TRAVAZOL nedir ve ne için kullanılır?
TRAVAZOL 15 gr krem
İlacın içeriği ve nedir konusu hazırlanıyor.
TRAVAZOL nedir ve ne işe yarar bölümünden sonra mutlaka TRAVAZOL kullanmadan önce bölümünü okuyunuz.
TRAVAZOL nasıl kullanılır?
TRAVAZOL 15 gr krem
Uygun doz ve uygulama sıklığı
TRAVAZOL Kullanım şekli
Çocuklarda TRAVAZOL kullanımı
TRAVAZOL 15 gr krem prospektüsünde ya da kullanma talimatında çocuklarda kullanımı ile ilgi bir bilgi yok.
Yaşlılarda TRAVAZOL kullanımı
TRAVAZOL 15 gr krem prospektüsünde ya da kullanma talimatında yaşlılarda kullanımı ile ilgi bir bilgi yok.
Özel durumlarda kullanımı
TRAVAZOL 15 gr krem prospektüsünde ya da kullanma talimatında özel durumlara ilişkin kullanımı ile ilgi bir bilgi yok.
Aşırı dozda TRAVAZOL kullanırsanız
TRAVAZOL 15 gr krem prospektüsünde ya da kullanma talimatında kullanılması gerekenden fazla kullanıdığında yapılması gerekenlerle ilgili bilgi yok.
Kullanmayı unuttuysanız
TRAVAZOL 15 gr krem kullanmayı unutma durumunda yapılması gerekenlerle ilgili bir bilgi yok.
Bu ilaç tedavisinin sonunda
Bu ilaç için tedavi sonunda ve sonrasında yapılması gerekenlerle ilgili bir bilgi yok.
TRAVAZOL yan etkileri
TRAVAZOL 15 gr krem
Yan etkileri konusunda Kısa ürün bilgisinde bilgi bulunmamaktadır. En kısa sürede güncellenerek eklecektir.
TRAVAZOL son kullanma tarhine kadar güvenle saklayabilmek için TRAVAZOL saklama önerileri bölümünü okuyunuz. TRAVAZOL ilacını bozulmadan saklayabilmek için bu prospektüste yer alan saklama şekil ve koşullarına uyunuz.
TRAVAZOL kullanmadan önce dikkat edilmesi gerekenler
TRAVAZOL 15 gr krem
Kullanmadan önce dikkat edilmesi gerekenlerle ilgili bir bilgi prospektüste yoktur.
TRAVAZOL kullanmadan önce bu sayfadaki uyarılardan biriyle uyuşan durumunuz varsa doktorunuza danışın. Kullanmadan önce uyarıları sonrası mutlaka TRAVAZOL yan etkileri bölümünü okuyun. Böylelikle ilacın yol açabileceği olumsuz etkileri engelleminiz mümkün olabilir.
TRAVAZOL ilacını ne kadar kullanmanız gerektiğini bilmiyorsanız TRAVAZOL nasıl kullanılır ve TRAVAZOL 15 gr krem doz ve uygulama bölümüne bakınız.
TRAVAZOL kullanmadan önce dikkat edilmesi gerekenler
TRAVAZOL 15 gr krem
Kullanmadan önce dikkat edilmesi gerekenlerle ilgili bir bilgi prospektüste yoktur.
TRAVAZOL kullanmadan önce bu sayfadaki uyarılardan biriyle uyuşan durumunuz varsa doktorunuza danışın. Kullanmadan önce uyarıları sonrası mutlaka TRAVAZOL yan etkileri bölümünü okuyun. Böylelikle ilacın yol açabileceği olumsuz etkileri engelleminiz mümkün olabilir.
TRAVAZOL ilacını ne kadar kullanmanız gerektiğini bilmiyorsanız TRAVAZOL nasıl kullanılır ve TRAVAZOL 15 gr krem doz ve uygulama bölümüne bakınız.
iaSA ÜRÜN BİLGİSİ
1.
BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI TRAVAZOL deri kremi 15 g
2. KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİM Etkin madde:
1 g TRAVAZOL, 10 mg izokonazol nitrat ve 1 mg diflukortolon valerat içerir.
Yardımcı maddeler:
Lanette O (Setostearil alkol) 0.75 g
Yardımcı maddeler için bölüm 6.1'e bakımz.
3. FARMASÖTİK FORM Krem
Beyaz renkli, kokusuz homojen krem
4. KLİNİK ÖZELLİKLER
4.1. Terapdtik endikasyonlar
TRAVAZOL, şiddetli iltihabi veya egzamatöz reaksiyonlar ile seyir eden derinin yüzeysel mantar enfeksiyonlarmm (ömeğin ellerde, ayak parmaklarmın aralannda, kasıklarda ve genital bölgede) başlangıç ve ara tedavisi için uygundur.
