IMMUNATE 1000 IU IV infüzyon için liyofilize toz içeren flakon Damar yoluyla kullanılır.
Etken Madde
İnsan pıhtılaşma faktörü VIII/ İnsan von Willebrand faktörüHer bir flakon, 1000 Uluslararası Ünite insan plazmasından elde edilmiş faktör VIII ve 750 Uluslararası Ünite insan plazmasından elde edilmiş von Willebrand faktörü içerir (Ambalajı içinde bulunan çözücü kullanılarak kullanıma hazır çözelti haline getirildiğinde, çözeltinin her mililitresinde yaklaşık 100 Uluslararası Ünite insan plazmasından elde edilmiş faktör VIII ve 75 Uluslararası Ünite insan plazmasından elde edilmiş von Willebrand faktörü bulunur)
Yardımcı maddeler
İnsan kaynaklı albumin, glisin, sodyum klorür, sodyum sitrat, lizin hidroklorür, kalsiyum klorür ve çözücü olarak steril enjeksiyonluk suBu Kullanma Talimatında:
1. IMMUNATE nedir ve ne için kullanılır?
2. IMMUNATE’i kullanmadan önce dikkat edilmesi gerekenler
3. IMMUNATE nasıl kullanılır?
4. Olası yan etkiler nelerdir?
5. IMMUNATE’in saklanması
Başlıkları yer almaktadır.
2.IMMUNATE nedir ve ne için kullanılır?
IMMUNATE kutuda; klorobutil lastip tıpa ile kapatılmış liyofilize toz içeren Tip II cam flakon, 10 mL enjeksiyonluk su içeren Tip II cam flakon ve enjeksiyon ve sulandırma için kit (1 filtre iğnesi, 1 transfer iğnesi, 1 havalandırma iğnesi, 1 disposable şırınga, 1 disposable iğne, 1 kanatlı infüzyon seti) ile sunulmaktadır.
IMMUNATE, beyaz veya soluk sarı renkli toz veya gevrek katı madde olup enjeksiyonluk çözelti hazırlamak için çözücü bulunmaktadır.
IMMUNATE insan kanından elde edilen bir ilaçtır. Pıhtılaşma faktörü VIII ile von Willebrand faktörü kompleksi içerir. IMMUNATE içindeki pıhtılaşma faktörü VIII, hemofıli-A yani klasik hemofili hastalarında eksik olan ya da yeteri kadar iş göremeyen faktör VIITin yerine konması için kullanılır. Hemofıli-A hastalığı kanımızda normalde bulunan faktör VIIII düzeylerinin azalmasına yol açan, cinsiyet kromozomlarından biri olan “X” kromozomuna bağlı geçişli kalıtsal bir hastalıktır. Bu hastalıkta eklemlerde, kaslarda ya da iç organlarda kendiliğinden ya da kazalar veya cerrahi sırasındaki travmalara bağlı şiddetli kanamalar oluşur. IMMUNATE uygulanmasıyla faktör VIII eksikliği geçici olarak giderilir ve kanamaya eğilim azaltılır.
İlacın içinde bulunan von Willebrand faktörü (vWF) ise faktör VIII’i koruyucu bir protein olarak işgörmesi yanında trombosit adı verilen kanımızdaki pıhtılaşmayla ilişkili hücrelerin hasarlı damarlara yapışmalarını sağlar ve burada kümelenmelerinde rolü vardır.
IMMUNATE kalıtsal (hemofıli-A) ya da sonradan gelişen faktör VIII eksikliğindeki kanamaların tedavi ve önlenmesinde kullanılır.
IMMUNATE aynı zamanda faktör VIII eksikliğiyle birlikte seyreden von Willebrand hastalığında kullanılır.
3.IMMUNATE nasıl kullanılır ?
Doktorunuz hastalığınıza bağlı olarak ilacınızın dozunu belirleyecek ve size uygulayacaktır.
Tedaviniz kanamalı hastalıkların tedavisi konusunda deneyimli bir doktorun gözetiminde başlatılmalıdır.
IMMUNATE'i her zaman için doktorunuzun söylediği şekilde kullanınız. Emin olmadığınız her durumda doktorunuza danışınız.
Kanamaların önlenmesi için dozaj:
IMMUNATE’i kanama oluşmaması için kullanıyorsanız doktorunuz sizin için dozu hesaplayacaktır. Dozun ayarlanması sizin bireysel gereksinimlerinize göre olacaktır. Kanamaların önlenmesi için, normal doz 2-3 günde bir uygulanacak, vücut ağırlığınızın kilosu başına 20 ila 40 Uluslararası Ünite (IU) kadardır. Buna rağmen bazı durumlarda özellikle genç hastalarda ilacın daha sık aralarla ya da daha yüksek dozlarda uygulanması gerekebilir.
Eğer İMMUNATE’in etkisinin zayıf olduğuna dair bir izleniminiz var ise, doktorunuz veya eczacınız ile konuşunuz.
Kanamanın durdurulması için dozaj:
IMMUNATE’i kanamanızı durdurmak için kullanıyorsanız doktorunuz sizin için dozu hesaplayacaktır. Doktorunuz dozu, sizin bireysel gereksinimlerinize göre aşağıdaki formülle hesaplayacaktır:
Gereken IU
vücut ağırlığı (kg) x faktör VIII düzeyinde arzulanan artış oranı (normalin %’si) x 0.5
Bazı durumlarda, özellikle düşük miktarda antikor varlığında hesaplanandan daha fazla miktarda doz gerekebilir.
Doktorunuzca izlenme
Doktorunuz yeterli faktör VIII düzeylerine sahip olup olmadığınızı garantilemek için size bazı testler uygulayacaktır. Bu durum özellikle büyük bir ameliyat olacaksanız önemlidir.
von Willebrand hastalığındaki dozaj
Bu hastalıkta da IMMUNATE yerine koyma tedavisi, hemofili A hastalığı için kılavuzlarda önerilen dozlarda uygulanır.
Uygulama yolu ve metodu
IMMUNATE, kutusu içinde bulunan seyreltici kullanılarak çözelti haline getirildikten sonra bir toplardamar içine (intravenöz yoldan) uygulanır. Doktorunuz tarafından önerilen talimatlara uyunuz.
Uygulama hızı sizin rahatsızlık duyup duymamanıza göre belirlenir ve dakikada 2 mililitreden süratli uygulanmamalıdır.
Uygulama öncesi ürünü oda ya da vücut sıcaklığına getiriniz. Uygulamaya hazırlamak için yalnızca ürünün içindeki uygulama seti kullanılmalıdır; çünkü bazı uygulama setlerinin iç duvarına insan pıhtılaşma faktörü VlII’in emilmesi sonucu tedavi başarısızlıkları görülebilir.
IMMUNATE uygulamadan hemen önce sulandınlarak kullanıma hazır hale getirilmelidir. Sulandırılmış çözelti, herhangi bir koruyucu madde içermediğinden hemen kullanılmalıdır. Sulandırılarak sıvı haline getirilen ilaç berrak ya da hafif sarımtrak renktedir. Bulanık ya da içinde partikül içeren çözeltiler kullanılmamalıdır. Kullanıma hazır hale getirilmiş çözelti tekrar buzdolabına konularak saklanmamalıdır.
Uygulama sıklığı
Doktorunuz size IMMUNATE'i ne sıklıkta ve ne kadar zamanda bir uygulayacağını söyleyecektir. Bunu ilacın sizdeki etkisine göre bireysel olarak belirleyecektir.
Tedavinin süresi
Genellikle IMMUNATE ile yapılan yerine koyma tedavisi yaşam boyu devam eden bir tedavidir.
Çocuklarda kullanımı
Doz kg başına ünite cinsinden belirlenmekte olduğundan çocuklarda özel bir kullanım şekli yoktur. Ancak IMMUNATE faktör VIII içeren ilaçların kullanımı az olan olan 6 yaşından küçük çocuklarda ilacın uygulaması ile ilgili yeterli bilgi olmadığından, kullanılırken özel bir dikkat gerekmektedir.Yaşldarda kullanımı:
Yaşlılarda kullanımı
Özel kullanım durumları
Böbrek/karaciğer yetmezliği: Özel kullanımı yoktur.
Eğer IMMUNATE'irı etkisinin çok güçlü veya zayıf olduğuna dair bir izleniminiz var ise doktorunuz veya eczacınız ile konuşunuz.
Kullanmanız gerekenden daha fazla IMMUNATE kullanırsanız
Şimdiye kadar pıhtılaşma faktörü VIII ile, ilacın aşırı dozda alınmasıyla ilişkili bir belirti bildirilmemiştir. Herhangi bir kuşku durumunda lütfen doktorunuzla konuşunuz.Tromboembolik olaylar (damarlarınızın içinde pıhtılaşma oluşarak daha ince damarları tıkamasına bağlı olaylar) görülebilir.Kan grubu A, B veya AB olan hastalarda hemoliz (kırmızı kan hücrelerinin içerisindeki hemoglobinin dışarı çıkacak tarzda parçalanması, yıkımlanması veya ayrışması) görülebilir.IMMUNATE'den kullanmanız gerekenden fazlasını kullanmışsanız bir doktor veya eczacı ile konuşunuz.
IMMUNATE'i kullanmayı unuttuysanız
Kullanmayı unuttuğunuzu hatırlar hatırlamaz hemen doktor kontrolünde bir sonraki normal uygulamayla devam ediniz ve doktorunuz tarafından önerilen normal uygulama aralıklarıyla uygulamaya devam ediniz.
Unutulan dozları dengelemek için çift doz almayınız.
IMMUNATE ile tedavi sonlandınldığındaki oluşabilecek etkiler:
Doktorunuz IMMUNATE ile tedavinizin ne kadar süreceğini size bildirecektir. Tedaviyi erken kesmeyiniz çünkü istenen sonucu alamazsınız.
4.Olası yan etkiler nelerdir ?
Tüm ilaçlar gibi IMMUNATE’in içeriğinde bulunan maddelere duyarlı olan kişilerde yan etkiler olabilir.
Aşağıdakilerden biri olursa, IMMUNATE’i kullanmayı durdurunuz ve DERHAL doktorunuza bildiriniz veya size en yakın hastanenin acil bölümüne başvurunuz:
İnsan plazmasından üretilen faktör VIII ürünleriyle görülebilecek yan etkiler:
İnsan plazmasından üretilen faktör VIII ürünlerinin kullanımına bağlı olarak şiddetli ve yaşamı tehdit edebilecek boyutlara (anafılaksi) ulaşabilecek aleıjik reaksiyonlar bildirilmiştir. Bu nedenle yüz ve boyun bölgesinde ani sıcaklık hissi, döküntü, kurdeşen, deride kabarıklıklar, yaygın kaşıntı, dudak ve dilde şişme, zorlu soluk alıp verme, hırıltılı solunum, göğüste sıkışma hissi, genel bir halsizlik hali, tansiyonda düşme (kan basıncında azalma), genel olarak kendini iyi hissetmeme ve baş dönmesi gibi aleıjik reaksiyonların erken belirtileri hakkında uyanık olmalısınız. Bu tür belirtiler alerjiye bağlı gelişebilen ve aleıjik belirtilerin daha yoğun olarak görüldüğü anafılaktoid şok denilen bir durumun erken habercisi olabilir. Aleıjik ya da anafılaktoid belirtiler görülürse enjeksiyon ya da infüzyona hemen son veriniz ve doktorunuza haber veriniz. Şiddetli belirtiler acil tedaviyi gerektirebilir.
