VECTİBİX20 mg/mL, 5 mL IV İnfüzyon İçin Çözelti İçeren Flakon
Damar içi kullanım
Steril
•
Etken Madde
panitumumabBu Kullanma Talimatında:
1. VECTIBIX nedir ve ne için kullanılır?
2. VECTIBIX’i kullanmadan önce dikkat edilmesi gerekenler
3. VECTIBIX nasıl kullanılır?
4. Olası yan etkiler nelerdir?
5. VECTIBIX’in saklanması
Başlıkları yer almaktadır.
2.VECTIBIX nedir ve ne için kullanılır?
VECTİBİX, gözle görünür partiküller (küçük parçacıklar) içerebilen renksiz sıvıdır ve flakon (küçük ilaç şişesi) içerisinde bulunur.
Her bir ambalaj 5 mL konsantre (yoğunlaştırılmış ilaç) içeren bir flakon içermektedir. Her bir tek kullanımlık flakon 5 mL’de 100 mg panitumumab etkin maddesini içerir.
Panitumumab, bir memeli hücre dizisinde (CHO) rekombinant DNA teknolojisi ile üretilen bütünüyle insan monoklonal IgG2 antikorudur.
Monoklonal antikorlar, seçici olarak vücuttaki diğer özgün proteinleri tanıyan ve onlara bağlanan (yapışan) proteinlerdir.
VECTİBİX, mutant olmayan (genetik değişime uğramamış – yabanıl tip) RAS tümörü olarak bilinen belirli tümör tipine sahip yetişkin hastalarda metastatik kolorektal kanserin (bağırsak kanseri) tedavisinde kullanılır. VECTİBİX, diğer anti-kanser ilaçlarla kombinasyon halinde (birlikte) kullanılabilir.
3.VECTIBIX nasıl kullanılır ?
Doktorunuz VECTİBİX ile tedavinizin ne kadar süreceğini size bildirecektir. Tedaviyi erken kesmeyiniz.
Doktorunuz hastalığınıza bağlı olarak ilacınızın dozunu belirleyecek ve size uygulayacaktır.
Deri reaksiyonları veya şiddetli şişlik ve doku hasarı yaşayabilirsiniz, eğer bunlar kötüleşirse veya dayanılmaz hale gelirse hemen doktorunuza veya hemşirenize bildiriniz. Eğer şiddetli deri reaksiyonu yaşarsanız, doktorunuz VECTİBİX dozunda düzenleme önerebilir.
VECTİBİX kullanırken veya eğer deri reaksiyonları yaşıyorsanız güneş ışığı bunları kötüleştirebileceğinden, güneşe maruz kalmamanız önerilir. Eğer güneşe maruz kalacaksanız, VECTİBİX kullanırken güneş kremi ve şapka kullanınız. Doktorunuz, VECTİBİX kullanımı ile ilişkili toksisitelerin (istenmeyen etkilerin) kontrolüne yardımcı olacak nemlendirici, güneş kremi (SPF > 15), topikal (bölgesel) steroid ve/veya oral antibiyotikleri kullanmanızı
isteyebilir.
Doktorunuz, tedaviniz esnasında ve tedavinizi tamamladıktan sonra 8 hafta boyunca hipomagnezemi (kanda düşük magnezyum düzeyleri) ve hipokalsemiyi (kanda düşük kalsiyum düzeyleri) izlemek üzere testler için sizden düzenli aralıklarla gelmenizi isteyebilir.
Eğer şiddetli ishal yaşarsanız, vücudunuz çok fazla su kaybedebileceğinden (dehidrate hale gelmek) ve bu durum böbreklerinize zarar verebileceği için lütfen doktorunuza veya hemşirenize bildiriniz.
Eğer gözde akut (ani başlayan) veya kötüleşen kızarıklık, artmış göz sulanması, ve/veya ışığa duyarlılık gelişmesi durumunda, lütfen hemen doktorunuza veya hemşirenize söyleyiniz; acil tıbbi müdahaleye ihtiyacınız olabilir (Bakınız Olası Yan Etkiler).
Uygulama yolu ve metodu
VECTİBİX, bir sağlık merkezinde, anti-kanser ilaçların kullanılmasında deneyimli bir doktor gözetiminde uygulanacaktır.
VECTİBİX, infüzyon pompası (yavaş enjeksiyon (zerk) sağlayan bir cihaz) ile intravenöz (bir toplardamar içine) uygulanır.
VECTİBİX önerilen dozu iki haftada bir kez verilen 6 mg/kg’dır (1 kilogram vücut ağırlığı başına miligram).
