY tedavisinin durdurulup durdurulmayacağına/tedaviden kaçınılıp kaçınılmayacağına ilişkin karar verilirken, emzirmenin çocuk açısından faydası ve EPLEDAY tedavisinin emziren anne açısından faydası dikkate alınmalıdır.
Üreme yeteneği /Fertilite
Etkin madde Eplerenon ile ilgili klinik veri mevcut değildir.
4.7 Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler
EPLEDAY'in araç ve makine kullanımı üzerindeki etkilerine yönelik bir çalışma yapılmamıştır. EPLEDAY tedavi sırasında sersemliğe neden olabilir. Bu nedenle araç ve makine kullanırken dikkatli olunmalıdır.
4.8 İstenmeyen etkiler
Miyokard infarktüsü sonrasında kalp yetmezliği için tedavi edilen hastalarda görülen yan etkiler aşağıda belirtilmiştir:
Çok yaygın (^ 1/10); yaygın (> 1/100 ila <1/10); yaygın olmayan (> 1/1.000 ila <1/100); seyrek (> 1/10.000 ila <1/1.000); çok seyrek (< 1/10.000), bilinmiyor (eldeki verilerden hareketle tahmin edilemiyor).
Enfeksiyon ve enfestasyon
Yaygın olmayan: Piyelonefrit
Kan ve lenfatik sistem bozuklukları
Yaygın olmayan: Eozinofili
Beslenme ve metabolizma hastalıkları
Yaygın: Hiperkalemi
Yaygın olmayan: Hiponatremi, dehidrasyon, hiperkolesterolemi, hipertrigliseridemi
Sinir sistemi hastalıkları
Yaygın: Baş dönmesi,
Yaygın olmayan: Baş ağrısı
Kardiyovasküler hastalıklar
Yaygın: Hipotansiyon
Yaygın olmayan: Miyokardiyal enfarktüs, sol kalp yetmezliği, artriyal fibrilasyon, arteriyel bacak trombozu, postural hipotansiyon.
Solunum, göğüs bozuklukları ve mediastinal
Yaygın olmayan: Farenjit
Gastrointestinal hastalıklar
Yaygın: Diyare, bulantı
Yaygın olmayan: Kusma, flatulans
Deri ve deri altı doku hastalıkları
Yaygın: Raş
Yaygın olmayan: Pruritis, aşırı terleme Bilinmiyor: Anjiyonörotik ödem
Kas iskelet bozuklukları ve bağ doku hastalıkları
Yaygın olmayan: sırt ağrısı, bacaklarda kramp
Böbrek ve üriner sistem hastalıkları
Yaygın: Böbrek fonksiyon bozuklukları
Üreme sistemi ve meme hastalıkları
Yaygın olmayan: Jinekomasti
Araştırmalar:
Yaygın olmayan: Artmış BUN seviyesi, artmış kreatinin seviyesi
4.9 Doz aşımı ve tedavisi
Eplerenon ile hiçbir doz aşımı vakası rapor edilmemiştir. İnsanlarda doz aşımının en olası belirtilerinin düşük tansiyon ya da hiperkalemi olabileceği tahmin edilmektedir. Eplerenon hemodiyaliz ile uzaklaştırılamaz. Eplerenonun aktif kömüre büyük ölçüde bağlandığı görülmüştür. Semptomatik düşük tansiyon meydana gelirse, destekleyici bir tedavi eklenmelidir. Hiperkalemi gelişirse, standart tedavi başlatılmalıdır.
5. FARMAKOLOJIK ÖZELLIKLER
5.1. Farmakodinamik özellikler
Farmakoterapötik grup: Aldosteron Antagonistleri ATC kodu: C03DA04 Etki mekanizması
Eplerenon androjen, glukokortikoid ve progesteron reseptörlerine zayıf olarak bağlanan selektif bir mineralokortikoid reseptör antagonistidir. Eplerenon kan basıncı regülasyonu ve kardiyovasküler hastalıkların patofizyolojisinde yer alan aldosteron (renin-anjiyotensin-aldosteron-sistemindeki bir anahtar hormon) bağlanmasını önler.
