MERPURIN nedir ve ne için kullanılır?
MERPURIN 50 mg 25 tablet
İlacın içeriği ve nedir konusu hazırlanıyor.
MERPURIN nedir ve ne işe yarar bölümünden sonra mutlaka MERPURIN kullanmadan önce bölümünü okuyunuz.
MERPURIN nasıl kullanılır?
MERPURIN 50 mg 25 tablet
Uygun doz ve uygulama sıklığı
MERPURIN Kullanım şekli
Çocuklarda MERPURIN kullanımı
MERPURIN 50 mg 25 tablet prospektüsünde ya da kullanma talimatında çocuklarda kullanımı ile ilgi bir bilgi yok.
Yaşlılarda MERPURIN kullanımı
MERPURIN 50 mg 25 tablet prospektüsünde ya da kullanma talimatında yaşlılarda kullanımı ile ilgi bir bilgi yok.
Özel durumlarda kullanımı
MERPURIN 50 mg 25 tablet prospektüsünde ya da kullanma talimatında özel durumlara ilişkin kullanımı ile ilgi bir bilgi yok.
Aşırı dozda MERPURIN kullanırsanız
MERPURIN 50 mg 25 tablet prospektüsünde ya da kullanma talimatında kullanılması gerekenden fazla kullanıdığında yapılması gerekenlerle ilgili bilgi yok.
Kullanmayı unuttuysanız
MERPURIN 50 mg 25 tablet kullanmayı unutma durumunda yapılması gerekenlerle ilgili bir bilgi yok.
Bu ilaç tedavisinin sonunda
Bu ilaç için tedavi sonunda ve sonrasında yapılması gerekenlerle ilgili bir bilgi yok.
MERPURIN yan etkileri
MERPURIN 50 mg 25 tablet
Yan etkileri konusunda Kısa ürün bilgisinde bilgi bulunmamaktadır. En kısa sürede güncellenerek eklecektir.
MERPURIN son kullanma tarhine kadar güvenle saklayabilmek için MERPURIN saklama önerileri bölümünü okuyunuz. MERPURIN ilacını bozulmadan saklayabilmek için bu prospektüste yer alan saklama şekil ve koşullarına uyunuz.
MERPURIN kullanmadan önce dikkat edilmesi gerekenler
MERPURIN 50 mg 25 tablet
Kullanmadan önce dikkat edilmesi gerekenlerle ilgili bir bilgi prospektüste yoktur.
MERPURIN kullanmadan önce bu sayfadaki uyarılardan biriyle uyuşan durumunuz varsa doktorunuza danışın. Kullanmadan önce uyarıları sonrası mutlaka MERPURIN yan etkileri bölümünü okuyun. Böylelikle ilacın yol açabileceği olumsuz etkileri engelleminiz mümkün olabilir.
MERPURIN ilacını ne kadar kullanmanız gerektiğini bilmiyorsanız MERPURIN nasıl kullanılır ve MERPURIN 50 mg 25 tablet doz ve uygulama bölümüne bakınız.
MERPURIN kullanmadan önce dikkat edilmesi gerekenler
MERPURIN 50 mg 25 tablet
Kullanmadan önce dikkat edilmesi gerekenlerle ilgili bir bilgi prospektüste yoktur.
MERPURIN kullanmadan önce bu sayfadaki uyarılardan biriyle uyuşan durumunuz varsa doktorunuza danışın. Kullanmadan önce uyarıları sonrası mutlaka MERPURIN yan etkileri bölümünü okuyun. Böylelikle ilacın yol açabileceği olumsuz etkileri engelleminiz mümkün olabilir.
MERPURIN ilacını ne kadar kullanmanız gerektiğini bilmiyorsanız MERPURIN nasıl kullanılır ve MERPURIN 50 mg 25 tablet doz ve uygulama bölümüne bakınız.
KISA URUN BILGISI
1. BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI
MERPURİN 50 mg tablet
2. KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİM Etkin madde:
Merkaptopürin 50 mg
Yardımcı madde(ler):
Laktoz monohidrat........................36 mg
Yardımcı maddeler için 6.1.'e bakmız.
3. FARMASÖTİK FORM
Tablet.
Açık sarı, yuvarlak, bir yüzü ortadan çentikli bikonveks tabletlerdir.
