PREZISTA 400 mg film kaplı tablet
Ağız yolu ile alınır.
•
Etken Madde
Her film kaplı tablet 400 mg darunavire karşılık gelen 433,64 mg darunavir etanolat içerir.•
Yardımcı maddeler
Mikrokristalize selüloz, kolloidal susuz silika, krospovidon, magnezyum stearat, poli(vinil alkol)–kısmen hidrolize edilmiş makrogol 3350, titanyum dioksit (E171), talk, gün batımı sarısı FCF (E110).Bu Kullanma Talimatında:
1. PREZISTA nedir ve ne için kullanılır?
2. PREZISTA’i kullanmadan önce dikkat edilmesi gerekenler
3. PREZISTA nasıl kullanılır?
4. Olası yan etkiler nelerdir?
5. PREZISTA’in saklanması
Başlıkları yer almaktadır.
2.PREZISTA nedir ve ne için kullanılır?
• PREZISTA İnsan İmmün Yetmezlik Virüsü (HIV) enfeksiyonunun tedavisinde kullanılan antiretroviral bir ilaçtır. Proteaz inhibitörleri olarak adlandırılan bir gruba dahildir.
• PREZISTA, vücudunuzdaki HIV miktarını azaltma yoluyla etki göstermektedir. Bu, sizin bağışıklık sisteminizi düzeltecek ve HIV enfeksiyonu ile bağlantılı hastalıkların gelişme riskini azaltacaktır.
• PREZISTA, bir yüzünde TMC ve diğer yüzünde 400 MG yazılı açık turuncu oval 60 adet tablet içeren plastik şişelerde kullanıma sunulmaktadır.
• PREZISTA, HIV ile enfekte olmuş ve daha önce antiretroviral ilaçlar kullanmamış erişkinlerin ve daha önce antiretroviral ilaçlar kullanmış belirli hastaların (doktorunuz bunu belirleyecektir) tedavisi için kullanılır.
3.PREZISTA nasıl kullanılır ?
İlacı kullanmadan önce doktorunuza ya da eczacınıza danışınız.
• Doktorunuz tarafından özellikle uygun görülmediği takdirde, hamilelik döneminde PREZISTA kullanmayınız.
• Hamile kadınlar, doktorları tarafından özellikle belirtilmedikçe ritonavir ile güçlendirilmiş PREZISTA kullanmamalıdır.
Tedaviniz sırasında hamile olduğunuzu fark ederseniz hemen doktorunuza danışınız.
Emzirmeİlacı kullanmadan önce doktorunuza ya da eczacınıza danışınız.
• HIV enfeksiyonunun anne sütü ile bebeğinize geçme ihtimali bulunduğundan ve ilacın bebeğinize bilinmeyen etkisi olabileceğinden, HIV enfekte olmuş kadınların bebeklerini emzirmemeleri önerilmektedir.
• Emziren kadınlar, doktorları tarafından özellikle belirtilmedikçe ritonavir ile güçlendirilmiş PREZISTA kullanmamalıdır.
• Bebeğinizi emziriyorsanız, bu durumu doktorunuza bildiriniz. Doktorunuz tarafından özellikle uygun görülmediği takdirde, emzirme döneminde PREZISTA kullanmayınız.
Araç ve makine kullanımı
PREZISTA aldıktan sonra baş dönmesi hissederseniz, araç ya da makine kullanmayınız.
PREZISTA'nın içeriğinde bulunan bazı yardımcı maddeler hakkında önemli bilgiler İlacın içeriğinde yer alan Gün Batımı Sarısı FCF (E110) alerjik reaksiyonlara sebep olabilir.
Diğer ilaçlar ile birlikte kullanımı
Herhangi diğer bir ilaç alıyorsanız ya da yakın zamanda almış iseniz doktorunuzla ya da eczacınızla konuşunuz.
PREZISTA ile birlikte kullanmamanız gereken bazı ilaçlar vardır. Bu ilaçlar yukarıda, ‘PREZISTA’yı aşağıdaki ilaçlardan herhangi biriyle birlikte kullanmayın:’ başlığı altında açıklanmaktadır.
Çoğu durumda, PREZISTA başka bir sınıfa ait anti-HIV ilaçları [örneğin NRTI’ler (nükleosid ters transkriptaz inhibitörleri), NNRTI’ler (nükleosid olmayan ters transkriptaz inhibitörleri), CCR5 antagonistleri ve FI’ler (füzyon inhibitörleri)] ile birlikte kullanılabilir. Ritonavir ile birlikte PREZISTA kullanımı tüm PI’lerle (proteaz inhibitörleri) test edilmemiştir ve diğer HIV PI’lerle birlikte kullanılmamalıdır. Bazı durumlarda diğer ilaçların dozajının değiştirilmesi gerekebilir. Bu nedenle, diğer anti-HIV ilaçlarını alıyorsanız her zaman doktorunuza bildiriniz ve hangi ilaçların birlikte kullanılabileceği konusunda doktorunuzun talimatlarına dikkatle uyunuz.
Aşağıdaki ürünlerden herhangi birini kullanıyorsanız PREZISTA’nın etkisi azalabilir.
Aşağıdaki ilaçları kullanıyorsanız doktorunuzu bilgilendiriniz:
• Fenobarbital, fenitoin (nöbetleri önleyen ilaçlar),
• Deksametazon (kortikosteroid),
• Efavirenz (HIV enfeksiyonu),
• Boseprevir (hepatit C enfeksiyonu),
• Rifapentin, rifabutin (tüberküloz gibi bazı enfeksiyonların tedavisinde kullanılan ilaçlar)
• Sakinavir (HIV enfeksiyonu).
PREZISTA kullanıyorsanız, diğer ilaçların etkileri de bundan etkilenebilir. Aşağıdaki ilaçları kullanıyorsanız doktorunuzu mutlaka bilgilendiriniz:
• Amlodipin, diltiazem, disopiramid, karvedilol, felodipin, flekainid, metoprolol, meksiletin, nifedipin, nikardipin, propafenon, timolol, verapamil (kalp hastalığı için); çünkü, bu ilaçların terapötik etkisi veya istenmeyen yan etkileri artabilir.
• Apiksaban, edoksaban, rivaroksaban, varfarin (kan pıhtılaşmasını azaltmak için) ); çünkü, bu ilaçların terapötik etkisi veya istenmeyen yan etkileri değişebilir; doktorunuzun kanınızı kontrol etmesi gerekebilir.
• Östrojen temelli hormonal doğum kontrol ilaçları ve hormon replasman tedavisi. PREZISTA bu ilaç ve tedavilerin etkinliğini azaltabilir. Doğum kontrol için kullanıldığında, alternatif non- hormonal doğum kontrol ilacı metotları önerilir.
• Etinilestradiol/drospirenon. PREZISTA, drospirenonun potasyum düzeylerini yükseltme riskini artırabilir.
• Pravastatin, atorvastatin, rosuvastatin (kolesterol düzeylerini düşüren ilaçlar). Kas dokusunda oluşabilecek bozuklukların riski artabilir. Doktorunuz, durumunuz için en uygun kolesterol düşürme rejimini değerlendirecektir.
• Klaritromisin (antibiyotik)
• Siklosporin, everolimus, takrolimus, sirolimus (bağışıklık sistemini baskılamak için kullanılan ilaçlar); çünkü, bu ilaçların terapötik etkisi veya yan etkileri artabilir. Doktorunuz bazı ek testler yapılmasını isteyebilir.
• Betametazon, budesonid, flutikazon, mometazon, prednizon, triamsinolon dahil kortikosteroidler (alerjileri, astımı, enflematuvar bağırsak hastalığını, gözlerdeki, eklemlerdeki ve kaslardaki enflamatuvar durumları ve diğer enflamatuvar durumları tedavi etmek için kullanılır). Eğer alternatifler kullanılamıyorsa, kullanımı yalnızca medikal değerlendirme ve doktorunuzun kortikosteroid yan etkileri için yakın izlemesi altında olmalıdır.
• Buprenorfin/nalokson (opiat bağımlılığının tedavisine yönelik ilaçlar)
• Salmeterol (astım tedavisine yönelik ilaç)
• Artemeter/lumefantrin (sıtma tedavisine yönelik kombinasyon ilaç)
• Dasatinib, everolimus, nilotinib, vinblastin, vinkristin (kanser tedavisinde kullanılır)
• Sildenafil, tadalafil, vardenafil (erektil disfonksiyon için veya pulmoner arteryel hipertansiyon adı verilen bir kalp ve akciğer bozukluğunun tedavisi için kullanılır).
• Glesaprevir/pibrentasvir, simeprevir (hepatit C enfeksiyonunun tedavisinde kullanılır).
• Fentanil, oksikodon, tramadol (ağrı tedavisinde).
Kullandığınız diğer ilaçların veya PREZISTA’nın terapötik etkisi veya istenmeyen yan etkileri birlikte kullanıldığında değişebileceğinden diğer ilaçların dozlarının değiştirilmesi gerekli olabilir. Aşağıdaki ilaçları kullanıyorsanız doktorunuzu mutlaka bilgilendiriniz:
- Alfentanil (cerrahi prosedürlerde kullanılan ve enjeksiyonla uygulanan güçlü, kısa etkili bir ağrı kesici)
- Digoksin (bazı kalp hastalıklarına karşı kullanılan ilaçlar)
- Klaritromisin (antibiyotik)
- Itrakonazol, isovukonazol, flukonazol, posakonazol, klotrimazol (mantar enfeksiyonlarına karşı kullanılan ilaçlar). Vorikonazol ancak tıbbi değerlendirmeden sonra alınmalıdır.
- Rifabutin (bakteri enfeksiyonlarına karşı kullanılan ilaçlar)
- Sildenafil, vardenafil, tadalafil (ereksiyon fonksiyonundaki bozukluk veya akciğer kan dolaşımındaki yüksek kan basıncı için kullanılan ilaçlar)
- Paroksetin, sertralin, amitriptilin, desipramin, imipramin, nortriptilin, trazodon (depresyon ve anksiyete tedavisine yönelik ilaçlar)
- Maravirok (HIV enfeksiyonunun tedavisinde)
- Metadon (opiat bağımlılığının tedavisinde kullanılır)
- Buspiron, klorazepat, diazepam, estazolam, flurazepam, ağız yoluyla alınmayan midazolam, zoldipem (yatıştırıcı ilaçlar)
- Karbamazepin ve klonozepam (nöbetleri önlemede veya bazı sinir ağrısı türlerinin tedavisinde kullanılan ilaçlar)
- Kolşisin (gut hastalığının ve ailevi Akdeniz ataeşinin tedavisine yönelik ilaç)
- Bosentan (akciğer kan dolaşımındaki yüksek kan basıncını tedavi etmek için kullanılan ilaç)
- Perfenazin, risperidon, tiyoridazin (psikiyatrik bozuklukların tedavisinde
kullanılır)
- Metformin (tip 2 diyabeti tedavi etmek için kullanılan ilaç)
Bu liste tüm ilaçları içermez. Kullanmakta olduğunuz tüm ilaçları doktorunuza söyleyiniz.
Yaşlılarda kullanımı
3. PREZISTA nasıl kullanılır?
PREZISTA’yı kullanırken her zaman doktorunuzun, eczacınızın veya hemşirenizin tavsiyelerine kesin olarak uyunuz. Emin olmadığınızda doktorunuza, eczacınıza veya hemşirenize danışınız. Kendinizi iyi hissetseniz bile, doktorunuza danışmadan PREZISTA ve ritonavir almayı bırakmayınız.
Tedaviye başladıktan sonra, ilacın dozu ve dozaj formu değiştirilmemelidir ya da doktor tarafından söylenmedikçe tedavi kesilmemelidir.
PREZISTA 400 mg tabletler yalnızca günde bir kez 800 mg rejimini yapılandırmak amacıyla kullanılır.
