kullanıma hazır dolu enjeksiyon kaleminde enjeksiyonluk
GONAL-f 450 IU/0.75 mL
çözelti
Deri altına uygulanır. Steril
• Etkin madde: Follitropin alfa.
Her bir çok dozluk kullanıma hazır dolu enjeksiyon kalemi 0.75 mL’de 450 IU (33 mikrogram’a eşdeğer) follitropin alfa sağlar. Çözeltinin her 1 mL'si 600 IU (44 mikrogram'a eşdeğer) follitropin alfa içerir.
• Yardımcı maddeler: Poloxamer 188, sakaroz, metiyonin, sodyum dihidrojen fosfat monohidrat, disodyum fosfat dihidrat, m-cresol, konsantre fosforik asit, sodyum hidroksit ve enjeksiyonluk su
Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu NI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir.
Bu kullanma talimatını saklayınız. Daha sonra tekrar okumaya ihtiyaç duyabilirsiniz.
Eğer ilave sorularınız olursa, lütfen doktorunuza veya eczacınıza danışınız.
Bu ilaç kişisel olarak sizin için reçete edilmiştir, başkalarına vermeyiniz.
Bu ilacın kullanımı sırasında, doktora veya hastaneye gittiğinizde doktorunuza bu ilacı kullandığınızı söyleyiniz.
Bu talimatta yazılanlara aynen uyunuz. İlaç hakkında size önerilen dozun dışında yüksek veya düşük doz kullanmayınız.
Bu Kullanma Talimatında:
1. GONAL-f nedir ve ne için kullanılır?
2. GONAL-f i kullanmadan önce dikkat edilmesi gerekenler
3. GONAL-f nasıl kullanılır?
4. Olası yan etkiler nelerdir?
5. GONAL-f in saklanması Uygulama Talimatı
Başlıkları yer almaktadır.
nedir ve ne için kullanılır?
GONAL-f, kullanıma hazır dolu enjeksiyon kaleminde berrak, renksiz enjeksiyonluk çözelti olarak takdim edilir. 1 adet kullanıma hazır dolu enjeksiyon kalemi ve uygulama için 12 adet iğnelik bir ambalajda sağlanır.
GONAL-f "follitropin alfa" isminde bir ilaç içermektedir. Follitropin alfa "gonadotropinler" olarak adlandırılan hormon ailesine ait bir tür "Folikül Uyarıcı Hormon"dur (FSH). Gonadotropinler üreme ve fertilite ile ilişkilidir.
Yetişkin kadınlarda, GONAL-f:
• Yumurtlaması olmayan ve klomifen sitratla tedaviye cevap vermemiş kadınlarda yumurtlamayı sağlamak üzere kullanılabilir.
• "in vitro fertilizasyon", "gamet intra fallopian transfer" veya "zigot intra fallopian transfer" dölleme gibi yardımla üreme teknolojileri prosedürlerine (hamile kalmanıza yardımcı olabilecek prosedürler) tabi tutulan kadınlarda bir çok folikülün (her biri bir yumurta içeren) gelişmesini sağlamada kullanılır.
• Vücutlarının çok düşük düzeyde gonadotropin (FSH ve LH) üretmesine bağlı olarak yumurtlaması olmayan kadınlarda, lutropin alfa (rekombinant insan luteinizan hormonu) adı verilen bir başka hormonla birlikte yumurtlamayı sağlamak üzere kullanılır.
Yetişkin erkeklerde, GONAL-f:
Eğer reçeteli ya da reçetesiz herhangi bir ilacı şu anda kullanıyorsanız veya son zamanlarda kullandınız ise lütfen doktorunuza veya eczacınıza bunlar hakkında bilgi veriniz.
3. GONAL-f nasıl kullanılır?
GONAL-f i her zaman aynen doktorunuzun size öğrettiği gibi kullanınız. Eğer emin değilseniz doktorunuza veya eczacınıza başvurunuz.
Uygun kullanım ve doz
• GONAL-f enjeksiyonla derinin hemen altına (cilt altı) uygulanmak üzere hazırlanmıştır. Kullanıma hazır kalem birden çok enjeksiyon için kullanılabilir.
• GONAL-f in ilk enjeksiyonu doktorunuzun gözetiminde yapılmalıdır.
• Doktorunuz veya eczacınız ilacı enjekte etmek için GONAL-f kullanıma hazır kalemi nasıl kullanacağınızı size gösterecektir.
• Eğer GONAL-fi kendinize uyguluyorsanız, lütfen "Uygulama Talimatlarını" dikkatlice okuyunuz ve izleyiniz.
Uygulama sıklığı için talimatlar
Doktorunuz ilacı ne kadar ve ne sıklıkla alacağınıza karar verecektir. Aşağıda belirtilen dozlar
Uluslararası Birim (IU) olarak ifade edilmiştir.
Kadınlar
Yumurtlaması olmayan ve düzensiz adetleri olan veya hiç adet görmeyen kadınlar için,
• GONAL-f genellikle her gün uygulanır.
• Eğer adetleriniz düzensiz ise, tedavi adet döneminin ilk 7 günü içinde başlamalıdır. Eğer adet görmüyorsanız, size uygun olan herhangi bir günde ilacı kullanmaya başlayabilirsiniz.
• Sıklıkla kullanılan doz her gün 75-150 IU FSH ile başlar.
• GONAL-f dozunuz istenilen yanıtı elde edinceye kadar, 7 veya 14 gün aralıklarla 37.5-75 IU dozunda artırılabilir.
• Günlük uygulanan en yüksek doz genellikle 225 IU FSH’dan yüksek değildir.
• İstenilen yanıt elde edildiğinde, son GONAL-f enjeksiyonundan 24-48 saat sonra, 250 mikrogramlık "rekombinant hCG" (r-hCG, özel DNA tekniği ile laboratuarda üretilen hCG) veya 5,000 ila 10,000 IU hCG enjeksiyonu yapılacaktır. Bu hCG enjeksiyonunun yapıldığı gün ve ertesi gün, cinsel ilişkide bulunmanız istenecektir.
Eğer doktorunuz 4 hafta sonunda istenilen yanıtı göremezse, GONAL-f ile tedavi döngüsü kesilmelidir. Bir sonraki tedavi döngüsü için, doktorunuz size bir öncekinden daha yüksek GONAL-f başlangıç dozu verecektir.
Eğer aşırı bir yanıt elde edilirse, tedavi durdurulmalı ve hCG kesilmelidir (bakınız kısım 2, OHSS). Bir sonraki dönemde doktorunuz, önceki dönemden daha düşük bir doz reçete edecektir.
Yardımla üreme teknolojileri öncesinde, çoğul folikül gelişimi için yumurtalık uyarısı yapılan kadınlar,
• GONAL-f in genel başlangıç dozu tedavi döneminin 2 veya 3. gününde başlayan günde 150-225 IU’dir.
• Tedavi, yeterli folikül gelişimi elde edilene kadar sürdürülür (kan tetkikleri ve/veya ultrason incelemesi ile değerlendirilir).
• GONAL-f dozu, genellikle günde 450 IU’dan daha yüksek olmayacak şekilde yanıtınıza göre ayarlanır. Yeterli folikül gelişimi genellikle tedavinin ortalama olarak onuncu gününde elde edilir (ortalama 5 ile 20 gün arasında).
• Ardından, nihai folikül olgunlaşmasını uyarmak üzere, son GONAL-f enjeksiyonundan 24-48 saat sonra, 250 mikrogram r-hCG ya da 5000 IU-10.000 IU’ye kadar insan koryonik gonadotropini (hCG) içeren tek bir ilaç enjekte edilir. Böylelikle yumurtalarınız toplanmak üzere hazır hale gelecektir.
Diğer olgularda, doktorunuz önce bir gonadotropin salgılatıcı hormon (GnRH) agonisti ya da antagonisti kullanarak yumurtlamanızı durdurabilir. Bu olgularda GONAL-f tedavisine, agonist tedavinin başlamasından yaklaşık 2 hafta sonra başlanır ve her ikisi de yeterli folikül gelişimi sağlanana dek sürdürülür. Örneğin bir agonist ile yapılan 2 haftalık tedaviyi takiben, ilk 7 gün boyunca 150-225 IU GONAL-f uygulanır. Doz daha sonra yumurtalık yanıtına göre ayarlanır.
GnRH antagonisti kullanılacak ise GONAL-f tedavisinin 5. veya 6. gününden itibaren uygulanır ve yumurtlama tetiklenene kadar devam eder.
Yumurtlaması olmayan, hiç adet görmeyen ve FSH ve LH yetersizliği tanısı konmuş olan kadınlar için,
• GONAL-f genellikle, lutropin alfa enjeksiyonları ile eşzamanlı olarak, beş haftaya kadar her gün uygulanır. Sıklıkla kullanılan doz 75-150 IU GONAL-f ve beraberinde 75 IU lutropin alfa ile başlar.
• Doktorunuz GONAL-f dozunuzu, verdiğiniz yanıta göre 7 ile 14 günlük aralıklarla tercihan 37.5-75 IU artırabilir.
• İstenen yanıt elde edildiğinde, GONAL-f ve lutropin alfanın son enjeksiyonlarından 24-48 saat sonra, 250 mikrogram r-hCG ya da 5000 IU-10.000 IU’ye kadar tek bir hCG enjeksiyonu yapılacaktır. hCG’nin uygulandığı gün ve bir sonraki gün cinsel ilişkide bulunmanız önerilmektedir. Alternatif olarak rahim içi suni dölleme (aşılama) da yapılabilir.
5 haftalık tedavinin sonunda doktorunuz yumurtalıklarınızda bir yanıt gözlemiyorsa, bu tedavi durdurulmalıdır. Bir sonraki dönemde doktorunuz, durdurulan döneme göre GONAL-f i daha yüksek bir başlangıç dozunda reçete edecektir.
Eğer aşırı bir yanıt elde edilirse, tedavi durdurulmalı ve hCG kesilmelidir (bakınız kısım 2, OHSS). Bir sonraki dönemde doktorunuz, önceki dönemden daha düşük bir GONAL-f dozu reçete edecektir.
Erkekler.
• GONAL-f genellikle başka bir ilaçla (hCG) kombine edilerek,
• En az 4 ay süreyle haftada üç kez 150 IU dozunda reçete edilir.
• Eğer 4 ay sonunda tedaviye yanıt vermemişseniz, tedaviniz en az 18 aya kadar sürdürülebilir.
Eğer GONAL-f’irı etkisinin çok güçlü veya zayıf olduğuna dair bir izleniminiz var ise doktorunuz veya eczacınız ile konuşunuz.
Özel kullanım durumları:
Özel kullanımı yoktur.
Kullanmanız gerekenden daha fazla GONAL-f kullandıysanız
GONAL-fin aşırı dozunun etkileri bilinmemektedir ancak “Olası yan etkiler nelerdir” bölümünde detaylı olarak açıklanan yumurtalık hiperstimülasyon sendromunun oluşması beklenebilir. Ancak bu durum yalnızca hCG uygulandığında oluşacaktır (bakınız kısım 2, OHSS).
GONAL-f’den kullanmanız gerekenden fazlasını kullanmışsanız bir doktor veya eczacı ile konuşunuz.
GONAL-f kullanmayı unutursanız
GONAL-f i kullanmayı unutursanız, unuttuğunuzu fark eder etmez hemen doktorunuza danışınız.
4. Olası yan etkiler nelerdir?
Tüm ilaçlar gibi, GONAL-f in içeriğinde bulunan maddelere duyarlı olan kişilerde yan etkiler olabilir.
İstenmeyen etkiler herbir sıklık grubu içinde, azalan ciddiyetine göre sunulmaktadır.
Çok yaygın (>1/10); yaygın (>1/100 ila <1/10); yaygın olmayan (>1/1.000 ila <1/100); seyrek (>1/10.000 ila <1/1.000); çok seyrek (<1/10.000), bilinmiyor (eldeki verilerden hareketle tahmin edilemiyor).
Kadınlarda ciddi yan etkileri
• Alt karın bölgesinde ağrı ile birlikte bulantı veya kusma Ovaryen Hiperstimülasyon Sendromu (OHSS) semptomlarından olabilir. Bu durum yumurtalıkların tedaviye aşırı tepki gösterdiği ve büyük yumurtalık kistlerinin geliştiğine işaret edebilir (2. "GONAL- fi aşağıdaki durumlarda DİKKATLİ KULLANINIZ" bölümüne bakınız). Bu yan etki yaygındır.
• OHSS, belirgin olarak büyümüş yumurtalıklar, azalmış idrar üretimi, kilo artışı, nefes almada zorlanma ve/veya mideniz veya göğsünüzde olası sıvı birikimi ile daha şiddetli hale gelebilir. Bu yan etki yaygın değildir.
• OHSS'nin yumurtalıkların burulması veya kan pıhtılaşması gibi komplikasyonları seyrek olarak meydana gelebilir.
• Çok seyrek olarak, OHSS'den bazen bağımsız da gelişen ciddi kan pıhtılaşması komplikasyonları (tromboembolik olaylar) görülebilir. Bu durum göğüs ağrısı, nefes alamama, inme veya kalp krizine neden olabilir (2. "GONAL-fi aşağıdaki durumlarda DİKKATLİ KULLANINIZ" bölümüne bakınız).
Kadınlar ve erkeklerde ciddi yan etkileri
• Döküntü, deride kızarıklık, kabartı, yüzde şişlik ve nefes almada zorlanma gibi alleıjik reaksiyonlar bazen ciddi olabilir. Bu yan etki çok seyrektir.
Eğer yukarıda listelenen yan etkilerden herhangi birini fark ederseniz, derhal doktorunuz ile iletişime geçiniz, doktorunuz GONAL-f kullanmayı kesmenizi isteyebilir.