Tedavi, genellikle takriben 60 dakikadan uzun bir periyotta verilir.
Değişik yaş grupları
Çocuklarda kullanımı
Yaşlılarda kullanımı
Yaşlılarda kullanımı:
Yaşlılarda doz ayarlamalarını destekleyen klinik veri yoktur.
Özel kullanım durumları
Böbrek/Karaciğer yetmezliği:
Böbrek veya karaciğer yetmezliği olan hastalarda VECTİBİX’in güvenliliği ve etkililiği çalışılmamıştır.
Eğer VECTİBİX’in etkisinin çok güçlü veya zayıf olduğuna dair bir izleniminiz var ise doktorunuz veya eczacınız ile konuşunuz.
Kullanmanız gerekenden daha fazla VECTIBIX kullanırsanız
VECTİBİX’den kullanmanız gerekenden fazlasını kullanmışsanız bir doktor veya eczacı ile konuşunuz.
VECTIBIX'i kullanmayı unuttuysanız
Unutulan dozları dengelemek için çift doz uygulamayınız.
VECTIBIX ile tedavi sonlandırıldığında oluşabilecek etkiler
4.Olası yan etkiler nelerdir ?
Tüm ilaçlar gibi VECTIBIX’in içeriğinde bulunan maddelere duyarlı olan kişilerde yan etkiler olabilir.
Aşağıdakilerden biri olursa, VECTİBİX’i kullanmayı durdurunuz ve DERHAL doktorunuza bildiriniz veya size en yakın hastanenin acil bölümüne başvurunuz:
İnfüzyon (zerk) reaksiyonları
Tedavi esnasında veya tedaviyi takiben infüzyon reaksiyonu yaşayabilirsiniz. Bunlar hafif veya orta şiddette (VECTİBİX kullanan 100 kişinin yaklaşık olarak 5’inde meydana gelebilir) ya da şiddetli (VECTİBİX kullanan 100 kişinin 1’inde meydana gelebilir) olabilir. Belirtiler baş ağrısı, döküntü, kaşıntı veya kurdeşen, al basması, şişme (yüz, dudaklar, ağız, göz çevresi ve boğaz bölgesi), çarpıntı, hızlı nabız, terleme, bulantı, kusma, baş dönmesi, nefes almada veya yutmada güçlük, veya kan basıncında şiddetli ya da yaşamı tehdit edici ve çok nadiren de ölüme yol açan azalmayı içerebilir. Eğer bu belirtilerden herhangi birini yaşarsanız, derhal doktorunuza bildiriniz. Doktorunuz infüzyon hızınızı azaltmaya ya da VECTİBİX ile tedavinizi durdurmaya karar verebilir.
Alerjik reaksiyonlar
Çok nadir olarak, tedaviden 24 saat sonra infüzyon reaksiyonuna benzer belirtileri içeren ciddi alerjik (aşırı duyarlılık) reaksiyonlar meydana gelmiş ve ölüme yol açmıştır. Eğer VECTİBİX’e karşı alerjik reaksiyon gösterirseniz, derhal doktorunuza bildiriniz. Doktorunuz infüzyon hızınızı azaltmaya ya da VECTİBİX ile tedavinizi durdurmaya karar verebilir.
Eğer bunlardan biri sizde mevcut ise, sizin VECTİBİX’e ciddi alerjiniz var demektir. Acil tıbbi müdahaleye veya hastaneye yatırılmanıza gerek olabilir.