4. KLİNİK ÖZELLİKLER
4.1.Terapötik endikasyonlar
MERPURİN akut lösemi tedavisinde endikedir. Remisyon indüksiyonunda yararlıdır ve akut lenfoblastik lösemi ile akut miyeloid lösemide idame tedavisinde özellikle endikedir. MERPURİN aynı zamanda kronik granülositik lösemi tedavisinde de kullanılır.
4.2.Pozoloji ve uygulama şekli Pozoloji/uygulama sıklığı ve süresi:
Erişkinler normal günlük doz 2.5 mg/kg'dır. Ancak, uygulamanın dozu ve süresi MERPURİN ile birlikte verilen diğer sitotoksik ilaçlann türleri ve dozlarına bağımlıdır. Doz her hastaya özel şekilde, dikkatle ayarlanmalıdır. MERPURİN akut lösemide çeşitli kombinasyon tedavi şemalannda kullanılmıştır ve aynntılar için bu konudaki yayınlara başvurulmalıdır. Allopurinoi ile aynı zamanda uygulandığında merkaptopürinin normal dozunun sadece dörtte birinin verilmesi gerekir; çünkü allopurinoi, merkaptopürinin katabolizma hızını azaltır.
Uygulama şekli:
Ağız yoluyla alınır.
Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:
Böbrek/Karaciğer yetmezliği:
Böbrek/karaciğer fonksiyon yetmezliği bulunan hastalarda verilen MERPURİN dozunun azaltılması düşünülmelidir.
Pediyatrik popülasyon:
Çocuklarda normal günlük doz 2.5 mg/kg'dır. Ancak, uygulamanın dozu ve süresi MERPURİN ile birlikte verilen diğer sitotoksik ilaçlann türleri ve dozlarma bağımlıdır.
Geriyatrik popülasyon:
MERPURİN'in emniyeti ve etkinliği geriyatrik hastalarda kanıtlanmamıştır.
Bu hastalarda, böbrek ve karaciğer fonksiyonlan izlenip herhangi bir bozulma gözlenirse, hastalarda verilen MERPURİN dozunun azaltılması düşünülmelidir.
4.3. Kontrendikasyonlar
Tedavide ortaya çıkabilecek komplikasyonlara göre yarar/zarar ilişkisinin göz önüne alınması gerekmektedir.
4.4. Özel kullanım uyarıları ve önlemleri
Canlı organizma aşısı kullanarak yapılan immunizasyon, bağışıklığı zayıflamış hastalarda enfeksiyona neden olma potansiyeline sahiptir. Bu nedenle canlı organizma aşılanyla immünizasyon önerilmez.
Kalıtsal Tiyapürin metiltransferaz enzim (TPMT) eksikliği olan kişiler 6-merkaptopürinin miyelosupresif etkisine duyarlı ve MERPURİN ile tedavinin başlangıcını takiben kemik iliği baskılanmasına yatkın olabilir. Bu sorun olsalazin, mesalazin veya sulfazalazin gibi TPMT'yi inhibe eden ilaçlar ile birlikte kullanıldığında şiddetlenebilir. Aynca azalmış TPMT aktivitesi ve sekonder lösemi ve miyelodisplazi arasındaki olası ilişki diğer sitotoksikler ile birlikte 6-merkaptopürin alan kişilerde bildirilmiştir. Testler tüm ciddi toksisite riski olan hastalan belirleyememesine bazı laboratuarlar, TPMT eksikliği için testler Önerir. Bu nedenle kan sayımlanmn yakından takibi gereklidir.
Çapraz direnç genellikle 6-merkaptopürin ve 6-tioguanine arasında bulunmaktadır. Mutajenite ve karsinojenite:
Lösemi hastalanmn periferik lenfositlerinde, 6-merkaptopurinin belirlenmemiş bir dozunu alan hipemefroma hastasında ve 0.4-1.0 mg/kg/gün dozuyla tedavi edilen kronik böbrek hastalığı olan hastalarda kromozomal anomalilerinde artış gözlenmiştir.
Hücresel deoksiribonükleik asit (DNA) üzerindeki etkisi göz önünde bulundurulduğunda 6-merkaptopürin potansiyel karsinojeniktir ve bu tedavinin teorik karsinojen riski dikkate alınmalıdır.