Hemofili A hastalarının ya da von Willebrand hastalığının tedavisi sırasında FVIII’e veya von Willebrand faktörüne karşı nötralize edici antikor gelişmesi bilinen bir komplikasyondur. Sizde bu tür nötralize edici antikorlar oluşmuşsa, bu sizde tedaviye yeterli yanıt alınamaması (uygun doz kullanılmasına rağmen kanamalarınızın kontrol altına alınamaması) veya aleıjik reaksiyonlar şeklinde ortaya çıkabilir. Bu gibi durumlarda özel hemofili merkezleriyle bağlantı kurulmalıdır.
Kan grubunuz A, B ya da AB ise, bu ilaç size yüksek dozlarda uygulandıktan sonra hemoliz (kırmızı kan hücrelerinin içerisindeki hemoglobinin dışarı çıkacak tarzda parçalanması, yıkımlanması veya ayrışması) görülebilir.
Bunların hepsi çok ciddi yan etkilerdir.
Eğer bunlardan biri sizde mevcut ise, sizin IMMlJNATE’e karşı ciddi alerjiniz var demektir. Acil tıbbi müdahaleye veya hastaneye yatırılmanıza gerek olabilir.
IMMUNATE uygulanmış hastalarda görülen yan etkiler:
Yan etkileri değerlendirmede şu sıklık sınıflaması kullanılmıştır:
Çok yaygın: her 10 kişiden birden fazlasını etkileyenlerYaygın: her 10 kişiden en fazla birini etkileyenlerYaygın olmayan: her 100 kişiden en fazla birini etkileyenlerSeyrek: her 1,000 kişiden en fazla birini etkileyenlerÇok seyrek: her 10,000 kişiden en fazla birini etkileyenlerBilinmiyor: mevcut verilerden görülme sıklığı hesaplanamayanlarAşağıda listelenen yan etkilerden aşırı duyarlılık bir klinik çalışmada bildirilmiştir, diğer tüm yan etkiler pazarlama sonrası deneyimlerde bildirilmiştir.
Yaygın olmayan
Aşırı duyarlılıkBilinmiyor
Pıhtılaşma bozukluklarıFaktör VIII inhibisyonuHuzursuzlukUyuşmaBaş dönmesi / sersemlik haliBaşağrısıGözlerde çapaklanma, kızarıklık (konjonktivit)Kalbin normalden hızlı çalışması (taşikardi)Kalpte çarpıntıKan basıncında (tansiyonda) düşmeYüz ve boyun bölgesinde ani sıcaklık hissi / al basmasıSoluklukSoluk kesilmesi / zorlu soluk alıp vermeÖksürükKusmaBulantıKaşıntıKurdeşenCiltte döküntü (kızarık ve deriden kabarık döküntüler dahil)KaşıntıCiltte kızarıklık (eritem)Aşırı terleme (hiperhidrozis)Nörodermatit (kronik kaşıntı ve deri dökülmesi ile seyreden bir cilt rahatsızlığı)Kas ağrılarıGöğüste ağrıGöğüste rahatsızlık hissiEl ve ayaklarda şişme (periferik ödem)Göz kapaklarında şişmeYüzde şişmeTitremeAteşEnjeksiyon yeri ile ilgili reaksiyonlar (yanma dahil)AğrıYan etkilerin raporlanması
2.IMMUNATE kullanmadan önce dikkat edilmesi gerekenler
IMMUNATE'i aşağıdaki durumlarda KULLANMAYINIZ
Eğer;
- İnsan pıhtılaşma faktörü VlII’e ya da IMMUNATE bileşimindeki diğer maddelerden herhangi birine aşırı duyarlıysanız (alerjiniz varsa).
Bu konudan emin değilseniz, doktorunuza sorunuz.
IMMUNATE'i aşağıdaki durumlarda DİKKATLİ KULLANINIZ
Eğer aşağıdaki durumlar sizde varsa, doktorunuz size IMMUNATE uygularken özel önlemler alacaktır:
Viral güvenlik
IMMUNATE, insan plazmasından üretilmiştir. İnsan plazmasından üretilen preparatlar, örneğin virüsler ve teorik olarak deli dana hastalığı etkeni gibi, hastalıklara yol açabilecek enfeksiyon etkenleri içerebilir. Bu durum bilinmeyen ya da yeni ortaya çıkan virüslerle diğer hastalık oluşturan etkenler için de geçerlidir.
İnsan kanı ya da plazmasından elde edilmiş ürünlerin kullanımında enfeksiyon etkenlerinin bulaşmasına bağlı enfeksiyon riskini azaltmak için bazı önlemler alınmıştır.
Bu önlemler arasında ilacın üretilmesinde kullanılan kanların ve bu kanları bağışlayanların, enfeksiyon riski taşıyanlardan alınmamasını garanti edecek şekilde dikkatli bir şekilde seçilmesi ve her bir bağış yapılan kan ve bu kanlardan oluşturulan havuzların virüs ve enfeksiyon varlığının belirtileri açısından test edilmesi bulunur.
Bu tür ürünleri üretenler ayrıca kanı ya da plazmayı işlerken içinde bulunabilecek virüsleri etkisizleştirecek ya da tamamen ortadan kaldıracak yöntemleri de üretim aşamalarına eklemişlerdir. Tüm bu önlemlere rağmen, insan kanı ya da plazmasından hazırlanan ilaçların uygulanmasına bağlı olarak bir enfeksiyon bulaşmayacağı tümüyle garanti edilememektedir. Bu durum, herhangi bir bilinmeyen ve yeni ortaya çıkan virüs ve enfeksiyonlar için de geçerlidir.
Uygulanan bu prosedürlerin insan immün yetmezlik virüsü HIV (AIDS hastalığına yol açan virüs), hepatit B virüsü ve hepatit C virüsü (hepatit adı verilen karaciğer hastalığına yol açarlar) gibi zarflı virüslere ve hepatit A virüsü (hepatit adı verilen karaciğer hastalığına yol açar) gibi zarfsız virüslere karşı etkili olduğu kabul edilir. Virüsleri ortamdan uzaklaştırma / inaktive etme prosedürleri, parvovirüs B19 virüsü gibi bazı zarflı olmayan virüsleri ortamdan uzaklaştırma / inaktive etmede yeterli olmayabilir. Parvovirüs B19 virüsüne bağlı enfeksiyonlar, özellikle gebe kadınlarda (ceninde oluşturabileceği enfeksiyon açısından), bağışıklık sistemi baskılanmış olanlarda ya da bazı tür kansızlık hastalığı (anemi) olanlarda (örn. orak hücreli anemi ya da hemolitik anemi) daha şiddetli olabilir.
Düzenli / birden fazla defa insan plazma kaynaklı faktör VIII ürünleri alacaksanız, doktorunuz size hepatit A ve B aşısı olmanızı önerebilir._
Alerjik reaksiyonlar oluştuğunda:
- Sizde seyrek olarak IMMUNATE’e karşı anafılaktik tipte, yani ani ve şiddetli bir alerjik reaksiyon gelişebilir. Yüz ve boyun bölgesinde kızarıklık (al basması), döküntü, kurdeşen, deride kabarıklıklar, yaygın kaşıntı, dil, dudaklar ve göz kapaklarında şişme, soluk almada zorlanma, hırıltılı solunum, göğüste ağrı, nefes alıp verirken ıslık gibi sesler çıkması, göğüste sıkıntı, genel olarak bir hastalık hali ve baş dönmesi, kalbin daha hızlı çarpması ve tansiyonda düşme gibi alerjik reaksiyonların erken belirtileri hakkında uyanık olmalısınız. Bu belirtiler baş dönmesi ve sersemleme durumunun giderek artması, şuur kaybı ve soluk alıp vermede ileri derecede zorlanma gibi belirtilerin eklendiği anafılaktik bir şok durumunun habercileri olabilir.
- Bu belirtilerden herhangi birinin görülmesi durumunda eni eksiyon/infüzyon uygulanmasına hemen son vererek doktorunuza başvurunuz. Soluk alıp vermede zorlanma ve bayılma gibi şiddetli belirtilerin olması durumunda, acil tedaviye gereksiniminiz olabilir.
Tedavinizin yakından izlenmesi gereken durumlarda:
- Uygulanan dozların sizde yeterli düzeyde faktör VIII ya da von Willebrand faktörü düzeylerine ulaşılıp ulaşılamadığını anlayabilmek amacıyla doktorunuz size bazı testler uygulamayı isteyebilir.
- Düşük tuz içeren bir diyet programı uyguluyorsanız, doktorunuzu bilgilendiriniz. Maksimum günlük doz durumunda ilaçla alacağınız tuz miktarı 200 miligramı (0,2 gram) geçebileceğinden, doktorunuz sizi özellikle yakından izleyecektir.
Tedaviye rağmen kanamalarınız devam ediyorsa:
- Size IMMUNATE uygulanmasına rağmen kanamalarınız kontrol altına alınamamışsa acilen doktorunuza başvurunuz. Sizde faktör VIIEleri nötralize eden antikorlar (inhibitör) gelişmiş olabilir. Hekiminiz bu durumun gelişip gelişmediğini anlayabilmek için bazı testler yapmayı isteyebilir. Faktör VIII inhibitörleri kullanmakta olduğunuz faktör VIIEleri bloke eden kanda bulunan antikorlardır. Bu antikorların gelişmesi, faktör VlII’in kanamalarınızı kontrol etmede daha az etkili olmasına neden olur.
- Sizde von Willebrand hastalığı, özellikle de tip-3 von Willebrand hastalığı varsa, von Willebrand faktörünü nötralize eden antikorlar (inhibitör) gelişmiş olabilir. Hekiminiz bu durumun gelişip gelişmediğini anlayabilmek için bazı testler yapmayı isteyebilir. Bu faktörün inhibitörleri kullanmakta olduğunuz von Willebrand faktörünü bloke eden kanda bulunan antikorlardır. Bu antikorların gelişmesi, von Willebrand faktörününün kanamalarınızı kontrol etmede daha az etkili olmasına neden olur.