Kadınlarda diğer yan etkileri
Çok yaygın:
• Yumurtalıklarda sıvı keseleri (yumurtalık kistleri)
• Baş ağrısı
• Enjeksiyon yerinde, ağrı, kızarıklık, morarma, şişme ve/veya iritasyon gibi yerel reaksiyonlar
Yaygın:
• Karın ağrısı
• Mide bulantısı, kusma, ishal, karında kramp ve şişkinlik
Çok seyrek:
• Döküntü, deride kızarıklık, kabartı, yüzünüzde şişlik ve nefes almada zorlanma gibi allerjik reaksiyonlar bazen ciddi olabilir. Bu yan etki çok seyrektir.
• Astımınız kötüleşebilir.
Erkeklerde diğer yan etkileri
Çok yaygın:
• Enjeksiyon yerinde, ağrı, kızarıklık, morarma, şişme ve/veya iritasyon gibi yerel reaksiyonlar
Yaygın:
• Testislerin üstünde ve arkasında damarların şişmesi (varikosel)
• Göğüslerin gelişmesi, akne veya kilo artışı
Çok seyrek:
• Döküntü, deride kızarıklık, kabartı, yüzünüzde şişlik ve nefes almada zorlanma gibi allerjik reaksiyonlar bazen ciddi olabilir. Bu yan etki çok seyrektir.
• Astımınız kötüleşebilir.
Eğer bu kullanma talimatında bahsi geçmeyen herhangi bir yan etki ile karşılaşırsanız doktorunuzu veya eczacınızı bilgilendiriniz.
Yan etkilerin raporlanması
• Bir başka ilaç olan insan koryonik gonadotropini (hCG) ile birarada, hormon yetersizliği nedeniyle kısır olan erkeklerde sperm oluşturmak için kullanılır.
2. GONAL-f i kullanmadan önce dikkat edilmesi gerekenler
Fertilite hastalıklarının tedavisinde deneyimli bir doktor tarafından tedavi başlamadan önce,
sizin ve eşinizin üreme yeteneği değerlendirilmelidir.
GONAL-f i aşağıdaki durumlarda KULLANMAYINIZ
• Eğer, folikül uyarıcı hormon veya GONAL-f in diğer içeriklerinden birine karşı allerjik (aşırı hassas) iseniz
• Hipotalamus veya hipofız bezinizde tümör varsa (her ikisi de beynin bölümleridir)
• Eğer kadınsanız:
Hamileyseniz veya bebeğinizi emziriyorsanız - Polikistik över hastalığına bağlı olmayan yumurtalık büyümesi veya kist Nedeni bilinmeyen jinekolojik kanamanız varsa Yumurtalık, rahim veya meme kanseri iseniz
• İlaç, normal bir hamileliğin imkansız olduğu, yumurtalığın çalışmaması (erken adetten kesilme) veya cinsel organlarda yapısal bozukluk gibi durumların varlığında kullanılmamalıdır.
• Eğer erkekseniz:
Tedavi edilemeyen bir testis hasarı varsa
Yukarıdakiler sizin için geçerliyse, GONAL-f kullanmayınız. Eğer emin değilseniz, bu ilacı
kullanmadan önce doktorunuz veya eczacınız ile konuşunuz.
GONAL-f i aşağıdaki durumlarda DİKKATLİ KULLANINIZ
Porfiri
Eğer porfiriniz var ya da ailenizde porfiri öyküsü varsa (aileden çocuklara geçebilen, porfırinleri kıramama durumu), tedavinize başlamadan önce doktorunuzu bilgilendirmelisiniz. • Eğer cildiniz kolay zedelenir hale gelirse (özellikle güneş ışığına maruz olan bölgelerde) ve/veya
• Kami ya da bacak ağrısı farkederseniz
doktorunuzu bilgilendirmelisiniz, tedavinin kesilmesi gerekebilir.
Yumurtalık hiperstimülasyon sendromu (OHSS)
Eğer kadınsanız, bu tedavi yumurtalık hiperstimülasyon sendromu (OHSS-Yumurtalıkların aşırı uyarılması) gelişmesi riskinizi artırabilir. Bu, foliküllerinizin çok fazla gelişmesi ve büyük kistlere dönüşmesi durumudur. Eğer karnınızın alt bölümünde ağrı varsa, hızlı kilo aldıysanız, mideniz bulanıyor veya kusuyorsanız veya nefes almakta zorlanıyorsanız, derhal doktorunuzla konuşunuz, bu ilacı kullanmayı durdurmanızı isteyebilir (bakınız kısım 4). Ancak normalde yumurtlamanız gerçekleşmiyor ve tedavide önerilen doz ve uygulama takvimine bağlı kalıyorsanız, OHSS oluşumu sık değildir. Nihai foliküler olgunlaşmayı uyarmada kullanılan bir ilaç (insan koryonik gonadotropini içeren-hCG) uygulanmadıkça, GONAL-f tedavisi nadiren belirgin OHSS oluşumuna neden olur. Bu nedenle OHSS’nin gelişmekte olduğu olgularda hCG uygulamasını yapmamak ve en az dört gün süreyle cinsel ilişkide bulunmamak veya bariyer yöntemi kullanmak gereklidir.
Çoğul gebelik
GONAL-f kullanırken, aynı anda birden fazla çocuğa gebe kalma ("çoğul gebelik", çoğunlukla ikiz olasılığı) riskiniz normal gebeliğe göre daha yüksektir. Çoğul gebelik siz ve bebekleriniz için tıbbi komplikasyonlara yol açabilir. Çoğul gebelik riskini doğru zamanlarda doğru dozda GONAL-f kullanarak azaltabilirsiniz. Yardımla üreme teknolojileri tedavi sindeyken çoğul gebelik yaşama riski yaşınıza, rahminize yerleştirilen döllenmiş yumurtaların veya embriyoların sayısına ve kalitesine bağlıdır.
Düşük
Yardımla üreme teknolojileri veya yumurta üretmek için yumurtalıklarınızın uyarılması sırasında, ortalama bir kadına göre düşük ihtimaliniz daha yüksektir.
Kan pıhtılaşması sorunları (tromboembolik durumlar)
Eğer, geçmişte veya yakın zamanda bacakta veya akciğerde kan pıhtıları oluştuysa, kalp krizi veya inme yaşadıysanız veya bunlar ailenizden herhangi bir kişide meydana geldiyse GONAL-f tedavisi ile bu sorunların meydana gelme veya kötüleşme riski daha yüksektir.
Kanında fazla FSH olan erkekler
Erkekseniz, kanda folikül uyarıcı hormon seviyelerinin yükselmiş olması testis hasarına işaret eder. GONAL-f bu tür olgularda genellikle etkili değildir. Doktorunuz tedaviyi izlemek üzere, tedavi başladıktan sonra her 4 ile 6 ayda bir semen analizi yapılmasını isteyebilir.
Çocuklar
GONAL-f çocuklarda kullanılmaz.
Bu uyanlar geçmişteki herhangi bir dönemde dahi olsa sizin için geçerliyse lütfen doktorunuza danışınız.
Hamilelik
İlacı kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız.
Eğer hamile iseniz, GONAL-f kulanılmamalıdır.
Tedaviniz sırasında hamile olduğunuzu fark ederseniz hemen doktorunuza veya eczacınıza danışınız.
Emzirme
İlacı kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız.
Emzirme esnasında GONAL-f kullanılması önerilmez.
Araç ve makine kullanımı
Araç ve makine kullanma yeteneğine etkisi beklenmez.
GONAL-rin içeriğinde bulunan bazı yardımcı maddeler hakkında önemli bilgiler
GONAL-f her dozunda 1 mmol (23 mgj’dan daha az sodyum ihtiva eder, yani aslında “sodyum içermez”.
Diğer ilaçlar ile birlikte kullanımı
• GONAL-f yumurtlamayı uyarıcı diğer ilaçlarla (Ör. hCG, klomifen sitrat) birlikte kullanıldığında foliküler cevapta artış gözlenebilir,
• Bunun yanında, bir "gonadotropin salgılatıcı hormon" (GnRH) agonisti ya da antagonisti ile birlikte kullanılması, yeterli derecede yumurtalık cevabı almak için ihtiyaç duyulan GONAL-f dozajını artırabilir.
Kullanma Talimatında yer alan veya almayan herhangi bir yan etki meydana gelmesi durumunda hekiminiz, eczacınız veya hemşireniz ile konuşunuz. Ayrıca karşılaştığınız yan etkileri sitesinde yer alan “İlaç Yan Etki Bildirimi” ikonuna tıklayarak ya da O 800 314 00 08 numaralı yan etki bildirim hattını arayarak Türkiye Farmakovijilans Merkezi (TÜFAM)’ne bildiriniz. Meydana gelen yan etkileri bildirerek kullanmakta olduğunuz ilacın güvenliliği hakkında daha fazla bilgi edinilmesine katkı sağlamış olacaksınız.
5. GONAL-fin saklanması
GONAL-f’i çocukların göremeyeceği, erişemeyeceği yerlerde ve ambalajında saklayınız.
GONAL-f i 2°C-8°C arasında buzdolabında saklayınız. Dondurmayınız.
Raf-ömrü içinde, buzdolabının olmadığı durumlarda ürün 25°C altındaki oda sıcaklığında 3 aya kadar saklanabilir. 3 ay içinde kullanılmazsa atılmalıdır.
Lütfen GONAL-f kullanıma hazır dolu enjeksiyon kalemi üzerine enjeksiyonluk çözeltinin ilk kullanım gününü yazınız. Ancak bir kere açılınca, ürün 25°C altındaki oda sıcaklığında en fazla 28 gün saklanabilir. İlk açıldıktan 28 gün sonra kullanılmamış çözelti atılmalıdır.
Işıktan korumak için orijinal ambalajında saklayınız.
Son kullanma tarihiyle uyumlu olarak kullanınız.
Ambalajdaki son kullanma tarihinden sonra GONAL-f’i kullanmayınız/ son kullanma tarihinden önce kullanınız. Son kullanma tarihi o ayın son gününü belirtmektedir.
Eğer, gözle görülen bozulma belirtileri fark ederseniz GONAL-f i kullanmayınız.
Eğer, çözelti, partikül içeriyorsa ya da berrak değilse kullanmayınız.
Son kullanma tarihi geçmiş veya kullanılmayan ilaçları çöpe atmayınız! Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca belirlenen toplama sistemine veriniz.
Ruhsat Sahibi:
Merck İlaç Ecza ve Kimya Tic.A.Ş. Rüzgarlıbahçe Mah. Kavak Sok. No: 16/18 Kavacık Ticaret Merkezi Kat: 4-5-6 PK.34810 Kavacık/ Beykoz/ İstanbul Tel: 0216 578 66 00 Faks: 0216 469 09 22
Üretim Yeri:
Merck Serono S.A.
Aubonne/İsviçre
Bu kullanma talimatı...........tarihinde onaylanmıştır.
GONAL-f 450 IU/0.75 mL kullanıma hazır dolu enjeksiyon kaleminde enjeksiyonluk
çözelti
Uygulama Talimatı İÇİNDEKİLER
1. GONAL-f kullanıma hazır kalem nasıl kullanılır
2. Gonal-f kullanıma hazır kalem için tedavi günlüğünüzü nasıl kullamcaksınız
3. Gonal-f kullanıma hazır kaleminizi kullanmaya başlamadan önce
4. Gonal-f kullanıma hazır kaleminizi enjeksiyona hazır hale getirmek
5. Doktorunuz tarafından reçete edilmiş dozun ayarlanması
6. Dozun enjekte edilmesi
7. Enjeksiyondan sonra
8. Gonal-f kullanıma hazır kalem tedavi günlüğü
Uyan: Gonal-f kullanıma hazır kaleminizi kullanmadan önce lütfen bu talimatta yazılanlan okuyunuz. Lütfen aşağıdaki prosedürü olduğu gibi takip ediniz çünkü sizin daha önceki deneyimlerinizden farklı durumlar söz konusu olabilir.
1. GONAL-f kullanıma hazır kalem nasıl kullanılır
Bu kalemi yalnız siz kullanınız - başkasının kullanmasına izin vermeyiniz. Kalem yalnızca deri altı kullanımı içindir.
Doz geri bildirim penceresi üzerinde görülen sayılar Uluslararası Birim veya IU cinsinden ölçülür. Doktorunuz her gün kaç IU enjekte edeceğinizi söylemiş olacaktır.
Doz geribildirim penceresi üzerinde görülen sayılar aşağıdaki konularda size yardımcı olacaktır;
a-
Reçete edilmiş dozun ayarlanmasını
b-
Tamamlanmış enjeksiyonun doğrulanmasını
c- İkinci kalem ile enjekte edilebilecek kalan dozun okunmasını
• Enjeksiyonu her gün aynı saatte yapınız. Örn;
adet kaleme ihtiyaç
• Doktorunuz/eczacınız tedavinizin tamamlanması için kaç duyacağınızı söyleyecektir.
2. Tedavi günlüğünüzü nasıl kullanacaksınız_
Enjekte edilen miktarı kayıt etmek için her zaman tedavi günlüğünüzü kullanınız.
• Enjeksiyonunuzun sayısını (1), tarihini (2) ve saatini (3) tedavi günlüğünüze kayıt ediniz.
• Tablonun ilk satırında kaleminizin hacmi sizin için önceden kayıtlı olacaktır.
• Reçete edilmiş doz bölümüne (5) size reçete edilen dozu kayıt ediniz.
• Enjekte etmeden önce doğru doza ulaştığınızdan emin olunuz (6).
• Enjeksiyon sonrası Doz Geribildirim Penceresinde görünen sayıyı okuyunuz.
• Tüm enjeksiyonu aldığınızdan emin olunuz (7), eğer doz geribildirim penceresinde “0” dan başka bir sayı var ise bu sayıyı tedavi günlüğünüze kaydediniz (8).
• İhtiyaç duyulması halinde, doz penceresinde görülen kalan dozu ikinci bir kalem kullanarak enjekte edebilirsiniz.