Eplerenonun plazma renin ve serum aldosteron düzeyinde, aldosteronun negatif regülatuar geri beslemesinin renin salgısında inhibisyonu ile uyumlu devamlı artışlar ürettiği belirtilmiştir. Artmış plazma renin aktivitesi ve aldosteron dolaşım düzeyleri eplerenonun kan basıncı üzerindeki etkilerini değiştirmez.
5.2 Farmakokinetik özellikler Genel özellikler
Eplerenon, 4-6 saat aralığındaki eliminasyon yarı ömrü ile sitokrom P450 3A4 (CYP3A4) metabolizması üzerinden elimine edilir. Kararlı hale 2 gün içinde ulaşılır. Besinlerle birlikte alınmasının eplerenon absorbsiyonu üzerine etkisi yoktur. CYP3A4'ün inhibitörleri eplerenonun kandaki düzeyini artırır.
Absorbsiyon:
Eplerenonun ortalama doruk plazma konsantrasyonuna, oral yolla alınmasından yaklaşık olarak 1.5 saat sonra ulaşılmaktadır. Eplerenonun mutlak biyoyararlanımı 100 mg tablet için %69'dur. 25-100 mg'lık doz aralığında doruk plazma düzeyleri (Cmax) ve eğrinin altındaki alan (EAA) orantısaldır. 100 mg'dan daha yüksek dozlarda ise bu oran düşmektedir.
Dağılım:
Eplerenonun plazma proteinine bağlanma oranı yaklaşık %50'dir ve eplerenon öncelikle alfa-1-asit glikoproteinlerine bağlanır. Dağılımın görünen hacmi kararlı halde 43-90 litre aralığında değişir. Eplerenon tercihen alyuvarlara bağlanmaz.
Metabolizma:
Eplerenon, primer olarak CYP3A4 enzimi aracılığıyla metabolize edilir. İnsan plazmasında eplerenonun aktif herhangi bir metaboliti saptanmamıştır.
Eliminasyon:
Eplerenon dozunun %5'ten daha azı değişime uğramamış ilaç olarak idrar ve dışkı yoluyla atılır. İlacın tek bir oral dozunu takiben dozun yaklaşık %32'si dışkıyla, %67'si ise idrarla atılır. Eplerenonun eliminasyon yarı ömrü yaklaşık 4-6 saat aralığındadır. Görünür plazma klerensi yaklaşık olarak 10 l/saat'tir.
Doğrusallık/doğrusal olmayan durum:
25-100 mg'lık doz aralığında doruk plazma düzeyleri (Cmax) ve eğrinin altındaki alan (EAA) orantısaldır. 100 mg'dan daha yüksek dozlarda ise bu oran düşmektedir.
Hastalardaki karakteristik özellikler
Yaş, cinsiyet ve ırk
: Eplerenon 100 mg/gün dozunun farmakokinetiği yaşlılarda >65 yaş), kadın ve erkeklerde ve siyahlarda araştırılmıştır. Erkek ve kadınlar arasında eplerenon farmakokinetiğinde anlamlı bir farklılık gözlenmemiştir. Kararlı durumda, genç (18-45 yaş) olgularla karşılaştırıldığında, C max (%22) ve EAA (%45) değerlerinde artış gözlenmiştir. Kararlı durumda, siyahlarda Cmax %19 ve EAA %26 daha düşük gözlenmiştir.
Böbrek yetmezliği:
Eplerenonun farmakokinetiği değişik derecelerde böbrek yetmezliği olan hastalarda ve hemodiyaliz alan hastalarda değerlendirilmiştir. Kontrol olguları ile karşılaştırıldığında, kararlı durum EAA ve Cmax değerleri, ciddi renal yetmezliği olan hastalarda sırasıyla %38 ve %24 oranında artmış; hemodiyaliz alan hastalarda ise sırasıyla %26 ve %3 oranında azalmıştır. Eplerenon plazma klerensi ve kreatinin klerensi arasında korelasyon gözlenmemiştir. Eplerenon hemodiyaliz ile atılamaz.