Deri reaksiyonları
Deri ile ilişkili reaksiyonlar, VECTİBİX kullanan 100 kişinin yaklaşık 94’ünde meydana gelebilir ve genellikle hafif ila orta şiddettedir. Deri döküntüsü yaygın olarak akneye (sivilceye) benzer ve çoğunlukla yüzü, üst göğsü ve sırtı kapsar, ancak vücudun herhangi bir bölgesini etkileyebilir. Bazı döküntüler kızarıklık, kaşıntı ve deride pullanma ile birlikte görülmekte ve ağırlaşabilmektedir. Bazı durumlarda, tıbbi ve/veya cerrahi tedavi gerektiren enfeksiyonlu (iltihap oluşturan mikrobik hastalık) yaralara neden olabilir veya nadir durumlarda ölümcül olabilecek şiddetli deri reaksiyonlarına yol açabilir. Nadir vakalarda, hastalarda deride, ağızda, gözlerde ve genital organlarda kabarcıklar oluşabilir ve bu belirtiler “Stevens-Johnson sendromu (ciltte ve göz çevresinde kan oturması, şişlik ve kızarıklıkla seyreden iltihap)” adı verilen şiddetli bir deri reaksiyonunu gösteriyor olabilir; veya deride kabarcıklar görülebilir ve bu belirti “toksik epidermal nekroliz (deride içi sıvı dolu kabarcıklarla seyreden ciddi bir hastalık)” adı verilen şiddetli deri reaksiyonu gösteriyor olabilir. Eğer kabarcıklar oluşursa, derhal doktorunuza bildiriniz. Güneşe uzun süreli maruziyet döküntüyü kötüleştirebilir. Ayrıca, cilt kuruluğu, el veya ayak parmaklarında fissürler (ciltte çatlaklar), el veya ayak tırnaklarının yataklarında enfeksiyon (iltihap oluşturan mikrobik hastalık) (dolama) veya iltihap bildirilmiştir. Tedavi geri çekildiğinde veya bırakıldığında, deri reaksiyonları genellikle düzelir. Doktorunuz döküntüyü tedavi etmeye, dozu ayarlamaya veya VECTİBİX ile tedavinizi durdurmaya karar verebilir.
Bunların hepsi ciddi yan etkilerdir.
Bu ciddi yan etkiler çok seyrek görülür.
Aşağıdakilerden herhangi birini fark ederseniz, doktorunuza söyleyiniz:
Yan etkiler aşağıdaki kategorilerde gösterildiği şekilde sıralanmıştır: |
Çok yaygın: Yaygın: Yaygın olmayan: Seyrek: | 10 hastanın en az 1’inde görülebilir. 10 hastanın birinden az, fakat 100 hastanın birinden fazla görülebilir. 100 hastanın birinden az, fakat 1.000 hastanın birinden fazla görülebilir. 1.000 hastanın birinden az, fakat 10.000 hastanın birinden fazla görülebilir. | Çok seyrek: Sıklık bilinmiyor: | 10.000 hastanın birinden az görülebilir. Eldeki verilerden hareketle tahmin edilemiyor. |
|
Çok yaygın yan etkiler |
• düşük kırmızı kan hücresi sayısı (anemi); kanda düşük potasyum düzeyi (hipokalemi); kanda düşük magnezyum düzeyi (hipomagnezemi);
• bir çeşit göz iltihabı (konjonktivit);
• bölgesel veya genel şişkin (noktalı ya da noktasız), kaşıntılı, kırmızı veya pullanan döküntü;
• saç dökülmesi (kellik); ağız ülserleri ve uçuklar (stomatit); ağız iltihabı (mukozal enflamasyon);
• ishal; bulantı; kusma; karın ağrısı; kabızlık; iştah azalması; kilo kaybı;
• aşırı yorgunluk (bitkinlik); ateş veya yüksek vücut sıcaklığı (pireksi); kuvvetsizlik veya güçten düşme (asteni); uzuvlarda sıvı birikimi (periferik ödem);
• sırt ağrısı;
• uykusuzluk (insomnia);
• öksürük; dispne (nefes almada güçlük).
Yaygın yan etkiler
• düşük beyaz kan hücresi sayıları (akyuvar sayısında azalma, lökopeni); kanda düşük kalsiyum düzeyi (hipokalsemi); kanda düşük fosfat (hipofosfatemi); kanda yüksek glukoz (kan şeker düzeylerinde artış, hiperglisemi);
• kirpiklerde uzama; aşırı gözyaşı (artmış lakrimasyon); gözlerde kızarıklık (oküler hiperemi); göz kuruluğu; gözlerde kaşıntı (gözde pruritus); göz iritasyonu; göz kapağı iltihabı (blefarit);
• deri ülseri; yara kabuğu; aşırı kıllanma (hipertrikoz); avuçlar ve tabanlarda kızarıklık ve şişlik (el-ayak sendromu); aşırı terleme (hiperhidroz); cilt reaksiyonu (dermatit);
• enfeksiyonun derinin altına yayılması (selülit); saç kökünde iltihap (folikolit); lokalize enfeksiyon (iltihap oluşturan mikrobik hastalık); irin dolu kabarcıklarla deri döküntüsü (püstüler döküntü); üriner sistem enfeksiyonu;
• tırnak bozukluğu; tırnaklarda kırılma (onikoklaz);
• dehidratasyon (su kaybı);
• ağız kuruluğu; hazımsızlık, sindirim bozukluğu (dispepsi); makattan kan gelmesi (rektal hemoraji); dudak iltihabı (şilit); mide ekşimesi (gastroözofajiyal reflü);
• göğüs ağrısı; ağrı; titreme; uzuvlarda ağrı; immün reaksiyon (aşırı duyarlılık); kalp atımının hızlanması (taşikardi);
• belirtileri ani başlayan nefes darlığı ya da göğüs ağrısı şeklinde olabilen akciğerde kan pıhtısı (pulmoner embolizm); burun kanaması (epistaksis); derin toplardamarlarda kan pıhtısı (derin ven trombozu,); yüksek kan basıncı (hipertansiyon); al basması;
• baş ağrısı; baş dönmesi; kaygı, endişe (anksiyete).