Her IMMUNATE kullandığınızda, bir deftere ürünün adı ve seri numarasını kaydetmeniz ve bu şekilde bir envanter oluşturmanız önerilir.
IMMUNATE, kırmızı kan hücrelerinin bir araya kümelenmelerine yol açan bir madde olan kan grubu izoaglutininleri (anti-A ve anti-B) içerir. Kan grubunuz A, B ya da AB ise ilacın size kısa aralıklarla sık uygulanmasından sonra ya da çok yüksek dozlarda uygulanmasından sonra sizin kanınızdaki kırmızı kan hücreleri parçalanabilir (hemoliz).
Bu uyarılar geçmişteki herhangi bir dönemde dahi olsa sizin için geçerliyse lütfen doktorunuza danışınız.
IMMUNATE'in yiyecek ve içecek ile kullanılması
IMMUNATE'in yiyecek ve içecek ile kullanılması
Hamilelik
İlacı kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız.
Kadınlarda hemofili A hastalığı nadir olarak görüldüğünden, bu ilacın hamilelik döneminde kullanımıyla ilgili bir deneyim bulunmamaktadır. IMMEnNlATE, hamilelik döneminde ancak çok kesin gerekliyse kullanılmalıdır. Bu nedenle hamileyseniz bu ilacı kullanmadan önce doktorunuza danışınız. Doktorunuz bu ilacı kullanıp kullanamayacağınıza karar verecektir.
Tedaviniz sırasında hamile olduğunuzu fark ederseniz hemen doktorunuza danışınız.
Emzirme
İlacı kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız.
Kadınlarda hemofili A hastalığı nadir olarak görüldüğünden, bu ilacın emzirme döneminde kullanımıyla ilgili bir deneyim bulunmamaktadır. EVnVTUNATE, emzirme döneminde ancak çok kesin gerekliyse kullanılmalıdır. Bu nedenle bebeğinizi emzirmekte olan bir anneyseniz bu ilacı kullanmadan önce doktorunuza danışınız. Doktorunuz bu ilacı kullanıp kullanamayacağınıza karar verecektir.
Araç ve makina kullanımı
IMMUNATE’in araç ve makine kullanımına etkileri konusunda herhangi bir bilgi bulunmamaktadır.
IMMUNATE'in içeriğinde bulunan bazı yardımcı maddeler hakkında önemli bilgiler
Bu tıbbi ürün her bir flakonunda yaklaşık 19.6 mg sodyum ihtiva eder. Maksimum günlük dozda uygulandığında alınan günlük sodyum miktarı 200 mg’ı aşabilir. Bu durum, kontrollü sodyum diyetinde olan hastalar için gözönünde bulundurulmalıdır.
Diğer ilaçlar ile birlikte kullanımı
IMMUNATE’in diğer ilaçlarla birlikte kullanımda bilinen bir etkileşimi yoktur.
Ürünün etkililik ya da güvenliliğini etkileyebileceğinden IMMUNATE, ambalajı içinde bulunan steril enjeksiyonluk su dışında başka bir seyrelticiyle sulandırılmamalıdır. IMMUNATE uygulaması öncesi ve sonrasında, toplardamara uygulamanın yapılacağı kateterin uygun bir sıvıyla, örneğin fizyolojik tuzlu su çözeltisiyle yıkanması önerilir.
5.IMMUNATE'in saklanması
Uygulamadan sonra, ambalaj içindeki enjektörle ve/veya infüzyon setiyle beraber, kullanılmış olan bütün iğneler lokal gerekliliklere uygun olarak atılmalıdır.
KISA ÜRÜN BİLGİSİ 1. BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI
IMMUNATE 1000 IU IV infüzyon için liyofilize toz içeren flakon
2. KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİM Etkin madde: İnsan kanı koagülasyon faktörü VIII
IMMUNATE 1000, kuru toz şeklinde nominal olarak 1000 IU insan koagülasyon faktörü VIII
1 ve 750 IU insan plazması kaynaklı von Willebrand faktörü (vWF:RCo)
2 içeren bir flakon ile çözücü çözelti içerir.
Ürün 10 mL steril enjeksiyonluk su ile seyreltilerek kullanıma hazır hale getirildikten sonra yaklaşık 100 IU/mL insan plazması kaynaklı koagülasyon faktörü VIII ve 75 IU/mL insan plazması kaynaklı von Willebrand faktörü içerir.
Faktör VIII potensi Avrupa Farmakopesi kromojenik testiyle belirlenmiştir. IMMUNATE'in spesifik aktivitesi 70 ± 30 IU FVIII/mg protein'dir.
3 vWF potensi Avrupa Farmakopesi ristosetin kofaktör testiyle (vWF:RCo) belirlenmiştir.
1. Faktör VIII potensi, Dünya Sağlık Örgütünün faktör VIII konsantreleri için belirlediği standartlara göre belirlenmiştir.
2. von Willebrand faktörünün ristosetin kofaktör potensi Dünya Sağlık Örgütünün von Willebrandfaktör konsantresi standartlarına göre belirlenmiştir.
3. Stabilizansız (albuminsiz); Oran 1:1 olduğunda faktör VIII aktivitesinin von Willebrand faktör-antijenine maksimum spesifik aktivitesi protein başına 100 IUfaktör VIII'dir.
Yardımcı maddeler:
Bir flakon yaklaşık 19.6 mg sodyum içerir.
Yardımcı maddeler için bölüm 6.1'e bakınız.
3. FARMASÖTİK FORM
Enjeksiyonluk çözelti hazırlamak için liyofilize toz içeren flakon.
Beyaz veya soluk sarı toz veya gevrek katı madde.
4. KLİNİK ÖZELLİKLERİ
4.1 Terapötik endikasyonları
- Konjenital (hemofili A) ya da edinilmiş faktör VIII eksikliğinin yol açtığı kanamaların tedavisi ve profilaksisi.
- Faktör VIII yetmezliğinin bulunduğu von Willebrand hastalığı.
4.2 Pozoloji ve uygulama şekli
Tedavi, hemofili tedavisinde deneyimli bir hekimin denetiminde başlatılmalıdır.
Pozoloji, uygulama sıklığı ve süresi:
Doz ve uygulama süresi FVIII eksikliğinin ciddiyetine, kanamanın yerine ve yayılımına, hastanın klinik durumuna dayanır.
Uygulanan FVIII'in ünite sayısı, faktör VIII ürünleriyle ilgili Dünya Sağlık Örgütünün belirlemiş olduğu standart Uluslararası Ünite (IU) terimiyle ifade edilir.
Plazmadaki FVIII aktivitesi, ya yüzdesel olarak (normal insan plazmasına göre) ya da uluslarası ünite olarak (Dünya Sağlık Örgütü tarafından belirlenmiş F VIII uluslararası standartlarına göre) ifade edilir. 1 Uluslararası Ünite (IU) faktör VIII aktivitesi, 1 mL normal insan plazmasındaki faktör VIII aktivitesine eşittir.
Hemofili A Hastalarında Doz
Aşağıda belirtilen gerekli faktör VIII dozları, vücut ağırlığının her kilogramı için 1 IU faktör VIII verildiğinde, plazma faktör VIII aktivitesinin %1.5 - %2 kadar arttığının ampirik olarak gözlenmesine dayanılarak hesaplanmıştır.
Hasta plazmasının başlangıçtaki faktör VIII aktivitesi göz önüne alınarak, gereken doz aşağıdaki formülle hesaplanır:
IMMUNATE dozu (IU F VIII) = vücut ağırlığı (kg) x arzulanan faktör VIII artışı (%) x 0.5
Tedavi seyrinin izlenmesi ve uygun idame dozlarının hesaplanması, her olguda ortaya çıkan klinik etkiye dayandırılarak ayrıca değerlendirilmelidir.
Kanamalar ve Cerrahi Girişimlerde Doz
Aşağıdaki tabloda, hemorajilerin tedavisi için ya da cerrahi profilakside gereken faktör VIII plazma düzeyleri ve bu düzeylerin ne kadar süre ile korunması gerektiği verilmiştir.
Kanama ya da cerrahi girişimin türü
| Gereken F VIII plazma düzeyi (normale göre %) (IU/dl)
| Uygulama sıklığı (saat) / Uygulama süresi (gün)
|
Kanamalar
|
Hafif eklem kanaması, kas içi veya ağız içi kanamaları
| 20 - 40
| Her 12-24 saatte bir doz. Tedaviye ağrı ile belirlenen kanama atağı düzelene veya iyileşme görülene kadar en az 1 gün devam edilir.
|
Daha yaygın hemartroz, kas kanaması ya da hematom
| 30 - 60
| Ağrı ve hareket kısıtlılığı düzelene kadar ve genellikle 3 gün ya da daha uzun süreyle, 12-24 saatte bir infüzyon tekrarlanmalıdır.
|
Kafa travması, boğaz kanaması ya da ağır karın ağrısı gibi yaşamı tehdit eden kanamalar
| 60 - 100
| Tehdit geçene kadar 8 - 24 saatte bir infüzyon tekrarlanmalıdır.
|
Cerrahi Girişimler
|
Minör (Diş çekimi dahil)
| 30 - 60
| Düzelme görülene kadar, en az 1 gün, her 24 saatte bir uygulanmalıdır.
|
Majör ameliyatlar
| 80 - 100 (ameliyat öncesi ve sonrası)
| Yeterli yara iyileşmesi görülene kadar her 8-24 saatte bir, daha sonra en az 7 gün süreyle F VIII aktivitesi %30-%60 olacak şekilde uygulanmalıdır.
|
Özellikle başlangıç dozunda olmak üzere, bazı durumlarda hesaplanan dozdan daha fazlası gerekebilir.
Tedavi süresince, doz uygulamasına rehber olması için F VIII seviyesi ölçülmesi önerilmektedir. Özellikle majör cerrahi girişimlerde, koagülasyon analizleriyle (plazma faktör VIII aktivitesi) yerine koyma tedavisinin sıkı takibi gereklidir. Farklı yarılanma zamanı ve in vivo yanıt nedeniyle, faktör VIII'e cevap kişiden kişiye değişebilir.
6 yaşından küçük çocuklarda IMMUNATE uygulamasıyla ilgili sınırlı veri mevcut olduğundan preparat dikkatle uygulanmalıdır.
Uzun Süreli Profilakside Doz
Ağır hemofili A hastalarının profilaktik tedavisinde, 2-3 günde bir vücut ağırlığının her kilogramı için 20 - 40 IU faktör VIII verilir. Bazı vakalarda, özellikle küçük yaştaki hastalarda kanamayı önlemek için daha sık doz aralıkları ya da daha yüksek dozlar gerekli olabilir.