• Kalan doz bir sonraki satıra ‘ ‘Enjekte edilecek miktar” bölümüne kayıt edilmelidir (6).
Tedavi günlüğünüzü kullanarak günlük enjeksiyonlarınızı kayıt etmek her gün için size reçete edilmiş günlük dozu tam almanıza yardımcı olacaktır.
Tedavi günlüğünün örneği;
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
Tedavi gününün | Tarih | Saat | Kalem hacmi | Reçete edilen doz | | Doz Geribildirim Penceresi |
sayısı | | | 450 IU/0.75 ıııL | | Enjekte edilecek miktar | Enjeksiyon sonrası görünen miktar |
+1 | 10/06 | 07:00 | 450 IU | 175 | 175 | ^Eğer “0” ise, enjeksiyon tamamlanmıştır. | ? Eğer “0” değil ise ikinci enjeksiyon gereklidir. Bu miktarı .........yeni kalem kullanarak enjekte ediniz. |
+ 2 | 11/06 | 07:00 | 450 IU | 175 | 175 | S Eğer “0” ise, enjeksiyon tamamlanmıştır. | ? Eğer “0” değil ise ikinci enjeksiyon gereklidir. Bu miktarı .......yeni kalem kullanarak enjekte ediniz. |
+ 2 | 12/06 | 07:00 | 450 IU | 175 | 175 | ? Eğer “0” ise, enjeksiyon tamamlanmıştır. | ^Eğer “0” değil ise ikinci enjeksiyon gereklidir. Bu miktarı ----75----yeni kalem kullanarak enjekte ediniz. |
+ 4 | 12/06 | 07:00 | 450 IU | | 75 | ^Eğer “0” ise, enjeksiyon tamamlanmıştır. | ? Eğer “0” değil ise ikinci enjeksiyon gereklidir. Bu miktarı .......yeni kalem kullanarak enjekte ediniz. |
3. Kullanıma hazır kaleminizi kullanmaya başlamadan önce_
3.1 Ellerinizi su ve sabun ile yıkayınız
3.2 Temiz bir alan ve düz bir yüzey bulunuz
• Kalem üzerinde yer alan etikette belirtilen son kullanma tarihini doğrulayınız.
3.3 İhtiyaç duyacağınız her şeyi bir araya getiriniz ve önünüze koyunuz:
^_ |
1. Doz ayar ve enjeksiyon düğmesi | 6. Kalemin kapağı |
2. Doz geri bildirim penceresi | 7. Çıkarılabilir bant |
3. Silindir pistonu | 8. Çıkarılabilir iğne |
4. Hazne | 9. İç iğne kapağı |
5. Vidalı uç | 10.Dış iğne kapağı |
| 11 .Alkollü pamuk |
| 12. İğne imha konteynırı |
4. Kullanıma hazır kaleminizi enjeksiyona hazır hale getirmek
4.1 Kalem kapağını çıkarınız
4.2 Doz geri bildirim penceresinin “0” olarak ayarlandığından emin olunuz.
4.3 Enjeksiyon için iğneyi hazırlayınız
• Yeni bir iğne alınız - yalnız "tek kullanımlık" iğneleri kullanınız.
• Dış iğne kapağını sıkıcı tutunuz.Dış iğne kapağında yer alan koruyucu etiketin hasarlı veya gevşemiş olmadığını kontrol ediniz.
• Bantı çıkarınız.
DİKKAT:
Eğer koruyucu etiket hasarlı veya gevşemiş ise, o iğneyi kullanmayıp; bir başkasını kullanınız. Kullanılmamış iğneyi dış kapağı takılı şekilde atınız.
4.4. İğnenin takılması
Gonal-f kullanıma hazır kalemin dişli ucunu dış iğne kapağına vidalayınız.
Uyarı: İğneyi çok sıkı vidalamayınız, enjeksiyon sonrası iğnenin çıkarılması zorlaşır. Dış iğne kapağını hafifçe çekerek çıkarınız. İç iğne kapağını yerinde bırakınız.
Dış iğne kapağını atmayınız; enjeksiyondan sonra kullanıma hazır kalemden iğneyi çıkarmak için ihtiyacınız olacaktır.
• Gonal-f kullanıma hazır kalemi iğne yukarı bakacak şekilde tutunuz.
• Dikkatlice iç iğne kapağını çıkarınız ve uygun şekilde imha ediniz.
4.5. Ufak sıvı damlacıkları için iğnenin uç kısmına dikkatlice bakınız.
• Eğer ufak sıvı damlacıkları görüyorsanız Bölüm 5’de anlatıldığı gibi devam ediniz.Bölüm
5. Reçete edilmiş dozun ayarlanması.
Uyarı: Sistemin içerisindeki havayı çıkarmak için, yeni Gonal-f kullanıma hazır kalemi sadece ilk sefer kullanışınızda sıvı kabarcıklarını kontrol ediniz.
Uyarı: Kalemi ilk kullanışınızda eğer iğnenin ucunda veya yanında ufak sıvı damlacıkları görmüyorsanız bir sonraki sayfada anlatılanları yapmanız gerekmektedir.
Gonal-f pen kullandığınızda eğer iğnenin ucunda veya yanında ufak sıvı damlacıkları görmüyorsanız,
1. Doz ayar düğmesini doz geri bildirim penceresi 25 görene kadar yavaşça çeviriniz. Eğer bu yeri geçerseniz, doz ayar düğmesini doz geri bildirim penceresinde 25 görene kadar geri çeviriniz.
2. Kalemi iğne yukarı bakacak şekilde tutunuz.
3. Hazneye hafifçe vurunuz.
4. Doz ayar düğmesine sonuna kadar yavaşça basınız. İğnenin ucunda ufak sıvı damlacıkları belirebilir. İğnenin ucunda bir damla sıvı belirmelidir; bu kullanıma hazır kaleminizin enjeksiyona hazır olduğunu gösterir.
3. 5. Doz geri bildirim penceresinin “0” olduğundan emin olunuz.
6. Bölüm 5 ile devam ediniz “Reçete edilmiş dozun ayarlanması”.
5.Reçete edilmiş dozun ayarlanması
5.1. GONAL-f kalem 450 IU follitropin alfa içermektedir. Ayarlayabileceğiniz maksimum doz 450 IU'dur. Ayarlayabileceğiniz en küçük doz 12.5 IU'dur.
5.2. Dozu ayarlamak için doz ayar düğmesini doz geri bildirim penceresinde istenen doz görününceye kadar çeviriniz.
düğmesini ileriye doğru
Doz ayar çeviriniz.
Dozunuzu geçerseniz doz ayar düğmesini doğru doza ulaşmak için geriye doğru çeviriniz.
5.3.Bir sonraki adıma geçmeden önce ayarladığınız dozu kontrol ediniz. Doz ekranı doktorunuz tarafından size reçete edilen dozu göstermelidir (şekilde gösterilen örnekte, 50 IU'dur). Uyarı: bir sonraki adıma geçmeden önce Doz geri bildirim penceresinde reçete edilmiş dozun gösterildiğini kontrol ediniz.
6. Dozun enjekte edilmesi
6.1. Doktorunuzun veya hemşirenizin söylediği şekilde, enjekte edilecek yeri seçiniz. Derinin
tahrişini en aza indirgemek için, her gün başka bir enjeksiyon yeri seçiniz.
6.2 Alkollü pamukla silerek enjekte edilecek deriyi temizleyiniz.
6.3 Doz geri bildirim penceresince gösterilen dozu tekrar kontrol ediniz. Eğer reçete edilen doz değilse, tekrar ayarlamalısınız (bakınız adım "5. Dozun ayarlanması").
6.4. Doktorunuz veya hemşireniz tarafından öğretilen şekilde enjekte ediniz.
• İlk olarak, iğneyi yavaşça iterek cildinize batırınız ve ikinci olarak resimde gösterildiği gibi doz ayar düğmesine sonuna kadar basınız ve enjeksiyonun tamamlanması için bekleyiniz.
• İğne doz ayar düğmesi basılı durumda en az 5 saniye içeride kalıcak şekilde beklenmelidir. Doz arttıkça bekleme süreside artacaktır.
• Doz geri bildirim penceresinde gösterilen doz sayısı 0'a geri dönecektir. Bu tam dozun verildiğini belirtir.
• 5 saniyenin sonunda doz ayar düğmesini basılı tutarak iğneyi cildinizden çıkarınız.
• Doz ayar düğmesini serbest bırakabilirsiniz.
Uyan: Her enjeksiyon için yeni iğne kullandığınızdan emin olunuz.
7. Enjeksiyondan sonra
7.1. Tam enjeksiyon uyguladığınızdan emin olunuz.
• Doz geri bildirim penceresinde 0 göründüğünü kontrol ediniz.
Uyan: Eğer doz geri bildirim penceresinde 0 'dan yüksek bir sayı görünüyorsa, bu kullanıma hazır kalemin boşaldığını ve tam dozun verilemediğini belirtir. Eğer bu olursa, aşağıdaki şekilde ilerleyiniz:
7.2. Parsiyel enjeksiyonun tamamlanması
• Doz geri bildirim penceresinde görülen sayı dozunuzu tamamlamak için gereken GONAL-f çözeltisinin eksik kalan miktarını belirtir. Bu yeni bir kullanıma hazır kalem kullanarak enjekte etmeniz gereken dozdur.
• Dozunuzu tamamlamak için, yukarıda "3. Kullanıma hazır kaleminizi kullanmaya başlamadan önce"den "4. Kullanıma hazır kaleminizi enjeksiyona hazır hale getirmek"e kadar olan adımları izlemeniz gerekir.
• Bunu yaptıktan sonra, dozu, tedavi günlüğünüze kayıt edilmiş eksik miktara (doz geri bildirim penceresinde görünen sayıya) ayarlayınız ve yeni kalem ile bu miktarı enjekte ediniz.
7.3. Enjeksiyon sonrası iğnenin çıkarılması
Kullanıma hazır kalemi haznesinden sıkıca tutunuz - Dış iğne kapağını dikkatlice iğneye takınız.
Daha sonra dış iğne kapağını tutunuz ve iğneyi çevirerek çıkarınız - bunu saat yönünün aksine çevirerek yapınız.
• Kullanılan iğneyi asla tekrar kullanmayınız. İğneleri asla başkaları ile paylaşmayınız.
• Kalemin kapağını kaleme geri takınız.
• Kalemi her zaman orjinal paketi içerisinde muhafaza ediniz.
• Kullanılmış iğneyi güvenli biçimde atınız. Eczacınıza veya hemşirenize kullanılmayan iğneleri nasıl atacağınızı sorunuz.
7.4 Kullanıma hazır kalemin saklanması_
DİKKAT:
Kalemin kapağını geri takmadan önce iğneyi kullanıma hazır kalemden mutlaka çıkarınız.
Asla kalemi iğne takılı şekilde saklamayınız. Kalem kapağı, iğne takılı iken kullanıma hazır kalem üzerine sığmamaktadır.
• Kalemi her zaman oıjinal paketi içerisinde güvenli bir yerde muhafaza ediniz.
• Kalem boşaldığında, nasıl atacağınızı eczacınıza sorunuz.
Uyarı: İlaçlar atık su veya ev çöpü ile birlikte atılmamalıdır.
8. TEDAVİ gunlugu
1 Tedavi gününün sayısı | 2 Tarih | 3 Saat | 4 Kalem hacmi 450 IU/0.75 mL | 5 Reçete edilen doz | 6 7 8 Doz Geribildirim Penceresi |
Enjekte edilen miktar | Enjeksiyon sonrası görünen miktar |
| | | 450 IU | | | ? Eğer “0” ise, enjeksiyon tamamlanmıştır. | ? Eğer “0” değil ise ikinci enjeksiyon gereklidir. Bu miktarı ........yeni kalem kullanarak enjekte ediniz. |
| | | 450 IU | | | ? Eğer “0” ise, enjeksiyon tamamlanmıştır. | ? Eğer “0” değil ise ikinci enjeksiyon gereklidir. Bu miktarı ........yeni kalem kullanarak enjekte ediniz. |
| | | 450 IU | | | ? Eğer ‘0” ise, enjeksiyon tamamlanmıştır. | ? Eğer “0” değil ise ikinci enjeksiyon gereklidir. Bu miktarı ........yeni kalem kullanarak enjekte ediniz. |
| | | 450 IU | | | ? Eğer “0” ise, enjeksiyon tamamlanmıştır. | ? Eğer “0” değil ise ikinci enjeksiyon gereklidir. Bu miktarı .......yeni kalem kullanarak enjekte ediniz. |
20
KISA ÜRÜN BİLGİSİ
1. BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI
GONAL-f 450 IU/0.75 ml (33 mikrogram/0.75 ml)
2. KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİM
Etkin madde:
Herbir kartuş etkin madde olarak 450 IU (33 mikrograma eşdeğer)/0.75 ml follitropin alfa*, [rekombinant folikül stimülan hormon (FSH)] içerir.
Yardımcı maddeler:
45 mg sakaroz, 0.8325 mg disodyum fosfat dihidrat, 0.3375 mg sodyum dihidrojen fosfat monohidrat, 0.075mg metiyonin, 2.25mg m-cresol, 0.075mgpoloxamer 188.
Yardımcı maddeler için 6.1'e bakınız.
* rekombinant DNA teknolojisi ile
çin hamster yumurtalık
hücrelerinde üretilmiş insan FSH'ı.
3. FARMASOTİK FORM
Enjeksiyonluk çözelti içeren kullanıma hazır dolu enjeksiyon kalemi Berrak renksiz çözeltiÇözeltinin pH'sı 6.7-7.3
4. KLİNİK ÖZELLİKLER
4.1 Terapötik endikasyonlar
Yetişkin kadınlarda
• Klomifen sitratla tedaviye cevap vermemiş kadınlarda anovulasyon durumunda(polikistik over hastalığı dahil).