Yaygın olmayan yan etkiler
• deri ve mukoz membranlarda mavi renklenme (siyanoz);
• ülseratif keratit (gözün ön kısmında (kornea) acil tedavi gerektiren ciddi ülserasyon durumu);
• keratit (gözün saydam cisminin (kornea) iltihabı);
• deri hücresi ölümü (cilt nekrozu);
• deride, ağızda, gözlerde ve genital organlarda kabarcıklar ile görülen şiddetli deri reaksiyonu (Stevens-Johnson sendromu (ciltte ve göz çevresinde kan oturması, şişlik ve kızarıklıkla seyreden iltihap));
• ciltte içi su dolu kabarcıklar şeklinde görülen şiddetli deri reaksiyonu (toksik epidermal nekroliz);
• göz kapağı tahrişi; çatlamış dudaklar ve/veya dudak kuruluğu; göz enfeksiyonu; göz kapağı enfeksiyonu; burun kuruması; tırnakların gevşemesi (onikoliz); ete doğru büyüyen tırnak; aşırı kıllanma (hirsuitizm);
• akciğerlerin iltihaplanması (intersitisyel (hücreler arası alan) akciğer hastalığı).
Yan etkilerin raporlanması
2.VECTIBIX kullanmadan önce dikkat edilmesi gerekenler
VECTIBIX'i aşağıdaki durumlarda KULLANMAYINIZ
• Eğer panitumumaba veya bu ilacın bileşiminde bulunan yardımcı maddelerden herhangi birisine karşı alerjiniz varsa.
• Geçmişte veya halen devam etmekte olan interstisyel pnömonitis (akciğerlerin şişmesine bağlı öksürük ve solunum güçlüğü) veya pulmoner fibrozis (akciğer dokusunda yara veya kalınlaşma olmasına bağlı nefes darlığı) ile ilgili bulgunuz varsa.
• Oksaliplatin içeren kemoterapide, eğer RAS testi mutant (genetik değişime uğramış) RAS tümörüne sahip olduğunuzu gösterirse veya eğer RAS tümör durumunu bilmiyorsanız, RAS tümör durumunuzdan emin değilseniz lütfen doktorunuza danışınız.
VECTIBIX'i aşağıdaki durumlarda DİKKATLİ KULLANINIZ
Biyoteknolojik ürünlerin takip edilebilirliğinin sağlanması için uygulanan ürünün ticari ismi ve seri numarası mutlaka hasta dosyasına kaydedilmelidir.
Deri reaksiyonları veya şiddetli şişlik ve doku hasarı yaşayabilirsiniz, eğer bunlar kötüleşirse ya da dayanılmaz hale gelirse lütfen derhal doktorunuza veya hemşirenize söyleyiniz. Eğer şiddetli deri reaksiyonu yaşarsanız, doktorunuz VECTİBİX dozunda düzenleme önerebilir. Eğer şiddetli enfeksiyon (iltihap oluşturan mikrobik hastalık) veya ateş gelişirse, VECTİBİX ile tedavinizi doktorunuz durdurabilir.
VECTİBİX kullanırken ve eğer deri reaksiyonları yaşıyorsanız güneş ışığı bunları kötüleştirebileceğinden, güneşe maruz kalmamanız önerilir. Eğer güneşe maruz kalacaksanız, VECTİBİX kullanırken güneş kremi ve şapka kullanınız. Doktorunuz, VECTİBİX kullanımı ile ilişkili toksisitelerin (istenmeyen etkilerin) kontrolüne yardımcı olacak nemlendirici, güneş kremi (SPF > 15), topikal (bölgesel) steroid ve/veya oral antibiyotikleri kullanmanızı
isteyebilir.
VECTİBİX ile tedavi edilirken, derinizde sıcaklık veya hassaslık hissi veren şişkin, kırmızı bölge meydana gelirse derhal doktorunuza söyleyiniz.