Faktör VIII'e Karşı İnhibitör Gelişmiş Hemofili Hastalarında Doz
Hastalar faktör VIII inhibitör gelişimi açısından takip edilmelidir. İstenen F VIII plazma aktivitesine erişilemezse veya yeterli uygulamaya rağmen kanama kontrol altına alınamamışsa, faktör VIII inhibitör varlığını araştırmak için uygun testler yapılmalıdır. İnhibitör titresi her mL'de 10 Bethesda Ünitesinin (BU) altındaysa, ilave insan faktör VIII uygulamasıyla inhibitör nötralize edilebilir. İnhibitör titresi 10 BU veya daha yüksek olan hastalarda veya anamnestik yanıtı yüksek olan hastalarda faktör VIII uygulamasıyla hemostaz sağlanması olanaklı ya da uygulanabilir değildir. Dolayısıyla özel bir anti-inhibitör tedavisi yürütülmelidir. Bu tedaviler hemofili konusunda deneyimli hekimler tarafından yönetilmelidir (Bkz. Bölüm 4.4 Özel kullanım uyarıları ve önlemleri).
Faktör VIII Eksikliği Bulunan von Willebrand Hastalığında Doz
IMMUNATE, faktör VIII aktivitesinin azaldığı von Willebrand hastalarının faktör VIII replasman tedavisinde endikedir. Hemorajileri kontrol etmek ve cerrahi girişimlere bağlı kanamaları önlemek için IMMUNATE replasman tedavisinde, hemofili A için verilen tedavi kılavuzuna uyulmalıdır.
Uygulama şekli:
Preparat, bölüm 6.6'da belirtildiği şekilde hazırlanmalı ve intravenöz yoldan yavaş bir şekilde uygulanmalıdır. 2 mL/dk'dan daha hızlı bir şekilde uygulanmaması önerilmektedir.
Preparat, uygulamadan hemen önce sulandırılmalıdır. Hazırlanan çözelti hemen kullanılmalıdır (preparat koruyucu madde içermez). Bulanık ya da partikül içeren çözeltiler kullanılmamalıdır. Kullanılmayan çözeltiler uygun bir şekilde atılmalıdır.
Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:
Böbrek /Karaciğer yetmezliği: Ek bilgi bulunmamaktadır.
Pediyatrik popülasyon: Doz kg başına ünite cinsinden belirlenmekte olduğundan çocuklarda özel bir kullanım şekli yoktur.
Geriyatrik popülasyon: Yaşlılarda kullanım gerekirse doz bireysel olarak belirlenmelidir.
4.3 Kontrendikasyonlar
Aktif maddeye veya içeriğindeki diğer maddelere karşı aşırı duyarlılık.
4.4 Özel kullanım uyarıları ve önlemleri Virüs güvenliği:
IMMUNATE, insan plazmasından üretilmiştir. insan plazmasından üretilen preparatlar, örneğin virüsler ve teorik olarak Creutzfeldt - Jakob (CJD) etkeni gibi, hastalıklara yol açabilecek infeksiyon etkenleri içerebilir. Bu durum bilinmeyen ya da yeni ortaya çıkan virüslerle diğer patojenler için de geçerlidir.
insan kanı ya da plazmasından hazırlanan tıbbi ürünlerin kullanımından kaynaklanan enfeksiyonların önlenmesi için alınan standart önlemler arasında, donörlerin seçimi, bireysel bağışların ve plazma havuzlarının belirli enfeksiyon göstergeleri için takibi ve virüslerin inaktivasyonu/uzaklaştırılması için etkili üretim aşamalarının kullanılması yer almaktadır. Buna rağmen insan kanı ya da plazmasından hazırlanan tıbbi ürünler uygulandığında, enfeksiyon ajanlarının bulaşma olasılığı tam olarak ortadan kaldırılamayabilir. Bu durum henüz bilinmeyen ya da yeni ortaya çıkan virüsler ve diğer hastalık etkenleri için de geçerlidir.
Alınan önlemlerin HIV, HBC, HCV gibi zarflı virüslerle
HA
V gibi zarfsız virüsler için etkili olduğu düşünülmektedir. Alınan önlemlerin Parvovirüs B19 gibi bazı zarfsız virüsleri uzaklaştırmak ya da inaktive etmek için etkisi ise kısıtlıdır. Parvovirus B19 virüsü en ciddi olarak gebe kadınları (fetusda enfeksiyona neden olabilmektedir), immün yetmezlikli hastaları veya artmış eritrosit döngüsü olan hastaları (örn. hemolitik anemi durumu) etkilemektedir.
insan plazması kaynaklı faktör VIII ürünlerini düzenli/tekrarlayan şekilde alan hastalarda uygun aşılama (Hepatit A ve B'ye karşı) düşünülmelidir.
Hasta ile ürünün partisi arasındaki izi sürdürebilmek açısından IMMUNATE'in her kullanımından sonra ürünün adı ve parti numarasının kaydedilmesi önemle önerilmektedir.
Diğer protein içeren intravenöz preparatlarda da olduğu gibi, alerjik tipte aşırı duyarlılık reaksiyonları gelişmesi olasılığı vardır. Faktör VIII ve von Willebrand faktörünün yanısıra, preparatın içeriğinde insan kaynaklı az miktarda başka proteinler de vardır. Hastalar, alerjik şoka kadar ilerleyebilecek, kaşıntı, genel ürtiker, göğüste sıkışma hissi, hırıltılı solunum, hipotansiyon gibi potansiyel aşırı duyarlılık reaksiyonlarının erken bulguları açısından bilgilendirilmelidir. Eğer bu semptomlar gelişirse, preparatın uygulanmasına derhal son verilmeli ve hekime danışılmalıdır. Şok gelişmesi durumunda, güncel şok tedavisi ilkelerine uyulmalıdır.
Hemofili A tedavisinde, faktör VIII antikorlarının (inhibitörlerin) oluşması bilinen bir komplikasyondur. Bu antikorlar F VIII prokoagülan aktivitesine karşı oluşmuş IgG tipi antikorlardır, plazmada Modifiye Bethesda Ünitesi (BU) ile ölçülürler. Antikor oluşma riski anti-hemofilik faktör VIII'e maruz kalma ile orantılıdır, tedavinin ilk 20 gününde risk en yüksektir. Nadiren ilk 100 günden sonra oluşurlar. İnsan koagülasyon faktörü F VIII ile tedavi edilen hastalar, uygun laboratuvar testleri ve klinik gözlemlerle inhibitör antikor oluşumu açısından dikkatle kontrol edilmelidir (Bkz. Bölüm 4.8. İstenmeyen etkiler).
Preparat, F VIII'le henüz kısıtlı karşılaşmış 6 yaş altındaki çocuklarda dikkatle kulanılmalıdırlar.
Maksimum günlük doz uygulandığında alınan günlük sodyum miktarı 200 mg'ı aşabileceğinden, bu durum düşük sodyum diyeti alan hastalarda dikkate alınmalıdır.
4.5 Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri
Bilinen bir etkileşimi yoktur.
Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler
Hiçbir etkileşim çalışması yapılmamıştır.
Pediyatrik popülasyon
Hiçbir etkileşim çalışması yapılmamıştır.
4.6 Gebelik ve laktasyon Genel tavsiye:
Gebelik Kategorisi: C
Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar / Doğum kontrolü (Kontrasepsiyon)
Herhangi bir veri mevcut değildir.
Gebelik dönemi
Hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalar, gebelik /ve-veya/ embriyonal/fetal gelişim /ve-veya/ doğum /ve-veya/ doğum sonrası gelişim üzerindeki etkiler bakımından yetersizdir (bkz. kısım 5.3). İnsanlara yönelik potansiyel risk bilinmemektedir.
IMMUNATE gerekli olmadıkça gebelik döneminde kullanılmaz.
IMMUNATE'in gebelerde kullanımının güvenliliği kontrollü klinik çalışmalarda saptanmamıştır. Hayvanlar üzerinde yapılan deneysel çalışmalar, üreme, embriyo ya da fetusun gelişmesi, gestasyon dönemi, perinatal ve postnatal gelişme açısından güvenli olduğu yargısını oluşturmaya elverişli değildir. Bu nedenle, IMMUNATE, gebelik ve emzirme döneminde ancak zorunlu ise kullanılabilir.
Laktasyon dönemi
Emziren kadınlarda IMMUNATE'in anne sütüne geçip geçmediği bilinmemektedir; bu nedenle emziren bir kadına IMMUNATE uygulanırken dikkatli olunmalı, her bir hasta için tedavinin potansiyel riskleriyle olası yararı dikkatle gözönünde bulundurulmalıdır.
Üreme yeteneği / fertilite
IMMUNATE'in üreme yeteneği / fertilite üzerindeki etkisini araştıran bir çalışma bulunmamaktadır.
4.7 Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler
Araç ve makine kullanımı üzerinde herhangi bir etki bildirilmemiştir.
4.8 İstenmeyen etkiler
İnsan plazması kaynaklı faktör VIII ürünleriyle bildirilen istenmeyen etkiler:
Aralarında anjiyonörotik ödem, infüzyon bölgesinde yanma ve batma, titreme, yüz ve boyun bölgesinde ani sıcaklık hissi, yaygın ürtiker, başağrısı, kurdeşen, kan basıncında düşme, letarji, bulantı, huzursuzluk, taşikardi, göğüste sıkışma hissi, karıncalanma, kusma, hırıltılı solunum gibi aşırı duyarlılık ya da alerjik reaksiyonlar. Bazı vakalarda bu istenmeyen etkiler
şiddetli anafilaksiye kadar ilerleyebilir (şok dahil). Hastalara bu tür reaksiyonlar gördüklerinde hekimlere başvurmaları önerilmelidir (Bkz. Bölüm 4.4).
Nadiren vücut ısısında yükselme görülebilir.
Hemofili A hastalarında FVIII'e karşı antikor (inhibitör) gelişebilir. İnhibitör oluşumu, tedaviye yanıt alınamaması şeklinde ortaya çıkabilir. Bu gibi durumlarda özel hemofili merkezleriyle bağlantı kurulmalıdır.
Yüksek dozların uygulanmasından sonra A, B, AB kan grubu olan hastalarda hemoliz gelişebilir.
Kan transfüzyonu ile bulaşabilen hastalıklarla ilgili ürün güvenliliği için bölüm 4.4'e bakınız.
IMMUNATE ile yapılan klinik çalışmalar ve pazarlama sonrası deneyimlerde bildirilen istenmeyen etkiler:
Advers etkilerin görülme sıklığı, izleyen kriterler kullanılarak değerlendirilmiştir: Çok yaygın (>1/10); yaygın (>1/100 ila <1/10); yaygın olmayan (>1/1.000 ila <1/100); seyrek (>1/10.000 ila <1/1.000); çok seyrek (<1/10.000), bilinmiyor (eldeki verilerden hareketle tahmin edilemiyor).