Daha önce antiretroviral ilaçları hiç kullanmamış yetişkinler için uygun kullanım ve doz/uygulama sıklığı için talimatlar (uygun dozu doktorunuz belirleyecektir):
• PREZISTA’nın olağan dozu 800 mg’dır (günde 400 mg PREZISTA içeren 2 tablet).
• PREZISTA’yı her gün ve her zaman 100 miligram ritonavir ve yemek ile birlikte almalısınız. PREZISTA, ritonavir ve yemek ile birlikte alınmadığında tam olarak işlev göremez. PREZISTA ve ritonavir almadan önceki 30 dakika içinde bir öğün yemek yemeli ya da hafif bir şeyler atıştırmalısınız. Besin türü önemli değildir.
• Kendinizi daha iyi hissetseniz dahi, doktorunuza danışmadan PREZISTA’yı almayı bırakmayınız.
Daha önce proteaz inhibitörü kullanmış yetişkinler için uygun kullanım ve doz/uygulama sıklığı için talimatlar (uygun dozu doktorunuz belirleyecektir):
• Günde tek doz 100 mg ritonavir ile birlikte 800 mg PREZISTA (400 mg içeren 2 tablet PREZISTA),
YA DA
• Günde iki kez 100 mg ritonavir ile birlikte 600 mg PREZISTA (300 mg içeren 2 tablet PREZISTA ya da 600 mg içeren 1 tablet PREZISTA).
Hangi dozun sizin için doğru olduğu konusunda lütfen doktorunuzla görüşünüz.
Uygulama yolu ve metodu
• PREZISTA’yı ağız yoluyla alınız, bütün olarak yeterli miktarda sıvı ile yutunuz (örneğin bir bardak su ile). Tabletleri çiğnemeyiniz, kırmayınız veya ezmeyiniz.
• PREZISTA’yı 400 mg’lık iki tablet halinde her gün aynı saatte, bir defada alınız.
• PREZISTA’yı her her zaman 100 miligram ritonavir ile birlikte ve yemekle almalısınız.
• Tabletleri su ya da süt gibi bir içecek ile birlikte yutunuz.
• PREZISTA ve ritonavir ile kombine kullanılan diğer HIV ilaçlarınızı doktorunuzun
tavsiye ettiği şekilde alınız.
Çocuk emniyetli kapağın açılması:
Plastik şişe, size çocuk emniyetli bir kapakla sunulur; bu kapağı aşağıda açıklandığı gibi açmalısınız:
• Plastik vidalı kapağı aşağıya doğru bastırırken, saat yönünün tersi yönde çeviriniz.
• Vidalı olmayan kapağı çıkarınız.
Değişik yaş grupları
Çocuklarda kullanımı
PREZISTA 17 yaşından küçük çocuklarda kullanılmamalıdır.
Yaşlılarda kullanım:Yaşlılarda PREZISTA kullanılırken dikkatli olunmalıdır. PREZISTA, sınırlı sayıda 65 yaş ve üstü hastada kullanılmıştır. Bu yaş grubundaysanız, PREZISTA kullanıp kullanamayacağınızı lütfen doktorunuza danışınız.
Özel kullanım durumları
Böbrek/Karaciğer yetmezliği:
Böbrek fonksiyon bozukluğu olan hastalarda özel bir doz ayarlaması gerekmez.
Karaciğer fonksiyon bozukluğu olan hastalarda PREZISTA dikkatli kullanılmalıdır.
Şiddetli karaciğer fonksiyon bozukluğu olan hastalarda kullanılmamalıdır.
İlacınızı zamanında almayı unutmayınız.
Doktorunuz PREZISTA ile tedavinizin ne kadar süreceğini size bildirecektir. Tedaviyi erken kesmeyiniz çünkü istenilen sonucu alamazsınız.
Eğer PREZISTA’nın etkisinin çok güçlü veya zayıf olduğuna dair bir izleniminiz var ise doktorunuz veya eczacınız ile konuşunuz.
Kullanmanız gerekenden daha fazla PREZISTA kullanırsanız
PREZISTA’dan kullanmanız gerekenden fazlasını kullanmışsanız hemen bir doktor veya eczacı ile konuşunuz.
PREZISTA'i kullanmayı unuttuysanız
Unuttuğunuzu 12 saat içinde fark ederseniz, hemen tabletlerinizi almalısınız.
Unuttuğunuzu 12 saatten sonra fark ederseniz, almayı unuttuğunuz dozu atlayarak normal şekilde sonraki dozlarınızı alınız.
PREZISTA’yı her zaman ritonavir ve yemekle birlikte alınız.
Unutulan dozları dengelemek için çift doz almayınız.
PREZISTA ile tedavi sonlandırıldığında oluşabilecek etkiler
Doktorunuzla konuşmadan PREZISTA kullanmayı bırakmayınız.
Anti – HIV ilacı kendinizi daha iyi hissetmenizi sağlayabilir. Kendinizi çok iyi hissettiğinizde dahi doktorunuzla konuşmadan PREZISTA kullanmayı bırakmayınız. Önce doktorunuzla konuşunuz.
4.Olası yan etkiler nelerdir ?
HIV tedavisi süresince kiloda ve yağ ve glukoz seviyelerinde bir artış olabilir. Bu kısmen düzeltilmiş sağlık ve hayat tarzı, kan yağları durumunda bazen HIV ilaçlarının kendileri ile ilişkilidir. Doktorunuz bu değişiklikler için test yapacaktır.
Tüm ilaçlar gibi PREZISTA’in içeriğinde bulunan maddelere duyarlı olan kişilerde yan etkiler olabilir.
Aşağıdaki yan etkilerden herhangi birinin gelişmesi halinde, doktorunuza bildirin.
Zaman zaman şiddetli olabilen karaciğer sorunları bildirilmiştir. PREZISTA’ya başlamadan önce doktorunuz kan testleri yapmalıdır. Eğer kronik hepatit B veya C enfeksiyonunuz varsa, doktorunuz kan testlerinizi daha sık kontrol etmelidir çünkü karaciğer sorunları gelişme olasılığı sizde daha fazladır. Karaciğer sorunlarının belirtileri ve işaretleri konusunda doktorunuzla konuşunuz. Bunlar cilt veya gözlerinizin beyaz kısmında sararma, koyu (çay rengi) renkte idrar, açık renkli dışkı, bulantı, kusma, iştah kaybı veya sağ tarafınızda, kaburgalarınızın altında ağrı, sızı veya rahatsızlık içerebilir.
Deri döküntüsü (raltegravir ile kombinasyonda daha sık görülür), kaşıntı. Döküntü genellikle hafif veya orta şiddettedir. Deri döküntüsü nadir ve ciddi bir durumun da bir belirtisi olabilir. Bu nedenle döküntü gelişmesi durumunda doktorunuzla konuşmanız önemlidir. Doktorunuz yaşadığınız belirtilerle nasıl başa çıkacağınız veya PREZISTA’nın bırakılıp bırakılmaması gerektiği konusunda size tavsiye verecektir.
Yaygın olarak bildirilen diğer önemli ciddi yan etkiler diyabet, yağların yeniden dağılımına bağlı olarak vücutta değişiklikler ve kanda yağ düzeylerinde yükselmedir. Yaygın olmayan sıklıkta bildirilen diğer bir durum pankreas iltihabıdır.
Çok yaygın yan etkiler (10 hastanın en az 1’inde görülebilir)
- İshal,
Yaygın yan etkiler (10 hastanın 1’inden az fakat 100 hastanın 1’inden fazlasında görülebilir)
- Kusma, mide bulantısı, karın ağrısı veya şişkinlik, hazımsızlık, gaza bağlı mide-bağırsakta şişkinlik,
- Baş ağrısı, yorgunluk, baş dönmesi, sersemlik, uyuşma, el veya ayaklarda karıncalanma veya ağrı, güç kaybı, uykuya dalmada güçlük,
Yaygın olmayan yan etkiler (10 hastanın 1’inden az fakat 1.000 hastanın 1’inden fazlasında görülebilir)
- Göğüs ağrısı, elektrokardiyogramda değişiklikler, hızlı kalp atışı,
- Anormal deri duyarlılığı veya deri duyarlılığında azalma, uyuşma hissi ve karıncalanma, tat almada değişiklik, dikkat bozukluğu, hafıza kaybı, denge sorunları,
- Nefes alma güçlüğü, öksürme, burun kanaması, boğaz tahrişi
- Mide veya ağız enflamasyonu, midede ekşime, öğürtü, ağız kuruluğu, abdomen rahatsızlığı, kabızlık, geğirme,
- Böbrek yetmezliği, böbrek taşları, idrar boşaltmada zorluk, bazen geceleri sık veya aşırı idrar boşaltma,
- Ürtiker, deri veya diğer dokularda ciddi şişme (genellikle dudak veya gözler), egzama, aşırı terleme, gece terlemesi, saç kaybı, sivilce, deride pullanma, tırnakların renklenmesi,
- Kas ağrısı, kas krampları veya güçsüzlüğü, ekstremitelerde ağrı, kemik erimesi,
- Tiroit bezi fonksiyonunun yavaşlaması. Bu kan testinde görülebilir.
- Yüksek tansiyon, kızarma,
- Kırmızı veya kuru gözler,
- Ateş, alt ekstremitelerin sıvılar nedeniyle şişmesi, kırıklık, irritabilite, ağrı,
- Enfeksiyon belirtileri (ateş, halsizlik, iştahsızlık, bulantı, öksürük, boğaz ağrısı gibi), herpes simpleks (uçuk),
- Erektil fonksiyon bozukluğu, memelerde büyüme,
- Uyku problemleri, uyku hali, depresyon, şaşkınlık veya dezoryantasyon hissi (yer, zaman, kişi algılamada bozukluk), anksiyete (endişe hissi), anormal rüyalar, cinsel istekte azalma, gece kabusları
- Düşük beyaz veya kırmızı kan hücre sayımı, düşük kan trombosit sayımı, yüksek şeker seviyeleri
Seyrek görülen yan etkiler (1.000 hastanın 1’inden az görülebilir)
- DRESS sendromu adı verilen bir reaksiyon [ciddi döküntüye, ateş yüz ya da lenf bezlerinin şişmesi, yorgunluk, eozinofillerin artışı (beyaz kan hücresi tipi), karaciğer, böbrek ve akciğer üzerindeki etkiler eşlik edebilir),
- Kalp krizi, yavaş kalp atımı, çarpıntı hissi,
- Görme bozukluğu,
- Üşüme, anormal hissetme,
- Zihin bulanıklığı ve kaybolma hissi, ruh halinde değişiklik, huzursuzluk,
- Bayılma, epileptik nöbetler, tat alamama, tat alma duyusunu kaybetme, uyku fazı ritim bozuklukları,
- Ağız yaraları, kan kusma, dudaklarda enflamasyon, dudaklarda kuruluk, paslı dil,
- Burun akıntısı,
- Deri lezyonları, ciltte kuruluk,
- Kas ve eklem sertliği, enflamasyonlu ya da enflamasyonsuz eklem ağrısı,
- Kan hücreleri veya kimyanızda bazı değerlerde değişiklikler. Bunlar kan ve/veya idrar testlerinin sonuçlarında görülebilir. Doktorunuz size bunları açıklayacaktır. Örneğin: bazı beyaz kan hücrelerinde artış.
Bazı yan etkiler PREZISTA ile aynı aileden olan anti-HIV ilaçları için tipiktir. Bunlar aşağıdakileri içerir:,
- Kan şeker, kolesterol ve yağ seviyelerinde artış,
- Kaslarda ağrı, hassasiyet veya zayıflık. Bu kas düzensizlikleri nadir durumlarda ciddi olmuştur.
- Yağların yeniden dağılımı nedeniyle vücut şeklinde değişiklikler. Bunlar bacaklar, kollar ve yüzde yağ kaybı, abdomen (göbek) ve diğer iç organlarda yağ artışı, memelerde büyüme ve boynun arkasında yağlı şişkinlikler (bufalo hörgücü). Bu koşulların nedeni ve uzun dönem sağlık etkileri halihazırda bilinmemektedir.