Neoplastik olmayan bozukluklar için diğer ilaçlarla birlikte 6-merkaptopürin alan hastalarda akut nonlenfatik löseminin oluşumu iki olguda belgelenmiştir. Tek bir vakada 6-merkaptopürin ile piyoderma gangrenozum tedavisi gören hastada sonra akut nonlenfatik lösemi geliştiği bildirilmiştir. Fakat bu hastalığm doğal seyrinin bir parçası olup olmadığı veya 6-merkaptopürinin nedensel bir rol oynadığı belli değildir.
6-merkaptopürin ve birden fazla sitotoksik ajanlar ile tedavi edilen Hodgkin Hastalığı olan bir hastada akut miyeloid lösemi gelişmiştir.
On iki buçuk yıl myastenia gravis hastası olan bir kadın hastada 6-merkaptopürin tedavisinden sonra kronik miyeloid lösemi gelişmiştir.
6-merkaptopürin, anti-TNF ajanlar ile kombinasyon halinde kullanıldığında inflamatuvar bağırsak hastalığı popülasyonunda hepatosplenik T-hücreli lenfoma raporlan kabul edilmiştir.
MERPURİN yüksek derecede miyelosüpresif olduğundan remisyon indüksiyonu sırasında her gün tam kan sayımlan yapılmalıdır. Hastalar tedavi süresince dikkatle izlenmelidir, merkaptopürin tedavisi, lökopeni ve trombositopeniye yol açan kemik iliği supresyonuna neden olur. Lökosit ve trombosit sayıları tedavi durdurulduktan sonra da düşmeye devam eder; bu nedenle sayılardaki ilk anormal derecede büyük bir düşüş belirtisinde tedavi hemen kesilmelidir. Merkaptopürin yeterli derecede erken durdurulursa, kemik iliği supresyonu reversibldir. Akut miyeloid lösemide remisyon indüksiyonu sırasında hastaların genellikle relatif bir kemik iliği aplazisi süresi geçirmesi gerekebilir. Bu nedenle yeterli destekleyici olanaklann bulunması önemlidir. Merkaptopürin hepatotoksiktir ve tedavi sırasında her hafta karaciğer fonksiyon testleri yapılmalıdır. Daha önce karaciğer hastalığı bulunan ya da hepatotoksisite potensi bulunan başka tedaviler de uygulanmakta olan hastalarda daha sık kontroller önerilebilir. Sanlık görülürse hastaya hemen merkaptopürini durdurması söylenmelidir. Remisyon indüksiyonu sırasında hızlı hücre yıkımı oluşurken kan ve idrardaki ürik asit düzeyleri izlenmelidir; çünkü ürik asit nefropatisi riskiyle hiperürisemi ve/veya hiperürikozüri meydana gelebilir.
İlacın yan tesiri nedeniyle tedavi görmekte olan hastalann enfeksiyonlara karşı direnci azaltacağından enfeksiyonlu hastalarla temastan, enfeksiyon riski olan ortamlardan kaçmmalan gerekir.
MERPURİN içeriğinde 36 mg laktoz monohidrat bulunur. Nadir kalıtımsal galaktoz intoleransı, Lapp laktoz yetmezliği ya da glikoz-galaktoz malabsorpsiyon problemi olan hastalann bu ilacı kullanmamaları gerekir.
4.5. Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri
Allopurino! merkaptopürinin katabolizma hızını azalttığından, birlikte uygulandıklannda, merkaptopürinin normal dozunun sadece dörtte birinin verilmesi şarttır. Merkaptopürin ile birlikte verilince varfarinin antikoagülan etkisinin engellendiği kaydedilmiştir.
TPMT enzimini inhibe ettiğinin in vUro
kanıtlar var olan, aminosalisilat türevleri (örn. olsalazin, mesalazin veya sulfazalazin) eşzamanlı MERPURİN terapisi alan hastalarda dikkatle uygulanmalıdır.
4.6. Gebelik ve laktasyon Genel tavsiye
Gebelik kategorisi: D.
Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar/Doğum kontrolü (Kontrasepsiyon)
Gebelik süresince günde 100 mg merkaptopürin (ve dalak radyasyonu) ile tedavi edilmiş lösemili bir hasta normal prematüre bir bebek doğurmuştur. Önceki tedaviyle birlikte günde 4 mg busulfan uygulanan aynı annenin doğurduğu ikinci bebekte ise, korneada opasite, mikroftalmi, damak yanğı ve tiroid ve överlerin hipoplazisini içeren çeşitli ciddi anomaliler görülmüştür.