Karaciğer yetmezliği:
Eplerenon 400 mg dozunun farmakokinetiği orta derecede karaciğer yetmezliği olan (Child-Pugh Class B) hastalarda araştırılmış ve normal olgularla karşılaştırılmıştır. Kararlı durum EAA ve Cmax değerleri sırasıyla %3.6 ve %4.2 oranında artmıştır. Ciddi karaciğer yetmezliği olan hastalarda eplerenonun farmakokinetiği araştırılmadığından, bu hasta popülasyonunda eplerenon kontrendikedir.
Kalp yetmezliği:
Eplerenon 50 mg dozunun farmakokinetiği kalp yetmezliği olan hastalarda (NYHA sınıflaması II-IV) değerlendirilmiştir. Yaş, kilo ve cinsiyete göre sağlıklı olgularla karşılaştırıldığında, kalp yetmezliği olan hastalarda kararlı durum EAA ve Cmax değerleri sırasıyla %38 ve %30 daha yüksektir. Bu bulgularla tutarlı bir şekilde, klinik çalışma verileri kalp yetmezliği olan hastalarda eplerenon klerensinin sağlıklı yaşlı olgular ile benzer değerlerde olduğunu belirtmiştir.
5.3 Klinik öncesi güvenlilik verileri
Farmakoloji, genotoksisite, kanserojen potansiyeli ve üreme toksisitesi ile ilgili klinik öncesi çalışmalarda insanlar için önemli bir tehlike bulunmamıştır.
Tekrarlanan doz toksisite çalışmalarında, köpeklerde ve farelerde klinik maruziyet seviyesinin biraz üzerinde prostat atrofisi görülmüştür. Prostatik değişimler yan etkiler ile ilişkili değildir. Bu bulguların klinik geçerliliği bilinmemektedir.
6 FARMASÖTIK ÖZELLIKLER
6.1 Yardımcı maddelerin listesi
Laktoz DC Avisel pH 102 AC-Dİ-SOL Sodyum lauril sülfat Talk
Magnezyum stearat Siyah demir oksit (E 172 i)
Sarı demir oksit (E 172 iii)
Titanyum dioksit (E 171)
Kinolin sarısı alüminyum lak (E 104)
6.2 Geçimsizlikler
Geçerli değil.
6.3 Raf ömrü
24 ay
6.4 Saklamaya yönelik özel tedbirler
250C'nin altındaki oda sıcaklığında saklayınız.
6.5 Ambalajın niteliği ve içeriği
30, 50 ve 100 Film Kaplı Tablet Alu/Alu blister içerisinde ambalajlanmıştır.
6.6 Beşeri tıbbi üründen arta kalan maddelerin imhası ve diğer özel önlemler
Kullanılmamış olan ürünler ya da materyaller “Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliği” ve “Ambalaj ve Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği”ne uygun olarak imha edilmelidir.
7. RUHSAT SAHİBİ
Novitas İlaç San. Tic. Ltd. Şti.
General Ali Rıza Gürcan Cad.
Merter İş Merkezi Bağımsız Bölüm No:8
Güngören/İSTANBUL
Tel: 0 212 481 76 41 Fax: 0 212 481 76 41 e-mail:
8. RUHSAT NUMARASI(LARI)
229/37
9. İLK RUHSAT TARİHİ / RUHSAT YENİLEME TARİHİ
İlk ruhsat tarihi: 24.01.2011 Ruhsat yenileme tarihi:
10. KÜB'ÜN YENİLEME TARİHİ
KULLANMA TALİMATI EPLEDAY 25 mg film kaplı tablet Ağız yolu ile alınır.
• Etkin madde:
Her bir film kaplı tablet 25 mg eplerenon içerir.
• Yardımcı madde:
Laktoz D.C., avisel pH 102, Ac-Di-Sol, sodyum lauril sülfat, talk,
magnezyum stearat, sarı demir oksit (E172 iii), kinolin sarısı aluminyum lak (E104),
titanyum dioksit (E171), siyah demir oksit (E172i)
Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir.
• Bu kullanma talimatını saklayınız. Daha sonra tekrar okumaya ihtiyaç duyabilirsiniz.
• Eğer ilave sorularınız olursa, lütfen doktorunuza veya eczacınıza danışınız.
• Bu ilaç kişisel olarak sizin için reçete edilmiştir, başkalarına vermeyiniz.