4.2. Pozoloji ve uygulama şekli Pozoloji/uygulama sıklığı ve süresi:
TRAVAZOL, günde 2 defa uygulamr. İltihabi ya da egzamatöz belirtilerin kaybolmasım takiben ya da tedavi başlangıcmdan en geç 2 hafta sonra, TRAVAZOL kesilerek, tedaviye kortikosteroid içermeyen anti^gal İle devam edilir. Bu, özellikle kasık ve genital bölgeler için geçerlidir. Uygulama şekli;
Hastalıklı deri bölgesine haricen sürülerek uygulanır, özel popülasyonlara ilişkin ek bi^er:
B6brek/Karac^er yetmeliği: Topikal kortikosteroidlerin yüksek potent, uzun süre, geniş yüzey alanlarında, oklüzyon altmda kullammı veya eşlik ^en kiuaciger yetmezliği olan hastalarda kullamiması İle sistemik absorbsiyonu takiben geriye dönüşümlü hipotalamik pituiter adrenal (HPA) eksen baskılanması meydana gelir.
Pediyatrik popûlasyon: Sistemik absorbsiyonunun ve yan etkilerinin artma riski nedeniyle çocuklarda dikkatli kullamimalıdır.
43. Kontrendikasyonlar
Tedavi alanmda tüberictUoz veya frengi bulunduğunda; viral hastalıklarda (öm. varicella, herpes zoster), Tozasea, perioral dermatit ve tedavi edilecek bölgede aşı sonrası cilt reaksiyonlan olduğunda kontrendikedir.
Bileşiminde bulunan maddelerden heriıangi birine karşı var olduğu bilinen aşın duyarlılık.
4.4. özel kulUnım uymnljın ve önlemleri
Bakterilerle enfekte olmuş cilt hastalıklarında kullaıuluken dikkat edilmelidir; aynca spesifik ek bir tedavi gerekebilir.
Topikal koıtikosteroidlerin özellikle k^>alı pansuman koşullarımla, uzun süreli veya geniş bir alana yoğun olarak uygulanmaları yan etki riskini belirgin bir şekilde aıtınr.
Ytize, kasık bölgesine veya koltukaltlanna uygulanması ve çocuklarda kullammı sırasmda yan etkilerinin artma riski nedeniyle dikkatli olunmalıdu*. Aynca, çocuklarda sistemik absorbsiyondaki artış göz önlinde bulundurulmalıdır.
Yüze uygulamalarda, TRAVAZOL 'ün göze kaçmamasına dikkat edilmelidir.
Sistemik kortikosteıoidlerde olduğu gjbi, lokal kortikosteroidlerin kullamiması ile de (öm, uzun süre yüksek doz veya geniş bir alana tatbik edihneleri, kapalı pansuman veya göz çevresindeki deriye uygulanmaları sonucu) glokom gelişebilir.
Int^gital bölge enfeksiyonunda, TRAVAZOL uygulanan bir gazlı bezin el ya da ayak parmaklan arasına yerleştirilmesi tavsiye edilir.
Tekrarlayan enfeksiyonlan engellemek için, kişisel giyecekler (el ve yüz bezleri, havlular, iç çamaşırlan v.b.- pamuklu ürünler tercih edilmelidir.) her gün değiştirilmeli ve kaynatılmalıdu-. Düzenli hijyenik önlemler, TRAVAZOL ile tedavinin başansı için esastır. Ayaktaki mantarlarda, ayaklar yıkandıktan sonra parmak aralan iyice kurulanmalı, çor^lar her gtin değiştirilmelidir. İzokonazol ile mikonazol, ekonazol ve tiokonazole çapraz rezistans görülmüştür.
TRAVAZOL setostearil alkol içermektedir. Bu madde lokal deri reaksiyonlanna (kontak dermatit gibi) sebebiyet verebilir.
4.5. Diğer tıbbi firünier ile etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri Bilinen bir etkileşimi yoktur,
4.6. Gebelik ve laktasyon Genel tavsiye
Gebelik kategorisi; C'dir.
Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadmlar/Doğum kontrolü (Kontrasepsiyon)
İzokonazol nitrat ve diflukortolon valeratm gebe kadınlarda kullanımına ilişkin yeterli veri mevcut değildir.
Glukokortikoidler, hayvanlar üzerinde y^ılan araştırmalar üreme toksisitesinin bulunduğunu göstermiştir (bkz. bölüm 5.3.).