Gebelik dönemi
Bu konudaki hasta sayısmm az olması gebelik süresince merkaptopürin tedavisinin risk derecesinin değerlendirilmesine olanak vermez. Her vakada fetusa gelebilecek muhtemel tehlike ile hastaya sağlanması beklenen yarar arasında tercih yapılmalıdır.
Laktasyon dönemi
MERPURİN alan anneler emzirmemelidir.
Üreme yeteneği (Fertilite):
İnsan doğurganlığı üzerindeki MERPURİN tedavisinin etkisi çoğunlukla bilinmez ancak çocukluk ya da ergenlik döneminde tedavi aldıktan sonra başarılı babalık/annelik raporlan vardır. 150 mg/gün 6-merkaptopürin ve 80 mg/gün prednizon alan akut lösemi olan bir genç erkekte geçici derin oligospermi gözlenmiştir. Kemoterapi kesildikten iki yıl sonra, normal sperm sayımı oluşmuş ve normal bir çocuk sahibi olmuştur.
4.7. Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler
Araç ve makine kullanım yeteneği üzerindeki etkisi hakkında ilgili veri yoktur.
4.8. İstenmeyen etkiler
Advers olaylar sistem organ sınıfı ve sıklığa göre şu yaklaşımla sıralanmıştır:
Çok yaygın (>1/10), yaygın (> 1/100 ila <1/10), yaygın olmayan (> 1/1.000 ila <1/100), seyrek (> 1/10.000 ila Aşağıdaki yan etkiler merkaptopürin için bildirilmiştir ve sıklık derecesi bilinmemektedir (eldeki verilerden hareketle tahmin edilemiyor).
Neoplastik değişiklikler: iyi huylu, kötü huylu ve belirsiz neoplazma (kistler ve polipler dahil)
Çok seyrek: Sekonder lösemi ve miyelodisplazi, anti-TNF ajanlar ile kombinasyon halinde kullanılan inflamatuvar bağırsak hastalığı olan hastalarda hepatosplenik T-hücreli lenfoma
Kan ve lenfatik sistem bozuklukları
Çok yaygın: Kemik iliği baskılanması; lökopeni ve trombositopeni Yaygın olmayan: Anemi
Bağışıklık sistemi bozuklukları
Hipersensitivite reaksiyonları oluşumu ile ilgili belirtiler aşağıda belirtilmiştir:
Seyrek: Artralji
Çok seyrek: Fasiyal ödem
Metabolizma ve beslenme bozuklukları
Yaygın olmayan: Anoreksiya
Gastrointestinal bozukluklar
Yaygın: Bulantı ve kusma; pankreatit Seyrek: Oraİ ülser; pankreatit Çok seyrek: Bağırsak ülseri
Hepatobiliyer bozukluklar
Yaygın: Karaciğer zehirlenmesi; safra sıvısı azalması Seyrek: Hepatik nekroz
Hayvanlarda ve insanlarda merkaptopürin hepatotoksiktir. İnsanlardaki geçmiş bulgulara göre hepatik nekroz ve safra sıvısı azalması görülmüştür.
Hastalarda hepatotoksisite sıklığı önemli ölçüde değişir ve herhangi bir dozda görülebilir, fakat önerilen doz olan günlük 2.5 mg/kg vücut ağırlığı veya 75mg/m^ vücut yüzey alanı dozları aşıldığında daha yüksek oranda görülebilmektedir.
Hastalarda karaciğer fonksiyonlarının düzenli izlenmesi, hepatotoksisite'nin erken teşhisine olanak sağlayabilir. Bu durum çoğunlukla merkaptopürin tedavisi kesildikten hemen sonra tersine çevrilmesine rağmen kalıcı karaciğer hasarları oluşabilir.