• Bu ilacın kullanımı sırasında, doktora veya hastaneye gittiğinizde doktorunuza bu ilacı kullandığınızı söyleyiniz.
• Bu talimatta yazılanlara aynen uyunuz. İlaç hakkında size önerilen dozun dışındayüksek veya düşükdoz kullanmayınız.
Bu Kullanma Talimatında:
1. EPLEDAY nedir ve ne için kullanılır?
2. EPLEDAY'i kullanmadan önce dikkat edilmesi gerekenler
3. EPLEDAY nasıl kullanılır?
4. Olası yan etkiler nelerdir?
5. EPLEDAY'in saklanması
Başlıkları yer almaktadır.
1. EPLEDAY nedir ve ne için kullanılır?
EPLEDAY 25 mg eplerenon içeren sarı, mekik şeklinde bikonveks, tabletlerdir.
EPLEDAY 30, 50 ve 100 tablet içeren Alu/Alu blister ambalajlarda piyasaya sunulmaktadır. EPLEDAY'in içeriğindeki etkin maddelerden eplerenon, aldesteron blokör adı verilen ilaç grubuna dahil olan ve aldesteronu bloke ederek vücutta kan basıncını ve kalp fonksiyonlarını düzenleyen bir maddedir.
Kalp krizinden sonra kalp yetmezliğinde ve antihipertansif tedavide kullanılır.
2. EPLEDAY'i kullanmadan önce dikkat edilmesi gerekenler
İlaç kullanımı ile ortaya çıkan veya daha önceden olan problemler veya alerjiler hakkında doktorunuza danışınız.
EPLEDAY'i aşağıdaki durumlarda KULLANMAYINIZ.
Eğer:
• Eplerenon ya da EPLEDAY'in içerdiği herhangi bir maddeye aşırı duyarlılığınız (alerjik) varsa,
• Kanınızda yüksek oranda potasyum varsa (hiperkalemi),
• Vücuttaki fazla sıvının atılımına yardım eden ilaçlar (potasyum tutan diüretikler) ya da tuz tabletleri (potasyum destek ilaçları) kullanıyorsanız,
• Ciddi karaciğer hastalığınız varsa,
• Mantar hastalığının tedavisi için bir ilaç (ketokonazol ya da itrakonazol) kullanıyorsanız,
• HIV tedavisi için antiviral ilaçlar (nelfinavir veya ritonavir) kullanıyorsanız,
• Bakteriyel enfeksiyonların tedavisi için antibiyotik (klaritromisin veya telitromisin) kullanıyorsanız,
• Depresyon tedavisi için nefazodon kullanıyorsanız,
• Orta dereceden ciddi dereceye değişen böbrek rahatsızlığınız varsa.
EPLEDAY'i aşağıdaki durumlarda DİKKATLİ KULLANINIZ.
Eğer:
• Hafif derecede böbrek ya da karaciğer rahatsızlığınız varsa,
• Diyabet hastası iseniz,
• Lityum alıyorsanız (Manik depresif bozukluk - bipolar bozukluk olarak da adlandırılır- tedavisinde verilir),
• Takrolimus ya da siklosporin alınıyorsa (sedef hastalığı veya egzema gibi deriyle ilgili sağlık sorunlarında ve organ naklinin reddedilmesini önlemek amacıyla kullanılır),
Bu uyarılar, geçmişteki herhangi bir dönemde dahi olsa sizin için geçerliyse lütfen doktorunuza danışınız.
EPLEDAY'in yiyecek ve içecek ile kullanılması
EPLEDAY'i yemekle birlikte veya aç karnına alabilirsiniz.
Hamilelik
İlacı kullanmadan önce doktorunuza v^-ya eczacınıza danışınız.
EPLEDAY'i kullanmaya başlamadan önce, doktorunuzu hamile olduğunuz veya hamile kalmayı planladığınız konusunda bilgilendiriniz. Hamileyseniz, EPLEDAY'i sadece doktorunuzun tavsiye etmesi halinde kullanınız.
Tedaviniz sırasında hamile olduğunuzu fark ederseniz hemen doktorunuza veya eczacınıza danışınız.
Emzirme
İlacı kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız.