Kan ve lenf sistemi hastalıkları
Bilinmiyor: Pıhtılaşma bozuklukları; Faktör VIII inhibisyonu Bağışıklık sistemi hastalıkları Yaygın olmayan: Aşırı duyarlılık*
Sinir sistemi hastalıkları
Bilinmiyor: Baş dönmesi/sersemlik hali; Baş ağrısı
Göz hastalıkları
Bilinmiyor: Konjonktivit
Kardiyak hastalıkları
Bilinmiyor: Çarpıntı
Vasküler hastalıkları
Bilinmiyor: Hipotansiyon
Solunum, göğüs bozuklukları ve mediastinal hastalıkları
Bilinmiyor: Öksürük, Dispne Gastrointestinal hastalıkları Bilinmiyor: Bulantı Deri ve deri altı doku hastalıkları
Bilinmiyor: Eritem; Ekzantem; Nörodermatit; Kaşıntı; Döküntü; Eritematöz döküntü; Papüler döküntü; Ürtiker
Kas-iskelet bozukluklar, bağ dokusu ve kemik hastalıkları
Bilinmiyor: Miyalji
Genel bozukluklar ve uygulama bölgesine ilişkin hastalıkları
Bilinmiyor: Titreme; Enjeksiyon yerinde iritasyon; Ağrı; Ateş * Klinik çalışmalarda bildirilmiştir.
4.9 Doz aşımı ve tedavisi
Doz aşımında ortaya çıkan özel bir istenmeyen etkisi bilinmemektedir.
5. FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLER
5.1 Farmakodinamik özellikler
Farmakoterapötik Grubu: B02BD06
ATC kodu: Saflaştırılmış İnsan Koagülasyon Faktör VIII Konsantresi
Faktör VIII / von Willebrand faktör kompleksi farklı fizyolojik fonksiyonları olan 2 molekülden (F VIII ve vWF) oluşmuştur.
Aktive faktör VIII, aktive faktör IX için kofaktör görevi görür ve faktör X'un aktive faktör X'a dönüşümünü hızlandırır. Aktive olan faktör X ise protrombini trombine dönüştürür. Trombin ise fibrinojeni fibrine dönüştürür ve pıhtı oluşumu gerçekleşebilir. Hemofili A, faktör VIII C düzeylerinin düşük seyrettiği cinsiyete bağlı herediter bir kan pıhtılaşma bozukluğudur; spontan veya travma sonrası eklemlere, kaslara ve iç organlara olan bol miktarda kanama ile seyreder. Yerine koyma tedavisiyle F VIII plazma düzeyleri yükseltilerek, faktör eksikliğinde ve kanama eğiliminde geçici bir düzelme sağlanabilir.
von Willebrand faktörü (vWF), F VIII'i koruyucu bir protein olması yanında vasküler yaralanma bölgesinde trombosit adezyonuna aracılık eder, trombosit agregasyonunda rol alır ve von Willebrand hastalığında yerine koyma tedavisinde vazgeçilmez bir faktördür.
5.2 Farmakokinetik özellikler
Emilim:
Enjeksiyon sonrası plazmada ölçülen F VIII aktivitesi, beklenen plazma F VIII aktivitesinin %80-120'si kadar olur. Yapılan bir farmakokinetik çalışmada IMMUNATE enjeksiyonu sonrası in vivo ortalama FVIII düzeylerinin %100 olduğu gösterilmiştir.
Dağılım:
Uygulanan faktör VIII, normal faktör VIII'le aynı şekilde dağılıma uğrar.
Biyotransformasyon
:
Plazmada IMMUNATE'den gelen faktör VIII, normal faktör VIII'le aynı şekilde tüketilerek biyotransformasyona uğrar.
Plazma FVIII aktivitesi iki fazlı eksponansiyel düşüş göstermektedir. Başlangıç fazında, intravasküler ve diğer kompartmanlar arası dağılım (vücut sıvıları), 3-6 saatlik plazma eliminasyon yarılanma süresine göre gerçekleşmekte; FVIII'in yaklaşık olarak % - % kadarı dolaşımda kalmaktadır. İkinci ve yavaş fazda ise (muhtemelen FVIII tüketimini yansıtan faz) yarılanma süresi 8-20 saat arasında değişmektedir (ortalama 12 saat). Bu süre, biyolojik yarılanma süresi ile uyumludur. IMMUNATE ile gerçekleştirilen bu çalışmada, faktör VIII yarılanma süreleri modele bağlı ve bağlı olmayan yöntemlerle belirlenmiştir. Her iki durumda da 11 saatlik ortalama değerler bulunmuştur.
Eliminasyon
:
Faktör VIII normal yollardan tüketilir ve elimine edilir.
5.3 Klinik öncesi güvenlilik verileri
IMMUNATE'in içerisinde yer alan insan koagülasyon faktörü VIII, insan plazmasının normal bileşenlerinden birisidir ve endojen faktör VIII gibi davranır.
Yüksek doz uygulamalar, aşırı doz yüklenmesi yaratacağı için, tek doz toksisite testleri yapılması uygun değildir.
Kilogram başına önerilen insan dozlarından birkaç kat daha yüksek dozlar dahi laboratuvar hayvanları üzerinde toksik etkilere neden olmamıştır.
Hayvanlarda tekrarlayan doz toksisitesi testleri, heterolog proteine karşı gelişen antikorların engellemesi nedeniyle uygulanamamaktadır.
Klinik deneyimlerde, insan plazma proteini faktör VIII'in mutajenik bir etkiye ya da tümör oluşumuna yol açtığına dair herhangi bir bulguya rastlanmadığı için, heterolog deney hayvanlarında deneysel çalışmalara gerek olmadığı düşünülmüştür.
6. FARMASÖTİK ÖZELLİKLERİ 6.1 Yardımcı maddelerin listesi
Kuru toz içeren flakon:
- İnsan albümini
- Glisin
- Lizin-HCl
- Sodyum klorür
- Trisodyum sitrat-2H
2O
- Kalsiyum klorür-2H
2O Çözücü:
- Steril Enjeksiyonluk Su
6.2 Geçimsizlikler
Diğer tıbbi ürünlerle bilinen bir etkileşimi yoktur.
Ürünün etkisini ve güvenliğini bozabileceği için, diğer kan pıhtılaşma faktörü konsantrelerinde olduğu gibi, uygulama öncesi herhangi bir preparatla karıştırılmamalıdır. IMMUNATE infüzyonu öncesi ve sonrası venöz uygulama setinin izotonik sodyum klorür çözeltisiyle yıkanması önerilmektedir.
6.3 Raf ömrü
24 aydır.
Sulandırılmış IMMUNATE çözeltisinin oda sıcaklığında yaklaşık olarak 3 saat kimyasal ve fiziksel stabilitesini koruduğu gösterilmiştir. Mikrobiyolojik nedenlerle, sulandırıldıktan hemen sonra kullanılması önerilir. Hemen kullanılmadığı durumlarda, saklanma koşullarından kullanıcı sorumludur. Rekonstitüsyondan sonra tekrar buzdolabında saklanmamalıdır.
Ürün raf ömrü içindeyken yalnızca bir dönem olmak üzere 25°C altı oda sıcaklığında 6 ay süreyle tutulabilir. Böyle saklanıyorsa lütfen ürünün karton ambalajı üzerine oda sıcaklığında saklanmaya başladığı tarihi not ediniz. Oda sıcaklığında saklanmaya başlanan ürün tekrardan buzdolabında saklanmaz. Altı aylık saklama süresi dolduğunda kullanılmazsa atılmalıdır.
6.4 Saklamaya yönelik özel tedbirler
2-8°C arasında saklayınız ve transfer ediniz.
Dondurmayınız.
Işıktan korumak amacıyla ambalajı içerisinde saklanmalıdır.
Sulandırılarak kullanıma hazır hale getirilmiş ilacın saklanması için bkz. Bölüm 6.3.
6.5 Ambalajın niteliği ve içeriği
Her kutu bir adet IMMUNATE cam flakon içerir. Toz halindeki preparat ve 10 mL'lik çözücü, kauçuk tıpalı tek dozluk cam flakonlardadır. Her ambalaj ayrıca, rekonstitüsyon ve enjeksiyon kiti içerir.
6.6 Beşeri tıbbi üründen arta kalan maddelerin imhası ve diğer özel önlemler
Kullanılmamış olan ürünler ya da atık materyaller “Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliği” ve “Ambalaj ve Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmelik”lerine uygun olarak imha edilmelidir.
Çevreyi korumak amacıyla, kullanılmayan IMMUNATE şehir suyuna veya çöpe atılmamalıdır.
Uygulama Öncesi Hazırlanması:
Aseptik teknik kullanılmalıdır.
1. Çözücü içeren (enjeksiyonluk steril su) kapalı flakonu oda sıcaklığına kadar ısıtınız (maksimum 37°C).
2. Konsantre koagülasyon faktörü flakonunun ve çözücü flakonunun koruyucu kapaklarını çıkarınız (Şekil A) ve her ikisinin de lastik tıpalarını dezenfekte ediniz.
3. Transfer setinin dalgalı kenarını çözücü flakonunun üzerine yerleştiriniz ve bastırınız (Şekil
B).
4. Transfer setinin koruyucu kapağını, açıkta kalan kısımlarına temas etmemeye dikkat ederek diğer tarafından çıkarınız.
5. Çözücü flakonuna takılı haldeyken transfer setini ters çevirerek, iğnesini konsantre flakonunun tıpasına batırınız (Şekil C). Çözücü, konsantre, flakonunun vakumu sayesinde emilecektir. 1 dakika kadar bekleyiniz.
6. Transfer setinin bağlı olduğu çözücü flakon ile konsantre flakonunu ayırınız (Şekil D). Preparat kolaylıkla çözündüğünden, flakonu sadece gerekiyorsa hafifçe sallayınız. FLAKON İÇERİĞİNİ ÇALKALAMAYINIZ. İÇERİĞİNİ ENJEKTÖRE ÇEKMENİN HEMEN ÖNCESİNE KADAR, FLAKONU TERS ÇEVİRMEYİNİZ.
IMMUNATE gibi parenteral preparatlar, uygulama öncesinde içeriğinde partikül olup olmadığı ya da rekonstitüsyondan sonra renk değişimi olup olmadığı açısından gözle kontrol edilmelidir. Rekonstitüsyon için gerekli uygulamalar doğru bir şekilde yapılsa dahi, birkaç küçük partikül gözle görülebilir. Ambalaj içeriğinde bulunan filtreli set, bu partikülleri uzaklaştıracaktır. Ambalaj etiketinde belirtilen farmasötik olarak etkili madde içeriğinde azalma olmayacaktır.
Uygulama:
Aseptik teknik kullanılmalıdır.
1. Tıpadan kopan lastik parçalarının uygulanmasına engel olmak için (mikroemboli riski), ve çözünmüş preparatı çekmek için, ambalajdaki filtreli seti kullanınız. Filtreli seti, ambalajdaki tek kullanımlık enjektöre takınız ve lastik tıpaya batırınız (Şekil E).