Deri ve deri altı doku bozuklukları
Seyrek: Saç dökülmesi
Üreme sistemi ve meme hastalıkları
Çok seyrek: Geçici oligospermi
4.9. Doz aşımı ve tedavisi
Merkaptopürinin aşırı yüksek dozları alındığı zaman agresif önlemlerin gerekmediği düşünülür. Başlıca toksik etki kemik iliği üzerinedir ve hematolojik toksisitenin, merkaptopürinin tek bir oral dozundan çok, devamlı aşın yüksek dozlan ile daha fazla olduğu görülür. Aşın yüksek doz riski aynı zamanda merkaptopürin ile birlikte allopurinol verildiğinde de yükselir. Bilinen bir antidot bulunmadığından kan tablosu dikkatle
izlenmeli ve gerektiğinde uygun kan transfıizyonlarıyla birlikte genel destekleyici önlemler alınmalıdır.
5. FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLER
5.1. Farmakodinamik özellikler
Farmakoterapötik grubu: Antineoplastik ATCkodu :L01BB02
Etki mekanizması: 6-merkaptopürin, nükleik asit biyosentezi için gereken bazlardan biri olan adeninin ve purin bazı hipoksantinin bir analogudur. Böylece merkaptopürin bir antimetabolit gibi davranır ve çoğalan hücrelerde nükleik asit sentezini engeller.
5.2. Farmakokinetik özellikler Genel özellikler
Merkaptopürinin metabolitleri de farmakolojik yönden aktiftir. Merkaptopürinin bir oral dozunun absorpsiyonu tam olmayıp değişkendir ve uygulanan dozun ortalama %50'si kadardır. 6-merkaptopürinin dolaşımdaki yanlanma süresi 90 dakikadır. Büyük ölçüde metabolize edilir ve böbrekler yoluyla itrah edilir. Aktif metabolitlerinin yanlanma süreleri ana ilaca göre daha uzundur. 6-merkaptopürinin pKa'lan 7.7 ve 1 l'dir.
5.3. Klinik öncesi güvenlilik verileri:
Diğer antimetabolitler gibi, merkaptopürin de potansiyel olarak mutajeniktir ve sıçanlar ve insanlarda kromozom haşan yaptığı bildirilmiştir.
Teratojenisite:
Merkaptopürin sıçanlarda embriyotoksiktir. Bu etki doza bağımlıdır. İnsanlarda gebelik süresinde uygulanan 6-merkaptopürin tedavisinden sonra normal bebekler doğmuştur. Bununla birlikte düşük, prematürite ve malformasyon da kaydedilmiştir.
6. FARMASÖTİK ÖZELLİKLER
6.1. Yardımcı maddelerin listesi
Laktoz monohidrat Mısır nişastası Çözülebilir nişasta Stearik asit Magnezyum stearat
6.2. Geçimsizlikler
Bilinen herhangi bir geçimsizliği bulunmamaktadır.
6.3. Raf ömrü
24 aydır.
6.4. Saklamaya yönelik özel tedbirler
25°C altındaki oda sıcaklıklannda saklayınız.
Orijinal ambalajında ve ışıktan koruyarak saklayınız
6.5.Ambalajın niteliği ve içeriği
Polipropilen çocuk emniyet kapaklı 15 ml'lik amber renkli Tip III cam şişede 25 adet tablet.
6.6. Beşeri tıbbi üründen arta kalan maddelerin imhası ve diğer özel önlemler
Özel bir gereklilik yoktur.
Kullanılmamış olan ürünler ya da atık materyaller “Tıbbi Ürünlerin Kontrolü Yönetmeliği'' ve “Ambalaj ve Ambalaj Atıkları Kontrolü Yönetmeliği”ne uygun olarak imha edilmelidir.
7. RUHSAT SAHİBİ
KOÇAK FARMA İLAÇ VE KİMYA SANAYİ A.Ş.
Bağlarbaşı, Gazi Cad. 40 81130 Üsküdar/İSTANBUL
Tel.: 0216 492 57 08 Fax : 0216 334 78 88
8. RUHSAT NUMARASI(LARI)
247/57
9. İLK RUHSAT TARİHİ/RUHSAT YENİLEME TARİHİ tik ruhsat tarihi:09.01.2013
Ruhsat yenileme tarihi:
10. KÜB'ÜN YENİLENME TARİHİ
KULLANMA TALİMATI MERPURİN 50 mg tablet Ağızdan alının
•Etkin madde:Her bir tablet 50 mg merkaptopürin içerir.
•Yardımcı maddeler:Laktoz monohidrat, mısır nişastası, çözülebilir nişasta, stearik asit, magnezyum stearat.
Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir.