VECTİBİX tedavisine başlamadan önce, doktorunuz magnezyum, kalsiyum ve potasyum gibi çeşitli maddelerin kanınızdaki düzeylerini kontrol edecektir. Ayrıca tedavi süresince ve tedavi tamamlandıktan sonraki 8 hafta boyunca doktorunuz magnezyumun ve kalsiyumun kanınızdaki düzeylerini düzenli olarak kontrol edecektir. Eğer bu düzeyler çok düşükse, doktorunuz uygun takviyeleri reçete edebilir.
Eğer kontakt lens kullanıyorsanız ve/veya şiddetli göz kuruluğu, gözün ön kısmında (kornea) iltihap veya gözün ön kısmı ile ilgili ülser gibi göz problemleri öykünüz varsa doktorunuza söyleyiniz.
Eğer gözünüzde akut (ani başlayan) veya kötüleşen kızarıklık ve ağrı, gözyaşı miktarınız artarsa, görme bulanıklığı ve/veya ışığa duyarlılık meydana gelirse acil tedaviye ihtiyacınız olabileceği için doktorunuza veya hemşirenize derhal söyleyiniz (Bakınız Olası Yan Etkiler).
Baş ağrısı, döküntü, kaşıntı veya kurdeşen, al basması, şişlik (yüz, dudaklar, ağız, göz çevresi ve boğaz bölgesi), çarpıntı, hızlı nabız, terleme, bulantı, kusma, baş dönmesi, nefes almada veya yutkunmada güçlük veya kan basıncında azalmayı da içeren belirtiler meydana gelirse doktorunuza söyleyiniz.
Eğer akciğer ile ilgili bir rahatsızlık veya nefes almada güçlük öykünüz varsa VECTİBİX’i dikkatle kullanınız.
Eğer VECTİBİX’i diğer Kemoterapi Rejimleri ile kombinasyon halinde kullanıyorsanız, VECTİBİX’i dikkatle kullanınız.
Eğer böbrek yetmezliği dahil olmak üzere böbrek hastalığı öykünüz varsa VECTİBİX’i dikkatle kullanınız.
Yaşınıza (65 yaş üzeri) veya genel sağlık durumunuza göre, doktorunuz kemoterapi tedavinizle birlikte VECTİBİX’i kullanmayı tolere etme gücünüzü sizinle görüşecektir.
Bu uyarılar geçmişteki herhangi bir dönemde dahi olsa sizin için geçerliyse lütfen doktorunuza danışınız.
VECTIBIX'in yiyecek ve içecek ile kullanılması
Yiyecek ve içeceklerin VECTİBİX üzerindeki etkisi bilinmemektedir.
Hamilelik
İlacı kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız.
VECTİBİX, hamile kadınlarda test edilmemiştir. Eğer hamileyseniz, hamile olabileceğinizi düşünüyorsanız veya hamilelik planlıyorsanız doktorunuza söylemeniz önemlidir. VECTİBİX, hamile kalma yeteneğinizi etkileyebilir.
Eğer çocuk doğurma potansiyeli bulunan bir kadınsanız, VECTİBİX ile tedavi esnasında ve son dozu takiben 2 ay boyunca uygun doğum kontrol yöntemleri kullanmalısınız.
Tedaviniz sırasında hamile olduğunuzu fark ederseniz hemen doktorunuza veya eczacınıza danışınız.
Emzirme
İlacı kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız.
VECTİBİX ile tedavi esnasında ve son dozu takiben 2 ay boyunca bebeğinizi emzirmeniz önerilmemektedir.
Araç ve makina kullanımı
Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkilere ilişkin çalışma yapılmamıştır. Bazı yan etkiler, güvenli şekilde araç ve makine kullanmanızı etkileyebileceğinden araç ve makine kullanımından önce doktorunuzla konuşmalısınız.
VECTIBIX'in içeriğinde bulunan bazı yardımcı maddeler hakkında önemli bilgiler
Bu tıbbi ürün her 1 mL konsantrede 0,15 mmol sodyum (ya da 3,45 mg sodyum) içerir. Bu durum, kontrollü sodyum diyetinde olan hastalar için göz önünde bulundurulmalıdır.
Diğer ilaçlar ile birlikte kullanımı
VECTİBİX, bevacizumab (bağırsak kanserinde kullanılan başka bir monoklonal antikor) veya “IFL” kemoterapisi ile birlikte kullanılmamalıdır.
5.VECTIBIX'in saklanması
Ambalajdaki son kullanma tarihinden sonra VECTIBIX'i kullanmayınız.