Eplerenonun anne sütüne geçip geçmediği bilinmemektedir. Çoğu ilacın anne sütüyle atılması ve emziren kadınlar üzerindeki bilinmeyen olası yan etkileri nedeniyle, emzirme ya da ilaç kullanımından hangisinin kesilmesi gerektiğine doktor karar vermelidir. Karar verirken ilacın anne üzerindeki önemi de hesaba katılmalıdır.
Araç ve makine kullanımı
EPLEDAY aldıktan sonra sersemlik olabilir. Eğer böyle bir durum ortaya çıkarsa, araç ve makine kullanmayınız.
EPLEDAY'in içeriğinde bulunan bazı yardımcı maddeler hakkında önemli bilgiler
EPLEDAY'in içeriğinde bulunan maddelerden biri laktoz monohidrattır (bir çeşit şeker).
Eğer daha önceden doktorunuz tarafından bazı şekerlere karşı intoleransınız (ilacın etkisine dayanıksızlık, tahammülsüzlük) olduğu söylenmişse bu tıbbi ürünü almadan önce doktorunuzla temasa geçiniz.
EPLEDAY her dozunda 1 mmol (23 mg)'dan daha az sodyum ihtiva eder; yani esasında “sodyum içermez”
EPLEDAY içeriğinde bulunan yardımcı maddelere karşı aşırı duyarlılığınız yoksa, bu maddelere bağlı olumsuz bir etki beklenmez.
Diğer ilaçlar ile birlikte kullanımı
Aşağıda verilen ilaçlarla birlikte EPLEDAY kullanılmamalıdır:
• Mantar hastalığı tedavisinde kullanılan ilaçlar (itrakonazol veya ketokonazol), HIV tedavisinde kullanılan antiviral ilaçlar (ritonavir, nelfinavir), bakteriyel enfeksiyon tedavisinde kullanılan ilaçlar (klaritromisin, telitromisin) veya depresyon tedavisinde kullanılan nefazodon gibi ilaçlar EPLEDAY'in parçalanmasını zorlaştırır, böylece vücuttaki etkisini uzatır.
• Vücuttaki fazla su atılımını sağlayan ilaçlar (potasyum tutucu diüretikler) ve potasyum destek ilaçları (tuz tabletleri gibi) kanda yüksek potasyum seviyesi riskini artırır.
Eğer aşağıdaki ilaçları kullanıyorsanız, EPLEDAY tedavisine başlamadan önce doktorunuz ile temasa geçiniz:
• Lityum (genellikle bipolar bozukluk olarak da adlandırılan manik depresif bozukluk tedavisinde). Lityumun diüretikler ve ACE inhibitörleriyle kullanımının kandaki lityum seviyesini oldukça yüksek bir değere çıkardığı görülmüştür. Bu durum; iştah kaybı, görme bozukluğu, yorgunluk, kas güçsüzleşmesi ve kas çekilmesi gibi yan etkilere sebep olabilir.
• Sedef hastalığı veya egzema gibi deriyle ilgili sağlık sorunlarında ve organ naklinin reddedilmesini önlemek amacıyla kullanılan ilaçlar (takrolimus ya da siklosporin) böbrek problemlerine sebep olabilir ve kanda yüksek potasyum seviyesi riskini artırır.
• Ağrı kesici olarak kullanılan ibufen gibi non-steroidal veya anti-enflamatuar ilaçlar böbrek problemlerine sebep olabilir ve kanda yüksek potasyum seviyesi riskini artırır.
• Trimetoprim (Bakteriyel enfeksiyonların tedavisinde), kanda yüksek potasyum riskini artırır.
• ACE inhibitörleri (enalapril gibi) ve anjiyotensin II reseptör antagonistleri
(kandesartan gibi) (yüksek kan basıncı tedavisi, kalp hastalıkları ya da böbrek hastalıklarında) kanda yüksek potasyum seviyesi riskini artırır.
• Yüksek kan basıncı ve prostat rahatsızlığı tedavisinde kullanılan prazosin ve alfuzosin gibi alfa I blokörleri kan basıncında düşüşe ve ayakta iken baş dönmesine sebep olabilir.