2. Enjektörü bir an için filtreli setten ayırınız. Konsantreyi içeren flakona hava girecek ve oluşmuş hava kabarcıkları kaybolacaktır. Bundan sonra, filtreli set aracılığıyla çözeltiyi enjektöre çekiniz (Şekil F).
3. Enjektörü filtreli setten ayırınız ve ambalajdaki infüzyon seti (ya da tek kullanımlık iğne) ile çözeltiyi yavaş olarak (enjeksiyon hızı dakikada 2 mL'yi aşmamalıdır) intravenöz enjeksiyon şeklinde uygulayınız.
Şek. A Şek. B Şek. C Şek. D Şek. E Şek. F
Uygulamadan sonra, ambalaj içeriğindeki enjektörle ve/veya infüzyon setiyle beraber, kullanılmış olan bütün iğneler atılmalıdır.
7. RUHSAT SAHİBİ
Adı : Eczacıbaşı-Baxter Hastane Ürünleri Sanayi ve Ticaret A.Ş.
Adresi : Cendere Yolu, Pırnal Keçeli Bahçesi 34390 Ayazağa-İSTANBUL Tel : (0.212) 329 62 00
Faks : (0.212) 289 92 75
Üretim yeri : Baxter AG, Industriestrasse 72-Lange Allee 24-B Viyana, AVUSTURYA
8. RUHSAT NUMARA SI(LARI)
101
9. İLK RUHSAT TARİHİ / RUHSAT YENİLEME TARİHİ
İlk ruhsat tarihi: 24/05/2013 Ruhsat yenileme tarihi:
10. KÜB'ÜN YENİLENME TARİHİ
11
KISA ÜRÜN BİLGİSİ 1. BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI
IMMUNATE 1000 IU IV infüzyon için liyofilize toz içeren flakon
2. KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİM Etkin madde: İnsan kanı koagülasyon faktörü VIII
IMMUNATE 1000, kuru toz şeklinde nominal olarak 1000 IU insan koagülasyon faktörü VIII
1 ve 750 IU insan plazması kaynaklı von Willebrand faktörü (vWF:RCo)
2 içeren bir flakon ile çözücü çözelti içerir.
Ürün 10 mL steril enjeksiyonluk su ile seyreltilerek kullanıma hazır hale getirildikten sonra yaklaşık 100 IU/mL insan plazması kaynaklı koagülasyon faktörü VIII ve 75 IU/mL insan plazması kaynaklı von Willebrand faktörü içerir.
Faktör VIII potensi Avrupa Farmakopesi kromojenik testiyle belirlenmiştir. IMMUNATE'in spesifik aktivitesi 70 ± 30 IU FVIII/mg protein'dir.
3 vWF potensi Avrupa Farmakopesi ristosetin kofaktör testiyle (vWF:RCo) belirlenmiştir.
1. Faktör VIII potensi, Dünya Sağlık Örgütünün faktör VIII konsantreleri için belirlediği standartlara göre belirlenmiştir.
2. von Willebrand faktörünün ristosetin kofaktör potensi Dünya Sağlık Örgütünün von Willebrandfaktör konsantresi standartlarına göre belirlenmiştir.
3. Stabilizansız (albuminsiz); Oran 1:1 olduğunda faktör VIII aktivitesinin von Willebrand faktör-antijenine maksimum spesifik aktivitesi protein başına 100 IUfaktör VIII'dir.
Yardımcı maddeler:
Bir flakon yaklaşık 19.6 mg sodyum içerir.
Yardımcı maddeler için bölüm 6.1'e bakınız.
3. FARMASÖTİK FORM
Enjeksiyonluk çözelti hazırlamak için liyofilize toz içeren flakon.
Beyaz veya soluk sarı toz veya gevrek katı madde.
4. KLİNİK ÖZELLİKLERİ
4.1 Terapötik endikasyonları
- Konjenital (hemofili A) ya da edinilmiş faktör VIII eksikliğinin yol açtığı kanamaların tedavisi ve profilaksisi.
- Faktör VIII yetmezliğinin bulunduğu von Willebrand hastalığı.
4.2 Pozoloji ve uygulama şekli
Tedavi, hemofili tedavisinde deneyimli bir hekimin denetiminde başlatılmalıdır.
Pozoloji, uygulama sıklığı ve süresi:
Doz ve uygulama süresi FVIII eksikliğinin ciddiyetine, kanamanın yerine ve yayılımına, hastanın klinik durumuna dayanır.
Uygulanan FVIII'in ünite sayısı, faktör VIII ürünleriyle ilgili Dünya Sağlık Örgütünün belirlemiş olduğu standart Uluslararası Ünite (IU) terimiyle ifade edilir.
Plazmadaki FVIII aktivitesi, ya yüzdesel olarak (normal insan plazmasına göre) ya da uluslarası ünite olarak (Dünya Sağlık Örgütü tarafından belirlenmiş F VIII uluslararası standartlarına göre) ifade edilir. 1 Uluslararası Ünite (IU) faktör VIII aktivitesi, 1 mL normal insan plazmasındaki faktör VIII aktivitesine eşittir.
Hemofili A Hastalarında Doz
Aşağıda belirtilen gerekli faktör VIII dozları, vücut ağırlığının her kilogramı için 1 IU faktör VIII verildiğinde, plazma faktör VIII aktivitesinin %1.5 - %2 kadar arttığının ampirik olarak gözlenmesine dayanılarak hesaplanmıştır.
Hasta plazmasının başlangıçtaki faktör VIII aktivitesi göz önüne alınarak, gereken doz aşağıdaki formülle hesaplanır:
IMMUNATE dozu (IU F VIII) = vücut ağırlığı (kg) x arzulanan faktör VIII artışı (%) x 0.5
Tedavi seyrinin izlenmesi ve uygun idame dozlarının hesaplanması, her olguda ortaya çıkan klinik etkiye dayandırılarak ayrıca değerlendirilmelidir.
Kanamalar ve Cerrahi Girişimlerde Doz
Aşağıdaki tabloda, hemorajilerin tedavisi için ya da cerrahi profilakside gereken faktör VIII plazma düzeyleri ve bu düzeylerin ne kadar süre ile korunması gerektiği verilmiştir.
Kanama ya da cerrahi girişimin türü
| Gereken F VIII plazma düzeyi (normale göre %) (IU/dl)
| Uygulama sıklığı (saat) / Uygulama süresi (gün)
|
Kanamalar
|
Hafif eklem kanaması, kas içi veya ağız içi kanamaları
| 20 - 40
| Her 12-24 saatte bir doz. Tedaviye ağrı ile belirlenen kanama atağı düzelene veya iyileşme görülene kadar en az 1 gün devam edilir.
|
Daha yaygın hemartroz, kas kanaması ya da hematom
| 30 - 60
| Ağrı ve hareket kısıtlılığı düzelene kadar ve genellikle 3 gün ya da daha uzun süreyle, 12-24 saatte bir infüzyon tekrarlanmalıdır.
|
Kafa travması, boğaz kanaması ya da ağır karın ağrısı gibi yaşamı tehdit eden kanamalar
| 60 - 100
| Tehdit geçene kadar 8 - 24 saatte bir infüzyon tekrarlanmalıdır.
|
Cerrahi Girişimler
|
Minör (Diş çekimi dahil)
| 30 - 60
| Düzelme görülene kadar, en az 1 gün, her 24 saatte bir uygulanmalıdır.
|
Majör ameliyatlar
| 80 - 100 (ameliyat öncesi ve sonrası)
| Yeterli yara iyileşmesi görülene kadar her 8-24 saatte bir, daha sonra en az 7 gün süreyle F VIII aktivitesi %30-%60 olacak şekilde uygulanmalıdır.
|
Özellikle başlangıç dozunda olmak üzere, bazı durumlarda hesaplanan dozdan daha fazlası gerekebilir.
Tedavi süresince, doz uygulamasına rehber olması için F VIII seviyesi ölçülmesi önerilmektedir. Özellikle majör cerrahi girişimlerde, koagülasyon analizleriyle (plazma faktör VIII aktivitesi) yerine koyma tedavisinin sıkı takibi gereklidir. Farklı yarılanma zamanı ve in vivo yanıt nedeniyle, faktör VIII'e cevap kişiden kişiye değişebilir.
6 yaşından küçük çocuklarda IMMUNATE uygulamasıyla ilgili sınırlı veri mevcut olduğundan preparat dikkatle uygulanmalıdır.
Uzun Süreli Profilakside Doz
Ağır hemofili A hastalarının profilaktik tedavisinde, 2-3 günde bir vücut ağırlığının her kilogramı için 20 - 40 IU faktör VIII verilir. Bazı vakalarda, özellikle küçük yaştaki hastalarda kanamayı önlemek için daha sık doz aralıkları ya da daha yüksek dozlar gerekli olabilir.
Faktör VIII'e Karşı İnhibitör Gelişmiş Hemofili Hastalarında Doz
Hastalar faktör VIII inhibitör gelişimi açısından takip edilmelidir. İstenen F VIII plazma aktivitesine erişilemezse veya yeterli uygulamaya rağmen kanama kontrol altına alınamamışsa, faktör VIII inhibitör varlığını araştırmak için uygun testler yapılmalıdır. İnhibitör titresi her mL'de 10 Bethesda Ünitesinin (BU) altındaysa, ilave insan faktör VIII uygulamasıyla inhibitör nötralize edilebilir. İnhibitör titresi 10 BU veya daha yüksek olan hastalarda veya anamnestik yanıtı yüksek olan hastalarda faktör VIII uygulamasıyla hemostaz sağlanması olanaklı ya da uygulanabilir değildir. Dolayısıyla özel bir anti-inhibitör tedavisi yürütülmelidir. Bu tedaviler hemofili konusunda deneyimli hekimler tarafından yönetilmelidir (Bkz. Bölüm 4.4 Özel kullanım uyarıları ve önlemleri).
Faktör VIII Eksikliği Bulunan von Willebrand Hastalığında Doz
IMMUNATE, faktör VIII aktivitesinin azaldığı von Willebrand hastalarının faktör VIII replasman tedavisinde endikedir. Hemorajileri kontrol etmek ve cerrahi girişimlere bağlı kanamaları önlemek için IMMUNATE replasman tedavisinde, hemofili A için verilen tedavi kılavuzuna uyulmalıdır.
Uygulama şekli:
Preparat, bölüm 6.6'da belirtildiği şekilde hazırlanmalı ve intravenöz yoldan yavaş bir şekilde uygulanmalıdır. 2 mL/dk'dan daha hızlı bir şekilde uygulanmaması önerilmektedir.