•
İn vitro
fertilizasyon (IVF), gamet intra fallopian transfer (GİFT) ve zigot intra fallopiantransfer (ZİFT) gibi yardımla üreme teknolojileri (ART) için süperovulasyon yapılanhastalarda multifoliküler gelişmenin uyarılmasında.
• GONAL-f luteinizan hormon (LH) preparatı ile birlikte, ciddi LH ve FSH eksikliği olankadınlarda foliküler gelişmenin uyarılması için önerilir. Klinik çalışmalarda, buhastaların endojen serum LH düzeyi <1.2 IU/L olarak tanımlanmıştır.
Yetişkin erkeklerde
• GONAL-f, doğuştan veya edinsel hipogonadotropik hipogonadizm gösteren erkeklerde,spermatogenezin stimülasyonu için, insan koriyonik gonadotropin'i (hCG) tedavisiylebirlikte endikedir.
4.2 Pozoloji ve uygulama şekli
GONAL-f ile tedavi fertilite problemlerinin tedavisinde uzman bir hekimin gözetimi altında başlatılmalıdır.
Hastalara tedavi kürleri için yeterli sayıda kalem sağlanmalı ve enjeksiyonu doğru uygulayabilmeleri için gereken eğitim verilmelidir.
Pozoloji/uygulama sıklığı ve süresi
GONAL-f için verilen dozaj önerileri, üriner FSH için kullanılan dozlarla aynıdır. GONAL-fin klinik değerlendirmesi, günlük dozlarının, verilme şekillerinin ve tedavi izleme işlemlerinin, üriner FSH içeren preparatlar için halen kullanılanlardan farklı olmamasıgerektiğini göstermektedir. Aşağıda belirtilen tavsiye edilmiş başlama dozlarına uyulmasıönerilir.
Karşılaştırmalı klinik çalışmalar, üriner FSH ile karşılaştırıldığında hastaların GONAL-f ile daha düşük kümülatif dozlara ve daha kısa tedavi sürelerine ihtiyaç duyduklarını göstermiştir.Bu nedenle, sadece foliküler gelişimin optimize edilmesi için değil aynı zamanda istenmeyenovaryen hiperstimülasyon riskini minimuma indirmek için de, genel olarak üriner FSH içinkullanılan dozlara göre, daha düşük GONAL-f dozun verilmesinin uygun olduğudüşünülmektedir. Bakınız bölüm 5.1.
GONAL-fin monodoz preparatları ve multidoz preparatlarının eşdeğer dozlarının bioeşdeğer olduğu gösterilmiştir.
Anovulatuvar kadınlarda (polikistik yumurtalık sendromu dahil)
GONAL-f günlük enjeksiyonlar halinde verilebilir. Adet gören hastalarda, tedaviye menstrüasyon devresinin ilk 7 günü içerisinde başlanmalıdır.
Genel olarak günlük 75-150 IU FSH ile başlanır ve yeterli, ancak aşırı olmayan bir cevap almak için, gerektiğinde 7 veya tercihen 14 günlük aralıklar ile tercihen 37.5 veya 75 IUoranında artırılır. Tedavi, ultrason ile folikül boyutunun ve/veya östrojen salgılamasınınölçümü ile değerlendirilerek, hastanın tedaviye bireysel olarak verdiği cevaba göreuyarlanmalıdır. Günlük maksimum doz genellikle 225 IU FSH'dan daha yüksek değildir. Eğerhasta 4 haftalık tedaviden sonra yeterli cevabı veremezse, o siklus bırakılmalı ve hastadabıraktığı siklustakinden daha yüksek bir başlama dozuyla tedaviye yeniden başlanmalıdır.
Optimal cevap alındığında, son GONAL-f enjeksiyonundan sonraki 24-48 saat içerisinde 250 mikrogram r-hCG ya da 5000 IU ila 10 000 IU'ye kadar tek bir hCG enjeksiyonu yapılmalıdır.Hastaya, hCG uygulamasının yapıldığı gün ve bir sonraki gün cinsel birleşmede bulunmasıtavsiye edilir. Alternatif olarak, intrauterin inseminasyon (IUI) yapılabilir.
Tedaviye aşırı cevap alındığı takdirde, tedavi durdurulmalı ve hCG uygulanmamalıdır (bkz. kısım 4.4). Tedaviye, bir sonraki siklusta, bir önceki siklusun dozajından daha düşük birdozajla tekrar başlanılmalıdır.
İn vitro fertilizasyon ve diğer yardımla üreme teknolojileri öncesi çoğul foliküler gelişme için over stimülasyonu yapılan kadınlarda
Süperovulasyon için genelde kullanılan yöntem, menstrual siklusun 2. veya 3. gününde başlanan günlük 150-225 IU GONAL-f uygulamasını kapsamaktadır. Yeterli folikül gelişimielde edilene kadar (serum östrojen konsantrasyonunun takibi ve/veya ultrason incelemeleri iledeğerlendirilerek), genellikle günlük 450 IU'nin üzerine çıkmayacak şekilde, hastanıntedaviye verdiği cevaba göre ayarlanan dozaj ile tedaviye devam edilir. Genelde tedavininortalama olarak 10. gününde (5 ila 20 gün arası) yeterli folikül gelişimine ulaşılır.
Foliküler olgunlaşmayı indüklemek için, son GONAL-f enjeksiyonundan sonraki 24-48 saat içerisinde 250 mikrogram r-hCG ya da 5000 IU ila 10 000 IUhCG tek bir enjeksiyondayapılır.
Endojen LH pikini baskılamak ve tonik LH seviyelerini kontrol etmek amacı ile günümüzde genellikle bir GnRH agonisti ya da antagonisti uygulanmaktadır. Genel olarak kullanılan birprotokolde, GONAL-f ile tedaviye, agonist tedavisine başlandıktan yaklaşık 2 hafta sonrabaşlanılır, yeterli folikül gelişimi elde edilene kadar her iki tedavi de sürdürülür. Örneğin ikihaftalık bir agonist tedavisinden sonra, ilk 7 gün 150-225 IU GONAL-f uygulanır. Doz dahasonra over cevabına göre ayarlanır.
Günümüze kadar IVF konusundaki deneyimler, genelde tedavinin başarı derecesinin ilk dört uygulama boyunca sabit kaldığını ve ondan sonra yavaş yavaş azaldığını göstermektedir.
Ciddi LH ve FSH eksikliğine bağlı anovulasyonlu kadınlarda
LH ve FSH eksikliği olan kadınlarda, (hipogonadotropik hipogonadizm), lutropin alfa ile birlikte GONAL-f tedavisinin amacı, hCG uygulandıktan sonra, yumurtlamanıngerçekleşeceği tek bir olgun Graff folikülü geliştirmektir. GONAL-f, lutropin alfa ile aynıanda günlük enjeksiyonlar halinde verilmelidir. Bu hastalar amenoreik olduklarından vedüşük endojen östrojen salgısına sahip olduklarından, tedaviye her zaman başlanabilir.
Genel olarak önerilen bir tedavi rejiminde tedaviye günlük 75 IU lutropin alfa ve 75-150 IU FSH ile başlanır. Tedavi, ultrason ile folikül boyutunun ve/veya östrojen salgılamasınınölçümü ile değerlendirilerek, hastanın tedaviye bireysel olarak verdiği cevaba göreuyarlanmalıdır.
FSH dozunda artış gerektiği düşünülürse, doz tercihen 7-14 günlük aralıklar ile ve tercihen 37.5-75 IU'lik basamaklarla artırılır. Stimülasyon süresi herhangi bir siklusta 5 haftaya kadaruzatılabilir.
Optimal cevap alındığında, son GONAL-f ve lutropin alfa enjeksiyonundan sonraki 24-48 saat içerisinde 250 mikrogram r-hCG ya da 5 000 IU ila 10 000 IU tek bir hCG enjeksiyonuyapılmalıdır. Hastaya, hCG uygulamasının yapıldığı gün ve bir sonraki gün cinsel birleşmedebulunması önerilir.
Alternatif olarak, intrauterin inseminasyon (IUI) yapılabilir.
Ovulasyon sonrası luteotropik aktiviteli (LH/hCG) maddelerin eksikliği korpus luteumun prematüre yetmezliğine yol açabileceği için, luteal faz desteği düşünülmelidir.
Tedaviye aşırı cevap alındığı takdirde, tedavi durdurulmalı ve hCG uygulanmamalıdır. Tedaviye, bir sonraki siklusta, bir önceki siklusun dozajından daha düşük bir dozajla tekrarbaşlanılmalıdır.
Hipogonadotropik hipogonadizmli erkeklerde
GONAL-f en az 4 ay boyunca haftada üç defa 150 IU dozda ve hCG ile bir arada verilmelidir. Eğer bu dönemden sonra, hasta cevap vermemişse, kombine tedaviye devam edilebilir;mevcut klinik deneyimler spermatogeneze ulaşmak için en az 18 aylık tedavinin gerekliolabileceğini göstermektedir.
Uygulama şekli:
GONAL-f subkutan uygulama için hazırlanmıştır. GONAL-fin ilk enjeksiyonu medikal gözetim altında yapılmahdır.GONAL-fi hastanın kendi kendine uygulaması, ancak iyi motiveedilmiş, yeterince eğitilmiş hastalarda ve uzman tavsiyesine uyulmasıyla gerçekleşebilir.
GONAL-f çoklu doz kartuş içeren kullanıma hazır kalem bir kaç enjeksiyon için tasarlandığından, yanlış kullanımından sakınmak için net talimatlar sağlanmalıdır.
Kullanıma hazır dolu kalemin uygulama talimatları için lütfen “uygulama talimatları”na bakınız.
Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler
Böbrek/karaciğer yetmezliği
Veri yoktur.
Pediyatrik popülasyon
Kullanımı yoktur.
Geriyatrik popülasyon
Veri yoktur.
4.3 Kontrendikasyonlar
• follitropin alfa'ya, FSH'ya veya yardımcı maddelerden herhangi birine karşı öncedenaşırı duyarlılık
• hipotalamus ve hipofiz tümörleri
• polikistik over hastalığından kaynaklanmayan yumurtalık büyümesi veya kisti
• etiyolojisi bilinmeyen jinekolojik kanamalar
• yumurtalık, rahim veya göğüs kanseri
• gebelik ve laktasyon
Aşağıdaki durumlarda etkili bir cevap alınmadığı takdirde kontrendikedir:
• primer over yetmezliği
• cinsel organların gebeliğe uyumsuzluk yaratan malformasyonları
• rahmin gebeliğe uyumsuzluk yaratan fibroid tümörleri
• primer testis yetersizliği
4.4 Özel kullanım uyarıları ve önlemleri
GONAL-f, hafiften ciddiye uzanan advers reaksiyonlara sebep olabilecek güçlü bir gonadotropik maddedir ve sadece infertilite tedavisinde uzman hekimler tarafındankullanılmalıdır.
Gonadotropin tedavisi, yeterli izleme imkanlarının mevcudiyeti yanısıra, hekimler ve yardımcı sağlık personelinin zaman ayırmasını gerektiren bir tedavi yöntemidir. KadınlardaGONAL-fin etkili ve emniyetli kullanımı, düzenli olarak ultrason ile over cevabınınizlenmesini, tercihen beraberinde serum östradiol düzeylerinin ölçümünü gerektirir. FSHuygulamasına cevapta, bazı hastalarda zayıf cevap veya bazı hastalarda aşırı cevap gibideğişkenlikler olabilir. Kadınlarda ve erkeklerde tedavi amacına uygun, etkili en düşük dozkullanılmalıdır.
Porfiri
Porfirisi olan ya da ailesinde porfiri öyküsü olan kadınlar GONAL-f ile tedavi esnasında yakından izlenmelidir. Porfirinin saptanması ya da kötüleşmesi durumunda tedavininkesilmesi gerekebilir.
Kadınlarda tedavi
Tedaviye başlamadan önce, eşlerin kısırlığı, gebelik için varsayılan kontrendikasyonlar açısından uygun bir şekilde değerlendirilmelidir. Hastalar özellikle hipotiroidizm,adrenokortikal bozukluklar, hiperprolaktinemi açısından değerlendirilmeli ve uygun tedaviverilmelidir.
Anovulatuvar infertilite ya da ART prosedürleri tedavisi olarak, foliküler gelişme için stimülasyon tedavisi uygulanan hastalar, bir hiperstimülasyon gelişimi veya yumurtalıkbüyümesine maruz kalabilir. Tavsiye edilen GONAL-f dozajına ve verilme şekline uymak vetedaviyi dikkatlice takip etmek, bu gibi durumların ortaya çıkışını azaltacaktır. Folikülergelişim ya da olgunlaşma belirteçlerinin doğru yorumu için, hekim ilgili testlerin yorumundauzman olmalıdır.
Klinik çalışmalarda, lutropin alfa ile birlikte uygulandığında, GONAL-fe karşı over hassasiyetinde artma görülmüştür. Eğer FSH doz artışı gerekli görülürse, doz adaptasyonutercihen 7-14 gün aralarla ve tercihen 37.5-75 IU'lik basamaklarla olmalıdır.
GONAL-f/LH'nın insan menopozal gonadotropinine (hMG) karşı doğrudan kıyaslaması yapılmamıştır. Geçmiş verilerle kıyaslanması GONAL-f/LH ile elde edilen ovulasyonoranının hMG ile elde edilene benzer olduğunu düşündürmektedir.
Hastaların seçimi
: GONAL-f tedavisine başlamadan önce tam bir jinekolojik ve endokrinolojik değerlendirme yapılmalıdır. Bu pelvik anatomiyi de içermelidir. Tubaltıkanıklığı olan hastalar GONAL-fi ancak IVF programına başlamaları durumundaalmalıdırlar. Primer over yetmezliği gonadotropin seviyeleri araştırılarak elimine edilmelidir.Gebelik olasılığını elimine etmek için uygun değerlendirme yapılmalıdır. Hastalar sonrakireprodüktif dönemlerinde daha yüksek bir anovulatuar riske sahip oldukları gibi, daha yüksekendometrial karsinom riski de taşımaktadırlar. GONAL-f tedavisine başlamadan önceanormal uterin kanama veya diğer endometrial anomali belirtileri gösteren hastalar tam birdiagnostik değerlendirmeden geçirilmelidir. Eşlerin de fertilite potansiyeli açısındandeğerlendirilmeleri gerekmektedir.