Yan etkilerin raporlanması
2.PREZISTA kullanmadan önce dikkat edilmesi gerekenler
PREZISTA'i aşağıdaki durumlarda KULLANMAYINIZ
Eğer:
• Darunavir, ritonavir ya da ilacın içerdiği maddelerden herhangi birine karşı alerjiniz var ise (etkin madde ve yardımcı maddeler listesine bakınız),
• Ciddi karaciğer sorununuz varsa. Karaciğer hastalığınızın ciddiyetini bilmiyorsanız, doktorunuza danışınız. İlave bazı testlerin yapılması gerekebilir.
PREZISTA’yı aşağıdaki ilaçlarla birlikte KULLANMAYINIZ
Bu ilaçlardan herhangi birini kullanıyorsanız, başka bir ilaca geçiş hakkında doktorunuza danışınız.
• Avanafil (erektil disfonksiyon tedavisinde kullanılır)
• Astemizol ya da terfenadin (alerji belirtilerinin tedavisine yönelik ilaçlar),
• Oral (ağız yoluyla alınan) midazolam ya da triazolam (uyku ile ilgili sorunların ve/veya anksiyetenin tedavisine yönelik ilaçlar),
• Sisaprid (bazı mide hastalıklarının tedavisine yönelik ilaçlar),
• Kolşisin (böbrek ve/veya karaciğer sorunlarınız varsa) gut ve ailevi Akdeniz ateşi tedavisinde kullanılır,
• Lurasidon, pimozid, ketiapin veya sertindol (psikiyatrik hastalıkların tedavisine yönelik ilaçlar),
• Ergot alkaloidleri; örn., ergotamin, dihidroergotamin, ergometrin ve metilergonovin (migren ve baş ağrılarının tedavisine yönelik ilaçlar),
• Amiodaron, bepridil, dronaderon, kinidin, ranolazin (anormal kalp ritmi gibi kalp bozukluklarının tedavisine yönelik ilaçlar),
• Lovastatin,simvastatin ve lomitapid (kolesterol seviyesini düşürmeye yönelik ilaçlar),
• Rifampisin (tüberküloz gibi bazı enfeksiyonların tedavisine yönelik ilaçlar),
• Lopinavir/ritonavir kombinasyonu (PREZISTA ile aynı sınıfa ait olan anti-HIV ilaç),
• Elbasvir/grazoprevir (hepatit C enfeksiyonunu tedavi etmek için kullanılan ilaçlar)
• Alfuzosin (prostat bezinizin büyümesini tedavi etmek amacıyla kullanılan bir ilaç),
• Sildenafil (akciğer dolaşımında yükselmiş olan tansiyonunuzu tedavi etmek amacıyla kullanılan bir ilaç),
• Dabigatran, tikagrelor (kalp krizi geçirmiş hastaların tedavisinde trombositlerin kümeleşmesini durdurmaya yardımcı olan bir ilaç),
• PREZISTA’yı sarı kantaron (St. Johns wort Hypercium perforatum bitkisi) içeren ürünler ile birlikte kullanmayınız.
PREZISTA'i aşağıdaki durumlarda DİKKATLİ KULLANINIZ
PREZISTA almadan önce doktorunuzla veya eczacınızla konuşunuz.
• PREZISTA, HIV enfeksiyonunu iyileştirmez. Bu ilacı kullanırken başkalarına HIV bulaştırma olasılığınız devam eder ancak etkin antiretroviral tedaviyle bu risk azaltılır. Başka kişilere enfeksiyon bulaştırmayı önlemek için alınması gereken önlemler hakkında doktorunuzla konuşunuz.
• PREZISTA kullanan bireylerde enfeksiyonlar ya da HIV enfeksiyonuyla bağlantılı diğer hastalıklar gelişebilir. Doktorunuzla düzenli iletişiminizi sürdürmelisiniz.
• PREZISTA kullanan bireylerde ciltte döküntüler meydana gelebilir. Döküntü nadiren ağır ve yaşamı tehdit edici hale gelebilir. Döküntü meydana geldiğinde doktorunuzu bilgilendirin.
• PREZISTA ve raltegraviri (HIV enfeksiyonu için) birlikte alan hastalarda döküntü (genellikle hafif veya orta şiddette), bu ilaçları ayrı alan hastalara göre daha sık görülmektedir.
Tedaviniz ÖNCESİNDE ve SIRASINDA aşağıdaki durumları doktorunuza bildirmelisiniz.
Aşağıdakileri teker teker gözden geçiriniz ve bunlardan herhangi biri sizin için geçerliyse doktorunuza söyleyiniz.
• Önceden, hepatit B veya C enfeksiyonu dahil karaciğerinizle ilgili sorunlarınız var ise, bunu doktorunuza söyleyiniz. Doktorunuz PREZISTA kullanıp kullanamayacağınıza karar vermeden önce karaciğer hastalığınızın durumunu değerlendirebilir.
• Şeker hastalığınız var ise, bunu doktorunuza söyleyiniz. PREZISTA kandaki şeker düzeyini arttırabilir.
• Herhangi bir enfeksiyon belirtisi ortaya çıkarsa, hemen doktorunuzu haberdar ediniz (lenf düğümlerinde büyüme ve ateş). İlerlemiş HIV enfeksiyonu ve fırsatçı enfeksiyon öyküsü olan bazı hastalarda, önceki enfeksiyonlardan kaynaklanan inflamasyonun işaret ve belirtileri anti-HIV tedavisinin başlatılmasından hemen sonra ortaya çıkabilmektedir. Bu belirtilerin, vücudun belirgin belirtiler göstermeden bulunabilen enfeksiyonlarla savaşmasını sağlayan bağışıklık yanıtındaki düzelmeden kaynaklandığı düşünülmektedir.
• Fırsatçı enfeksiyonlara ek olarak, HIV enfeksiyonunuzun tedavisi için ilaç kullanmaya başladıktan sonra otoimmün hastalıklar da (bağışıklık sistemi sağlıklı vücut dokusuna saldırdığında meydana gelen bir durum) gelişebilir. Otoimmün hastalıklar tedavi başlangıcından aylar sonra meydana gelebilir. Herhangi bir enfeksiyon belirtisi veya kas güçsüzlüğü, ellerde ve ayaklarda başlayıp gövdeye doğru ilerleyen güçsüzlük, çarpıntı, titreme veya hiperaktivite gibi diğer belirtileri fark ederseniz, lütfen gerekli tedaviyi görmek için derhal doktorunuzu haberdar ediniz.
• Vücudunuzdaki yağ dağılımında değişiklikler olduğunu fark ederseniz, doktorunuzu bu durumdan haberdar ediniz. Antiretroviral ilaç kombinasyonu kullanan hastalarda, vücut yağının dağılımında değişiklik, birikim ya da azalma ortaya çıkabilir.
• Hemofili hastası iseniz, doktorunuzu bu durumdan haberdar ediniz. PREZISTA kanama riskini arttırabilir.
• Sülfonamid içeren ilaçlara (örneğin bazı enfeksiyonların tedavisinde kullanılır) alerjiniz var ise, doktorunuzu bu durumdan haberdar ediniz.
• Herhangi kas iskelet sistemi sorunları fark ederseniz doktorunuza söyleyiniz. Kombine antiretroviral tedavi alan bazı hastalarda osteonekroz (kemik kan kaynağının kaybı nedeniyle kemik dokusunun ölümü) olarak adlandırılan bir kemik hastalığı gelişebilir. Diğerleri arasında kombine antiretroviral tedavinin uzunluğu, kortikosteroid kullanımı, alkol tüketimi, ciddi immünsupresyon (bağışıklık sisteminin baskılanması), daha yüksek vücut kitle indeksi, bu hastalık gelişimi açısından birçok risk faktörlerinden bazıları olabilir. Osteonekroz belirtileri eklem tutukluğu, ağrıları ve sızıları (özellikle kalça, diz ve omuz) ve hareket güçlüğünü içerir. Bu belirtilerden herhangi birini fark ederseniz doktorunuza haber veriniz.
Bu uyarılar geçmişteki herhangi bir dönemde dahi olsa sizin için geçerliyse lütfen doktorunuza danışınız.
PREZISTA'in yiyecek ve içecek ile kullanılması
5.PREZISTA'in saklanması
PREZISTA’yı çocukların göremeyeceği, erişemeyeceği yerlerde ve ambalajında saklayınız.
PREZISTA’yı 30°C altındaki oda sıcaklığında saklayınız.
Son kullanma tarihiyle uyumlu olarak kullanınız.
Ambalajdaki son kullanma tarihinden sonra PREZISTA'i kullanmayınız.
İlaçları evsel atıklarla veya kanalizasyon sistemine atmayınız. Artık kullanmadığınız ilaçları nasıl atacağınızı eczacınıza sorunuz. Bu önlemler çevreyi korumaya yardımcı olur.
Son kullanma tarihi geçmiş veya kullanılmayan ilaçları çöpe atmayınız! Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca belirlenen toplama sistemine veriniz.
Ruhsat sahibi: Johnson and Johnson Sıhhi Ma1. San. ve Tic. Ltd. Şti.
Ertürk Sok. Keçeli Plaza No:13 34810 Kavacık/Beykoz/İstanbul
Tel: 0216 538 20 00
Üretim yeri: Janssen Ortho LLC State Road 933 KM 0.1
00778 Mamey Ward/Gurabo/Porto Riko
KISA URUNBILGISI
1.BEŞERI TıBBı ÜRÜNÜNADI
PREZISTA 400 mg film kaplı tablet
2.KALITATIF VE KANTİTATIF BİLEŞİM
Etkin madde :
Her bir film kaplı tablet 433,64 mg darunavir etanolata karşılık gelen 400 mg darunavir içerir. Yardımcı maddeler için 6.1'e bakınız.
3.FARMASÖTIK FORM
Film kaplı tablet.
Bir yüzünde "400 mg" ve diğer yüzünde "TMC" baskısı olan oval biçimli açık turuncu tablet.
4.KLINIK ÖZELLIKLER
4.1Terapötik endikasyonlar
PREZISTA yetişkin hastalardaki insan immün yetersizlik virüsü (HIV) enfeksiyonunun tedavisinde, düşük doz ritonavir (PREZISTA/ritonavir) ve diğer antiretroviral ajanlarla kombine kullanımda endikedir.
4.2Pozoloji ve uygulamaekli
HIV enfeksiyonunda deneyimli doktorlar tarafından tedaviye başlanmalıdır. PREZISTA ile tedavinin başlatılmasından sonra hastalara doktorlarının talimatı olmaksızın dozajı değiştirmemeleri veya ilacı kesmemeleri önerilmelidir.
Pozoloji
Yetişkinler
:
Proteaz inhibitorü kullanmamış hastalar:
Önerilen PREZISTA dozajı, günde bir kez 100 mg ritonavir ve yemeklerle birlikte alınmak üzere, günde bir kez 800 mg'dır. Besinlerin türü darunavirin etkisini değiştirmez. Ritonavir (günde bir kez 100 mg) darunavir'in biyoyararlanımını arttırıcı olarak kullanılır(bkz. bölüm 4.5 ve 5.2).
Proteaz inhibitörü kullanmış hastalar:
Önerilen PREZISTA dozajı, günde iki kez 100 mg ritonavir ve yemeklerle birlikte alınmak üzere, günde iki kez 600 mg'dır. Besinlerin türü darunavirin etkisini değiştirmez. Ritonavir
1
(günde iki kez 100 mg) darunavir'in biyoyararlanımını arttırıcı olarak kullanılır{bkz. bölüm 4.5 ve 5.2).
Uygulama şekli :
PREZISTA, her zaman, biyoyararlanımı arttırıcı olarak düşük doz ritonavir ile ve diğer antiretroviral ürünlerle kombine edilerek oral olarak (ağızdan) verilmelidir. Bu nedenle, PREZISTA/ritonavir ile tedaviye başlamadan önce ritonavirin Kısa Ürün Bilgilerine başvurulmalıdır.
Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler : Karaciğer yetmezliği:
Hafif ila orta derecede karaciğer yetmezliği olan hastalarda herhangi bir doz ayarlaması gerekli değildir. Ciddi karaciğer yetmezliği olan hastalara eşzamanlı olarak uygulandığında PREZISTA/ritonavir kullanımına ilişkin herhangi bir veri mevcut değildir; bu nedenle spesifik dozaj önerileri de mevcut değildir. PREZISTA/ritonavir ciddi karaciğer bozukluğu olan hastalarda dikkatle kullanılmalıdır(bkz. bölüm 4.4 ve 5.2).
Böbrek yetmezliği:
Böbrek yetmezliği olan hastalarda herhangi bir doz ayarlaması gerekli değildir(bkz. bölüm 4.4 ve 5.2).
Pediyatrik popülasyon :
PREZISTA, daha önce tedavi almış 6 yaş ve üstü pediyatrik hastalardaki insan immün yetersizlik virüsü (HIV) enfeksiyonunun tedavisinde, düşük doz ritonavir (PREZISTA/ritonavir) ve diğer antiretroviral ajanlarla kombine kullanımda endikedir.
Geriyatrik popülasyon :
PREZISTA/ritonavir'in 65 yaş ve üzerindeki hastalardaki kullanımına ilişkin elde edilen bilgiler sınırlı olduğundan, karaciğer fonksiyonlarında azalma ve eşzamanlı hastalık ya da diğer tedavilerin çok daha sık görülme olasılığı nedeniyle yaşlı hastalarda PREZISTA uygulamasında dikkatli davranılmalıdır(bkz. bölüm 5.2).
4.3 Kontrendikasyonlar
PREZISTA, darunavire ya da yardımcı maddelerden herhangi birine karşı aşırı duyarlılığı olan hastalara verilmemelidir.
Darunavir ve ritonavirin her ikisi de sitokrom P450 3A (CYP3A) izoformunun inhibitörleridir. PREZISTA/ritonavir, klerensi yüksek derecede CYP3A'ya bağlı olan ve plazma konsantrasyonlarındaki artışın ciddi ve/veya yaşamı tehdit edici olaylarla bağlantılı olduğu (dar terapötik indeks) tıbbi ürünlerle eşzamanlı olarak uygulanmamalıdır. Bu tıbbi ürünler, astemizol, terfenadin, midazolam, triazolam, sisaprid, pimozid ve ergot alkaloidlerini (örneğin ergotamin, dihidroergotamin, ergonovin ve metilergonovin) kapsamaktadır(bkz. bölüm
4.5).
4.4 Özel kullanım uyarıları ve önlemleri
Hastalara, mevcut antiretroviral tedavinin HIV enfeksiyonunu tamamen iyileştirmediği ve HIV geçişini önleme özelliğinin kanıtlanmamış olduğu konusunda bilgi verilmelidir. Uygun önlemlere devam edilmelidir.
Antiretroviral tedavi uygulanmış 3 ila 6 yaş arası çocuklarda ve hiç antiretroviral tedavi uygulanmamış pediyatrik hastalarda PREZISTA/ritonavir'nin güvenlik ve etkinliği belirlenmemiştir.
PREZISTA/ritonavir'in 65 yaş ve üzerindeki hastalarda kullanımına ilişkin mevcut bilgiler sınırlı olduğundan, karaciğer fonksiyonlarında azalma ve eşzamanlı başka bir hastalık ya da diğer tedavilerin çok daha sık görülme olasılığı nedeniyle, yaşlı hastalarda PREZISTA uygulamasında dikkatli davranılmalıdır(bkz. bölüm 5.2).
Tek başına uygulanan 600 mg'lık tek bir PREZISTA dozunun mutlak oral biyoyararlanımının yaklaşık %37 olduğu ve günde iki kez 100 mg ritonavir varlığında yaklaşık olarak %82'ye çıktığı belirlenmiştir. Günde iki kez ritonavir 100 mg ile kombinasyon halinde 600 mg'lık tek bir PREZISTA dozu oral yoldan verildiğinde, ritonavirin genel biyoyararlanımı arttırıcı etkisinin darunavirin sistemik maruziyetinde (sistemik dolaşıma geçen miktarında) yaklaşık 14 kat artış sağladığı saptanmıştır. Bu nedenle, PREZISTA, yalnızca biyoyararlanımı artırıcı olarak düşük doz ritonavir ile kombinasyon halinde kullanılmalıdır(bkz. bölüm 5.2).Ciddi cilt reaksiyonları:
Klinik geliştirme programı (N=3063) sırasında hastaların %0,4'ünde ateş ve/veya transaminaz artışının eşlik edebileceği ciddi cilt reaksiyonları bildirilmiştir. Stevens-Johnson Sendromu nadiren (<%0,1) ve pazarlama sonrası deneyim sırasında toksik epidermal nekroliz ise oldukça nadir (< %0,01) bildirilmiştir. Ciddi cilt reaksiyonu belirti veya semptomları gelişmesi halinde PREZISTA tedavisini hemen kesiniz. Bunlar, şiddetli döküntü veya ateşlenmenin eşlik ettiği döküntü, genel kırıklık, halsizlik, kas veya eklem ağrıları, su toplanması, oral lezyonlar, konjonktivit, hepatit ve/veya eozinofiliyi içermekte fakat bunlarla sınırlı değildir.
Döküntü (her derecede, nedenselliğe bakılmaksızın) PREZISTA ile tedavi edilen hastaların % 10,3'ünde oluşmuştur (bkz. bölüm 4.8). Döküntü çoğunlukla hafif ila orta düzeyde olup, sıklıkla tedavinin ilk dört haftası içinde oluşmuş ve devam eden dozlarla çözülmüştür. PREZISTA/rtv kullanan hastalarda döküntüden kaynaklanan ilaç bırakma oranı %0,5'tir. Darunavir bir sulfonamid kısmı içermektedir. PREZISTA, bilinen sülfonamid alerjisi olan hastalarda dikkatle kullanılmalıdır. PREZISTA/ritonavir ile klinik çalışmalarda, deri döküntüsü sıklığı ve ciddiyeti sülfonamid alerjisi olan veya olmayan hastalarda benzerdir.
Bir arada başka hastalıkları da olan bireyler:
Karaciğer yetmezliği:
PREZISTA/ritonavir kullanımı açısından, ciddi karaciğer bozukluğu olan hastalarda PREZISTA/ritonavir'in birlikte verilmesine ait herhangi bir veri bulunmamaktadır; dolayısıyla spesifik bir dozaj önerisi yapılamamaktadır. Ciddi karaciğer bozukluğu olan hastalarda PREZISTA/ritonavir dikkatle kullanılmalıdır. Hafif ila orta derecede karaciğer bozukluğu olan kişilerde darunavirin kararlı durum farmakokinetik parametrelerinin sağlıklı kişilerle karşılaştırılabilir olduğu gösterildiği için hafif ila orta derecede karaciğer yetmezliği olan hastalarda herhangi bir doz ayarlaması gerekmemektedir(bkz bölüm 4.2 ve 5.2). Hepatotoksisite:
İlaçla indüklenen hepatit (ör. akut hepatit, sitolitik hepatit) PREZISTA/rtv ile bildirilmiştir. Klinik geliştirme programı (N=3063) sırasında PREZISTA/rtv ile kombinasyon tedavisi gören hastaların %0,5'inde hepatit bildirilmiştir. Kronik aktif hepatit B veya C dahil önceden karaciğer fonksiyon bozukluğu bulunan hastalarda şiddetli hepatik advers olaylar dahil artan karaciğer fonksiyon anormalileri riski söz konusudur.
PREZISTA/rtv ile tedaviye başlanmadan önce uygun laboratuvar testleri gerçekleştirilmeli ve hastalar tedavi süresince izlenmelidir. Altta yatan kronik hepatit, siroz hastalığı bulunan veya özellikle PREZISTA/rtv ön tedavisinin ilk birkaç ayı esnasında transaminaz yükselmesi olan hastalarda artan AST/ALT takibi değerlendirilmelidir.
PREZISTA/rtv kullanan hastalarda yeni veya kötüleşen karaciğer fonksiyon bozukluğu (klinik açıdan anlamlı karaciğer enzimleri artışı ve/veya halsizlik, anoreksi, mide bulantısı, sarılık, koyu idrar, karaciğerde hassasiyet, hepatomegali gibi semptomlar dahil) tedaviye ara verilmesi veya bırakılmasının değerlendirilmesini teşvik etmelidir.
PREZISTA/ritonavir kullanımına bağlı % 0.5 oranında hepatotoksisite görülmüştür. Bu nedenle PREZISTA karaciğer bozukluğu olan hastalarda dikkatle kullanılmalıdır.
Böbrek yetmezliği:
Darunavirin renal klerensinin sınırlı olması nedeniyle, böbrek yetmezliği olan hastalarda total vücut klerensinin azalması beklenmemektedir. Darunavir ve ritonavirin her ikisi de plazma
4
proteinlerine yüksek oranda bağlandığından, bunların hemodiyaliz ya da periton diyalizi yoluyla önemli ölçüde atılması olası değildir(bkz. bölüm 4.2 ve 5.2). Hemofili hastaları:
Proteaz inhibitörleri (PI'leri) ile tedavi edilen hemofili tip A ve B olan hastalarda, spontan deri hematomları ve hemartroz dahil olmak üzere kanama artışı olduğu bildirilmiştir. Bazı hastalarda ek faktör VIII verilmiştir. Bildirilen olguların yarısından fazlasında PI tedavisi sürdürülmüş ya da tedavinin bırakılmış olması durumunda tedaviye yeniden başlanmıştır. Etki mekanizması açıklanamamış olmakla birlikte, nedensel bir ilişki olduğu düşünülmektedir. Bu nedenle, hemofili hastalarında kanama artışı olasılığı konusunda dikkatli davranılmalıdır. Hiperglisemi:
PI'lar dahil antiretroviral tedavi uygulanan hastalarda, yeni başlangıçlı diabetes mellitus, hiperglisemi ya da var olan diabetes mellitus'un ağırlaştığı bildirilmiştir. Bu hastaların bazılarında hipergliseminin ciddi olduğu ve bazı olgularda aynı zamanda ketoasidozla da ilişkili olduğu saptanmıştır. Pek çok hastada, bazılarının diabetes mellitus ya da hiperglisemi gelişimiyle ilişkili ajanlarla tedavi edilmesini gerektiren, düşündürücü tıbbi durumlar ortaya çıkmıştır.
Yağ dağılımında değişiklik ve metabolik bozukluklar:
HIV ile enfekte olan hastalarda kombine antiretroviral tedavisi vücut yağ dağılımındaki değişikliklerle (lipodistrofi) ilişkili bulunmuştur. Bu olayların uzun dönemdeki sonuçları henüz bilinmemektedir. Mekanizmaya ilişkin bilgiler tamamlanmamıştır. Viseral lipomatozis ile PI'lar ve lipoatrofi ile Nükleosid Revers Transkriptaz İnhibitör (NRTI)'leri arasında bir bağlantı olduğu hipotezi ileri sürülmüştür. Yüksek lipodistrofi riski, ileri yaş gibi bireysel faktörlerle uzun süreli antiretroviral tedavi gibi ilaçla ilişkili faktörlerle ve eşlik eden metabolik bozukluklar ile bağlantılıdır. Klinik muayene, yağ yeniden dağılımının fiziksel belirtileri açısından yapılan değerlendirmeyi içermelidir. Açlık serum lipidleri ve kan glukozu ölçümleri dikkate alınmalıdır. Lipid bozuklukları klinik olarak uygun biçimde tedavi edilmelidir(bkz. bölüm 4.8). İmmün reaktivasyon sendromu:
Kombine antiretroviral tedavinin (KART) başlatılması sırasında ciddi immün yetersizliği olan HIV ile enfekte olmuş hastalarda, asemptomatik ya da rezidüel fırsatçı patojenlere karşı inflamatuvar bir reaksiyon ortaya çıkabilir ve ciddi klinik durumlara ya da semptomların ağırlaşmasına neden olabilir. Tipik olarak bu tip reaksiyonlar KART'nin başlatıldığı ilk haftalar ya da aylarda gözlenmektedir. İlgili örnekler arasında sitomegalovirüs retiniti, jeneralize ve/veya fokal mikobakteriyel enfeksiyonlar vePneumocystis carinii
pnömonisi yer almaktadır. Her bir inflamatuvar belirti değerlendirilmeli ve gerekli olduğunda tedavi başlatılmalıdır.