Preparat, uygulamadan hemen önce sulandırılmalıdır. Hazırlanan çözelti hemen kullanılmalıdır (preparat koruyucu madde içermez). Bulanık ya da partikül içeren çözeltiler kullanılmamalıdır. Kullanılmayan çözeltiler uygun bir şekilde atılmalıdır.
Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:
Böbrek /Karaciğer yetmezliği: Ek bilgi bulunmamaktadır.
Pediyatrik popülasyon: Doz kg başına ünite cinsinden belirlenmekte olduğundan çocuklarda özel bir kullanım şekli yoktur.
Geriyatrik popülasyon: Yaşlılarda kullanım gerekirse doz bireysel olarak belirlenmelidir.
4.3 Kontrendikasyonlar
Aktif maddeye veya içeriğindeki diğer maddelere karşı aşırı duyarlılık.
4.4 Özel kullanım uyarıları ve önlemleri Virüs güvenliği:
IMMUNATE, insan plazmasından üretilmiştir. insan plazmasından üretilen preparatlar, örneğin virüsler ve teorik olarak Creutzfeldt - Jakob (CJD) etkeni gibi, hastalıklara yol açabilecek infeksiyon etkenleri içerebilir. Bu durum bilinmeyen ya da yeni ortaya çıkan virüslerle diğer patojenler için de geçerlidir.
insan kanı ya da plazmasından hazırlanan tıbbi ürünlerin kullanımından kaynaklanan enfeksiyonların önlenmesi için alınan standart önlemler arasında, donörlerin seçimi, bireysel bağışların ve plazma havuzlarının belirli enfeksiyon göstergeleri için takibi ve virüslerin inaktivasyonu/uzaklaştırılması için etkili üretim aşamalarının kullanılması yer almaktadır. Buna rağmen insan kanı ya da plazmasından hazırlanan tıbbi ürünler uygulandığında, enfeksiyon ajanlarının bulaşma olasılığı tam olarak ortadan kaldırılamayabilir. Bu durum henüz bilinmeyen ya da yeni ortaya çıkan virüsler ve diğer hastalık etkenleri için de geçerlidir.
Alınan önlemlerin HIV, HBC, HCV gibi zarflı virüslerle
HA
V gibi zarfsız virüsler için etkili olduğu düşünülmektedir. Alınan önlemlerin Parvovirüs B19 gibi bazı zarfsız virüsleri uzaklaştırmak ya da inaktive etmek için etkisi ise kısıtlıdır. Parvovirus B19 virüsü en ciddi olarak gebe kadınları (fetusda enfeksiyona neden olabilmektedir), immün yetmezlikli hastaları veya artmış eritrosit döngüsü olan hastaları (örn. hemolitik anemi durumu) etkilemektedir.
insan plazması kaynaklı faktör VIII ürünlerini düzenli/tekrarlayan şekilde alan hastalarda uygun aşılama (Hepatit A ve B'ye karşı) düşünülmelidir.
Hasta ile ürünün partisi arasındaki izi sürdürebilmek açısından IMMUNATE'in her kullanımından sonra ürünün adı ve parti numarasının kaydedilmesi önemle önerilmektedir.
Diğer protein içeren intravenöz preparatlarda da olduğu gibi, alerjik tipte aşırı duyarlılık reaksiyonları gelişmesi olasılığı vardır. Faktör VIII ve von Willebrand faktörünün yanısıra, preparatın içeriğinde insan kaynaklı az miktarda başka proteinler de vardır. Hastalar, alerjik şoka kadar ilerleyebilecek, kaşıntı, genel ürtiker, göğüste sıkışma hissi, hırıltılı solunum, hipotansiyon gibi potansiyel aşırı duyarlılık reaksiyonlarının erken bulguları açısından bilgilendirilmelidir. Eğer bu semptomlar gelişirse, preparatın uygulanmasına derhal son verilmeli ve hekime danışılmalıdır. Şok gelişmesi durumunda, güncel şok tedavisi ilkelerine uyulmalıdır.
Hemofili A tedavisinde, faktör VIII antikorlarının (inhibitörlerin) oluşması bilinen bir komplikasyondur. Bu antikorlar F VIII prokoagülan aktivitesine karşı oluşmuş IgG tipi antikorlardır, plazmada Modifiye Bethesda Ünitesi (BU) ile ölçülürler. Antikor oluşma riski anti-hemofilik faktör VIII'e maruz kalma ile orantılıdır, tedavinin ilk 20 gününde risk en yüksektir. Nadiren ilk 100 günden sonra oluşurlar. İnsan koagülasyon faktörü F VIII ile tedavi edilen hastalar, uygun laboratuvar testleri ve klinik gözlemlerle inhibitör antikor oluşumu açısından dikkatle kontrol edilmelidir (Bkz. Bölüm 4.8. İstenmeyen etkiler).
Preparat, F VIII'le henüz kısıtlı karşılaşmış 6 yaş altındaki çocuklarda dikkatle kulanılmalıdırlar.
Maksimum günlük doz uygulandığında alınan günlük sodyum miktarı 200 mg'ı aşabileceğinden, bu durum düşük sodyum diyeti alan hastalarda dikkate alınmalıdır.
4.5 Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri
Bilinen bir etkileşimi yoktur.
Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler
Hiçbir etkileşim çalışması yapılmamıştır.
Pediyatrik popülasyon
Hiçbir etkileşim çalışması yapılmamıştır.
4.6 Gebelik ve laktasyon Genel tavsiye:
Gebelik Kategorisi: C
Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar / Doğum kontrolü (Kontrasepsiyon)
Herhangi bir veri mevcut değildir.
Gebelik dönemi
Hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalar, gebelik /ve-veya/ embriyonal/fetal gelişim /ve-veya/ doğum /ve-veya/ doğum sonrası gelişim üzerindeki etkiler bakımından yetersizdir (bkz. kısım 5.3). İnsanlara yönelik potansiyel risk bilinmemektedir.
IMMUNATE gerekli olmadıkça gebelik döneminde kullanılmaz.
IMMUNATE'in gebelerde kullanımının güvenliliği kontrollü klinik çalışmalarda saptanmamıştır. Hayvanlar üzerinde yapılan deneysel çalışmalar, üreme, embriyo ya da fetusun gelişmesi, gestasyon dönemi, perinatal ve postnatal gelişme açısından güvenli olduğu yargısını oluşturmaya elverişli değildir. Bu nedenle, IMMUNATE, gebelik ve emzirme döneminde ancak zorunlu ise kullanılabilir.
Laktasyon dönemi
Emziren kadınlarda IMMUNATE'in anne sütüne geçip geçmediği bilinmemektedir; bu nedenle emziren bir kadına IMMUNATE uygulanırken dikkatli olunmalı, her bir hasta için tedavinin potansiyel riskleriyle olası yararı dikkatle gözönünde bulundurulmalıdır.
Üreme yeteneği / fertilite
IMMUNATE'in üreme yeteneği / fertilite üzerindeki etkisini araştıran bir çalışma bulunmamaktadır.
4.7 Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler
Araç ve makine kullanımı üzerinde herhangi bir etki bildirilmemiştir.
4.8 İstenmeyen etkiler
İnsan plazması kaynaklı faktör VIII ürünleriyle bildirilen istenmeyen etkiler:
Aralarında anjiyonörotik ödem, infüzyon bölgesinde yanma ve batma, titreme, yüz ve boyun bölgesinde ani sıcaklık hissi, yaygın ürtiker, başağrısı, kurdeşen, kan basıncında düşme, letarji, bulantı, huzursuzluk, taşikardi, göğüste sıkışma hissi, karıncalanma, kusma, hırıltılı solunum gibi aşırı duyarlılık ya da alerjik reaksiyonlar. Bazı vakalarda bu istenmeyen etkiler
şiddetli anafilaksiye kadar ilerleyebilir (şok dahil). Hastalara bu tür reaksiyonlar gördüklerinde hekimlere başvurmaları önerilmelidir (Bkz. Bölüm 4.4).
Nadiren vücut ısısında yükselme görülebilir.
Hemofili A hastalarında FVIII'e karşı antikor (inhibitör) gelişebilir. İnhibitör oluşumu, tedaviye yanıt alınamaması şeklinde ortaya çıkabilir. Bu gibi durumlarda özel hemofili merkezleriyle bağlantı kurulmalıdır.
Yüksek dozların uygulanmasından sonra A, B, AB kan grubu olan hastalarda hemoliz gelişebilir.
Kan transfüzyonu ile bulaşabilen hastalıklarla ilgili ürün güvenliliği için bölüm 4.4'e bakınız.
IMMUNATE ile yapılan klinik çalışmalar ve pazarlama sonrası deneyimlerde bildirilen istenmeyen etkiler:
Advers etkilerin görülme sıklığı, izleyen kriterler kullanılarak değerlendirilmiştir: Çok yaygın (>1/10); yaygın (>1/100 ila <1/10); yaygın olmayan (>1/1.000 ila <1/100); seyrek (>1/10.000 ila <1/1.000); çok seyrek (<1/10.000), bilinmiyor (eldeki verilerden hareketle tahmin edilemiyor).
Kan ve lenf sistemi hastalıkları
Bilinmiyor: Pıhtılaşma bozuklukları; Faktör VIII inhibisyonu Bağışıklık sistemi hastalıkları Yaygın olmayan: Aşırı duyarlılık*
Sinir sistemi hastalıkları
Bilinmiyor: Baş dönmesi/sersemlik hali; Baş ağrısı
Göz hastalıkları
Bilinmiyor: Konjonktivit
Kardiyak hastalıkları
Bilinmiyor: Çarpıntı
Vasküler hastalıkları
Bilinmiyor: Hipotansiyon
Solunum, göğüs bozuklukları ve mediastinal hastalıkları
Bilinmiyor: Öksürük, Dispne Gastrointestinal hastalıkları Bilinmiyor: Bulantı Deri ve deri altı doku hastalıkları
Bilinmiyor: Eritem; Ekzantem; Nörodermatit; Kaşıntı; Döküntü; Eritematöz döküntü; Papüler döküntü; Ürtiker
Kas-iskelet bozukluklar, bağ dokusu ve kemik hastalıkları
Bilinmiyor: Miyalji
Genel bozukluklar ve uygulama bölgesine ilişkin hastalıkları
Bilinmiyor: Titreme; Enjeksiyon yerinde iritasyon; Ağrı; Ateş * Klinik çalışmalarda bildirilmiştir.
4.9 Doz aşımı ve tedavisi
Doz aşımında ortaya çıkan özel bir istenmeyen etkisi bilinmemektedir.
5. FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLER
5.1 Farmakodinamik özellikler
Farmakoterapötik Grubu: B02BD06
ATC kodu: Saflaştırılmış İnsan Koagülasyon Faktör VIII Konsantresi
Faktör VIII / von Willebrand faktör kompleksi farklı fizyolojik fonksiyonları olan 2 molekülden (F VIII ve vWF) oluşmuştur.
