RASETRON 3 mg/ 3 ml i.v. enjeksiyon ve infiizyon için çözelti içeren ampul Damar içine uygulanır.
Etken Madde
1 ampul, 3 mg granisetrona eşdeğer miktarda 3,36 mg granisetron hidroklorür içerir.Yardımcı maddeler
Sodyum klorür, sitrik asit monohidrat, pH uygunluğu için sodyum hidroksit ve enjeksiyonluk su içerir.Bu Kullanma Talimatında:
1. RASETRON nedir ve ne için kullanılır?
2. RASETRON’i kullanmadan önce dikkat edilmesi gerekenler
3. RASETRON nasıl kullanılır?
4. Olası yan etkiler nelerdir?
5. RASETRON’in saklanması
Başlıkları yer almaktadır.
3.RASETRON nasıl kullanılır ?
RASETRON size doktorunuz veya hemşireniz tarafından uygulanacaktır. RASETRON dozu hastadan hastaya değişkenlik göstermektedir. Doz, yaşınıza, ağırlığınıza ve ilacı kusma ve bulantının önlenmesi veya tedavisi için kullanmanıza göre değişkenlik gösterir. Doktorunuz hastalığınıza bağlı olarak ilacınızın dozunu belirleyecek ve size uygulayacaktır.
RASETRON damarlara enjeksiyon şeklinde verilebilir (intravenöz).
Radyoterapi veya kemoterapi sonrası kendini kötü veya hasta hissetmenin önlenmesi:
Enjeksiyon size radyoterapinizin veya kemoterapinizin başlangıcından önce verilecektir. Damarınızın içine uygulanan enjeksiyon 30 saniye ila 5 dakika süresince devam eder ve doz genellikle 1 mg ila 3 mg arasındadır. RASETRON enjeksiyondan önce seyreltilebilir.
Radyoterapi veya kemoterapi sonrası kendini kötü veya hasta hissetmenin tedavisi:
Enjeksiyon 30 saniye ila 5 dakika arasında sürer ve doz genellikle 1 mg ila 3 mg arasındadır. RASETRON damarınıza enjekte edilmeden önce seyreltilebilir. İlk dozdan sonra hastalığınızı durdurmak için size daha fazla enjeksiyon yapılabilir. Her bir enjeksiyon arasında en az 10 dakika süre olacaktır. Günde alacağınız en yüksek RASETRON dozu 9 mg'dır.
Steroidlerle kombinasyon:
Adrenokortikal steroid olarak bilinen ilaçların kullanımı RASETRON enjeksiyonunun etkisini artırabilir. Steroid size radyoterapi veya kemoterapi öncesinde 8 ila 20 mg deksametazon olarak ya da; radyoterapi veya kemoterapi öncesinde ve sonrasında 250 mg metilprednizolon olarak verilir.
Çocuklarda radyoterapi ve kemoterapi sonrası kendini kötü veya hasta hissetmenin önlenmesi veya tedavisi:
RASETRON çocuğun kilosuna bağlı olarak belirlenen dozda ve yukarıda anlatıldığı şekilde damar içine enjeksiyon yoluyla verilir. Enjeksiyonlar seyreltilerek radyoterapi veya kemoterapi öncesinde 5 dakika süresince verilecektir. Çocuklara günde maksimum 2 doz en az 10 dakika arayla verilecektir.
Ameliyat sonrası kendini kötü veya hasta hissetmenin tedavisi:
Damarlarınıza RASETRON enjeksiyonunun verilmesi 30 saniye ila 5 dakika arasında sürecek ve doz genellikle 1 mg olacaktır. Size günde en fazla 3 mg RASETRON dozu verilecektir.
Çocuklarda ameliyat sonrası kendini kötü veya hasta hissetmenin önlenmesi ve tedavisi: Cerrahiden sonra kendini kötü veya hasta hissetmenin tedavisi için çocuklara RASETRON enjeksiyonu verilmemelidir.
Eğer RASETRON ’un etkisinin çok güçlü veya zayıf olduğuna dair bir izleniminiz var ise doktorunuz veya eczacınız ile konuşunuz.
Kullanmanız gerekenden daha fazla RASETRON kullanırsanız
Kullanmanız gerekenden daha fazla RASETRON kullanırsanız
Bu ilacın kullanımına ilişkin ilave sorularınız varsa, doktorunuza, hemşirenize veya eczacınıza sorunuz.
RASETRON'i kullanmayı unuttuysanız
RASETRON size doktorunuz veya hemşireniz tarafından uygulanacağından, kullanmanız gereken RASETRON dozunu unutmanız olası değildir. Yine de endişeleniyorsanız, doktorunuz veya hemşireniz ile konuşunuz.
RASETRON ile tedavi sonlandırıldığında oluşabilecek etkiler
RASETRON tedavisini bırakmayı düşünüyorsanız, önce doktorunuza danışınız.
4.Olası yan etkiler nelerdir ?
Diğer tüm ilaçlar gibi, RASETRON yan etkilere neden olabilir, bununla birlikte yan etkiler herkeste görülmeyebilir. Aşağıdaki problem sizin için geçerliyse derhal bir doktora görünmelisiniz:
Alerjik reaksiyonlar (anafilaksi). Belirtiler arasında boğazın, yüzün, dudakların ve ağzın şişmesi ve nefes almada ve yutkunmada zorluk olabilir.RASETRON kullanımı sırasında görülebilecek diğer yan etkiler:
Çok yaygın: 10 hastadan 1 hastayı veya daha fazlasını etkiler
Baş ağrısıKabızlık (konstipasyon). Doktorunuz durumunuzu gözlemleyecektir.Yaygın: 100 hastadan l'i ile 10'unu etkiler
Uyuma problemleri (insomnia)Karaciğerinizin işlevlerinde kan testleri ile gösterilen değişikliklerİshal (diyare)Yaygın olmayan: 1000 hastadan l'i ile 10'unu etkiler
Deri döküntüleri veya alerjik deri reaksiyonu veya kurdeşen (ürtiker). Kırmızı, artmış kaşıntılı şişlikler işaretler arasındadır.Kalp atışında (ritim) değişiklikler ve EKG'de (kalbin elektriksel kayıtları) değişiklikler• Titreme, kas katılığı ve kas çekilmelerini de içeren anormal istemsiz hareketler
Eğer bu yan etkiler ciddileşirse veya bu kullanma talimatında bahsi geçmeyen herhangi bir yan etki ile karşılaşırsanız doktorunuzu, hemşirenizi veya eczacınızı bilgilendiriniz.