• Bu kullanma talimatını saklayınız. Daha sonra tekrar okumaya ihtiyaç duyabilirsiniz.
• Eğer ilave sorularınız olursa, lütfen doktorunuza veya eczacınıza danışınız.
• Bu ilaç kişisel olarak sizin için reçete edilmiştir, başkalarına vermeyiniz.
• Bu ilacın kullanımı sırasında, doktora veya hastaneye gittiğinizde doktorunuza bu ilacı kullandığınızı söyleyiniz.
• Bu talimatta yazılanlara aynen uyunuz. İlaç hakkında size önerilen dozun dışındayüksek veya düşükdoz kullanmayınız.
Bu Kullanma Talimatında:L MERPURİN nedir ve ne için kullanılır?
2. MERPURİNH kullanmadan önce dikkat edilmesi gerekenler
3. MERPURİN nasıl kullanılır?
4. Olası yan etkiler nelerdir?
5.MERPURİNHn saklanması
Başlıkları yer almaktadır.
1. MERPURİN nedir ve ne için kullanılır?
MERPURİN, merkaptopürin içeren, açık sarı, yuvarlak, bir yüzü ortadan çentikli bikonveks tabletlerdir. 25 tablet içeren polipropilen çocuk emniyet kapaklı amber renkli cam şişelerde piyasaya sunulmuştur. Bu grup ilaçlara sitotoksıkler adı verilir. MERPURİN lösemi tedavisinde kullanılmaktadır. MERPURİN vücudunuzun üretmiş olduğu yeni kan hücrelerinin sayısını azaltarak çalışır,
MERPURİN, aşağıdaki durumlarda kullanılır:
• Akut miyeloid lösemi (AML)
- Hızla büyüyen hastalık; kemik iliği tarafından üretilen beyaz kan hücrelerinin sayısını arttırmaktadır. Bu durumda enfeksiyonlara ve kanamalara neden olabilir.
• Akut lenfoblastik lösemi (ALL)
- Hızla büyüyen hastalık; olgunlaşmamış beyaz kan hücrelerinin sayısını artırır. Bu olgunlaşmamış beyaz kan hücreleri büyüyemez ve düzgün çalışamayacak durumda olurlar, bu yüzden enfeksiyonlarla savaşamazlar ve kanamaya sebebiyet verirler.
• Kronik granülositik lösemi (KGL)
- Hastalık; beyaz kan hücrelerinin sayısını arttırmaktadır. Bu durumda enfeksiyonlara ve kanamalara neden olabilir.
2. MERPURİNM kullanmadan önce dikkat edilmesi gerekenler
MERPURİN'i aşağıdaki durumlarda KULLANMAYINIZ
Eğer;
• MERPURİN'e veya MERPURİN'in bileşimindeki herhangi bir maddeye karşı aşın duyarlılığınız var ise almayın. Eğer emin değilseniz, MERPURİN almadan önce doktorunuzla veya eczacınızla konuşun.
MERPURİN'i aşağıdaki durumlarda DİKKATLİ KULLANINIZ
Eğer;
• Eğer bir karaciğer sorununuz varsa, doktorunuz karaciğer fonksiyonlarını izlemelidir.
• Eğer vücudunuzun üretmiş olduğu Tiyapürin metiltransferaz (TPMT) çok az seviyede bulunuyor ise.
Bu uyanlar geçmişteki herhangi bir dönemde dahi olsa sizin için geçerliyse lütfen doktorunuza danışınız.
MERPURİN'in yiyecek ve içecek ile kullanılması
Aç veya tok kamına kullanabilirsiniz.
Hamilelik
Eğer bir bebek sahibi olmayı planlıyorsanız MERPURİN almayın. Bu hem erkekler hem de kadınlar için geçerlidir. MERPURİN sperm veya yumurtaya zarar verebilir. Siz ya da eşiniz bu tabletleri alıyor iken gebeliği önlemek için güvenilir kontraseptif önlemler alınması gerekebilir.
hacı kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız.
Tedaviniz sırasında hamile olduğunuzu fark ederseniz hemen doktorunuza danışınız.
Emzirme
İlacı kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız.
MERPURİN alırken emzirmeyin.
Araç ve makine kullanımı
Araç ve makine kullanım yeteneği üzerindeki etkisi hakkında ilgili veri yoktur.