Gebelik dSnemi
Birçok epidemiyolojik çalışma gebeliklerinin ilk trimestrinde sistemik glukokortikoidler ile tedavi edlen kadınlann çocuklarmda yank damak görülme riskinde artış olabileceğini düşündürmektedir. Yank damak seyrek görülen bir oluşum bozukluğudur ve sistemik glukokortikoidler teratojenik iseler bu, gebeliği esnasmda tedavi edilen her 1000 kadm için bir veya iki vaka artışı anlamına gelir. Gebelik esnasmda topikal glukokortikoid kullammı hakkmdaki veriler yetersizdir. Bununla birlikte topikal glukokortikoidlerin sistemik etkileri çok düşük olduğu için daha düşük bir oran beklenmelidir.
Genel bir kural olarak kortikoid içeren topikal preparatlar gebeliğin ilk trimestrinde kullanılmamalıdiriar. TRAVAZOL ile tedavinin klinik endikasyonu gebe kadınlarda dikkatle gözden geçirilip, yarar ve riskleri bakımından özenle tartılmalıdır. özellikle geniş alanların tedavisinden veya uzun süreli tedaviden kaçınılmalıdır.
Laktasyon dönemi
TRAVAZOL ile tedavinin klinik endikasyonu süt veren kadınlarda dikkatle gözden geçirilip, yarar ve riskleri bakınundan özenle tartılmalıdır. özellikle geniş alanlann tedavisinden kaçınılmalıdır.
Emziren kadmlann göğüslerine tatbik edilmemelidir.
Üreme yeteneği/Fertilite
Bir seri özel üreme toksisitesi çalışmalannda, izokonazol nitrat, üreme siklusunun hiçbir fazmda herhangi bir yan etkiye yol açmamıştır,
4.7. Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler
TRAVAZOL'ün araç veya makine kullanma becerisini etkilediğini gösteren hiçbir veri yoktur.
4.8. İstenmeyen etkiler
Kortikosteroid içeren topikal preparatlann geniş bir alana (vücut yüzeyinin % 10* u ve fazlası) uygulanması veya uzun süreli kullammı (4 haft
adan uzun) sonucunda aşağıdaki yan etkiler oluşabilir: deride atrofı, teleanjiektaziler, stria, akne benzeri değişiklikler ve kortikosteroidin resorbsiyonuna bağlı olarak sistemik etkiler.
Klinik çalışmalarda gözlemlenen yan etkilerin görülme sıklığı MedDRA sımflandırmasına göre aşağıda liste halinde sunulmaktadır: Çok yaygın (>1/10); yaygın (>1/100 ila <1/10); yaygm olmayan (>1/1.000 ila <1/100); seyrek (>1/10.000 ila <1/1.000); çok seyrek (<1/10.000), bilinmiyor (eldeki verilerden hareketle tahmin edilemiyor).
Bağışıklık sistemi bozuklukları
Seyrek:
Aleijik kontakt dermatit.
Deri ve deri altı bozuklukları
Seyrek;
Follİkülit, hipertrikoz, pcrioral dermatit, deride renk değişikliği, döküntü, kaşınti, yanma, eritem veya veziküllenme gibi lokal semptomlar, iritasyon, kuruluk, maserasyon, isilik
Bunlar, topikal kortikosteroid kullanımı sonucunda oluşan hafif ve genellikle geçici yan etkilerdir; tedavinin devammda şikayetlerin kaybolduğu görülmüştür. Topikal tedaviyi takiben hastalarm yaklaşık %
1 'inde kaşmtı veya yanma gibi lokal etkiler görülebilir.
Diflukoıtolon valerat ile topikal tedavi gören hastalarm %
0.5 ila % 4'ünde lokal iritasyon ve yanma görülmüştür.
TRAVAZOL, kadında gebelik veya süt verme döneminde uzun süre veya geniş alanlarda uygulandığında, yeni doğanlarda da bazı yan etkilerin oluşması mümkünd
ür (örneğin, hamileliğin son haftalarındaki uygulamalar sonucunda böbreküstü bezi fonksiyonlarmda azalma).
4.9. Doz aşımı ve tedavisi
Akut toksisite çalışmalarından elde edilen sonuçlara göre, deriye bir defalık aşın dozun uygulanmasuu (emilime elverişli şartlarda geniş bir yüzeye uygulama) veya yanlışlıkla ağızdan alınmasmı takiben bir risk beklenmemektedir.
5. FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLER
5.1, Farmakodinsmik özellikler
Farmakoten^jötik grup: Topikal kullanım için Potent (Grup III) kortikosteroidle kombine antifimgal (imidazol türevi)
ATC kodu: D01AC20
tzokonazol nitrat derinin yüzeysel mantar hastalıklanmn tedavisi için kullamlır. Çok geniş spektrumlu bir antimikrobikıobiyal etkinliğe sahiptir. Dermatofitlere, maya ve maya benzeri mantarlara {Pityriasis versicolorErythrasma'
ya neden olan organizmalara karşı da etkilidir.