Son kullanma tarihi geçmiş veya kullanılmayan ilaçları çöpe atmayınız! Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca belirlenen toplama sistemine veriniz.
Ruhsat sahibi:
Amgen İlaç Tic. Ltd. Şti.
İş Kuleleri, Levent Mah.,Meltem Sok.
No: 10 Kule: 2 Kat: 25, 4. Levent, Beşiktaş,
İstanbul
Üretim yeri:
Amgen Technology Ireland (ADL), Pottery Road, Dun Laoghaire, Co. Dublin, İrlanda
AŞAĞIDAKİ BİLGİLER BU İLACI UYGULAYACAK SAĞLIK PERSONELİ İÇİNDİR:
VECTİBİX, sadece tek kullanım içindir. VECTİBİX, sağlık profesyoneli tarafından aseptik teknik kullanılarak 9 mg/mL (%0,9) enjeksiyonluk sodyum klorür çözeltisinde seyreltilmelidir. Flakonu çalkalamayınız veya şiddetlice sallamayınız. Uygulamadan önce, VECTİBİX çıplak gözle kontrol edilmelidir. Çözelti renksiz olmalıdır ve gözle görülür şeffaf-beyaz, şekilsiz (amorf), proteinli partikülatlar (bu partikülatlar, düz eksenli filtre kullanılarak çıkarılır) içerebilir. Eğer görünümü yukarıda belirtilen gibi değilse, VECTİBİX’i uygulamayınız. 6 mg/kg’lık doz için gerekli miktarda VECTİBİX’i sadece 21-gauge veya daha ufak çapta bir hipodermik iğne kullanarak çekiniz. Flakon içeriğini çekmek için iğnesiz cihazlar (örn: flakon adaptörleri) kullanmayınız. 100 mL toplam hacime seyreltiniz. 1.000 mg’dan yüksek dozlar 150 mL 9 mg/mL (%0,9) enjeksiyonluk sodyum klorür çözeltisinde seyreltilmelidir. Son konsantrasyon 10 mg/mL’yi geçmemelidir. Seyreltilmiş çözelti hassas şekilde alt üst edilerek karıştırılmalıdır, çalkalanmamalıdır.
Tek kullanımın ardından, flakonu ve flakon içerisinde kalan sıvıyı atınız.
Diğer ilaçlar veya IV çözeltilerle karışmayı önlemek üzere VECTİBİX uygulamasından önce ve sonra damar yolu kateteri sodyum klorür ile yıkanır.
VECTİBİX, periferik damar yolu veya kalıcı kateterden düşük-protein bağlamalı 0,2 veya 0,22 mikrometre düz eksenli filtre kullanılarak infüzyon pompası ile intravenöz infüzyon olarak uygulanmalıdır. Önerilen infüzyon süresi yaklaşık 60 dakikadır. 1.000 mg’dan yüksek dozlar, yaklaşık 90 dakikalık süre üzerinde uygulanabilir.
Polivinil klorür torbalardaki veya poliolefin torbalardaki VECTİBİX ve 9 mg/mL (%0,9) enjeksiyonluk sodyum klorür çözeltisi arasında geçimsizlik gözlenmemiştir.
KISA ÜRÜN BİLGİSİ
1. BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI
VECTİBİX 20mg/mL, 5 mL IV İnfüzyon İçin Çözelti İçeren Flakon
100 mg (5 ml flakon) panitumumab (20 mg/ml)
İnfüzyonluk Çözelti Konsantresi
2. KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİM Etkin madde:
Her bir flakon 5 ml'de 100 mg panitumumab içerir.
Panitumumab bütünüyle insan monoklonal IgG2 antikorudur, memeli hücre sıralarında (CHO) rekombinant DNA teknolojisi ile üretilmiştir.
Yardımcı maddeler:
Konsantrenin her ml'si 0.150 mmol sodyum, yani 3.45 mg sodyum içerir.
“Yardımcı maddeler için 6.1'e bakınız”.
3. FARMASÖTİK FORM
İnfüzyonluk Çözelti Konsantresi
Şeffaf ila beyaz, amorf, proteinli panitumumab partikülleri içerebilecek steril, renksiz çözelti.
4. KLİNİK ÖZELLİKLER 4.1 Terapötik endikasyonlar
VECTİBİX, daha önce panitumumab veya diğer anti-EGFR tedavileri kullanmamış, ECOG performans skoru: 0-1 olan,
KRAS
wild tip metastatik kolorektal kanserde birinci veya ikinci seri tedavide, FOLFOX veya FOLFİRİ kombinasyon kemoterapi rejimlerinin sadece birisi ile progresyona kadar kullanımda endikedir. Progresyon durumunda veya beraberindeki kemoterapi rejiminin değiştirilmesi durumunda panitumumab veya başka bir anti-EGFR tedavisi kullanılamaz.