4.5 Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri
Darunavir ve ritonavirin her ikisi de CYP3A izoformunun inhibitörleridir. PREZISTA ve ritonavirin birincil olarak CYP3A tarafından metabolize edilen tıbbi ürünlerle birlikte uygulanması, bu tip tıbbi ürünlerin plazma konsantrasyonlarında artışa yol açabilir ve bu da terapötik etkilerini ve advers olayları arttırabilir veya uzatabilir.
PREZISTA/ritonavir, klerensi CYP3A'ya bağlı ve plazma konsantrasyonu arttığında ciddi ve/veya yaşamı tehdit eden olaylarla bağlantılı olabilecek (terapötik indeksi dar) tıbbi ürünlerle birlikte uygulanmamalıdır. Bu gibi tıbbi ürünler arasında astemizol, terfenadin, midazolam, triazolam, sisaprid, pimozid ve ergot alkaloidlerini (örneğin ergotamin, dihidroergotamin, ergonovin ve metilergonovin) bulunmaktadır(bkz bölüm 4.3).
Rifampisin, CYP450 metabolizmasının güçlü bir indükleyicisidir. PREZISTA/ritonavir, rifampisin ile kombinasyon halinde kullanılmamalıdır; çünkü bu eşzamanlı uygulama darunavirin plazma konsantrasyonlarında anlamlı düşüşlere neden olabilir. Bu durum, PREZISTA için terapötik etkinin kaybıyla sonuçlanabilir.
PREZISTA/ritonavir, St. John's wort(Hypericum perforatum)(bkz bölüm 4.4).
Antiretroviral tıbbi ürünler
Nükleosid/nükleotid revers transkriptaz inhibitörleri (N(t)RTI)Didanosin:
PREZISTA/ritonavir (600/100 mg günde iki kez), didanosine maruz kalmayı önemli şekilde etkilememiştir. Düşük doz ritonavir ile birlikte verilen PREZISTA'nın didanozin ile kombinasyonu doz ayarlaması yapılmaksızın kullanılabilir.
Didanosinin aç karnına uygulanması önerilmektedir. Bu nedenle didanosin, PREZISTA/ritonavir'den (yemekler sırasında uygulanırlar) 1 saat önce ya da 2 saat sonra uygulanmalıdır. Tenofovir:
Tenofovir (tenofovir disoproksil fumarat günde bir kez 300 mg) ile yapılan bir etkileşim çalışmasının sonuçları, PREZISTA/ritonavir (günde iki kez 300/100 mg) ile eşzamanlı uygulandığında tenofovirin sistemik maruziyetinin %22 oranında arttığını göstermiştir. Bu bulgu, klinik açıdan anlamlı olarak kabul edilmemiştir. Eşzamanlı uygulama sırasında tenofovir ya da darunavirin idrar yoluyla atılımında herhangi bir değişiklik olmamıştır. Tenofovir, darunavir maruziyeti üzerinde anlamlı bir etki göstermemiştir. Bu ilaçlar eşzamanlı
uygulandığında, PREZISTA, ritonavir ya da tenofovir disoproksil fumarat için herhangi bir doz ayarlaması gerekli değildir. Diğer NRTI'lar:
Primer olarak renal yolla atılan diğer NRTI'ların (zidovudin, zalsitabin, emtrisitabin, stavudin, lamivudin ve abakavir) atılım yollarının farklı olmasına dayanarak, bu tıbbi bileşikler ile PREZISTA/ritonavir arasında herhangi bir ilaç etkileşimi beklenmemektedir. Nükleosid olmayan revers transkriptaz inhibitörleri (NNRTI)
Etravirin
PREZISTA/ritonavir (600/100 mg günde iki kez) ile etravirin arasında bir etkileşim çalışmasında, PREZISTA/ritonavir varlığında, etravirinin maruziyetinde %37'lik bir azalma olmuştur ve darunavirin sistemik maruziyetinde önemli bir değişiklik olmamıştır. Dolayısıyla PREZISTA/ritonavir herhangi bir doz ayarlaması gerekmeksizin etravirin günde iki kez 200 mg ile birlikte uygulanabilir. Efavirenz
PREZISTA/ritonavir (300/100 mg günde iki kez) ile efavirenz (600 mg günde tek doz) arasında bir etkileşim çalışması yürütülmüştür. Efavirenz varlığında, darunavirin sistemik maruziyetinin %13 oranında azaldığı gözlenmiştir. Efavirenz maruziyeti, PREZISTA/ritonavir ile kombine olarak uygulandığında %21 oranında artmıştır. Bu farklılığın klinik açıdan anlamlı olarak kabul edilmemesi nedeniyle, PREZISTA/ritonavir ve efavirenz kombinasyonu doz ayarlaması yapılmaksızın kullanılabilmektedir. Nevirapin
PREZISTA/ritonavir (günde iki kez 400/100 mg) ve nevirapin (günde iki kez 200 mg) ile yapılan bir etkileşim çalışmasının sonuçları, nevirapin ile eşzamanlı uygulandığında darunavir sistemik maruziyetinin değişmediğini göstermiştir. Nevirapin maruziyeti, PREZISTA/ritonavir ile kombinasyon halinde uygulandığında (daha önceki kontrollere kıyasla) %27 oranında artmıştır. Bu farklılığın klinik açıdan anlamlı olarak kabul edilmemesi nedeniyle, PREZISTA/ritonavir ve nevirapin kombinasyonu doz ayarlaması yapılmaksızın kullanılabilmektedir.
Proteaz inhibitörleri (PI)
Ritonavir
PREZISTA'nın 600 mg'lık tek bir dozu günde iki kez ritonavir 100 mg ile kombinasyon halinde oral yoldan verildiğinde, ritonavirin genel biyoyararlanımı arttırıcı etkisi, darunavirin sistemik maruziyetinde yaklaşık 14 katlık artış olmuştur. Bu nedenle, PREZISTA yalnızca biyoyararlanımı arttırıcı olarak verilen 100 mg ritonavir ile kombinasyon halinde kullanılmalıdır (bkz. Bölüm4.4 ve 5.2).
Lopinavir/ritonavir
Ritonavir ile birlikte veya ritonavir olmaksızın PREZISTA ile lopinavir/ritonavir (günde iki kez 100 mg ritonavir ile birlikte veya değil günde iki kez 1.200 mg darunavir, günde iki kez lopinavir/ritonavir 400/100 mg veya günde iki kez 533/133.3 mg) etkileşim çalışmalarının sonuçları, darunavir maruziyetinde (AUC) %40'lık bir azalma göstermiştir. Kombinasyona ait uygun dozlar saptanmamıştır. Bu nedenle, PREZISTA/ritonavir'in lopinavir/ritonavir ile birlikte uygulanması önerilmemektedir. Sakinavir
PREZISTA (günde iki kez 400 mg), sakinavir (günde iki kez 1000 mg) ve ritonavir (günde iki kez 100 mg) arasında yapılan bir etkileşim araştırmasında, darunavir kan düzeyleri sakinavir/ritonavir varlığında %26 oranında azalmıştır; PREZISTA^ritonavir varlığında sakinavir kan düzeylerinde değişiklik gözlenmemiştir. PREZISTA'nın düşük doz ritonavir ile birlikte ya da ritonavir olmaksızın sakinavir ile kombine olarak kullanılması önerilmemektedir. Atazanavir
PREZISTA/ritonavir (günde iki kez 400/100 mg) ile atazanavir (günde bir kez 300 mg) arasında yapılan bir etkileşim çalışması, eşzamanlı uygulandıklarında darunavir ve atazanavir maruziyetlerinin anlamlı ölçüde değişmediğini göstermiştir. Atazanavir, PREZISTA/ritonavir ile eşzamanlı olarak uygulanabilir. İndinavir
PREZISTA/ritonavir (günde iki kez 400/100 mg) ile indinavir (günde iki kez 800 mg) arasında yapılan bir etkileşim çalışmasında, indinavir/ritonavir varlığında darunavir sistemik maruziyeti %24 oranında artmıştır; indinavir düzeyleri ise PREZISTA/ritonavir varlığında %23 oranında artış göstermiştir. PREZISTA/ritonavir ile kombine olarak kullanıldığında, intolerans durumunda, indinavir dozunun günde iki kez 800 mg'den günde iki kez 600 mg'a düşürülmesi önerilir.
Diğer proteaz inhibitörleri:
PREZISTA/ritonavir'in, lopinavir/ritonavir, sakinavir, atazanavir ve indinavir dışındaki diğer PI'lar ile eşzamanlı olarak uygulanması incelenmemiştir. Bu nedenle bu tip bir eşzamanlı uygulama önerilmemektedir. CCR5 antagonisti
PREZISTA/ritonavir ile kombine olarak kullanıldığında, maravirok dozu günde iki kez 150 mg olmalıdır.
PREZISTA/ritonavir (günde iki kez 150 mg 600/100 mg) ile maravirok(günde iki kez 150 mg) arasında yapılan bir etkileşim çalışmasında, PREZISTA/ritonavir varlığında maravirok maruziyeti %305 arttığı gösterilmiştir. Darunavir/ritonavir maruziyeti üzerine maravirokun görünür bir etkisi yoktu.
Diğer tıbbi ürünler
Antiaritmikler (bepridil, sistemik lidokain, kinidin ve amiodaron) :
Bepridil, lidokain, kinidin ve amiodarona maruz kalınması, PREZISTA/ritonavir ile kombine edildiğinde artabilmektedir. Dikkatli davranılması ve mümkünse antiaritmikler için terapötik ilaç izlemesi önerilmektedir. Digoksin
PREZISTA/ritonavir (600/100 mg günde iki kez) ile tek doz digoksin (0,4 mg) arasında yapılan bir etkileşim çalışmasında, digoksin AUCson %77 artış göstermiştir [En düşük Metrekare Ortalamaları'nın oranı (LSM), 0,90 ila 3,50'lik bir %90 güven aralığında 1,77 idi]. Başlangıçta en düşük digoksin dozu reçetelenmeli ve digoksin dozu PREZISTA/ritonavir ile birlikte uygulandığında istenen klinik etkiye ulaşılıncaya kadar titre edilmesi önerilmektedir. Serum digoksin konsantrasyonları titrasyona yardımcı olmak için izlenmelidir. Antikoagülanlar
:
PREZISTA/ritonavir ile eşzamanlı olarak uygulandığında varfarin konsantrasyonları etkilenebilir. Varfarin, PREZISTA/ritonavir ile kombine olarak kullanıldığında uluslararası normalize edilmiş oranın (INR) izlenmesi önerilmektedir. Antikonvülsanlar (fenobarbital, fenitoin ve karbamazepin):Fenobarbital ve fenitoin
Fenobarbital ve fenitoin CYP450 enzimlerinin indükleyicileridir. PREZISTA/ritonavir bu ilaçlarla kombinasyon halinde kullanılmamalıdır; çünkü böyle bir eşzamanlı uygulama darunavirin plazma konsantrasyonlarında anlamlı düşüşlere neden olabilir. Bu durum PREZISTA için terapötik etkinin kaybıyla sonuçlanabilir.