MERPURİNMn içeriğinde bulunan bazı yardımcı maddeler hakkında önemli bilgiler
MERPURİN tabletler laktoz içermektedir. Eğer bazı şekerlere karşı intoleransınız olduğu doktor tarafından söylenmişse; MERPURİN tablet almadan önce doktorunuza başvurun.
Diğer ilaçlar ile birlikte kullanımı
Eğer aşağıdaki ilaçlardan herhangi birini kullanıyorsanız MERPURİN kullanmadan önce doktorunuza bilgi veriniz:
• Diğer sitotoksik ilaçlar (kemoterapi) - MERPURİN ile kullanıldığında yan etkileri daha büyük olabilmektedir, solunum problemleri gibi.
• Allopurinol - (gut hastalığı tedavi etmek için kullanılan)
• Varfarin - (kanı inceltmek için kullanılan)
• Oİsalazine veya mesalazin - (ülseratif kolit denilen bir bağırsak sorunu için kullanılan)
• Sülfasalazin - (romatoid artrit veya ülseratif kolit için kullanılan)
MERPURİN alırken aşı olunması;
Aşı olmanızı gerektirecek herhangi bir durum öncesinde doktorunuz veya hemşireniz ile konuşmamz gerekmektedir. Çünkü bazı aşılar (çocuk felci, kızamık, kabakulak, kızamıkçık), MERPURİN alımı sırasında enfeksiyona sebep olabilmektedir.
Eğer reçeteli ya da reçetesiz herhangi bir ilacı şu anda kullanıyorsanız veya son zamanlarda kullandınız ise lütfen doktorunuza veya eczacınıza bunlar hakkında bilgi veriniz.
3. MERPURİN nasıl kullanılır?
Uygun kullanım ve doz/uygulama sıklığı için talimatlar:
MERPURİN sadece kan hastalıklan tedavisinde deneyimli bir uzman doktor tarafından verilmelidir.
MERPURİN'i daima doktorunuzun size belirtmiş olduğu zamanlarda alınız, MERPURİN'in doğru zamanlarda alınması çok önemlidir. Paketin üzerindeki etikette kaç tablet ve ne sıklıkta almanız gerektiği size belirtilmiştir. Eğer ki belirtilmediyse veya emin değilseniz; doktorunuza veya eczacınıza danışınız.
Uygulama yolu ve metodu:
• Tabletler bir bardak su ile yutulmalıdır.
• Eğer tableti yanya kırmak gerekiyorsa, herhangi bir şekilde tablet tozu solunmamalıdır. Hemen sonrasında eller yıkanmalıdır.
• MERPURİN'i almaya başladığınız zaman doktorunuzun düzenli kan testlerini yapması gerekmektedir. Yapılan testler kan hücrelerinin sayısını ve türünü kontrol etmek bununla beraber karaciğerin düzgün çalıştığından emin olmak içindir.
• Doktorunuz aynca ürik asit düzeylerini izlemek için başka kan ve idrar testleri isteyebilir.
• MERPURİN'i kullanırken vücudun doğal kimyasalı olan ürik asit seviyelerinde yükselme gözlenebilir.
• Doktorunuz bazen bu testler sonucunda MERPURİN dozunu değiştirebilir.
Size verilecek olan MERPURİN dozu doktorunuz tarafından yapılacak olan çalışmaya dayanarak belirlenir:
• Vücut ölçünüz (yüzey alanı)
• Kan testlerinizin sonuçlanna
• Yetişkinlerde alışılmış başlangıç dozu günlük 2.5
mg/kg vücut ağırlığı oranına göre belirlenir.
Değişik yaş grupları:
Çocuklarda kullanım:
Çocuklarda alışılmış başlangıç dozu günlük 2.5 mg/kg vücut ağırlığı oranına göre belirlenir. Yaşlılarda kullanımı:
Yaşlı hastalarda yapılacak olan böbrek ve karaciğer fonksiyon testlerinden sonra eğer gerekli görülürse doz ayarlaması yapılır.
Özel kullanım durumları:
Böbrek/ Karaciğer yetmezliği
Böbrek/karaciğer fonksiyon yetmezliği bulunan hastalarda verilen MERPURİN dozunun azaltılması düşünülmelidir.