4.2. Pozoloji ve uygulama şekli
VECTİBİX tedavisi, anti-kanser tedavisi kullanımında deneyimli bir hekim tarafından gözetlenmelidir. VECTİBİX tedavisine başlanmadan önce, wild tip
KRAS
durumuna ilişkin
kanıt gereklidir.
KRAS
mutasyon durumu, deneyimli bir laboratuarda valide edilmiş bir test yöntemi kullanılarak belirlenmelidir.
Pozoloji/uygulama sıklığı ve süresi:
Önerilen VECTİBİX dozları:
• Haftada bir kez verilen 2.5mg/kg vücut ağırlığı veya
• İki haftada bir kez verilen 6 mg/kg vücut ağırlığı.
Doz Modifikasyonları - İnfüzyon Reaksiyonları
İnfüzyon süresince hafif veya orta derecede (derece 1 veya 2) infüzyon reaksiyonu ortaya çıkan hastalarda infüzyon hızı %50 oranında azaltılır.
Şiddetli veya yaşamı tehdit eden infüzyon reaksiyonları meydana gelirse infüzyon durdurulur. Reaksiyonun şiddetine ve/veya devamlılığına bağlı olarak VECTİBİX'in kalıcı olarak bırakılması değerlendirilir.
Doz Modifikasyonları - Deri Toksisitesi
VECTİBİX tedavisi alan hastaların hemen hemen tamamında (yaklaşık %90) epidermal büyüme faktörü reseptörü (EGFR) inhibitörleriyle gözlenen farmakolojik bir etki olan deri ile ilişkili reaksiyonlar görülmüştür (Bkz. Bölüm 4.8), çoğunluğu doğasında hafif ila orta derecelidir.
Şiddetli (>derece 3) deri reaksiyonları durumunda VECTİBİX dozunda modifikasyon gerekli olabilir.
Deri semptomunun (larının) meydana gelmesi :> derece 31 | VECTİBİX Uygulaması | Sonuç | Doz düzenlemesi |
İlk meydana gelme
| 1 veya 2 doz durdurulur
| İyileşmiş (< derece 3)
| Orjinal dozun %100'ünde infüzyona devam edilir
|
Düzelmemiş
| Bırakılır
|
İkinci meydana gelme
| 1 veya 2 doz durdurulur
| İyileşmiş (< derece 3)
| Orjinal dozun %80'inde infüzyona devam edilir
|
Düzelmemiş
| Bırakılır
|
Deri semptomunun (larının) meydana gelmesi :> derece 31 | VECTİBİX Uygulaması | Sonuç | Doz düzenlemesi |
Üçüncü meydana gelme
| 1 veya 2 doz durdurulur
| İyileşmiş (< derece 3)
| Orijinal dozun %60'ında infüzyona devam edilir
|
Düzelmemiş
| Bırakılır
|
Dördüncü meydana gelme
| Bırakılır
| -
| -
|
1 Derece 3'e eşit veya daha yüksek derece, şiddetli ya c
| a yaşamı tehdit edici olarak tanımlanır.
|
Deri Toksisitelerinin Yönetimi
Doktor tarafından reçetelendirilen şekilde deri nemlendiricisi, güneş kremi (SPF >15 UVA ve UVB), topikal steroid krem (%1 hidrokortizondan daha güçlü olmayan) ve oral antibiyotik (örn: doksisiklin) içeren proaktif deri tedavisi, deri toksisitelerinin yönetiminde faydalı olabilir. Hastalara tedavi sırasında yüzlerine, ellerine, ayaklarına, boyunlarına, sırtlarına ve göğüslerine her sabah nemlendirici ve güneş kremi uygulamaları ve yüzlerine, ellerine, ayaklarına, boyunlarına, sırtlarına ve göğüslerine her gece topikal steroid uygulamaları tavsiye edilebilir. Deri reaksiyonlarının tedavisi şiddeti esas almalıdır ve doktor tarafından reçetelendirilen şekilde etkilenen alanlara uygulanacak nemlendirici, güneş kremi (SPF >15 UVA ve UVB) ve topikal steroid krem (%1 hidrokortizondan daha güçlü olmayan) ve/veya oral antibiyotikleri içerebilir.