Ovaryen hiperstimülasyon sendromu (OHSS)
Belli bir miktar yumurtalık büyümesi, kontrollü yumurtalık uyarımı sonucunda beklenilen bir etkidir. Polikistik over sendromu olan kadınlarda daha sık görülür ve genellikle tedavisizgeriler.
OHSS, komplike olmayan over büyümesinden farklı bir tıbbi olaydır. OHSS, şiddetinin derecesi arttıkça kendini gösteren bir sendromdur. Belirgin over büyümesi, yüksek serum sekssteroidleri ve peritoneal, plevral ve nadiren perikardial boşluklarda sıvı birikimine yolaçabilen vasküler permeabilite artışı ile karakterize bir tablodur.
Ciddi OHSS durumlarında aşağıdaki semptomlar gözlenebilir: abdominal ağrı, abdominal gerginlik, ciddi over büyümesi, kilo artışı, dispne, oligüri, bulantı, kusma ve ishali içerengastrointestinal semptomlar. Klinik değerlendirmede hipovolemi, hemokonsantrasyon,elektrolit denge bozukluğu, assit, hemoperitoneum, plevral efüzyon, hidrotoraks, akutpulmoner distres görülebilir. Çok nadiren, ciddi OHSS olgularında ovaryen torsiyonu ya dapulmoner emboli, iskemik inme, myokard enfarktüs komplikasyonları görülebilir.
OHSS gelişimini gösteren risk faktörleri, polikistik over sendromu yüksek veya hızlı artan serum östrojen seviyeleri (ör. >900 pg/ml ya da >3,300 pmol/l anovulasyonda; > 3,000 pg/mlya da >11,000 pmol/l ART'de) ve yüksek sayıda gelişen ovaryen foliküllerdir (ör. >3 folikül> 14 mm anovulasyonda; > 20 folikül > 12 mm ART'de)
Önerilen GONAL-f dozuna ve verilme şekline uymak, over hiperstimülasyonu riskini en aza indirir (bkz. kısım 4.2 ve 4.8). Risk faktörlerini erken tanıma için, siklus stimülasyonunuultrasonla inceleme ve aynı zamanda da östradiol ölçümleri yapılması tavsiye edilir.
OHSS'yi tetiklemede hCG'nin anahtar rol oynadığına ve gebelik gelişirse OHSS'nin daha uzun süreli ve daha ciddi olabileceğine dair deliller mevcuttur. Bu nedenle serum östrojenseviyesinin > 5,500 pg/ml ya da > 20,200 pmol/l olması ve toplamda > 40 folikül gelişmesigibi over stimülasyonuna ait işaretler mevcutsa hCG uygulamasının yapılmaması ve hastalaraen az 4 gün cinsel birleşmede bulunmamasının veya bariyer kontrasepsiyon yöntemlerinikullanmasının tavsiye edilmesi önerilir. OHSS hızlı ilerleyebilir (24 saat içerisinde) veyabirkaç gün içinde ciddi bir olay haline dönüşebilir. Genellikle hormonal tedavi kesildiktensonra ortaya çıkar ve maksimum seviyelerine tedaviden sonraki 7-10 gün içerisinde ulaşır. Bunedenle hastalar hCG uygulamasından sonra en az 2 hafta takip edilmelidir.
ART'de ovulasyon öncesi tüm foliküllerin aspirasyonu hiperstimülasyon oluşumunu azaltabilir.
Genellikle hafif ya da orta OHSS spontan olarak sonlanır. Eğer ciddi OHSS meydana gelirse, gonadotropin tedavisi durdurulmalı, şayet hala devam ediyorsa hasta hospitalize edilmeli veOHSS için özel tedavi başlatılmalıdır.
Çoğul gebelik
Ovulasyon indüksiyonu yapılan hastalarda, çoğul gebelik insidansı, doğal gebelikle karşılaştırıldığında, artmıştır. Çoğul gebeliklerin ekseriyeti ikizdir.
Çoğul gebelik riskini en aza indirmek için, over cevabının dikkatle izlenmesi önerilir.
ART uygulanan hastalarda, çoğul gebelik riski genellikle yerleştirilen embriyoların sayısı, kalitesi ve hastanın yaşı ile ilgilidir.
Tedaviye başlamadan önce hastalar potansiyel çoğul gebelik riski konusunda uyarılmalıdır.
Gebelik kaybı
Ovulasyon indüksiyonu veya ART için foliküler gelişimin stimüle edildiği hastalarda düşük gelişmesi sonucu gebelik kaybının oranı, normal gebelik kayıplarından daha fazladır.
Dış gebelik
Tubal hastalık hikayesi olan kadınlarda, fertilite tedavisi ile veya spontan konsepsiyon ile gebelik elde edilse de, dış gebelik riski vardır. Bu hastalarda IVF sonrası, dış gebelikprevalansının genel nüfusa kıyasla, daha yüksek olduğu bildirilmiştir.
Üreme sistemi neoplazileri
İnfertilite tedavisi için çoklu ilaç protokolları uygulanan kadınlarda, gerek iyi huylu gerek kötü huylu olmak üzere yumurtalık ve diğer üreme sistemi neoplazileri bildirilmiştir. İnfertilkadınlarda gonadotropin tedavisinin bu tür tümörlerin bazal riskini artırıp artırmadığı henüzsaptanmamıştır.
Konjenital bozukluklar
ART'den sonra konjenital malformasyonların sıklığı, spontan gebeliğe göre biraz daha yüksek olabilir. Bunun parental özelliklerin farklılığına (anne yaşı, sperm özellikleri vs.) ve çoğulgebeliklere bağlı olduğu düşünülmektedir.
Tromboembolik durumlar
Yeni ya da devam eden tromboembolik hastalığı olan kadınlarda ya da tromboembolik olaylar için kişisel veya aile öyküsü gibi genellikle bilinen risk faktörleri olan kadınlarda,gonadotropin tedavisi bu tür olayların şiddetlenmesi ya da oluşumu için bu riski artırabilir. Bukadınlarda, gonadotropin uygulamasının yarar-zarar ilişkisinin tespiti gerekmektedir. Fakatgebeliğin kendisinin de OHSS kadar zaten artmış bir tromboembolik olay riski taşıdığıdikkate alınmalıdır.
Erkeklerde tedavi
Yüksek endojen FSH düzeyleri, primer testis yetersizliğinin işaretidir. Böyle hastalar GONAL-f / hCG tedavisine cevap vermezler. GONAL-f, etkili cevap alınmadığındakullanılmamalıdır.
Tedavinin başlangıcından 4-6 ay sonra, cevabı değerlendirmek için sperm analizi yapılması önerilir.
Sodyum içeriği
GONAL-f her dozunda 1 mmol (23 mg)'dan daha az sodyum ihtiva eder,
yani4.5 Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri
GONAL-f ovulasyonu stimüle eden diğer ilaçlarla (Ör. hCG, klomifen sitrat) birlikte kullanıldığında foliküler cevapta artış gözlenebilir, bunun yanında, hipofizer desensitizasyonuindüklemek için GnRH agonisti ya da antagonisti ile birlikte kullanılması, yeterli derecedeover cevabı almak için ihtiyaç duyulan GONAL-f dozajını artırabilir. GONAL-f tedavisiesnasında klinik olarak belirgin başka ilaç etkileşimi bildirilmemiştir.
Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler
Pediyatrik popülasyon
Hiçbir etkileşim çalışması yapılmamıştır.
4.6 Gebelik ve laktasyonGenel tavsiye:
Gebelikte kullanım kategorisi X'dir.
Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar:
Follitropin alfa gebelik döneminde uygulandığı taktirde ciddi doğum kusurlarına yol açmaktadır.
Gebelik dönemi:
GONAL-fin gebelik esnasında kullanım endikasyonu yoktur. Gebeliklerle sınırlı sayıdaki veri (en az 300 gebelik sonucu) follitropin alfanın hiçbir malformatif ya da feto/neonataltoksisitesine işaret etmez.
Hayvan çalışmalarında teratojenik etki gözlenmemiştir.
Gebelikte bu ilaca maruz kalındığında, hFSH'a bağlı teratojenik etki olmadığını söylemek için yeterli veri yoktur.
Laktasyon dönemi:
GONAL-f, emzirme döneminde kullanılmaz.
Üreme yeteneği/Fertilite:
GONAL-fin infertilitede kullanımı endikedir.
4.7 Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkileri
Araç ve makine kullanmaya etkileri üzerine çalışma yapılmamıştır.
4.8 İstenmeyen etkiler
Rapor edilen en yaygın yan etkiler başağrısı, yumurtalık kistleri ve lokal enjeksiyon bölgesi reaksiyonlarıdır.
Hafif ya da orta şiddetli ovaryen hiperstimülasyonu sendromu (OHSS) yaygın olarak görülmüştür ve uyarım işleminin kendisine ait bir risk olarak düşünülmelidir. Ağır OHSSseyrek görülür (bkz. kısım 4.4).
İstenmeyen etkiler herbir sıklık grubu içinde, azalan ciddiyetine göre sunulmaktadır.
Çok yaygın (>1/10); yaygın (>1/100 ila <1/10); yaygın olmayan (>1/1.000 ila <1/100); seyrek (>1/10.000 ila <1/1.000); çok seyrek (<1/10.000), bilinmiyor (eldeki verilerden hareketletahmin edilemiyor).
Kadınlarda tedaviBağışıklık sistemi hastalıkları
Çok seyrek: Anafilaktik reaksiyon ve şokları içeren hafiften şiddetliye aşırı hassasiyet reaksiyonları
Sinir sistemi hastalıkları
Çok yaygın: Başağrısı
Vasküler hastalıklar
Çok seyrek: Genellikle ciddi OHSS ile birlikte tromboembolizm,
Solunum, göğüs bozuklukları ve mediastinum hastalıkları
Çok seyrek: Astımın alevlenmesi ya da kötüleşmesi
Gastrointestinal hastalıklar
Yaygın: Abdominal ağrı, bulantı, kusma ve ishal, abdominal kramplar ve şişkinlik gibi gastrointestinal semptomlar
Üreme sistemi ve meme bozuklukları
Çok yaygın: Over kistleri;
Yaygın: Hafif-ciddi OHSS (ilgili belirtiler de dahil olmak üzere)
Yaygın olmayan: Ciddi OHSS (ilgili belirtiler de dahil olmak üzere)(bkz. kısım 4.4)
Seyrek : Ciddi OHSS komplikasyonu
Genel bozukluklar ve uygulama bölgesine ilişkin hastalıklar
Çok yaygın: Hafif-ciddi enjeksiyon yeri reaksiyonları (ağrı, kızarıklık, morarma, enjeksiyon yerinde şişlik ve/veya irritasyon)
Erkeklerde tedaviBağışıklık sistemi hastalıkları
Çok seyrek: Hafiften şiddetliye anafilaktik reaksiyon ve şokları içeren aşırı hassasiyet reaksiyonları
Solunum, göğüs bozuklukları ve mediastinum hastalıkları
Çok seyrek: Astımın alevlenmesi ya da kötüleşmesi
Deri ve deri altı doku hastalıkları
Yaygın: Akne
Üreme sistemi ve meme bozuklukları
Yaygın: Jinekomasti, varikosel
Genel bozukluklar ve uygulama bölgesine ilişkin hastalıklar
Çok yaygın: Hafif-ciddi enjeksiyon yeri reaksiyonları (ağrı, kızarıklık, morarma, enjeksiyon yerinde şişlik ve/veya irritasyon);
Araştırmalar
Yaygın: Kilo artışı
4.9 Doz aşımı ve tedavisi
GONAL-fin aşırı doz etkileri bilinmemektedir, yine de ovaryen hiperstimülasyon sendromunun oluşması beklenebilir (bkz. kısım 4.4).
5. FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLER5.1 Farmakodinamik özellikler
Farmakoterapötik grup: Seks hormonları ve genital sistem modülatörleri, Gonadotropinler, ATC kodu: G03GA05
Kadınlarda FSH'nın parenteral uygulamasından sonra görülen en önemli etki, olgun Graff foliküllerinin gelişmesidir. Anovulasyonlu kadınlarda GONAL-f tedavisinin amacı, hCGuygulandıktan sonra, yumurtlamanın gerçekleşeceği tek bir olgun Graff folikülügeliştirmektir.
Kadınlarda klinik etki ve emniyet
Yardımla üreme teknolojileri ve ovülasyon indüksiyonunda, r-hFSH (follitropin alfa) ve üriner FSH'yı karşılaştıran klinik çalışmalarda, GONAL-f, üriner FSH'ya göre folikülerolgunlaşmanın tetiklenmesi için daha düşük toplam doz ve daha kısa tedavi süresi ile sonuçalındığından daha yüksek etkili bulunmuştur.
Yardımla üreme teknolojilerinde, GONAL-f, üriner FSH ile karşılaştırıldığında, daha düşük toplam dozda ve daha kısa tedavi periyodunda daha yüksek sayıda oosit elde edilmesinisağlamıştır.
Tablo: GF 8407 çalışmasının sonuçları (yardımla üreme teknolojilerinde u-FSH ile GONAL-f'in etki ve emniyetini karşılaştıran randomize paralel grup çalışması)
| GONAL-f
| u-FSH
|
| (n=130)
| (n=116)
|
Elde edilen yumurta sayısı
| 11.0+5.9
| 8.8+4.8
|
FSH tedavi süresi (gün)
| 11.7+1.9
| 14.5+3.3
|
Toplam FSH dozu (75IU FSH ampul sayısı
| 27.6+10.2
| 40.7+13.6
|
Doz artışı gereksinimi
| 56.2
| 85.3
|
2 grup arasındaki fark listelenen tüm kriter için istatistiksel olarak anlamlıdır, p<0.05.