Diflukortolon valerat derinin iltihabi ve aletjİk durumlarında iltihabı önler ve kaşmtı, yanma veya ağn gibi sübjektif şikayetleri hafifletir.
5.2. Fannakokinetik özellikler Genel özellikler
• İzokonazol nitrat:
Emllim
:
tzokonazol nitrat cilde hızla penetre olur ve uygulamadan 1 saat sonra canlı deride ve boynuzsu tabakada maksimal etkin madde konsantrasyonuna ulaşılır.
Perkütan absorbsiyon sonucu sistemik yüklenme çok azdır. Boynuzsu tabaka uzaklaştınidıktan sonra yapılan 4 saatlik uygulama süresince dahi uygulanan dozun %rinden daha azı sistemik dolaşıma geçmiştir.
Bivotrasformasvon:
Miktarsal açıdan en önemli metaboUtler olarak 2,4-dikloromandelik asit ve 2-(2,6-diklorobenziloksi)-2-(2,4-diklorofenil)-asetik asit gösterilmiştir.
İzokonazol, deride metabolizasyon sonucu inaktive edihnemektedir.
Eliminasvon:
tzokonazol nitratm vücuttaki akıbetini takip etme açısından, perkütan olarak absorbe edilen miktar yeterli değildir. Bunun içm 0,5 mg işaretli İzokonazol nitrat intravenöz olarak enjekte edilmiş ve izokonazolün tamamen metabolize ve hızla elimine edildiği görübnüştOr.
İşaretli maddenin l/3'ü idrar, 2/3'ü safra ile atılu-. Total dozun %75'i 24 saat içinde itrah edilir.
• Diflukortolon valerat:
Emilim:
tzokonazol, diflukortolon valeratm penetrasyonunu ve perkütan absorbsiyonunu etkilemez. Peıkütan olarak absorbe edilen kortikosteroid miktarı dfişOktür. 4 saat süren uygulamada topikal uygulanan TRAVAZOL'ün %1'inden azı pericütan olarak absorbe edihniştir.
Daihlım:
Diflukortolon valerat bir saat içinde boynuzsu tabakada takriben 150 )ig/mL (=300 |imol/L) seviyelerine ulaşarak cilde hızla penetre olur. Bu etkin madde seviyeleri en az 7 saat devam eder. Derin epidermal tabakada kortikosteroid seviyeleri 0,15 ^g/mL (=0,3 ^mol/L) kadardır.
BivgtmsformagYgn;
Diflukortolon valerat ciltte kısmen hidrolize olarak aym etkinliğe sahip difİukortolona dönüşür. Sistemik dolaşıma giren diflukortolon valerat dakikalar içinde diflukortolon ve ilgili yağ asidine hidrolize edilir. Plazmada diflukortolonun yam sıra ll>keto-diflukortolon ve iki ayn metaboliti daha belirlenmiştir.
Diflukortolon plazmadan 4-5 saatlik, metabolitleri ise takriben 9 saatlik yanlanma ömrü ile elimine edilir (i.v. enjeksiyon sonrası yanlanma süreleri) ve %75'i idrar, %25'i dışkı ile atılır. Farmakokinetik/farmakodinamik ilişki(ler)
Diflukortolon valerat ve izokonazol nitrat kombinasyonunun tavşanlara topikal olarak uygulanmasından sonra deride kortikosteroid içermeyen preparata göre daha yüksek antimikotik düzeyleri elde edilmiştir. Bu durum kortikosteroidin vazokonstriktif etkisi sonucu perkûtan absorbsiyonun gecikmesi olarak değerlendirilmiştir.
Derideki antimikotik ve kortikosteroid konsantrasyonlan TRAVAZOL 'de bulunan 10/1 oranmdan daha yüksek oranda gözlenmiştir, bu da antimikotik etkinliliğinin kortikosteroid tarafından bozulmadığmı göstermektedir.