Karbamazepin
PREZISTA/ritonavir (600/100 mg günde iki kez) ve karbamazepin (200 mg günde iki kez) arasında yapılmış bir etkileşim çalışması, ritonavir ile birlikte uygulandığından darunavire maruz kalınmasının karbamazepin ile etkilenmediğini göstermiştir. Ritonavire maruziyet (AUC12saat) %49 azalmıştır. Karbamazepin için AUCi2saat %45 artmıştı. PREZISTA/ritonavir için herhangi bir doz ayarlaması önerilmemektedir. Eğer karbamazepin ile PREZISTA/ritonavirin kombine edilmesi gerekiyorsa karbamazepin ile ilişkili potansiyel advers etkiler yönünden hastalar izlenmelidir. Karbamazepin konsantrasyonu izlenmelidir ve dozu yeterli yanıta göre titre edilmelidir. Bu bulgulara dayanarak, karbamazepin dozunu PREZISTA/ritonavir varlığında %25 ila %50 azaltmak gerekebilir. Kalsiyum kanal blokerleri
:
PREZISTA/ritonavir ile eşzamanlı olarak kullanıldığında, kalsiyum kanal blokerlerinin etkisi (örneğin felodipin, nifedipin, nikardipin) artabilir. Dikkatli davranılması gereklidir ve dikkatli klinik takip önerilmektedir.
Klaritromisin
:
PREZISTA/ritonavir (günde iki kez 400/100 mg) ve klaritromisin (günde iki kez 500 mg) arasında yapılan bir etkileşim çalışmasında, klaritromisin sistemik maruziyetinde %57 artış olurken, darunavir maruziyetinde değişiklik olmadığı gösterilmiştir. Böbrek bozukluğu olan hastalar için klaritromisin dozunun azaltılması düşünülmelidir. Deksametazon
:
Sistemik deksametazon CYP3A'yı indükler ve böylece darunavir maruziyetini azaltabilir. Bu durum terapötik etkinin kaybıyla sonuçlanabilir. Bu nedenle bu kombinasyon dikkatle kullanılmalıdır. Flutikazon :
İnhale flutikazon ile PREZISTA/ritonavir'in eşzamanlı olarak kullanılması flutikazon plazma konsantrasyonlarını artırabilir. Özellikle uzun süreli kullanım için alternatifler değerlendirilmelidir. HMG-CoA redüktaz inhibitörleri
:
Lovastatin ve simvastatin gibi HMG-CoA redüktaz inhibitörleri metabolizmaları açısından büyük ölçüde CYP3A'ya bağlıdır, bu nedenle PREZISTA/ritonavir ile eşzamanlı olarak uygulandığında plazma konsantrasyonlarında belirgin bir artışın olması beklenen bir durumdur. HMG-CoA redüktaz inhibitörlerinin konsantrasyonlarındaki artış, rabdomiyoliz de dahil olmak üzere miyopatiye neden olabilir. Bu nedenle, PREZISTA/ritonavir'in lovastatin ya da simvastatin ile birlikte kullanılması önerilmemektedir.
Atorvastatin ile yapılan bir etkileşim çalışmasının sonuçları, PREZISTA/ritonavir (günde iki kez 300/100 mg) ile kombinasyon halinde atorvastatin (günde bir kez 10 mg) kullanımının, tek başına atorvastatin (günde bir kez 40 mg) ile elde edilene kıyasla yalnızca %15 daha düşük bir atorvastatin etkisi sağladığını göstermektedir. Atorvastatin ile PREZISTA/ritonavir'in birlikte uygulanması istendiğinde, atorvastatin tedavisine günde bir kez 10 mg dozuyla başlanması önerilmektedir. Atorvastatin dozu klinik yanıta göre basamaklı bir artışla ayarlanabilir. PREZISTA/ritonavir (günde iki kez 600/100 mg) tek bir pravastatin dozunun (40 mg) sistemik maruziyetini yaklaşık %80 oranında arttırmaktadır, ancak bu durum yalnızca bir hasta alt-grubu için geçerlidir. Pravastatin ve PREZISTA/ritonavirin uygulanması gerektiğinde, pravastatinin mümkün olan en düşük dozuyla başlanmalıdır ve güvenirlilik izlenirken, arzulanan klinik etkilere kadar doz titrasyonu yapılmalıdır. H2-Reseptör antagonistleri ve proton pompası inhibitörleri
:
Omeprazol (günde bir kez 20 mg) ya da ranitidin (günde iki kez 150 mg) ve PREZISTA/ritonavir'nin (günde iki kez 400/100 mg) eşzamanlı olarak uygulanması darunavir maruziyetini değiştirmemiştir. Bu sonuçlara göre, PREZISTA/ritonavir, doz ayarlaması
yapılmaksızın H2-reseptör antagonistleri ve proton pompası inhibitörleri ile eşzamanlı olarak uygulanabilir.
İmmünosupresanlar (siklosporin, takrolimus, sirolimus)
:
Siklosporin, takrolimus ya da sirolimusun etkisi PREZISTA/ritonavir ile eşzamanlı olarak uygulandığında artabilir. PREZISTA/ritonavir ile eşzamanlı uygulandığında immünosupresif ajan için terapötik ilaç izlemesi önerilmektedir. Ketokonazol, itrakonazol ve vorikonazol
:
Ketokonazol, itrakonazol ve vorikonazol CYP3A substratları olmalarının yanı sıra güçlü inhibitörleridir. Ketokonazol, itrakonazol ya da vorikonazol ile PREZISTA/ritonavir'in eşzamanlı sistemik kullanımı darunavirin plazma konsantrasyonlarını arttırabilir. Aynı zamanda ketokonazol ya da itrakonazolün plazma konsantrasyonları da PREZISTA/ritonavir tarafından arttırılabilir. Bu durum ketokonazol (günde iki kez 200 mg) ile PREZISTA/ritonavir'in (günde iki kez 400/100 mg) birlikte uygulandığı bir etkileşim çalışmasında doğrulanmıştır; bu çalışmada ketokonazol ve darunavirin düzeyleri sırasıyla %212 ve %42 oranında artmıştır. Eşzamanlı uygulama gerekli olduğunda ketokonazol ya da itrakonazolün günlük dozu 200 mg'ı aşmamalıdır.
Vorikonazolün plazma konsantrasyonları, darunovir/ritonavir ile eşzamanlı olarak uygulandığında azalabilir. Yarar/risk değerlendirmesi kullanımını haklı kılmadığı durumlarda PREZISTA/ritonavir kullanmakta olan hastalarda varikonazol kullanılmamalıdır. Metadon
:
Stabil bir metadon idame tedavisi üzerine PREZISTA/ritonavirin (günde iki kez 600/100 mg) etkisini araştıran bir çalışma, R-metadon için %16'lık bir AUC azalması göstermiştir. Farmakokinetik ve klinik bulgulara dayalı olarak PREZISTA/ritonavirin birlikte uygulanması başlatılırken herhangi bir metadon doz ayarlaması gerekli değildir. Ancak, bazı hastalarda idame tedavisinin ayarlanması gerekebileceğinden klinik izleme önerilmektedir. Buprenorfin/nalokson
PREZISTA/ritonavir ile buprenorfin/nalokson tedavisinin birlikte uygulanmasını araştıran bir etkileşim çalışmasının sonuçları, buprenorfin maruziyetinin PREZISTA/ritonavir ile birlikte uygulanmadan etkilenmediğini göstermiştir. Aktif metabolit norbuprenorfine maruziyet %46 oranında artmıştır. Buprenorfin için doz ayarlamasına gerek yoktur. PREZISTA/ritonavir ile buprenorfin/nalokson birlikte uygulandığından dikkatli klinik izlem gerekir. Östrojen-bazlı kontraseptifler
:
PREZISTA/ritonavir (günde iki kez 600/100 mg) ile etinilöstradiol ve noretindron arasında yapılan bir etkileşimin sonuçları, kararlı durumda etinilöstradiol ve noretindrona sistemik maruziyetin sırasıyla %44 ve %14 azaldığını göstermiştir. Bu nedenle alternatif hormonal olmayan doğum kontrol yöntemleri kullanılmalıdır.
11
PDE-5 inhibitörleri
:
Bir etkileşim çalışmasında, tek başına 100 mg'lık tek bir sildenafil alımı ile PREZISTA/ritonavir (günde iki kez 400/100 mg) ile eşzamanlı olarak alınan 25 mg'lık tek bir sildenafil dozu için karşılaştırılabilir bir sistemik sildenafil etkisi gözlenmiştir. PDE-5 inhibitörleri PREZISTA/ritonavir ile eşzamanlı kullanıldığında dikkatli davranılmalıdır. PREZISTA/ritonavir'in sildenafil, vardenafil ya da tadalafil ile birlikte kullanımının endike olması durumunda, sildenafilin tek bir dozda 48 saatte 25 mg'ı, vardenafilin tek bir dozda 72 saatte 2.5 mg'ı ya da tadalafilin tek bir dozda 72 saatte 10 mg'ı aşmaması önerilmektedir. Rifabutin
:
Rifabutin, CYP450 enzimlerinin substratıdır. Bir etkileşim çalışmasında, PREZISTA/ritonavir (günde iki kez 600/100 mg) rifabutin (birer gün ara ile günde bir kez 150 mg) ile birlikte uygulandığında darunavirin etkisinde %57'lik bir artış gözlenmiştir. PREZISTA/ritonavir'in güvenirlik profiline dayalı olarak rifabutin varlığında darunavire maruz kalmadaki artma PREZISTA/ritonavir için herhangi bir doz ayarlamasını gerektirmez. Bu etkileşim çalışması, günde tek doz tek başına 300 mg rifabutin ve PREZISTA/ritonavir (günde iki kez 600/100 mg) ile kombinasyonda günaşırı 150 mg tedaviler arasında, aktif metabolit olan 25-O-desasetilrifabutine maruz kalmada bir artışla birlikte, rifabutin için kıyaslanabilir bir sistemik maruziyet gösterdi. Bu kombinasyonu alan hastalarda, 300 mg/gün'lük genel dozun %75'i kadar bir doz azaltılmalı(örneğin günaşırı 150 mg rifabutin) ve rifabutin ile ilişkili yan etkilerin monitorizasyonu yapılmalıdır. Selektif Serotonin Gerialım İnhibitörleri (SSRI)
:
Paroksetin (günde bir kez 20 mg) ya da sertralin (günde bir kez 50 mg) ile PREZISTA/ritonavir (günde iki kez 400/100 mg) arasında yapılan bir etkileşim çalışmasında, darunavir düzeyleri sertralin ya da paroksetin varlığında değişiklik göstermemiştir. PREZISTA/ritonavir varlığında sertralin ve paroksetin maruziyeti sırasıyla %49 ve %39 oranında düşmüştür. SSRI'ların PREZISTA/ritonavir ile eşzamanlı olarak uygulanması durumunda önerilen yaklaşım, antidepresan yanıtının klinik değerlendirmesine dayanan dikkatli bir SSRI doz titrasyonudur. Buna ek olarak, PREZISTA/ritonavir tedavisine başlayan, stabil dozda sertralin ya da paroksetin uygulanmakta olan hastalar antidepresan yanıtı açısından takip edilmelidir.
4.6 Gebelik ve laktasyon Genel tavsiye
Gebelik Kategorisi: C
Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar/Doğum kontrolü (Kontrasepsiyon)
PREZİSTA'nın gebe kadınlarda kullanımına ilişkin yeterli veri mevcut değildir.
12
Hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalar, gebelik /ve-veya/ embriyonal/fetal gelişim /ve-veya/ doğum /ve-veya/ doğum sonrası gelişim üzerindeki etkiler bakımından yetersizdir (bkz. kısım 5.3). İnsanlara yönelik potansiyel risk bilinmemektedir. PREZISTA gerekli olmadıkça gebelik döneminde kullanılmamalıdır.
Darunavir/ritonavir'in eşzamanlı kullanımı, oral yolla alınan östrojen bazlı doğum kontrol ilaçları ile etkileşime neden olmaktadır. Metabolizmasının ritonavir tarafından indüklenmesi ile etinilestradiol plazma konsantrasyonlarında düşüş olabilir. Bu nedenle, tedavi süresince alternatif, etkili ve güvenilir bir doğum kontrol yöntemi uygulanmalıdır.