Erkeklerde klinik etki ve emniyet
FSH yetersizliği olan erkeklerde, GONAL-fin hCG ile birlikte en az 4 ay süreyle verilmesi, spermatogenezi uyarmaktadır.
5.2 Farmakokinetik özellikler
Emilim
: Subkutan uygulama sonrasında mutlak biyoyararlılık yaklaşık %70'tir. Tekrarlanan uygulamalar sonrasında GONAL-f üç kat birikerek 3-4 gün içinde sabit duruma ulaşmaktadır.
Dağılım
: Follitropin alfa, intravenöz uygulama sonrasında, başlangıçta 2 saatlik yarı ömür ile ekstraselular sıvı aralığına dağılır ve 1 günlük terminal yarı ömür ile vücuttan atılır.
Biyotransformasyon
: GONAL-f uygulamasının ardından FSH metabolizması insanlarda çalışılmamıştır.
Eliminasyon:5.3 Klinik öncesi güvenlilik verileriBu KÜB'ün diğer bölümlerinde yer alanlara ilaveten, klinik öncesi veriler tek ve yinelenen doz toksisitesi ve genotoksisitenin konvansiyonel çalışmalarına dayanarak insanlar için özelbir tehlikesi olmadığını göstermiştir.
Uzun sürelerle farmakolojik dozlarda follitropin alfa (>40 IU/kg/gün) verilen sıçanlarda, döllenebilirliğin azalmasından dolayı, fertilite bozuklukları olduğu bildirilmiştir.
Yüksek dozlarda (>5 IU/kg/gün) verilen follitropin alfa, üriner hMG ile gözlendiği gibi, teratojen ve doğum güçlüğü olmaksızın yaşayabilecek fetüslerin sayısında azalmaya nedenolmuştur. Bununla birlikte GONAL-f hamilelikte endike olmadığından dolayı, bu verilerinklinik uygunluğu sınırlıdır.
6. FARMASOTIK ÖZELLİKLERİ6.1 Yardımcı maddelerin listesi
Poloxamer 188
Sakaroz
Metiyonin
Sodyum dihidrojen fosfat monohidrat Disodyum fosfat dihidratm-Cresol
Fosforik asit, konsantre Sodyum hidroksitEnjeksiyonluk su
6.2 Geçimsizlikler
Uygulanamaz.
6.3 Raf-ömrü
24 ay
Bir kere açılınca, ürün 25°C'de ya da altında en fazla 28 gün saklanabilir.
6.4 Saklamaya yönelik özel tedbirler
2°C-8°C'de buzdolabında saklayınız. Dondurmayınız.
Raf ömrü içinde, buzdolabının olmadığı durumlarda ürün 25°C'de ya da altında 3 aya kadar saklanabilir. 3 ay içinde kullanılmazsa atılmalıdır.
Işıktan korumak amacıyla orijinal ambalajında saklayınız.
6.5 Ambalajın niteliği ve içeriği
3 ml kartuşda (Tip I cam) 0.75 ml enjeksiyonluk çözelti, piston tıpa (halobutil kauçuk) ve kıvrımlı kapak (halobutil kauçuk)
Ambalajında 1 kullanıma hazır dolu enjeksiyon kalemi ve uygulama için kalem ile kullanılacak 12 iğne.
6.6 Beşeri tıbbi üründen arta kalan maddelerin imhası ve diğer özel önlemler
Lütfen uygulama talimatlarına bakınız.
Çözelti partikül içeriyorsa ya da berrak değilse uygulanmamalıdır.
İlk açıldıktan 28 gün sonra kullanılmamış çözelti atılmalıdır.
GONAL-f 450 IU/0.75 ml (33 mikrogram/0.75 ml) kartuşun çıkarılmasına uygun edilmemiştir.
Kullanılmış iğneler hemen enjeksiyon sonrası yok edilmelidir.
Kullanılmamış olan ürünler ya da atık materyaller, yerel düzenlemelere uygun atılmalıdır.
7. RUHSAT SAHİBİ
Merck İlaç Ecza ve Kimya Tic.A.Ş. Kayışdağı Cad. Karaman Çiftliği YoluKar Plaza, No.45 Kat: 734752 İçerenköy-İstanbul
Tel: 0 216 578 66 00 Fax: 0 216 469 09 22
8. RUHSAT NUMARASI
119/28
9. İLK RUHSAT TARİHİ / RUHSAT YENİLEME TARİHİ
İlk ruhsat tarihi: 08/02/2006 Ruhsat yenileme tarihi: -
10. KÜB'ÜN YENİLEME TARİHİ
12
KULLANMA TALİMATI
GONAL-f 450 IU/0.75 mİ (33 mikrogram/0.75 mİ)
Enjeksiyonluk çözelti içeren kullanıma hazır dolu enjeksiyon kalemi.
Deri altına uygulanır.
•Etkin madde:Follitropin alfa.
Herbir kartuş 0.75 ml'de 450 IU (33 mikrogram'a eşdeğer) verir.
•Yardımcı maddeler:Poloxamer 188, sakaroz, metiyonin, sodyum dihidrojen fosfat monohidrat, disodyum fosfat dihidrat, m-cresol, konsantre fosforik asit, sodyum hidroksit ve enjeksiyonluk su
Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir.
- Bu kullanma talimatını saklayınız. Daha sonra tekrar okumaya ihtiyaç duyabilirsiniz.
- Eğer ilave sorularınız olursa, lütfen doktorunuza veya eczacınıza danışınız.
- Bu ilaç kişisel olarak sizin için reçete edilmiştir, başkalarına vermeyiniz.
- Bu ilacın kullanımı sırasında, doktora veya hastaneye gittiğinizde doktorunuza bu ilacı kullandığınızı söyleyiniz.
- Bu talimatta yazılanlara aynen uyunuz. İlaç hakkında size önerilen dozun dışındayüksek veya düşük dozkullanmayınız.
Bu Kullanma Talimatında:
1.
| GONAL-f nedir ve ne için kullanılır?
|
2.
| GONALrf'i kullanmadan önce dikkat edilmesi gerekenler
|
3.
| GONAL-f nasıl kullanılır?
|
4.
| Olası yan etkiler nelerdir?
|
5.
| GONAL-f'in saklanması
|
| Uygulama Talimatı
|
Başlıkları yer almaktadır.
1. GONAL-f nedir ve ne için kullanılır?
GONAL-f, kullanıma hazır dolu enjeksiyon kaleminde berrak, renksiz enjeksiyonluk çözelti olarak takdim edilir. 1 adet kullanıma hazır dolu enjeksiyon kalemi ve uygulama için 12 adet iğnelik bir ambalajda sağlanır.
GONAL-f "follitropin alfa" isminde bir ilaç içermektedir. Follitropin alfa "gonadotropinler" olarak adlandırılan hormon ailesine ait bir tür "Folikül Uyarıcı Hormon"dur (FSH). Gonadotropinler üreme ve fertilite ile ilişkilidir.
• Yumurtlaması olmayan ve klomifen sitrat'la tedaviye cevap vermemiş kadınlarda yumurtlamayı sağlamak üzere kullanılabilir.
• "in vitro
fertilizasyon", "gamet intra fallopian transfer" veya "zigot intra fallopian transfer" dölleme gibi yardımla üreme teknolojileri prosedürlerine (hamile kalmanıza yardımcı olabilecek prosedürler) tabi tutulan kadınlarda bir çok folikülün (her biri bir yumurta içeren) gelişmesini sağlamada kullanılır.
• Vücutlarının çok düşük düzeyde gonadotropin (FSH ve LH) üretmesine bağlı olarak yumurtlaması olmayan kadınlarda, lutropin alfa (rekombinant insan luteinizan hormonu) adı verilen bir başka hormonla birlikte yumurtlamayı sağlamak üzere kullanılır.
Yetişkin erkeklerde, GONAL-f
• Bir başka ilaç olan insan koryonik gonadotropini (hCG) ile birarada, hormon yetersizliği nedeniyle kısır olan erkeklerde sperm oluşturmak için kullanılır.
2. GONAL-f'i kullanmadan önce dikkat edilmesi gerekenler
Fertilite hastalıklarının tedavisinde deneyimli bir doktor tarafından tedavi başlamadan önce,
sizin ve eşinizin üreme yeteneği değerlendirilmelidir.
GONAL-f'i aşağıdaki durumlarda KULLANMAYINIZ
• Eğer, folikül uyarıcı hormon veya GONAL-fin diğer içeriklerinden birine karşı allerjik (aşırı hassas) iseniz
• Hipotalamus veya hipofiz bezinizde tümör varsa (her ikisi de beynin bölümleridir)
• Eğer kadınsanız:
- Hamileyseniz veya bebeğinizi emziriyorsanız
- Polikistik over hastalığına bağlı olmayan yumurtalık büyümesi veya kist
- Nedeni bilinmeyen jinekolojik kanamanız varsa
- Yumurtalık, rahim veya meme kanseri iseniz
• İlaç, normal bir hamileliğin imkansız olduğu, yumurtalığın çalışmaması (erken adetten kesilme) veya cinsel organlarda yapısal bozukluk gibi durumların varlığında kullanılmamalıdır.
• Eğer erkekseniz:
- Tedavi edilemeyen bir testis hasarı varsa
Yukarıdakiler sizin için geçerliyse, GONAL-f kullanmayınız. Eğer emin değilseniz, bu ilacı
kullanmadan önce doktorunuz veya eczacınız ile konuşunuz.
GONAL-f'i aşağıdaki durumlarda DİKKATLİ KULLANINIZ
Porfiri
Eğer porfiriniz var ya da ailenizde porfiri öyküsü varsa (aileden çocuklara geçebilen,
porfirinleri kıramama durumu), tedavinize başlamadan önce doktorunuzu bilgilendirmelisiniz.
• Eğer cildiniz kolay zedelenir hale gelirse (özellikle güneş ışığına maruz olan bölgelerde)
ve/veya
• Karın,kol ya da bacak ağrısı farkederseniz
doktorunuzu bilgilendirmelisiniz, tedavinin kesilmesi gerekebilir.
Yumurtalık hiperstimülasyon sendromu (OHSS)
Eğer kadınsanız, bu tedavi yumurtalık hiperstimülasyon sendromu (OHSS-Yumurtahklann aşırı uyarılması) gelişmesi riskinizi artırabilir. Bu, foliküllerinizin çok fazla gelişmesi ve büyük kistlere dönüşmesi durumudur. Eğer karnınızın alt bölümünde ağrı varsa, hızlı kilo aldıysanız, mideniz bulanıyor veya kusuyorsanız veya nefes almakta zorlanıyorsanız, derhal doktorunuzla konuşunuz, bu ilacı kullanmayı durdurmanızı isteyebilir (bakınız kısım 4). Ancak normalde yumurtlamanız gerçekleşmiyor ve tedavide önerilen doz ve uygulama takvimine bağlı kalıyorsanız, OHSS oluşumu sık değildir. Nihai foliküler olgunlaşmayı uyarmada kullanılan bir ilaç (insan koryonik gonadotropini içeren-hCG) uygulanmadıkça, GONAL-f tedavisi nadiren belirgin OHSS oluşumuna neden olur. Bu nedenle OHSS'nin gelişmekte olduğu olgularda hCG uygulamasını yapmamak ve en az dört gün süreyle cinsel ilişkide bulunmamak veya bariyer yöntemi kullanmak gereklidir.
Çoğul gebelik
GONAL-f kullanırken, aynı anda birden fazla çocuğa gebe kalma ("çoğul gebelik", çoğunlukla ikiz olasılığı) riskiniz normal gebeliğe göre daha yüksektir. Çoğul gebelik siz ve bebekleriniz için tıbbi komplikasyonlara yol açabilir. Çoğul gebelik riskini doğru zamanlarda doğru dozda GONAL-f kullanarak azaltabilirsiniz. Yardımla üreme teknolojileri tedavisindeyken çoğul gebelik yaşama riski yaşınıza, rahminize yerleştirilen döllenmiş yumurtaların veya embriyoların sayısına ve kalitesine bağlıdır.
Düşük
Yardımla üreme teknolojileri veya yumurta üretmek için yumurtalıklarınızın uyarılması sırasında, ortalama bir kadına göre düşük ihtimaliniz daha yüksektir.
Kan pıhtılaşması sorunları (tromboembolik durumlar)
Eğer, geçmişte veya yakın zamanda bacakta veya akciğerde kan pıhtıları oluştuysa, kalp krizi veya inme yaşadıysanız veya bunlar ailenizden herhangi bir kişide meydana geldiyse GONAL-f tedavisi ile bu sorunların meydana gelme veya kötüleşme riski daha yüksektir.
Kanında fazla FSH olan erkekler
Erkekseniz, kanda folikül uyarıcı hormon seviyelerinin yükselmiş olması testis hasarına işaret eder. GONAL-f bu tür olgularda genellikle etkili değildir. Doktorunuz tedaviyi izlemek üzere, tedavi başladıktan sonra her 4 ile 6 ayda bir semen analizi yapılmasını isteyebilir.
Çocuklar
GONAL-f çocuklarda kullanılmaz.
Bu uyarılar geçmişteki herhangi bir dönemde dahi olsa sizin için geçerliyse lütfen doktorunuza danışınız.
İlacı kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız.
Eğer hamile iseniz, GONAL-f kulanılmamalıdır.
Tedaviniz sırasında hamile olduğunuzu fark ederseniz hemen doktorunuza veya eczacınıza danışınız.
Emzirme
İlacı kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız.
Emzirme esnasında GONAL-f kullanılması önerilmez.
Araç ve makine kullanımı
Araç ve makine kullanma yeteneğine etkisi beklenmez.