53. Klinik öncesi gfivenlilik verileri
Tekrarlanan dermal ve subkutan uygulamalan takiben yapılan sistemik tolerans çalışmalarmda diflukortolon valeratm etkisi, tipik glukokortikoidlerle aymdır. Aktif madde kombinasyonunun tekrarlanan dermal uygulamasmı takiben, sadece tipik ^ukokortikoid etkileri gözlenmiştir. Bu sonuçlardan yola çıkılarak, geniş alanlara uygulama ve/veya oklüzyon tedavisi gibi aşm koşullarda bile TRAVAZOL'ün terapötik kullanımını takiben, tipik glı^okortikoid yan etkileri dışmda başka bir yan etki beklenmez. İzokonazol nitratla muhtemel bir etkileşim yoktur. Tekrarlanan doz sistemik tolerans çalışmalanndan elde edilen sonuçlara göre, diflukortolon valerat ve izokonazol nitrat kombinasyonu ile tedavi sırasında sistemik antimikotik bir etki görülmesi beklenmemektedir.
Diflukortolon valerat ve izokonazol nitrat kombinasyonu İle yapılan embriyotoksisite çalışmalan, glukokortikoidler için tipik olan sonuçlan vermiştir, yani uygun test sistemi embriyoletal ve/veya teratojenik etkileri göstermiştir. Bu bulgular ışığmda diflukortolon valerat ve izokonazol nitrat kombinasyonunun gebelik esnasmda reçetelenmesi özel dikkat gerektirmektedir. Epidemiyolojik çalışmalann sonuçlan “4.6. Gebelik ve laktasyon” başlıkh bölümde özetlenmiştir.
Üreme toksisitesini değerlendirmek için ytirütülen spesifik çalışmalarda, izokonazol nitrat, üreme siklusunun hiçbir fazmda heriıangi bir yan etkiye yol açmamıştır, özellikle, etkin madde teratojenik potansiyel göstermemiştir. Kontrollü klinik çalışma yapılmadığı halde, hamilelik sırasmda izokonazol nitrat içeren preperatlann kullanılmasına ilişkin deneyimler, embriyotoksik etki riski ohnadığmı göstermiştir.
Gen, kromozom ve genom mutasyonlannm araştınhnası ile ilgili in vitroin vivo
deneylerde, diflukortolon valerat ve izokonazol nitratm mutagenik potansiyellerine dair bir veriye rastlanmamıştır.
Diflukortolon valerat ve izokonazol nitratla spesifik tümorijenisite çalışması yapılmamıştır. Farmakodinamik etki modeline, genotoksik potansiyele dair kamt olmamasına, yapısal özelliklerine ve kronik toksİsite testlerinin sonuçlarına (pmliferatif değişikliklere dair belirti yok)
bakıldığında, her iki etkin maddenin de tümorijenik potansiyeli olduğuna dair hiçbir kanıt yoktur. TRAVAZOL'tIn dermal uygulamasında sistemik etkili dozlara ulaşılmadığından, tümör oluşumunda etkisinin olması beklenmez.
Diflukortolon valeratm yalnız ve izokonazol nitratla kombine halde, tekrarlanan dermal uygulamalarıyla, ye^ılan lokal tolerans çalışmalanndan alınan sonuçlara göre, diflukortolon valerat ve izokonazol nitrat kombinasyonu ile tedavisi sırasmda, glukokortikoidler için bilinen yan etkiler dışmda, deride bir değişiklik olması beklenmez.
Tavşan göztinde yürütOlen mukozal tolerans araştırma sonuçlan gözOn kazara diflukortolon valerat ve izokonazol nitrat kombinasyonu ile kontaminasyonunda, hafif konjonktival iritasyon görülebileceğini göstermektedir.
6. FARMASÖTtK ÖZELLİKLER
6.L Yardımcı maddelerin listesi
Mineral oil No 6 (Likit parafin)
Tween 60 (Polisorbat 60)
Disodyum EDTA Vazelin
Lanette O (Setostearil alkol)
Arlacel 60 (Sorbitan stearat)
Distile su
6.2. Geçimsizlikler
Bilinen herhangi bir geçimsizliği bulunmamak
tadır.
63.Raf ömrü60 ay.
6.4. Saklamaya yönelik özel tedbirler
2S''C'nin altmdaki oda sıcaklığında saklanır.
6.5. Ambalajm niteliği ve içeriği
Kutuda, HDPE buı^lu kapaklı 15 g'lık laklı altiminyum tüpte kullanma talimatı ile birlikte sunulmaktadır.
6.6. Beşeri tıbbi üründen arta kalan maddelerin imhası ve diğer özel önlemler
Kullamimamış olan ürünler ya da atık materyaller 'Tıbbi ürünlerin kontrolü yönetmeliği' ve 'Ambalaj Atıklannm Kontrolü Yönetmelikleri'ne uygun olarak imha edilmelidir.
7. RUHSAT SAHİBİ
BİLlM İlaç san. ve Ttc. A.Ş.