Eğer MERPURİN'in etkisinin çok güçlü veya zayıf olduğuna dair bir izleniminiz var ise doktorunuz veya eczacınız ile konuşunuz.
Kullanmanız gerekenden daha fazla MERPURİN kullandıysanız :
MERPURİN'den kullanmanız gerekenden fazlasını kullanmışsanız, bir doktor veya eczacı ile konuşunuz.
MERPURİN'i kullanmayı unutursanız:
Unutulan dozları dengelemek için çift doz almayınız.
Doktorunuza danışınız.
MERPURİN ile tedavi sonlandırıldığında oluşabilecek etkiler:
MERPURİN ile tedavi sonlandınldığmda oluşabilecek etkiler konusunda detaylı bilgi için doktorunuza danışınız.
4. Olası yan etkiler nelerdir?
Tüm ilaçlar gibi, MERPURİN'in içeriğinde bulunan maddelere duyarlı olan kişilerde yan etkiler olabilir.
Aşağıdakilerden biri olursa MERPURİN'i kullanmayı durdurun ve DERHAL doktorunuza bildirin veya size en yakın hastanenin acil bölümüne başvurunuz :
• Alerjik reaksiyon, aşağıdaki belirtileri içerebilir:
• Deri döküntüleri
• Yüksek ateş
• Eklem ağrısı
• Yüz şişmesi
• Ateş veya enfeksiyon belirtileri (boğaz ağrısı, ağız yarası veya idrar sorunlan)
• Beklenmedik morarma veya kanamalar
• Eğer aniden kendinizi kötü hissederseniz (normal sıcaklıkta dahi)
• Herhangi bir göz veya cilt sararması (sarılık)
• Eğer ishal varsa
• Eğer kendinizi hasta hissediyorsanız (bulantı) veya hasta olduysanız (kusma)
Bunlann hepsi çok ciddi yan etkilerdir.
Eğer bunlardan biri sizde mevcut ise, sizin MERPURİN'e karşı ciddi alerjiniz var demektir. Acil tıbbi müdahaleye veya hastaneye yatırılmanıza gerek olabilir.
Bu çok ciddi yan etkilerin hepsi oldukça seyrek görülür.
Aşağıdakilerden herhangi birini fark ederseniz, doktorunuza söyleyiniz :
Çok yaygın: (10 hastadan Tinde görülebilir)
• Beyaz kan hücreleri ve trombosit sayısında bir düşüş
Yaygın: (10 hastanın birinden az, fakat 100 hastanın birinden fazla görülebilir)
• Karaciğer zehirlenmesi
• Bulantı veya kusma
Yaygın olmayan: (100 hastanın birinden az, fakat 1000 hastanın birinden fazla görülebilir)
• Kansızlık
• İştah kaybı
Seyrek: (1000 hastanın birinden az fakat 10000 hastanın birinden fazla görülebilir)
• Eklem ağnsı
• Ağız ülseri
• Pankreas iltihabı
• Saç dökülmesi
Çok seyrek: (10000 hastanın birinden az görülebilir)
• Lösemi
• Bağırsaklarda ülser
• Düşük sperm sayısı
Eğer bu kullanma talimatında bahsi geçmeyen herhangi bir yan etki ile karşılaşırsanız doktorunuzu veya eczacınızı bilgilendiriniz.
5. MERPURİN'in saklanması
MERPURİN'i çocukların göremeyeceği, erişemeyeceği yerlerde \e ambalajında saklayınız.
25°C'nin altındaki oda sıcaklıklarında saklayınız. Orijinal ambalajında ve ışıktan koruyarak saklayınız.
Son kullanma tarihiyle uyumlu olarak kullanmız.
Ambalajdaki/kar tondaki/şişedeki son kullanma tarihinden sonra MERPURİN'i kullanmayınız.
Eğer üründe ve/veya ambalajında bozukluklar fark ederseniz MERPURİN'i kullanmayınız.
Ruhsat sahibi
: KOÇAK FARMA İlaç ve Kimya Sanayi A.Ş.
Bağlarbaşı, Gazi Cad., No:40 Üsküdar / İstanbul
İmal yeri
: KOÇAK FARMA İlaç ve Kimya Sanayi A.Ş.
Organize Sanayi Bölgesi Çerkezköy / Tekirdağ
Bu kullanma talimatı 09/01/2013 tarihinde onaylanmıştır.