GONAL-f'in içeriğinde bulunan bazı yardımcı maddeler hakkında önemli bilgiler
GONAL-f her dozunda 1 mmol (23 mg)'dan daha az sodyum ihtiva eder, yani esasında “sodyum içermez” olarak kabul edilebilir.
Diğer ilaçlar ile birlikte kullanımı
• GONAL-f yumurtlamayı uyarıcı diğer ilaçlarla (Ör. hCG, klomifen sitrat) birlikte kullanıldığında foliküler cevapta artış gözlenebilir,
• Bunun yanında, bir "gonadotropin salgılatıcı hormon" (GnRH) agonisti ya da antagonisti ile birlikte kullanılması, yeterli derecede yumurtalık cevabı almak için ihtiyaç duyulan GONAL-f dozajını artırabilir..
Eğer reçeteli ya da reçetesiz herhangi bir ilacı şu anda kullanıyorsanız veya son zamanlarda kullandınız ise lütfen doktorunuza veya eczacınıza bunlar hakkında bilgi veriniz.
3. GONAL-f nasıl kullanılır?
GONAL-fi her zaman aynen doktorunuzun size öğrettiği gibi kullanınız. Eğer emin değilseniz doktorunuza veya eczacınıza başvurunuz.
Uygun kullanım ve doz
• GONAL-f'in enjeksiyonla derinin hemen altına (cilt altı) uygulanmak üzere hazırlanmıştır. Kullanıma hazır kalem birden çok enjeksiyon için kullanılabilir.
• GONAL-f'in ilk enjeksiyonu doktorunuzun gözetiminde yapılmalıdır.
• Doktorunuz veya eczacınız ilacı enjekte etmek için GONAL-f kullanıma hazır kalemi nasıl kullanacağınızı size gösterecektir.
• Eğer GONAL-fi kendinize uyguluyorsanız, lütfen "Uygulama Talimatlarını" dikkatlice okuyunuz ve izleyiniz.
Uygulama sıklığı için talimatlar
Doktorunuz ilacı ne kadar ve ne sıklıkla alacağınıza karar verecektir. Aşağıda belirtilen dozlar Uluslararası Birim (IU) ve mililitre (ml) olarak ifade edilmiştir.
Yumurtlaması olmayan ve düzensiz adetleri olan veya hiç adet görmeyen kadınlar için.
• GONAL-f genellikle her gün uygulanır.
• Eğer adetleriniz düzensiz ise, tedavi adet döneminin ilk 7 günü içinde başlamalıdır. Eğer adet görmüyorsanız, size uygun olan herhangi bir günde ilacı kullanmaya başlayabilirsiniz.
• Sıklıkla kullanılan doz her gün 75-150 IU FSH (0.12-0.24 ml) ile başlar.
• GONAL-f dozunuz istenilen yanıtı elde edinceye kadar,, 7 veya 14 gün aralıklarla 37.5-75 IU dozunda artırılabilir.
• Günlük uygulanan en yüksek doz genellikle 225 IU FSH'dan (0.36 ml) yüksek değildir.
• İstenilen yanıt elde edildiğinde, son GONAL-f enjeksiyonundan 24-48 saat sonra, 250 mikrogramlık "rekombinant hCG" (r-hCG, özel DNA tekniği ile laboratuarda üretilen hCG) veya 5,000 ila 10,000 IU hCG enjeksiyonu yapılacaktır. Bu hCG enjeksiyonunun yapıldığı gün ve ertesi gün, cinsel ilişkide bulunmanız istenecektir.
Eğer doktorunuz 4 hafta sonunda istenilen yanıtı göremezse, GONAL-f ile tedavi döngüsü kesilmelidir. Bir sonraki tedavi döngüsü için, doktorunuz size bir öncekinden daha yüksek GONAL-f başlangıç dozu verecektir.
Eğer aşırı bir yanıt elde edilirse, tedavi durdurulmalı ve hCG kesilmelidir (bakınız kısım 2, OHSS). Bir sonraki dönemde doktorunuz, önceki dönemden daha düşük bir doz reçete edecektir.
Yardımla üreme teknolojileri öncesinde, çoğul folikül gelişimi için yumurtalık uyarısı yapılankadınlar.
• GONAL-fin genel başlangıç dozu tedavi döneminin 2 veya 3. gününde başlayan günde 150-225 IU (0.24-0.36 ml)'dur.
• Tedavi, yeterli folikül gelişimi elde edilene kadar sürdürülür (kan tetkikleri ve/veya ultrason incelemesi ile değerlendirilir).
• GONAL-f dozu, genellikle günde 450 IU'dan (0.72 ml) daha yüksek olmayacak şekilde yanıtınıza göre ayarlanır. Yeterli folikül gelişimi genellikle tedavinin ortalama olarak onuncu gününde elde edilir (ortalama 5 ile 20 gün arasında).
• Ardından, nihai folikül olgunlaşmasını uyarmak üzere, son GONAL-f enjeksiyonundan 24-48 saat sonra, 250 mikrogram r-hCG ya da 5000 IU-10.000 IU'ye kadar insan koryonik gonadotropini (hCG) içeren tek bir ilaç enjekte edilir. Böylelikle yumurtalarınız toplanmak üzere hazır hale gelecektir.
Diğer olgularda, doktorunuz önce bir gonadotropin salgılatıcı hormon (GnRH) agonisti ya da antagonistikullanarak yumurtlamanızı durdurabilir. Bu olgularda GONAL-f tedavisine, agonist tedavinin başlamasından yaklaşık 2 hafta sonra başlanır ve her ikisi de yeterli folikül gelişimi sağlanana dek sürdürülür. Örneğin bir agonist ile yapılan 2 haftalık tedaviyi takiben, ilk 7 gün boyunca 150-225 IU GONAL-f uygulanır. Doz daha sonra yumurtalık yanıtına göre ayarlanır. GnRH antagonisti kullanılacak ise GONAL-f tedavisinin 5. veya 6. gününden itibaren uygulanır ve yumurtlama tetiklenene kadar devam eder.
Yumurtlaması olmayan, hiç adet görmeyen ve FSH ve LH yetersizliği tanısı konmuş olankadınlar için.
• GONAL-f genellikle, lutropin alfa enjeksiyonları ile eşzamanlı olarak, beş haftaya kadar her gün uygulanır. Sıklıkla kullanılan doz 75-150 IU (0.12-0.24 ml) GONAL-f ve beraberinde 75 IU lutropin alfa ile başlar.
• Doktorunuz GONAL-f dozunuzu, verdiğiniz yanıta göre 7 ile 14 günlük aralıklarla tercihan 37.5-75 IU artırabilir.
• İstenen yanıt elde edildiğinde, GONAL-f ve lutropin alfanın son enjeksiyonlarından 24-48 saat sonra, 250 mikrogram r-hCG ya da 5000 IU-10.000 IU'ye kadar tek bir hCG enjeksiyonu yapılacaktır. hCG'nin uygulandığı gün ve bir sonraki gün cinsel ilişkide bulunmanız önerilmektedir. Alternatif olarak rahim içi suni dölleme (aşılama) da yapılabilir.
5 haftalık tedavinin sonunda doktorunuz yumurtalıklarınızda bir yanıt gözlemiyorsa, bu tedavi durdurulmalıdır. Bir sonraki dönemde doktorunuz, durdurulan döneme göre GONAL-fi daha yüksek bir başlangıç dozunda reçete edecektir.
Eğer aşırı bir yanıt elde edilirse, tedavi durdurulmalı ve hCG kesilmelidir (bakınız kısım 2, OHSS). Bir sonraki dönemde doktorunuz, önceki dönemden daha düşük bir GONAL-f dozu reçete edecektir.
Erkekler.
• GONAL-f genellikle başka bir ilaçla (hCG) kombine edilerek,
• En az 4 ay süreyle haftada üç kez 150 IU (0.24 ml) dozunda reçete edilir.
• Eğer 4 ay sonunda tedaviye yanıt vermemişseniz, tedaviniz en az 18 aya kadar sürdürülebilir.
Eğer GONAL-f'in etkisinin çok güçlü veya zayıf olduğuna dair bir izleniminiz var ise doktorunuz veya eczacınız ile konuşunuz.
Özel kullanım durumları:
Özel kullanımı yoktur.
Kullanmanız gerekenden daha fazla GONAL-f kullandıysanız
GONAL-f'in aşırı dozunun etkileri bilinmemektedir ancak “Olası yan etkiler nelerdir” bölümünde detaylı olarak açıklanan yumurtalık hiperstimülasyon sendromunun oluşması beklenebilir. Ancak bu durum yalnızca hCG uygulandığında oluşacaktır (bakınız kısım 2, OHSS).
GONAL-f'den kullanmanız gerekenden fazlasını kullanmışsanız bir doktor veya eczacı ile konuşunuz.
GONAL-f kullanmayı unutursanız
Unutulan dozları telafi etmek için çift doz almayınız.
Tüm ilaçlar gibi, GONAL-fin içeriğinde bulunan maddelere duyarlı olan kişilerde yan etkiler olabilir.
İstenmeyen etkiler herbir sıklık grubu içinde, azalan ciddiyetine göre sunulmaktadır.
Çok yaygın (>1/10); yaygın (>1/100 ila <1/10); yaygın olmayan (>1/1.000 ila <1/100); seyrek (>1/10.000 ila <1/1.000); çok seyrek (<1/10.000), bilinmiyor (eldeki verilerden hareketle tahmin edilemiyor).
Kadınlarda ciddi yan etkileri
• Alt karın bölgesinde ağrı ile birlikte bulantı veya kusma Ovaryen Hiperstimülasyon Sendromu (OHSS) semptomlarından olabilir. Bu durum yumurtalıkların tedaviye aşırı tepki gösterdiği ve büyük yumurtalık kistlerinin geliştiğine işaret edebilir (2. "GONAL- fi aşağıdaki durumlarda DİKKATLİ KULLANINIZ" bölümüne bakınız). Bu yan etki yaygındır.
• OHSS, belirgin olarak büyümüş yumurtalıklar, azalmış idrar üretimi, kilo artışı, nefes almada zorlanma ve/veya mideniz veya göğsünüzde olası sıvı birikimi ile daha şiddetli hale gelebilir. Bu yan etki yaygın değildir.
• OHSS'nin yumurtalıkların burulması veya kan pıhtılaşması gibi komplikasyonları seyrek olarak meydana gelebilir.
• OHSS'den bağımsız gelişen ciddi kan pıhtılaşması komplikasyonları (tromboembolik olaylar) çok seyrek olarak görülebilir. Bu durum göğüs ağrısı, nefes alamama, inme veya kalp krizine neden olabilir (2. "GONAL-fi aşağıdaki durumlarda DİKKATLİ KULLANINIZ" bölümüne bakınız).
Kadınlar ve erkeklerde ciddi yan etkileri
• Döküntü, deride kızarıklık, kabartı, yüzde şişlik ve nefes almada zorlanma gibi allerjik reaksiyonlar bazen ciddi olabilir. Bu yan etki çok seyrektir.
Eğer yukarıda listelenen yan etkilerden herhangi birini fark ederseniz, derhal doktorunuz ile iletişime geçiniz, doktorunuz GONAL-f kullanmayı kesmenizi isteyebilir. Kadınlarda diğer yan etkileri
Çok yaygın:
• Yumurtalıklarda sıvı keseleri (yumurtalık kistleri)
• Baş ağrısı
• Enjeksiyon yerinde, ağrı, kızarıklık, morarma, şişme ve/veya iritasyon gibi yerel reaksiyonlar
Yaygın:
• Karın ağrısı
• Mide bulantısı, kusma, ishal, karında kramp ve şişkinlik
Çok seyrek:
• Döküntü, deride kızarıklık, kabartı, yüzünüzde şişlik ve nefes almada zorlanma gibi allerjik reaksiyonlar bazen ciddi olabilir. Bu yan etki çok seyrektir.
• Astımınız kötüleşebilir.
Erkeklerde diğer yan etkileri
Çok yaygın:
• Enjeksiyon yerinde, ağrı, kızarıklık, morarma, şişme ve/veya iritasyon gibi yerel reaksiyonlar
Yaygın:
• Testislerin üstünde ve arkasında damarların şişmesi (varikosel)
• Göğüslerin gelişmesi, akne veya kilo artışı
Çok seyrek:
• Döküntü, deride kızarıklık, kabartı, yüzünüzde şişlik ve nefes almada zorlanma gibi allerjik reaksiyonlar bazen ciddi olabilir. Bu yan etki çok seyrektir.
• Astımınız kötüleşebilir.
Eğer bu kullanma talimatında bahsi geçmeyen herhangi bir yan etki ile karşılaşırsanız doktorunuzu veya eczacınızı bilgilendiriniz.
5. GONAL-f'in saklanması
GONAL-f'i çocukların göremeyeceği, erişemeyeceği yerlerde ve ambalajında saklayınız.
GONAL-fi 2°C-8°C'de buzdolabında saklayınız. Dondurmayınız.
Raf-ömrü içinde, buzdolabının olmadığı durumlarda ürün 25°C'de ya da altında 3 aya kadar saklanabilir. 3 ay içinde kullanılmazsa atılmalıdır.
Lütfen GONAL-f kullanıma hazır dolu enjeksiyon kalemi üzerine enjeksiyonluk çözeltinin ilk kullanım gününü yazınız. Ancak bir kere açılınca, ürün 25°C'de ya da altında en fazla 28 gün saklanabilir. İlk açıldıktan 28 gün sonra kullanılmamış çözelti atılmalıdır.
Işıktan korumak için orijinal ambalajında saklayınız.
Son kullanma tarihiyle uyumlu olarak kullanınız.
Ambalajdaki son kullanma tarihinden sonra GONAL-f'i kullanmayınız / son kullanma tarihinden önce kullanınız.
Eğer, gözle görülen bozulma belirtileri fark ederseniz GONAL-f'i kullanmayınız.