34398 Şişli/İstanbul
8. RUHSAT NUMARASI
196/57
9. RUHSAT TARİHİ/RUHSAT YENİLEME TARİHİ tik ruhsat tarihi: 26.03.2001
Ruhsat yenileme tarihi: Bilimsel inceleme sonuçlan uygun bulunmuş olup ruhsatname geçerliliğini korumaktadır.
10. KÜB'ÜN YENİLENME TARİHİ
TRAVAZOL deri kremi 15 g Haricen uygulanır.
•Etkin madde:
1 g TRAVAZOL, 10 mg izokonazoİ nitrat ve 1 mg diflukortolon valerat içerir.
•Yardana maddeler:
Mineral oil No 6 (Likit parafın), Tween 60 (Polisorbat 60), Disodyum EDTA, Vazelin, Lanette O (Setostearil alkol), Arlacel 60 (Sorbitan stearat), Distile su.
Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çflnkü sizin için önemli bilgiler içermektedir.
• Bu kullanma talimatım saklayımz. Daha sonra tekrar okumaya ihtiyaç duyabilirsiniz.
• Eğer ilave sorularınız olursa, lütfen doktorunuza veya eczacınıza danışınız.
• Bu ilaç kişisel olarak sizin için reçete edilmiştir, başkalarına vermeyiniz.
• Bu ilacın kullanımı sırasında, doktora veya hastaneye gittiğinizde doktorunuza bu ilacı kullandığınızı söyleyiniz.
• Bu talimatta yazılanlara aynen uyunuz. ilaç hakkında size önerilen dozun dışında yüksek veya düşük doz kullanmayınız.
Bu kullanma talimatında:
1.TRA VAZOL nedir ve ne için kullanılır?
2. TRA VAZOL 'ü kullanmadan önce dikkat edilmesi gerekenler
3. TRAVAZOL nasılkuttamlır?
4. Olasi yan etkiler nelerdir?
5. TRAVAZOL*ün saklanması
Başlıkları yer almaktadır.
1. TRAVAZOL nedir ve niçin kuUtmbr?
TRAVA20L, ^ır iltihabi veya egzamalarla birlikte seyreden (örneğin ellerde, parmak aralan, kasık ve genital bölgelerde) derinin yüzeysel mantar enfeksiyonlannm başlangıç veya ara tedavisi için kullamlır.
TRAVAZOL'On ambalaj büyüklüğü 15 g'dır ve 1 g TRAVAZOL 10 mg izokonazol nitrat ve 1 mg diflukortolon valerat etkin maddelerini içerir.
İzokonazol nitrat; derinin yüzeysel mantar hastalıklannm tedavisi için kullamlır. Birçok mikroba karşı etkilidir; deımatofitlere, mayalara, maya benzeri mantarlara (Pitriyasis versicolor"&Erythrasmd'ya.
sebep olan organizmalara karşı da etkilidir.
Diflukortolon valerat; derinin iltihabi ve aleıjik durumlarmda iltihabı önler ve kaşmtı, yanma, sızı gibi şikayetleri giderir.
2. TRAVAZOL'fl kullanmadan önce dikkat edilmesi gerekenler TRAVAZOL'ü aşağıdaki durumlarda KULLANMAYINIZ Eğer;
• Etkin maddeler izokonazol nitrat, diflukortolon valerat veya TRAVAZOL'ün içeriğinde bulunan hertiangi bir maddeye karşı bir hassasiyetiniz (aieıjiniz) varsa,
• Tedavi alanmda tüberküloz (verem) veya frengi (sifıliz), virüs hastalıkları (örneğin su çiçeği/varicella, herpes zoster), gül hastalığı (rozacea), ağız civarmda dermatit veya aşı sonrası görülen deri reaksiyonlan varsa.
TRAVAZOL'a aşağıdaki durumlarda DİKKATLİ KULLANINIZ
Eğer;
• Bakteri enfeksiyonu ile birlikte seyreden bir deri hastalığı varsa, ilave uygun tedavi gereklidir.
• TRAVAZOL yüze uygulanacaksa göze temasından kaçmılmalıdır.
• Daha önce glokom şikayetiniz olduysa doktorunuzu bilgilendiriniz.
• Mikonazol, ekonazol ve tiokonazol içeren ilaçlan kullanıyorsanız doktorunuzu bilgilendiriniz.
Topikal kortikosteroidlerin özellikle kapalı pansuman koşullarında, uzun stlreli veya geniş bir alana yoğun olarak uygulanmaları yan etki riskini belirgin olarak artırır.
Yüze, kasık bölgesine veya koltul^tlanna uygulanması ve çocuklarda kullanımı sırasmda yan etkilerinin artma riski nedeniyle dikkatli olunmalıdu-. Aynca, çocuklarda sistemik absorbsiyondaki artış göz önünde bulundurulmalıdır.