Gebelik dönemi
PREZISTA gebelik döneminde kullanılırken tedbirli olunmalıdır. Prezista/ritonavir gebelik döneminde sadece potansiyel fayda/potansiyel risk değerlendirmesi yapılarak kullanılmalıdır.
Laktasyon dönemi
Darunavirin insan sütüyle atılıp atılmadığı bilinmemektedir. Hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalar, darunavirin sütle atıldığını göstermektedir.
Anne sütü ile beslenen bebeklerde HIV bulaşma potansiyeli ve ciddi advers etki potansiyeli nedeniyle PREZISTA alan anneler bebeklerini emzirmemeleri konusunda uyarılmalıdır.
Üreme yeteneği (fertilite)
PREZISTA tedavisi ile sıçanlarda üreme yeteneği üzerinde hiçbir etki saptanmamıştır(bkz. bölüm 5.3).
4.7Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler
Ritonavir ile kombine olarak uygulanan PREZISTA'nın araç ya da makine kullanma yeteneği üzerindeki etkilerine ilişkin hiçbir çalışma yapılmamıştır. Bununla birlikte, bazı hastalarda PREZISTA/ritonavir içeren rejimlerle tedavi sırasında baş dönmesi bildirilmiştir. Bu durumun hastanın araç ya da makine kullanma yeteneğini etkileyebileceği göz önünde bulundurulmalıdır (bkz. bölüm 4.8).
4.8İstenmeyen etkiler
Güvenlilik değerlendirmesinde bir faz-III çalışma olan ve daha önceden tedavi almamış HIV-1 enfekte erişkin hastalarda günde 1 defada 800/100 mg PREZISTA/ritonavir kullanımı ile günde 800/200 mg lopinavir/ritonavir kullanımını karşılaştıran ARTEMIS çalışmasından elde edilen tüm güvenlilik verileri ile bir başka faz-III çalışma olan ve daha önceden tedavi görmüş HIV-1 enfekte erişkin hastalarda günde 2 defada 600/100 mg PREZISTA/ritonavir kullanımı ile günde
13
iki defada 400/100 mg lopinavir/ritonavir kullanımını karşılaştıran TITAN çalışmasından elde edilen tüm güvenlilik verileri temel alınmıştır.
PREZISTA/ritonavir ile tedavi sırasında bildirilen advers ilaç reaksiyonlarının büyük çoğunluğu hafif şiddetteydi. En yaygın görülen (> %5) orta ile ciddi (evre 2-4) advers olaylar diyare, hipertrigliseridemi, hiperkolesterolemi, başağrısı, bulantı, karın ağrısı, kusma, lipodistrofi, karaciğer enzimlerinde yükselme ve deri döküntüsü idi.
En yaygın (> 1%) görülen ciddi (evre 3 veya 4) advers ilaç reaksiyonları lipodistrofi veya laboratuvar parametrelerinde anormallik şeklindeydi. Diğer tüm evre 3 ya da 4 advers ilaç reaksiyonları hastal
KULLANMA TALİMATI PREZISTA 400 mg film kaplı tablet Ağız yolu ile alınır.
• Etkin madde:
Her film kaplı tablet 433,64 mg darunavir etanolata karşılık gelen 400 mg darunavir içerir.
• Yardımcı maddeler:
Mikrokristalize selüloz, kolloidal susuz silika, krospovidon, magnezyum stearat, poli(vinil alkol) - kısmen hidrolize edilmiş, makrogol 3350, titanyum dioksit (E171), talk, gün batımı sarısı FCF (E110).
Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir.
• Bu kullanma talimatını saklayınız. Daha sonra tekrar okumaya ihtiyaç duyabilirsiniz.
• Eğer ilave sorularınız olursa, lütfen doktorunuza veya eczacınıza danışınız.
• Bu ilaç kişisel olarak sizin için reçete edilmiştir, başkalarına vermeyiniz.
• Bu ilacın kullanımı sırasında, doktora veya hastaneye gittiğinizde doktorunuza bu ilacı kullandığınızı söyleyiniz.
• Bu talimatta yazılanlara aynen uyunuz. İlaç hakkında size önerilen dozun dışında yüksek veya düşük doz kullanmayınız.
Bu Kullanma Talimatında:
1. PREZISTA nedir ve ne için kullanılır?
2. PREZISTA 'yı kullanmadan önce dikkat edilmesi gerekenler
3. PREZISTA nasıl kullanılır?
4. Olası yan etkiler nelerdir?
5. PREZISTA 'nın saklanması
Başlıkları yer almaktadır.
1. PREZISTA nedir ve ne için kullanılır?
• PREZISTA tabletlerin her biri etkin madde olarak 433,64 mg darunavir etanolata karşılık gelen 400 mg darunavir içerir.
• PREZISTA antiretroviral bir ilaçtır. Proteaz inhibitörleri olarak adlandırılan bir gruba dahildir.
• PREZISTA, vücudunuzdaki İnsan İmmün Yetersizlik Virüsü (HIV) miktarını azaltma yoluyla etki göstermektedir. Bu, sizin bağışıklık sisteminizi düzeltecek ve HIV enfeksiyonu ile bağlantılı hastalıkların gelişme riskini azaltacaktır.
• PREZISTA, 60 adet açık turuncu tablet içeren plastik şişelerde kullanıma sunulmaktadır.
• PREZISTA, HIV ile enfekte olmuş erişkinlerin tedavisi için kullanılır.
• PREZISTA, her zaman düşük doz ritonavir ve diğer anti-HIV ilaçlarla birlikte kullanılmalıdır. Doktorunuz, sizin için en iyi ilaç kombinasyonunun hangisi olduğunu söyleyecektir.
2. PREZISTA kullanmadan önce dikkat edilmesi gerekenler PREZISTA'yı aşağıdaki durumlarda KULLANMAYINIZ
Eğer
İlacın içerdiği maddelerden herhangi birine karşı alerjiniz var ise (etkin madde ve yardımcı maddeler listesine bakınız)
Astemizol ya da terfenadin (alerji belirtilerinin tedavisine yönelik ilaçlar) alıyorsanız Midazolam ya da triazolam (uyku ile ilgili sorunların ve/veya anksiyetenin tedavisine yönelik ilaçlar) alıyorsanız
Sisaprid (bazı mide hastalıklarının tedavisine yönelik ilaçlar) alıyorsanız Pimozid (psikiyatrik hastalıkların tedavisine yönelik ilaçlar) alıyorsanız Ergot alkaloidleri (migren ve başağrılarının tedavisine yönelik ilaçlar) alıyorsanız
Bu ilaçlardan herhangi birini kullanıyorsanız, doktorunuza danışınız.
PREZISTA'yı aşağıdaki durumlarda DİKKATLİ KULLANINIZ
• PREZISTA, HIV enfeksiyonunu iyileştirmez. PREZISTA, cinsel temas ya da kan kontaminasyonları yoluyla başkalarına HIV geçirme riskini azaltmaz. Bu nedenle, uygun önlemleri kullanmaya devam etmelisiniz.
• PREZISTA kullanan bireylerde enfeksiyonlar ya da HIV enfeksiyonuyla bağlantılı diğer hastalıklar gelişebilir. Doktorunuzla düzenli iletişiminizi sürdürmelisiniz.
Eğer:
• Önceden, hepatit B veya C dahil karaciğerinizle ilgili sorunlarınız var ise, bunu doktorunuza söyleyiniz. Doktorunuz PREZISTA kullanıp kullanamayacağınıza karar vermeden önce karaciğer hastalığınızın durumunu değerlendirebilir.
• Şeker hastalığınız var ise, bunu doktorunuza söyleyiniz. Genel olarak PREZISTA gibi anti-HIV ilaçlar kandaki şeker düzeyini arttırabilir.
• Herhangi bir enfeksiyon belirtisi ortaya çıkarsa, hemen doktorunuzu haberdar ediniz. İlerlemiş HIV enfeksiyonu ve fırsatçı enfeksiyon öyküsü olan bazı hastalarda, önceki enfeksiyonlardan kaynaklanan inflamasyon işaret ve belirtileri anti-HIV tedavisinin başlatılmasından hemen sonra ortaya çıkabilmektedir. Bu belirtilerin, vücudun belirgin belirtiler göstermeden bulunabilen enfeksiyonlarla savaşmasını sağlayan bağışıklık yanıtındaki düzelmeden kaynaklandığı düşünülmektedir.
• Vücudunuzdaki yağ dağılımında değişiklikler olduğunu fark ederseniz, doktorunuzu bu durumdan haberdar ediniz. Antiretroviral ilaç kombinasyonu kullanan hastalarda, vücut yağının dağılımında değişiklik, birikim ya da azalma ortaya çıkabilir.
• Hemofili hastası iseniz, doktorunuzu bu durumdan haberdar ediniz. PREZISTA gibi anti-HIV ilaçlar kanama riskini arttırabilir.
• Sülfa ilaçlarına alerjiniz var ise, doktorunuzu bu durumdan haberdar ediniz.
Bu uyarılar geçmişteki herhangi bir dönemde dahi olsa sizin için geçerliyse lütfen
doktorunuza danışınız.
PREZISTA'nın yiyecek ve içecek ile kullanılması
PREZISTA'nın yiyecek ve içecek ile kullanılması için “3. PREZISTA nasıl kullanılır?”
bölümüne bakınız.
Hamilelik
• İlacı kullanmadan önce doktorunuza ya da eczacınıza danışınız.
•
Doktorunuz tarafından özellikle uygun görülmediği takdirde, gebelik döneminde PREZISTA kullanmayınız.
• Tedaviniz sırasında hamile olduğunuzu fark ederseniz hemen doktorunuza danışınız.
Emzirme
• İlacı kullanmadan önce doktorunuza ya da eczacınıza danışınız.
•
HIV enfeksiyonunun anne sütü ile bebeğinize geçme ihtimali bulunduğundan ve ilacın bebeğinize bilinmeyen etkisi olabileceğinden, HIV enfekte olmuş kadınların bebeklerini emzirmemeleri önerilmektedir.
• Bebeğinizi emziriyorsanız, bu durumu doktorunuza bildiriniz. Doktorunuz tarafından özellikle uygun görülmediği takdirde, emzirme döneminde PREZISTA kullanmayınız.
Araç ve makine kullanımı
PREZISTA aldıktan sonra baş dönmesi hissederseniz, araç ya da makine kullanmayınız.
Diğer ilaçlar ile birlikte kullanımı
PREZISTA, diğer ilaçlarla etkileşim gösterebilir.
PREZISTA ile birlikte kullanmamanız gereken
bazı ilaçlar vardır. Bu ilaçlar ;
• astemizol ya da terfenadin (alerji belirtilerinin tedavisine yönelik ilaçlar),
• midazolam ya da triazolam (uyku ile ilgili sorunların ve/veya anksiyetenin tedavisine yönelik ilaçlar),
• sisaprid (bazı mide hastalıklarının tedavisine yönelik ilaçlar),
• pimozid (psikiyatrik hastalıkların tedavisine yönelik ilaçlar),
• ergot alkaloidleri (migren ve başağrılarının tedavisine yönelik ilaçlar).
Aldığınız başka anti-HIV ilaçlar var ise, bunları doktorunuza söyleyiniz. PREZISTA diğer anti-HIV ilaçların bazıları ile birlikte kullanılabilir, ancak bazı ilaçlar ile birlikte kullanılması önerilmemektedir.
• PREZISTA'yı aşağıdaki ilaçlar ile birlikte kullanıyorsanız doktorunuzu mutlaka bilgilendiriniz. Bu ilaçlar PREZISTA'nın etkilerini azaltabilir:
- Tüberküloz gibi bazı enfeksiyonların tedavisine yönelik ilaçlar (rifampisin)
- St John's wort (hypericum perforatum)
içeren ilaçlar
- Nöbetleri (konvülziyonları) önleyen ilaçlar (fenobarbital, fenitoin)
- Steroidler (deksametazon)
PREZISTA kullanıyorsanız, diğer ilaçlar da bundan etkilenebilir. Aşağıdaki ilaçları
kullanıyorsanız doktorunuzu mutlaka bilgilendiriniz:
- Kalp hastalığına yönelik ilaçlar (amiodaron, bepridil, felodipin, lidokain, nifedipin, nikardipin, kinidin
)
- Kanın pıhtılaşmasını azaltmak için kullanılan ilaçlar (varfarin
)
- Östrojen temelli hormonal doğum kontrol ilaçları. PREZISTA hormonal doğum kontrol ilaçlarının etkinliğini azaltabilir. Böylece non- hormonal doğum kontrol ilaçlarına alternatif metodlarda kullanılabilir.