• Depresyon tedavisinde kullanılan amitriptilin ve amoksapin gibi trisiklik
antidepresanlar, klorpromazin ya da psikiyatrik bozukluk tedavisinde kullanılan haloperidol gibi antipsikotikler (nöroleptikler), kanser kemoterapisinde kullanılan amifostin ve kas spazmında kullanılan baklofen gibi ilaçlar kan basıncında düşüşe ve ayakta iken baş dönmesine sebep olabilir.
• Kalp rahatsızlıkları tedavisinde kullanılan digoksin, EPLEDAY ile birlikte alındığında kan seviyesinde artış olabilir.
• Antitrombotik olan varfarin kanda yüksek miktarda varfarin varlığı EPLEDAY'in vücuda olan etkilerini değiştirebilir.
• Eritromisin, sakuinavir, flukonazol, amiyodaron, diltiazem ve verapamil
EPLEDAY'in parçalanmasını azaltır ve vücuttaki etkisini uzatır.
• Greyfurt suyu EPLEDAY'in emilimini etkileyebilir.
• St. John's Wort (bitkisel bir ilaç), bakteriyel enfeksiyonların tedavisi için kullanılan rifampisin, epilepsi tedavisi için kullanılan karbamazepin, fenitoin ve fenobarbital gibi ilaçlar EPLEDAY'in parçalanma hızını artırır ve etkisini düşürür.
Eğer reçeteli ya da reçetesiz herhangi bir ilacı şu anda kullanıyorsanız veya son zamanlarda kullandınız ise lütfen doktorunuza veya eczacınıza bunlar hakkında bilgi veriniz.
3. EPLEDAY nasıl kullanılır?
• Uygun kullanım ve doz/uygulama sıklığı için talimatlar:
EPLEDAY'i her zaman doktorunuzun söylediği şekilde kullanınız. Eğer emin değilseniz doktorunuza veya eczacınıza başvurunuz.
EPLEDAY'in başlangıç dozu günde 25 mg'dır (1 tablet). Tedavinin başlamasından 4 hafta sonra günde 50 mg'a çıkarılabilir (50 mg 1 tablet veya 25 mg tabletten iki adet alınabilir).
EPLEDAY tedavisine başlamadan önce, tedavinin ilk haftasında, ilk ayında ve tedavi dozunu değiştirdikten sonra kandaki potasyum seviyesi ölçülmelidir. Kanınızda çıkan potasyum seviyesine göre ilacın dozu doktorunuz tarafından ayarlanabilir.
• Uygulama yolu ve metodu:
EPLEDAY ağız yoluyla, bir miktar su ile birlikte ve bölünmeden alınmalıdır.
EPLEDAY'in aç veya tok karnına alınmasında herhangi bir sakınca yoktur.
• Değişik yaş grupları:
Çocuklarda kullanımı:
Çocuklar ve gençlere EPLEDAY tavsiye edilmemektedir.
Yaşlılarda kullanımı:
Yaşlılar için herhangi bir başlangıç dozu ayarlamasına gerek yoktur.
• Özel kullanım durumları:
Böbrek/karaciğer yetmezliği:
Hafif böbrek hastalığı olanlar ve orta derecede böbrek hastalığı olanlar için başlangıç dozunun ayarlanmasına gerek yoktur. Eğer böbrek veya karaciğer problemleriniz varsa, kandaki potasyum miktarı için daha sık test yaptırmalısınız.
Eğer EPLEDAY'in etkisinin çok güçlü veya zayıf olduğuna dair bir izleniminiz var ise doktorunuz veya eczacınız ile konuşunuz.
Kullanmanız gerekenden daha fazla EPLEDAY kullandıysanız:
Eğer almanız gerekenden daha fazla ilaç aldıysanız, en çok görülebilecek belirtiler düşük kan basıncı (sersemlik, bulanık görme, halsizlik, aşırı bilinç kaybı ile kendini gösterir), hiperkalemi ve kanda yüksek seviyede potasyum varlığı (kramp, ishal, bulantı, baş dönmesi ya da baş ağrısı ile kendini gösterir) olacaktır.
EPLEDAY'den kullanmanız gerekenden fazlasını kullanmışsanız bir doktor veya eczacı ile konuşunuz.
EPLEDAY'i kullanmayı unutursanız
Unutulan dozları dengelemek için çift doz almayınız.