Sistemik kortikosteroidlerden bilindiği üzere kortikosteroidlerin kullanımı ile glokom da gelişebihnektedir (örneğin; uzun süreli yüksek doz veya aşın uygulamalar, k£^ı pansuman teknikleri veya göz civarmdaki deriye uygulanması).
Enfeksiyon el ve ayak parmaklan arasındaysa, buralara TRAVAZOL uygulanan gazlı bir bezin yerleştirilmesi önerilir.
Enfeksiyonun yeniden oluşmasmı eı^ellemek için, çamaşurlarmm günltik olarak
değiştirmelisiniz (el ve yüz bezleriniz, havlulanmz, iç çamaşırlanmz tercihen pamuklu kumaştan olmalıdır) ve çok sıcak hatta kaynar su ile yıkamalısınız.
Düzenli şahsi hijyen TRAVAZOL ile tedavinin başansı için çok önemlidir. Ayağınızda mantar varsa (tinea pedis-aûet
ayağı olarak da bilinir), ayaklar yıkandıktan sonra, parmak aralan, iyice kunılanmalı ve çor^lar her gün değiştirilmelidir.
Bu uyanlar, geçmişteki herhangi bir dönemde dahi olsa sizin için geçerliyse lütfen doktorunuza damşınız.
TRAVAZOL*ün yiyecek ve içecek ile kullanılması
TRAVAZOL'ü yiyecek ve içecek aldığmız esnada kullanabilirsiniz.
Hamilelik
tlacı kullanmadan önce doktorumaa veya eczacınıza danışınız.
Hamile olduğunuzu veya olabileceğinizi doktorunuza bildiriniz zira doktorunuz TRAVAZOL reçete etmeden önce bu durumu dikkate almak isteyecektir. Genel bir kural olarak hamileliğin ilk üç aymda kortikosteroid içeren haricen uygulanan preparatlarm kullamiması sakmcalıdır. özellikle geniş bir alana uygulamaymız ve uzun süreli kulianmaymız.
Tedaviniz sırasında hamile olduğunuzu fark ederseniz hemen doktorunuza veya eczacınıza danışınız.
Emzirme
tlacı kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız.
Eğer küçük çocuk veya bebek emziriyorsamz TRAVAZOL'ü göğüslerinize uygulamaymız. Emzirdiğinizi doktorunuza bildiriniz zira doktorunuz TRAVAZOL reçete etmeden önce bu durumu dikkate almak isteyecektir, özellikle geniş alana uygulamayınız ve uzun süreli kullanmayımz.
Araç ve makine kullanımı
TRAVAZOL'ün araç ve makine kullammı üzerine bilinen bir etkisi yoktur.
TRAVAZOL'fln içeriğinde bulunan bazı yardımcı maddeler faakkmda önemli bilgiler
TRAVAZOL setostearil alkol içermektedir. Bu madde lokal deri reaksiyonİanna (kontak dermatit gibi) sebebiyet verebilir.
D^er ilaçlar ile birlikte kullanımı
Eğer reçeteli ya da reçetesiz herhangi bir ilacı şu anda kullanıyorsanız veya son zamanlarda kullandınız ise lütfen doktorunuza veya eczacınıza bunlar hakkında bilgi veriniz.
3. TRAVAZOL nasıl kullandır?
Uygun kullanım ve doz/uygulama sıklığı için talimatlar:
TRAVAZOL'ü her zaman doktorunuzun anlattığı gibi kullanmalısını?..min
değilseniz doktonmuza veya eczacınıza tekrar damsmı?
TRAVAZOL, günde 2 defa uygulanır.
Doktorunuzla koordineli bir şekilde TRAVAZOL tedavisi iltihabi veya egzamalı deride iyileşme olduktan en geç 2 hafta sonra sonlandınimalıdır. Bundan sonra doktorunuz kortikosteroidsiz bir ilaç ile tedaviye devam edebilir. Bu, özellikle kasık ve genital bölgelerde kullanım için geçerlidir.
Uygalama yola ve metodu:
Hastalıklı deri bölgesine haricen sürerek uygulayımz.
Değjifik yaş gruplan:
Çocuklarda kullanımı:özel kuUanun durumlan:
Böbrek / Karaciğer yetmezliği: Topikal kortikosteroidlerin yüksek potent, uzun süre, geniş yüzey alanlarında, oklüzyon altında kullammı veya eşlik eden kâ^ciğer yetmezliği olan hastalarda kullamhnası ile sistemik absorbsiyonu takiben geriye dönüşümlü hipotalamik pituiter adrenal (HPA) eksen baskılanması meydana gelir.