- Kolesterol düzeylerini düşüren ilaçlar (simvastatin, lovastatin).atorvastatinpravastatin
kullanılabilir.
- Bağışıklık sisteminize yönelik ilaçlar (siklosporin, takrolimus, sirolimus).
Doktorunuz bazı ek testlerin yapılmasını isteyebilir.
- Astım kontrolüne yönelik ilaçlar (^utikazon).
PREZISTA kullanıyorsanız, diğer ilaçların dozlarının değiştirilmesi gerekli olabilir.
Aşağıdaki ilaçları kullanıyorsanız doktorunuzu mutlaka bilgilendiriniz:
- Bazı kalp hastalıklarına karşı kullanılan ilaçlar (digoksin)
- Mantar enfeksiyonlarına karşı kullanılan ilaçlar (ketokonazol, itrakonazol, vorikonazol
)
- Bakteri enfeksiyonlarına karşı kullanılan ilaçlar (rifabutin)
- Ereksiyon fonksiyonundaki bozukluk için kullanılan ilaçlar (sildenafil, vardenafil, tadalafil
)
- Antibiyotikler (klaritromisin
)
- Depresyon ve anksiyete tedavisine yönelik ilaçlar (paroksetin, sertralin)
- Nöbetleri (konvülziyonları) önlemede veya trigeminal nevralji tedavisinde kullanılan ilaçlar (karbamazepin
)
- Uyuşturucu bağımlılığı tedavisinde kullanılan ilaçlar (buprenorfm/nalokson, metadon)
Eğer reçeteli ya da reçetesiz herhangi bir ilacı şu anda kullanıyorsanız veya son zamanlarda kullandınızsa lütfen doktorunuza veya eczacınıza bunlar hakkında bilgi veriniz.
3. PREZISTA nasıl kullanılır?
PREZISTA'yı kullanırken her zaman doktorunuzun tavsiyelerine kesin olarak uyunuz. Emin olmadığınızda doktorunuza veya eczacınıza danışınız.
İlaçsız kalmamak için daima yeterli miktarda PREZISTA ve ritonavir olduğundan emin olunuz. Örneğin eve geri dönemediğiniz veya seyahat etmenizi ya da hastanede kalmanızı gerektiren durumlarda.
Proteaz inhibitörü kullanmamış yetişkinler için uygun kullanım ve doz/uygulama sıklığı için talimatlar:
• PREZISTA'nın olağan dozu 800 mg'dır (400 mg PREZISTA içeren 2 tablet).
• PREZISTA'yı, her gün almalısınız.
• PREZISTA'yı her zaman 100 miligram ritonavir ile birlikte alınız.
Kendinizi daha iyi hissetseniz dahi, doktorunuza danışmadan PREZISTA'yı almayı bırakmayınız.
Uygulama yolu ve metodu:
• PREZISTA yı ağız yoluyla alınız, bütün olarak yeterli miktarda sıvı ile yutunuz (örneğin bir bardak su ile). Tabletleri çiğnemeyiniz, kırmayınız veya ezmeyiniz.
• PREZISTA'yı 400 mg'lık iki tablet halinde her gün aynı saatte, bir defada alınız.
• PREZISTA'yı yemeklerle birlikte alınız. PREZISTA, ritonavir ve yemek ile birlikte alınmadığında tam olarak işlev göremez. PREZISTA ve ritonavir almadan önceki 30 dakika içinde bir öğün yemek yemeli ya da bir şeyler atıştırmalısınız. Besin türü önemli değildir.
• Tabletleri su, süt ya da besin değeri olan bir başka içecekle birlikte yutunuz.
Plastik şişe, size çocuk emniyetli bir kapakla sunulur; bu kapağı aşağıda açıklandığı gibi açmalısınız:
• Plastik vidalı kapağı aşağıya doğru bastırırken, saat yönünün tersi yönde çeviriniz.
• Vidalı olmayan kapağı çıkarınız.
Değişik yaş grupları:
Çocuklarda kullanım:
6 yaş ve üstündeki en az 20 kg ağırlığında ve daha önce anti HIV ilacı almış çocuklarda kullanımını çocuk doktorunuz belirleyecektir.
- Doktorunuz çocuğunuzun kilosuna göre doğru dozu belirleyecektir.
- Doktorunuz çocuğunuzun kaç tablet PREZISTA alacağı ve Ritonaviri nasıl alacağı(kapsül ya da solüsyon) konusunda sizi bilgilendirecektir.
Yaşlılarda kullanım:
Yaşlılarda PREZISTA kullanılırken dikkatli olunmalıdır.
Özel kullanım durumları:
Böbrek/Karaciğer yetmezliği:
Böbrek fonksiyon bozukluğu olan hastalarda özel bir doz ayarlaması gerekmez.
Karaciğer fonksiyon bozukluğu olan hastalarda PREZISTA dikkatli kullanılmalıdır.
İlacınızı zamanında almayı unutmayınız.
Doktorunuz PREZISTA ile tedavinizin ne kadar süreceğini size bildirecektir. Tedaviyi erken kesmeyiniz çünkü istenilen sonucu alamazsınız.
Eğer PREZISTA 'nın etkisinin çok güçlü veya zayıf olduğuna dair bir izleniminiz var ise doktorunuz veya eczacınız ile konuşunuz.
Kullanmanız gerekenden daha fazla PREZISTA kullandıysanız:
PREZISTA 'dan kullanmanız gerekenden fazlasını kullanmışsanız hemen bir doktor veya eczacı ile konuşunuz.
PREZISTA'yı kullanmayı unutursanız:
Unuttuğunuzu 6 saat içinde fark ederseniz, hemen tabletlerinizi almalısınız.
Unuttuğunuzu 6 saatten sonra fark ederseniz, almayı unuttuğunuz dozu atlayarak normal şekilde sonraki dozlarınızı alınız.
PREZISTA'yı her zaman ritonavir ve yemekle birlikte alınız.
Unutulan dozları dengelemek için çift doz almayınız.
PREZISTA ile tedavi sonlandırıldığında oluşabilecek etkiler
Doktorunuzla konuşmadan PREZISTA kullanmayı bırakmayınız.
HIV tedavisi kendinizi daha iyi hissetmenizi sağlayabilir. Kendinizi çok iyi hissettiğinizde dahi doktorunuzla konuşmadan PREZISTA kullanmayı bırakmayınız. Önce doktorunuzla konuşunuz.
PREZISTA kullanımıyla ilgili başka sorularınız var ise, doktorunuza danışınız.
4. Olası yan etkiler nelerdir?
Tüm ilaçlar gibi, PREZISTA'nın içeriğinde bulunan maddelere duyarlı olan kişilerde yan etkiler olabilir.
Aşağıdakiler PREZISTA ile bildirilen yan etkilerin tam bir listesi değildir.
Nadiren şiddetli karaciğer problemleri rapor edilmiştir. Doktorunuz PREZISTA'ya başlamadan önce kan testleri yapabilir. Kronik hepatit B veya C enfeksiyonunuz varsa, doktorunuz kan testlerini daha sıklıkla isteyebilir çünkü karaciğer problemi yaşama şansınız yüksektir. Karaciğer problemlerinin işaretleri ve belirtileri hakkında doktorunuzla konuşabilirsiniz. Bunlar; cildinizin veya gözlerinizin beyazının sararması, idrarınızın koyulaşması, bağırsaklarınızn hareketlenmesi, mide bulantısı, kusma, iştah azalması veya ağrı, acı, veya kaburgalarınızın sağ alt tarafında hassasiyet.
Aşağıdakilerden biri olursa PREZISTA'yı kullanmayı durdurunuz ve DERHAL doktorunuza bildiriniz veya size en yakın hastanenin acil bölümüne başvurunuz:
• Ciltte döküntü
PREZISTA alan hastaların % 10.3'ünde döküntü rapor edilmiştir. Döküntü nadiren şiddetli veya potansiyel olarak hayatı tehdit edici olabilir.
Bunlar çok ciddi yan etkilerdir. Eğer sizde mevcut ise, sizin PREZISTA'ya karşı ciddi alerjiniz var demektir. Acil tıbbi müdahaleye veya hastaneye yatırılmanıza gerek olabilir.
Bu çok ciddi yan etkilerin hepsi oldukça seyrek görülür.
Aşağıdakilerden herhangi birini fark ederseniz hemen doktorunuza bildiriniz veya size en yakın hastanenin acil bölümüne başvurunuz:
• karaciğer veya pankreas enzimlerinde artma,
• artmış kan yağ düzeyleri,
• diyabet,
• enfeksiyon belirtileri ve
• vücut yağ dağılımında değişikliklerdir.
Bunların hepsi ciddi yan etkilerdir. Acil tıbbi müdahale gerekebilir.
Ciddi yan etkiler çok seyrek görülür.
En yaygın bildirilen yan etkiler iştah azalması, karın ağrısı, gaza bağlı şişkinlik, karında gerginlik hissi, hazımsızlık, vücut yağı dağılımının değişmesi, diyare, başağrısı, bulantı, döküntü, kaşıntı ve kusmadır.
Aşağıdakilerden herhangi birini fark ederseniz doktorunuza söyleyiniz:
• kan şekerinde yükselme ve diyabetin kötüleşmesi
• yağların dağılımındaki değişikliklere bağlı olarak vücut şeklinde ortaya çıkan değişiklikler. Bunlar bacaklar, kollar ve yüzde yağ kaybı, karın (bel) ve diğer iç organlarda yağ artışı, memelerin büyümesi ve ensede yağ yumrularının oluşması (buffalo kamburu) gibi etkileri içerir. Bu durumların nedeni ve uzun dönemde sağlık üzerindeki etkileri şu anda bilinmemektedir.
• İmmün reaktivasyon sendromu. İlerlemiş HIV enfeksiyonu (AIDS) ve fırsatçı enfeksiyon hikayesi olan bazı hastalarda, önceki enfeksiyonlara inflamasyonun ait belirti ve bulguları, PREZISTA dahil, anti-HIV tedavisi başlatıldıktan hemen sonra ortaya çıkabilir.
• hemofilili hastalarda kanama artışı,
• kas ağrısı, hassasiyet, halsizlik. Seyrek durumlarda bu kas sorunları ciddi olabilir.
• anormal rüyalar
Yan etkilerden herhangi biri ciddileşirse doktorunuza söyleyiniz.
Eğer bu kullanma talimatında bahsi geçmeyen herhangi bir yan etki ile karşılaşırsanız
doktorunuzu veya eczacınızı bilgilendiriniz.
5. PREZISTA'nın saklanması
PREZISTA'yı çocukların göremeyeceği, erişemeyeceği yerlerde ve ambalajında saklayınız.
PREZISTA'yı 30°C altındaki oda sıcaklığında saklayınız.
Son kullanma tarihiyle uyumlu olarak kullanınız.
Ambalajdaki son kullanma tarihinden sonra PREZISTA'yı kullanmayınız.
Ruhsat sahibi:
Johnson and Johnson Sıhhi Malzeme San. ve Tic. Ltd. Şti. Kavacık
Mahallesi Ertürk Sokak Keçeli Plaza No:13 Kavacık-Beykoz/İstanbul
Üretici Firma:
Janssen Ortho LLC State Road 933 KM 0.1 Mamey Ward Gurabo,
Porto Riko 00778.
Bu kullanma talimatı (09/05/2011) tarihinde onaylanmıştır.