EPLEDAY ile tedavi sonlandırıldığındaki oluşabilecek etkiler:
Eğer EPLEDAY kullanımı konusunda herhangi bir sorun ile karşılaşırsanız doktorunuza veya eczacınıza danışınız.
Doktorunuza danışarak EPLEDAY kullanımını sonlandırabilirsiniz.
4. Olası yan etkiler nelerdir?
Tüm ilaçlar gibi, EPLEDAY'in içeriğinde bulunan maddelere duyarlı olan kişilerde yan etkiler olabilir.
Aaıdakilerden biri olursa, EPLEDAY'i kullanmayı durdurunuz ve DERHAL doktorunuza bildiriniz veya size en yakın hastanenin acil bölümüne bavurunuz:
• Vücudunuzda yaygın alerjik belirtiler oluşursa (kurdeşen, deride kızarıklık, ağız veya
boyun bölgesinin yutmayı veya nefes almayı zorlaştıracak şekilde şişmesi gibi).
• Kanda yüksek seviyede potasyum (bulgular kramp, ishal, bulantı, baş dönmesi ya da
baş ağrısını içermektedir)
Bunların hepsi çok ciddi yan etkilerdir. Eğer bunlardan biri sizde mevcut ise, sizin EPLEDAY'e karşı ciddi alerjiniz var demektir. Acil tıbbi müdahaleye veya hastaneye yatırılmanıza gerek olabilir.
Bu çok ciddi yan etkilerin hepsi oldukça seyrek görülür.
Aaıdakilerden herhangi birini fark ederseniz hemen doktorunuza bildiriniz veya size en yakın hastanenin acil bölümüne bavurunuz:
• Kalp ritim bozukluğu, kalp krizi ve kalp yetmezliği
• Düşük kan basıncı (ayakta iken baş dönmesine sebep olabilir)
• Bacaklarda kan pıhtılaşması
• Kanda düşük sodyum seviyesi
• Kandaki üre ve kreatinin seviyelerinde artış (Böbrek problemlerini gösterir)
• Böbrek iltihabı
Bunların hepsi ciddi yan etkilerdir. Acil tıbbi müdahale gerekebilir.
Ciddi yan etkiler çok seyrek görülür.
Aaıdakilerden herhangi birini fark ederseniz, doktorunuza söyleyiniz:
Baş dönmesi İshal Bulantı
Anormal böbrek fonksiyonları Deri döküntüsü
Eozinofili (beyaz kan hücrelerinin artması)
Dehidrasyon
Kanda kolestrol ve trigliseritlerin (yağ) miktarının artması Uykusuzluk Baş ağrısı Boğaz ağrısı Midede gaz birikmesi Kusma Kaşınma Fazla terleme Sırt ağrısı Bacaklarda kramp Düşük kan basıncı Anormal böbrek fonksiyonları Kendini güçsüz ve kötü hissetme Erkeklerde göğüs büyümesi
Bunlar EPLEDAY'in hafif yan etkileridir.
Eğer bu kullanma talimatında bahsi geçmeyen herhangi bir yan etki ile karşılaşırsanız doktorunuzu veya eczacınızı bilgilendiriniz.
5. EPLEDAY'in Saklanması
EPLEDAY'i çocukların göremeyeceği, erişemeyeceği yerlerde ve ambalajında saklayınız.
EPLEDAY'i 25°C'nin altındaki oda sıcaklığında saklayınız.
Son kullanma tarihiyle uyumlu olarak kullanınız.
Ambalajdaki son kullanma tarihinden sonra EPLEDAY'i kullanmayınız.
Ruhsat Sahibi:
Novitas İlaç San. Tic. Ltd. Şti.
General Ali Rıza Gürcan Cad.
Merter İş Merkezi Bağımsız Bölüm No:8
Güngören/İSTANBUL
Tel: 0 212 481 76 41 Fax: 0 212 481 76 41 e-mail:
Üretim Yeri:
Neutec İlaç San. Tic. A.Ş.
1.OSB. l.Yol No:3 Adapazarı / SAKARYA
Bu kullanma talimatı 24.01.2011 tarihinde onaylanmıştır.