Aktive faktör VIII, aktive faktör IX için kofaktör görevi görür ve faktör X'un aktive faktör X'a dönüşümünü hızlandırır. Aktive olan faktör X ise protrombini trombine dönüştürür. Trombin ise fibrinojeni fibrine dönüştürür ve pıhtı oluşumu gerçekleşebilir. Hemofili A, faktör VIII C düzeylerinin düşük seyrettiği cinsiyete bağlı herediter bir kan pıhtılaşma bozukluğudur; spontan veya travma sonrası eklemlere, kaslara ve iç organlara olan bol miktarda kanama ile seyreder. Yerine koyma tedavisiyle F VIII plazma düzeyleri yükseltilerek, faktör eksikliğinde ve kanama eğiliminde geçici bir düzelme sağlanabilir.
von Willebrand faktörü (vWF), F VIII'i koruyucu bir protein olması yanında vasküler yaralanma bölgesinde trombosit adezyonuna aracılık eder, trombosit agregasyonunda rol alır ve von Willebrand hastalığında yerine koyma tedavisinde vazgeçilmez bir faktördür.
5.2 Farmakokinetik özellikler
Emilim:
Enjeksiyon sonrası plazmada ölçülen F VIII aktivitesi, beklenen plazma F VIII aktivitesinin %80-120'si kadar olur. Yapılan bir farmakokinetik çalışmada IMMUNATE enjeksiyonu sonrası in vivo ortalama FVIII düzeylerinin %100 olduğu gösterilmiştir.
Dağılım:
Uygulanan faktör VIII, normal faktör VIII'le aynı şekilde dağılıma uğrar.
Biyotransformasyon
:
Plazmada IMMUNATE'den gelen faktör VIII, normal faktör VIII'le aynı şekilde tüketilerek biyotransformasyona uğrar.
Plazma FVIII aktivitesi iki fazlı eksponansiyel düşüş göstermektedir. Başlangıç fazında, intravasküler ve diğer kompartmanlar arası dağılım (vücut sıvıları), 3-6 saatlik plazma eliminasyon yarılanma süresine göre gerçekleşmekte; FVIII'in yaklaşık olarak % - % kadarı dolaşımda kalmaktadır. İkinci ve yavaş fazda ise (muhtemelen FVIII tüketimini yansıtan faz) yarılanma süresi 8-20 saat arasında değişmektedir (ortalama 12 saat). Bu süre, biyolojik yarılanma süresi ile uyumludur. IMMUNATE ile gerçekleştirilen bu çalışmada, faktör VIII yarılanma süreleri modele bağlı ve bağlı olmayan yöntemlerle belirlenmiştir. Her iki durumda da 11 saatlik ortalama değerler bulunmuştur.
Eliminasyon
:
Faktör VIII normal yollardan tüketilir ve elimine edilir.
5.3 Klinik öncesi güvenlilik verileri
IMMUNATE'in içerisinde yer alan insan koagülasyon faktörü VIII, insan plazmasının normal bileşenlerinden birisidir ve endojen faktör VIII gibi davranır.
Yüksek doz uygulamalar, aşırı doz yüklenmesi yaratacağı için, tek doz toksisite testleri yapılması uygun değildir.
Kilogram başına önerilen insan dozlarından birkaç kat daha yüksek dozlar dahi laboratuvar hayvanları üzerinde toksik etkilere neden olmamıştır.
Hayvanlarda tekrarlayan doz toksisitesi testleri, heterolog proteine karşı gelişen antikorların engellemesi nedeniyle uygulanamamaktadır.
Klinik deneyimlerde, insan plazma proteini faktör VIII'in mutajenik bir etkiye ya da tümör oluşumuna yol açtığına dair herhangi bir bulguya rastlanmadığı için, heterolog deney hayvanlarında deneysel çalışmalara gerek olmadığı düşünülmüştür.
6. FARMASÖTİK ÖZELLİKLERİ 6.1 Yardımcı maddelerin listesi
Kuru toz içeren flakon:
- İnsan albümini
- Glisin
- Lizin-HCl
- Sodyum klorür
- Trisodyum sitrat-2H
2O
- Kalsiyum klorür-2H
2O Çözücü:
- Steril Enjeksiyonluk Su
6.2 Geçimsizlikler
Diğer tıbbi ürünlerle bilinen bir etkileşimi yoktur.
Ürünün etkisini ve güvenliğini bozabileceği için, diğer kan pıhtılaşma faktörü konsantrelerinde olduğu gibi, uygulama öncesi herhangi bir preparatla karıştırılmamalıdır. IMMUNATE infüzyonu öncesi ve sonrası venöz uygulama setinin izotonik sodyum klorür çözeltisiyle yıkanması önerilmektedir.
6.3 Raf ömrü
24 aydır.
Sulandırılmış IMMUNATE çözeltisinin oda sıcaklığında yaklaşık olarak 3 saat kimyasal ve fiziksel stabilitesini koruduğu gösterilmiştir. Mikrobiyolojik nedenlerle, sulandırıldıktan hemen sonra kullanılması önerilir. Hemen kullanılmadığı durumlarda, saklanma koşullarından kullanıcı sorumludur. Rekonstitüsyondan sonra tekrar buzdolabında saklanmamalıdır.
Ürün raf ömrü içindeyken yalnızca bir dönem olmak üzere 25°C altı oda sıcaklığında 6 ay süreyle tutulabilir. Böyle saklanıyorsa lütfen ürünün karton ambalajı üzerine oda sıcaklığında saklanmaya başladığı tarihi not ediniz. Oda sıcaklığında saklanmaya başlanan ürün tekrardan buzdolabında saklanmaz. Altı aylık saklama süresi dolduğunda kullanılmazsa atılmalıdır.
6.4 Saklamaya yönelik özel tedbirler
2-8°C arasında saklayınız ve transfer ediniz.
Dondurmayınız.
Işıktan korumak amacıyla ambalajı içerisinde saklanmalıdır.
Sulandırılarak kullanıma hazır hale getirilmiş ilacın saklanması için bkz. Bölüm 6.3.
6.5 Ambalajın niteliği ve içeriği
Her kutu bir adet IMMUNATE cam flakon içerir. Toz halindeki preparat ve 10 mL'lik çözücü, kauçuk tıpalı tek dozluk cam flakonlardadır. Her ambalaj ayrıca, rekonstitüsyon ve enjeksiyon kiti içerir.
6.6 Beşeri tıbbi üründen arta kalan maddelerin imhası ve diğer özel önlemler
Kullanılmamış olan ürünler ya da atık materyaller “Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliği” ve “Ambalaj ve Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmelik”lerine uygun olarak imha edilmelidir.
Çevreyi korumak amacıyla, kullanılmayan IMMUNATE şehir suyuna veya çöpe atılmamalıdır.
Uygulama Öncesi Hazırlanması:
Aseptik teknik kullanılmalıdır.
1. Çözücü içeren (enjeksiyonluk steril su) kapalı flakonu oda sıcaklığına kadar ısıtınız (maksimum 37°C).
2. Konsantre koagülasyon faktörü flakonunun ve çözücü flakonunun koruyucu kapaklarını çıkarınız (Şekil A) ve her ikisinin de lastik tıpalarını dezenfekte ediniz.
3. Transfer setinin dalgalı kenarını çözücü flakonunun üzerine yerleştiriniz ve bastırınız (Şekil
B).
4. Transfer setinin koruyucu kapağını, açıkta kalan kısımlarına temas etmemeye dikkat ederek diğer tarafından çıkarınız.
5. Çözücü flakonuna takılı haldeyken transfer setini ters çevirerek, iğnesini konsantre flakonunun tıpasına batırınız (Şekil C). Çözücü, konsantre, flakonunun vakumu sayesinde emilecektir. 1 dakika kadar bekleyiniz.
6. Transfer setinin bağlı olduğu çözücü flakon ile konsantre flakonunu ayırınız (Şekil D). Preparat kolaylıkla çözündüğünden, flakonu sadece gerekiyorsa hafifçe sallayınız. FLAKON İÇERİĞİNİ ÇALKALAMAYINIZ. İÇERİĞİNİ ENJEKTÖRE ÇEKMENİN HEMEN ÖNCESİNE KADAR, FLAKONU TERS ÇEVİRMEYİNİZ.
IMMUNATE gibi parenteral preparatlar, uygulama öncesinde içeriğinde partikül olup olmadığı ya da rekonstitüsyondan sonra renk değişimi olup olmadığı açısından gözle kontrol edilmelidir. Rekonstitüsyon için gerekli uygulamalar doğru bir şekilde yapılsa dahi, birkaç küçük partikül gözle görülebilir. Ambalaj içeriğinde bulunan filtreli set, bu partikülleri uzaklaştıracaktır. Ambalaj etiketinde belirtilen farmasötik olarak etkili madde içeriğinde azalma olmayacaktır.
Uygulama:
Aseptik teknik kullanılmalıdır.
1. Tıpadan kopan lastik parçalarının uygulanmasına engel olmak için (mikroemboli riski), ve çözünmüş preparatı çekmek için, ambalajdaki filtreli seti kullanınız. Filtreli seti, ambalajdaki tek kullanımlık enjektöre takınız ve lastik tıpaya batırınız (Şekil E).
2. Enjektörü bir an için filtreli setten ayırınız. Konsantreyi içeren flakona hava girecek ve oluşmuş hava kabarcıkları kaybolacaktır. Bundan sonra, filtreli set aracılığıyla çözeltiyi enjektöre çekiniz (Şekil F).
3. Enjektörü filtreli setten ayırınız ve ambalajdaki infüzyon seti (ya da tek kullanımlık iğne) ile çözeltiyi yavaş olarak (enjeksiyon hızı dakikada 2 mL'yi aşmamalıdır) intravenöz enjeksiyon şeklinde uygulayınız.
Şek. A Şek. B Şek. C Şek. D Şek. E Şek. F
Uygulamadan sonra, ambalaj içeriğindeki enjektörle ve/veya infüzyon setiyle beraber, kullanılmış olan bütün iğneler atılmalıdır.
7. RUHSAT SAHİBİ
Adı : Eczacıbaşı-Baxter Hastane Ürünleri Sanayi ve Ticaret A.Ş.
Adresi : Cendere Yolu, Pırnal Keçeli Bahçesi 34390 Ayazağa-İSTANBUL Tel : (0.212) 329 62 00
Faks : (0.212) 289 92 75
Üretim yeri : Baxter AG, Industriestrasse 72-Lange Allee 24-B Viyana, AVUSTURYA
8. RUHSAT NUMARA SI(LARI)
101
9. İLK RUHSAT TARİHİ / RUHSAT YENİLEME TARİHİ
İlk ruhsat tarihi: 24/05/2013 Ruhsat yenileme tarihi:
10. KÜB'ÜN YENİLENME TARİHİ
11