Eğer TRAVAZOL'ün etkisinin çok güçlü veya zayıf olduğuna dair bir izleminiz var ise doktorunuz veya eczacınız ile konuşunuz.
Kullanmanız gerekenden daha fazla TRAVAZOL kullandıysanız
TRAVAZOL'den kullanmanız gerekenden fazlasını kullanmışsanız bir doktor veya eczacı ile konuşunuz.
TRAVAZOL'den bir defalık fazla doz (geniş deri bölgesine 1 defalık uygulama) uygulanması veya kaza ile yutulması sonrasında bİr risk beklenmemektedir.
TRAVAZOL'fl kullanmayı unutursanız
Doktorunuz atlanan dozun ne zam
an uygulanacağına karar verecektir. Takip eden dozun yeni uygulama zamam için doktorunuzun talimatlarına uymamz önemlidir.
Unutulan dozları dengelemek için çift doz kullanmayınız.
TRAVAZOL İle tedavi sonlandınidığmdaki oluşabilecek etkiler
TRAVAZOL'ü doktorunuzun önerdiği şekilde kullamrsamz, belirtiler tedavi sırasında kaybolur ve tedavi sonrasmda da tamamen iyileşme sağlarar. Belirtiler devam ederse ya da tekrardan ortaya çıkarsa doktorunuzla temasa geçiniz.
4. Olası yan etkiler nelerdir?
Tüm ilaçlar gibi, TRAVAZOL'ün içeriğinde bulunan maddelere duyarlı olan kişilerde yan etkiler olabilir.
Aşağıdaki yan etkilerden herhangi birini fark ederseniz, doktorunuza sOyi^iniz: Kortikostcroid içeren haricen kullamlan preparatlann geniş bir alana (yaklaşık % 10 ve daha fazlasına) uygulanması veya uzun süreli kullanımı (4 halayı aşan) sonucımda aşağıdaki yan etkiler oluşabilir: derinin incelmesi (atrofi), kılcal damarlann genişlemesi, deride şerit oluşumu, deride sivilcemsi değişiklikler ve kortİkosteroidin resorbsiyonuna l^ı olarak sistemik etkiler.
Bağışıkhk sistemi bozuklukları:
Seyrek:
Alciiik kontakt dermatit
Deri ve deri altı bozukluklan:
Seyrek:
Kıl kökü iltihabı (follikölit), deri üzerinde aşın kıllanma (hipertrikoz), ağız çevresindeki deride iltihaplanma (perioral dennatit), deride renk değişikliği, döküntü, kaşıntı, yanma, kızarıklık (eritem) veya deri üzerinde iltihaplı keseciklerin oluşması (veziküllenme) gibi lokal semptomlar, tahriş, kuruluk, deride yumuşama (maserasyon), isilik
Bunlar, topikai kortikosteroid kullanımı sonucunda oluşan hafif ve genellikle geçici yan etkilerdir; tedavinin devammda şikayetlerin kaybolduğu görülmüştür. Topikai tedaviyi takiben hastalarm yaklaşık % 1 'inde kaşmtı veya yanma gibi lokal etkiler görülebilir.
Diflukortolon valerat ile topikai tedavi gören hastalarm % 0.5 ila % 4'ünde lokal tahriş ve yanma görmrnüştür.
Annelerin gebelikte ve emzirme periyodunda geniş vücut yüzeylerine ya da uzun bir süre kullammda bebeklerinde yan etki görülebilir, örneğin gebeliğin son haftalannda TRAVAZOL uygulandığında, bebekte böbrek üstü bezinde gerileme görülebilir.
Eğer bu kullanma talimatında bahsi geçmeyen herhangi bir yan etki ile karşılaşırsanız, bir doktor veya bir eczacıya danışınız.
S.
TRAVAZOL'ün saklanması
TRA VAZOL 'ü çocukların göremeyeceği, erişemeyeceği yerlerde ve ambalajında saklayınız.
25 ''C' nin altmdaki oda sıcaklığında saklamr.
Son kullanma tarihi ile uyumlu olarak kullanınız
Ambalajdaki son kullanma tarihinden sonra TRA VAZOL 'ü kullanmayınız.
Eğer üründe ve/veya ambalajında bozukluklar fark ederseniz TRAVAZOL'ü kullanmayımz.
Ruhsat sahibi:
BİLİM İLAÇ SAN. ve TİC. A.Ş.
34398 Şişli/İstanbul Üretim yeri:
BİLİM İLAÇ SAN. VE TİC. A.Ş.
GOSB 41480 Gebze / Kocaeli
Bu kullanma talimatı tarihinde onaylanmıştır.