Eğer, çözelti, partikül içeriyorsa ya da berrak değilse uygulanmamalıdır.
Çevreyi korumak amacıyla kullanmadığınız GONAL-f'i şehir suyuna veya çöpe atmayınız. Bu konuda eczacınıza danışınız.
Ruhsat Sahibi:
Merck İlaç Ecza ve Kimya Tic.A.Ş. Kayışdağı Cad. Karaman Çiftliği Yolu Kar Plaza, No.45 Kat: 7 34752 İçerenköy-İstanbul
Üretici:
Merck Serono S.p.A.
Via delle Magnolie 15 I-70026 - Modugno (B A)
İtalya
Bu kullanma talimatı --/--/2013 tarihinde onaylanmıştır.
Uygulama Talimatı İÇİNDEKİLER
1. GONAL-f kullanıma hazır kalem nasıl kullanılır
2. Kullanıma hazır kaleminizi kullanmaya başlamadan önce
3. Kullanıma hazır kaleminizi enjeksiyona hazır hale getirmek
4. Tedavi günlüğünüzü nasıl kullanacaksınız
5. Dozun ayarlanması
6. Dozun enjekte edilmesi
7. Enjeksiyondan sonra
8. Tedavi günlüğü
1. GONAL-f kullanıma hazır kalem nasıl kullanılır
• Kullanıma hazır kaleminizi kullanmaya başlamadan önce, lütfen bu talimatları baştan sona okuyunuz.
• Bu kalemi yalnız siz kullanınız - başkasının kullanmasına izin vermeyiniz.
• Doz ekranında görülen sayılar Uluslararası Birim veya IU cinsinden ölçülür. Doktorunuz her gün kaç IU enjekte edeceğinizi söylemiş olacaktır.
• Doktorunuz/eczacınız tam tedavi kürünüz için kaç GONAL-f kalemine ihtiyaç duyacağınızı söyleyecektir.
• Ambalajda bir tedavi günlüğü bulunmaktadır. GONAL-f kullanıma hazır kaleminizden uyguladığınız her enjeksiyonun kaydını tutabilirsiniz.
• Enjeksiyonu her gün aynı saatte yapınız.
2. Kullanıma hazır kaleminizi kullanmaya başlamadan önce
_
2.1 Ellerinizi yıkayınız
• Ellerinizin ve kaleminizi kullanıma hazırlamak için kullandığınız malzemelerin olabildiğince temiz olması önemlidir.
2.2 Temiz bir yer bulunuz
• Temiz bir masa veya yüzey uygulama için uygundur.
2.3 İhtiyaç duyacağınız her şeyi bir araya getiriniz ve önünüze koyunuz:
• Alkollü pamuk
• Kullanıma hazır kalem
• Bir iğne
Aşağıda kullanıma hazır kalemin neye benzediğini gösteren bir şema ve bileşenlerin isimleri yer almaktadır:
2. Doz ekranı 7. Çıkarılabilir iğne
3. Silindir pistonu 8. İç iğne kapağı
4. Hazne 9. Dış iğne kapağı
5. Vidalı uç 10.Koruyucu etiket
3. Kullanıma hazır kaleminizi enjeksiyona hazır hale getirmek
3.1 Kalem kapağını çıkarınız
3.2 İğneyi takınız
• Yeni bir iğne alınız - yalnız GONAL-f kullanıma hazır kalem ile verilen "tek
kullanımlık" iğneleri kullanınız.
• Dış iğne kapağında yer alan koruyucu etiketin hasarlı veya gevşemiş olmadığını kontrol ediniz.
DİKKAT
:
Eğer koruyucu etiket hasarlı veya gevşemiş ise, o iğneyi kullanmayıp; bir başkasını kullanınız. Kullanılmamış iğneyi dış kapağı takılı şekilde atınız.
Koruyucu etiketi çıkarınız.
Dış iğne kapağını sıkıca tutunuz.
Kalemin vidalı ucunu dış iğne kapağına bastırınız ve dış iğne kapağını iyice sabitlenene
kadar çevirerek takınız.
Dış iğne kapağını hafifçe çekerek çıkarınız. İç iğne kapağını yerinde bırakınız.
Dış iğne kapağını atmayınız; enjeksiyondan sonra kullanıma hazır kalemden iğneyi çıkarmak için ihtiyacınız olacaktır.
3.3 Kullanıma hazır kalemi ilk kullanıma hazırlamak:
• Hazneye dikkatlice bakınız.
• Eğer büyük hava kabarcığı görmüyorsanız, kullanıma hazır kalem kullanıma hazırdır. Lütfen doğrudan "3.4 Eğer kaleminizi daha önce kullandıysanız kalan ürün miktarı nasıl kontrol edilir." adımına geçiniz.
Eğer hava kabarcığı kullanıma hazır kalemi iğne yukarı bakacak şekilde tuttuğunuzda haznenin ucunu tamamen dolduruyorsa, bu büyük bir hava kabarcığıdır (resme bakınız). Eğer haznede büyük hava kabarcığı görürseniz, bunu boşaltmanız gerekir. Kalemde haznenin iç duvarına yapışmış bazı küçük hava kabarcıkları olabilir. Küçük hava kabarcıkları hakkında endişelenmeyin, bunların çıkarılmasına gerek yoktur.
1. Doz ayar düğmesini doz ekranında önünde (•) noktası olan 25 görene kadar yavaşça çeviriniz. Eğer bu yeri geçerseniz, doz ayar düğmesini önünde (•) noktası olan 25 görene kadar geri çeviriniz.
Daha sonra iç iğne kapağını çıkarınız ve kalemi iğne yukarı bakacak şekilde tutunuz. Hazneye parmağınız ile hafifçe vurarak hava kabarcıklarının iğneye doğru yükselmesini sağlayınız. İğne hala yukarı bakarken, doz ayar düğmesine sonuna kadar yavaşça basınız. İğnenin ucunda bir damla sıvı belirmelidir; bu kullanıma hazır kaleminizin enjeksiyona hazır olduğunu gösterir.
Eğer hiç sıvı görmezseniz, yukarıdaki "Büyük hava kabarcığını çıkarmak" bölümünün 1. adımından başlayarak ikinci defa deneyebilirsiniz (bunu en çok iki kez yapabilirsiniz).
Şeffaf hazne üzerindeki ölçek kalan GONAL-f miktarını uluslararası birim sayısı cinsinden göstermektedir. Gösterilen örnekte 300 IU kalmıştır. Bu numaralar dozu ayarlamak için KULLANILMAMALIDIR.
4. Tedavi günlüğünüzü nasıl kullanacaksınız
Tedavinizin başlangıcından itibaren her seferinde kullandığınız GONAL-f miktarını kaydetmek üzere ambalajda yer alan tedavi günlüğünü kullanmanız önerilmektedir. Böylelikle kalemde kalan GONAL-f miktarının yeterli olup olmadığını veya bir sonraki dozu tamamlamak için başka kalem gerekip gerekmediğini hesaplayabilirsiniz.
Enjeksiyon tarihinizi kaydedin. Tablonun ilk sütununa GONAL-f kaleminizin içeriği sizin için önceden yazılmıştır. Size reçete edilen dozu "o günkü doz" kolonuna kaydedin ve "Kalem içeriği" kolonundan o gün aldığınız dozu çıkararak, "Kalemde kalan içerik" bilgisini elde edin. Daha sonra bu sayı "Kalem içeriği" kolonundaki bir sonraki sıraya kaydedilmelidir.
edavi günlüğü örneği:
Gün
| Tarih
| Kalem içeriği (IU)
| O günkü doz (IU)
| Kalemde kalan içerik (IU)
|
1
| 10/06/2011
| ®
| 150
| 450 - 150j(İ00)
|
2
| 11/06/2011
| (S)"......
| 150
| 300 - 150150
|
Eğer kalemde kalan GONAL-f miktarının bir sonraki günlük doz için yeterli olmadığını fark ederseniz, iki şey yapabilirsiniz, bunlar:
• Kalemi atmak ve tam dozu yeni kalemi kullanarak enjekte etmek;
veya
• Kalemde kalan GONAL-f miktarını enjekte etmeyi seçmek ve eksik kalan dozu yeni kalem ile tamamlamak. Yeni kalem ile dozunuzu tamamlamak için yukarıda "2. Kullanıma hazır kaleminizi kullanmaya başlamadan önce"den "3. Kullanıma hazır kaleminizi
enjeksiyona hazır hale getirmek"e kadar olan adımları izlemeniz gerekir. Bunu yaptıktan sonra, dozu eksik miktara ayarlayınız ve enjekte ediniz.
5. Dozun ayarlanması
5.1 Doz ayar düğmesini doz ekranında doktorunuz tarafından size reçete edilen dozu okuyana kadar çevirerek gereken dozu ayarlayınız. Çevirirken doz ayar düğmesini çekmeyiniz veya itmeyiniz.
GONAL-f kalem 450 IU follitropin alfa içermektedir. Ayarlayabileceğiniz maksimum doz 450 IU'dur. Ayarlayabileceğiniz en küçük doz 12.5 IU'dur.
5.2 Dozu ayarlamak için doz ayar düğmesini kolaylıkla ileri veya geri çevirebilirsiniz. Dozunuzu geçerseniz doz ayar düğmesini doğru doza geri çeviriniz.
5.3 Bir sonraki adıma geçmeden önce ayarladığınız dozu kontrol ediniz. Doz ekranı doktorunuz tarafından size reçete edilen dozu göstermelidir (şekilde gösterilen örnekte, 150 IU'dur).
6. Dozun enjekte edilmesi
6.1 Doktorunuzun veya hemşirenizin söylediği şekilde, enjekte edilecek yeri seçiniz. Derinin tahrişini en aza indirgemek için, her gün başka bir enjeksiyon yeri seçiniz.
6.2 Alkollü pamukla silerek enjekte edilecek deriyi temizleyiniz.
6.3 Doz ekranında gösterilen dozu tekrar kontrol ediniz. Eğer reçete edilen doz değilse, tekrar ayarlamalısınız (bakınız adım "5. Dozun ayarlanması").
6.4 Eğer havayı çıkarırken "3.3 Kullanıma hazır kalemi ilk kullanıma hazırlamak" adımında daha önce yapılmadıysa, iç iğne kapağını dikkatle çıkarınız ve atınız.
6.5 Dozu doktorunuz veya hemşireniz tarafından öğretilen şekilde enjekte ediniz.
• İlk olarak, iğneyi yavaşça iterek cildinize batırınız ve ikinci olarak resimde gösterildiği gibi doz ayar düğmesine sonuna kadar basınız.
• İğneyi doz ayar düğmesi basılı durumda en az 10 saniye süresince cildinize batırmaya devam etmelisiniz.
• Doz ekranında gösterilen doz sayısı 0'a geri dönecektir. Bu tam dozun verildiğini belirtir.
• 10 saniyenin sonunda doz ayar düğmesini basılı tutarak iğneyi cildinizden çıkarınız.
7. Enjeksiyondan sonra
7.1 Tam enjeksiyon uyguladığınızdan emin olmak
• Doz ekranında 0 göründüğünü kontrol ediniz. Bu dozun doğru şekilde tamamlandığını teyit eder.
DİKKAT:
Eğer doz ekranında 0'dan yüksek bir sayı görünüyorsa, bu kullanıma hazır kalemin boşaldığını ve tam dozun verilemediğini belirtir.Eğer bu olursa, aşağıdaki şekilde ilerleyiniz:
• Ekranda görülen sayı dozunuzu tamamlamak için gereken GONAL-f çözeltisinineksik kalan miktarınıbelirtir. Bu yeni bir kullanıma hazır kalem kullanarak enjekte etmeniz gereken dozdur.
• Dozunuzu tamamlamak için, yukarıda "2. Kullanıma hazır kaleminizi kullanmaya başlamadan önce"den "3. Kullanıma hazır kaleminizi enjeksiyona hazır hale getirmek"e kadar olan adımları izlemeniz gerekir. Bunu yaptıktan sonra, dozu, bitirmiş olduğunuz boş kalemde görülen eksik miktara ayarlayınız ve yeni kalem ile bu miktarı enjekte ediniz.
7.2 İğnenin çıkarılması
• Her enjeksiyondan sonra iğneyi çıkarınız
- Kullanıma hazır kalemi haznesinden sıkıca tutunuz Dış iğne kapağını dikkatlice iğneye takınız.
Daha sonra dış iğne kapağını tutunuz ve iğneyi çevirerek çıkarınız - bunu saat yönünün aksine çevirerek yapınız.
• Kendinize iğneyi batırmamaya dikkat ediniz.
• Kullanılan iğneyi asla tekrar kullanmayınız. İğneleri asla başkaları ile paylaşmayınız.
• Kalemin kapağını kaleme geri takınız.
• Kullanılmış iğneyi güvenli biçimde atınız. Eczacınıza veya hemşirenize kullanılmayan iğneleri nasıl atacağınızı sorunuz.
DİKKAT:
Kalemin kapağını geri takmadan önce iğneyi kullanıma hazır kalemden mutlaka çıkarınız.
Asla kalemi iğne takılı şekilde saklamayınız. Kalem kapağı, iğne takılı iken kullanıma hazır kalem üzerine sığmamaktadır.
7.3 Kullanıma hazır kalemin saklanması
• Yukarıda açıklandığı gibi, önce iğneyi çıkarınız ve kalem kapağını geri takınız.
• Daha sonra kalemi güvenli bir yerde saklayınız.
- En iyisi orijinal ambalajına geri koymaktır. İlaçlar atık su veya ev çöpü ile birlikte atılmamalıdır. Kalem boşaldığında, nasıl atacağınızı eczacınıza sorunuz.
8. TEDAVİ GÜNLÜĞÜ
Gün
| Tarih
| Kalem içeriği (IU)
| O günkü doz (IU)
| Kalemde kalan miktar (IU)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
18