Uygulama şekli:
• VECTİBİX düşük-protein bağlamalı 0.2 |im veya 0.22 |im düz eksenli filtre kullanılarak uygulanmalıdır.
•VECTİBİX iv puşe veya bolus uygulanmamalıdır.
• Renk değişikliği gözlenirse VECTİBİX uygulanmamalıdır.
•VECTİBİX iv infüzyon pompası ile uygulanmalıdır:
o Uygun olan şekilde 6 mg/kg veya 2.5 mg/kg'lık doz için gerekli miktarda VECTİBİX çekilir.
o %0.9 sodyum klorür enjeksiyonluk Avr. Farm.* 100 ml hacimde seyreltilir. Son konsantrasyon 10 mg/ml'yi geçmemelidir. o Seyreltilmiş çözelti hassas şekilde alt üst edilerek karıştırılmalıdır.
Çalkalamayınız.
o İnfüzyonu periferik damar yolu veya kalıcı kateterden 60 dakikadan uzun bir sürede uygulayınız*. İlk infüzyon tolere edilirse, sonraki infüzyonlar 30 ila 60 dakika boyunca uygulanabilir.
o Diğer ilaçlar veya IV çözeltilerle karışmayı önlemek için VECTİBİX uygulamasından önce ve sonra damar yolu katateri %0.9 sodyum klorür Avr. Farm. ile yıkanır.
* Eğer hastanın gerçek vücut ağırlığı 150 ml infüzyondan daha yüksek hacim gerektirirse, VECTİBİX yaklaşık 90 dakikadan daha uzun sürede uygulanabilir.
Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler Böbrek/Karaciğer yetmezliği:
Böbrek veya karaciğer yetmezliği olan hastalarda VECTİBİX'in güvenliliği ve etkililiği çalışılmamıştır.
Pediyatrik popülasyon:
Çocuklar üzerinde kullanım ile ilgili deneyim yoktur ve VECTİBİX 18 yaş altındaki hastalarda kullanılmamalıdır.
Geriyatrik popülasyon:
Yaşlılarda doz ayarlamalarını destekleyen klinik veri yoktur.
4.3. Kontrendikasyonlar
VECTİBİX, panitumumab veya yardımcı maddelerden herhangi birine karşı yaşamı tehdit eden hipersensitivite reaksiyonları öyküsüne sahip hastalarda kontrendikedir.
İnterstisyel pnömonitis veya pulmoner fibrozis hastalarında kontrendikedir (Bkz. Bölüm 4.4).
Mutant
KRASKRAS
mKRK durumu bilinmeyen hastalarda VECTİBİX'in oksaliplatin içeren kemoterapi ile kombinasyonu kontrendikedir.
4.4. Özel kullanım uyarıları ve önlemleri Özel kullanım uyarıları
Deri ve Yumuşak Doku Toksisitesi
EGFR inhibitörleri ile gözlenen farmakolojik etki olan deri ve deri altı doku hastalıkları sıklıkla bildirilmiştir.
Güneş ışığı meydana gelebilecek herhangi bir deri reaksiyonunu kötüleştireceğinden, hastaların VECTİBİX kullanırken güneş kremi ve şapka kullanmaları ve güneşe maruziyeti kısıtlamaları önerilmektedir.
VECTİBİX deri toksisitesine ilişkin doz modifikasyonları Bölüm 4.2 doz modifikasyonları tablosunda sunulmaktadır.
VECTİBİX kullanırken deri veya yumuşak doku toksisitesi gelişen hastalar inflamatuvar veya enfeksiyöz sekellerin gelişimi açısından takip edilmelidir. VECTİBİX ile tedavi edilen hastalarda nekrotizan fasiit ve/veya sepsis olaylarını da içeren yaşamı tehdit edici ve ölümcül enfeksiyöz komplikasyonlar gözlenmiştir. VECTİBİX, şiddetli veya yaşamı tehdit edici inflamatuvar veya enfeksiyöz komplikasyonları içeren deri veya yumuşak doku toksisitesi durumunda durdurulmalı veya bırakılmalıdır.
Oküler Toksisite
Pazarlama sonrası nadiren ciddi keratit ve ülseratif keratit vakaları raporlanmıştır. Göz enflamasyonu, lakrimasyon, ışığa hassasiyet, bulanık görme, gözde ağrı ve/veya kızarıklık gibi akut ya da kötüleşen keratit oluşumuna işaret eden semptomların görülmesi halinde derhal göz hekimine başvurulmalıdır.
Eğer ülseratif keratit teşhis edilmişse, VECTİBİX tedavisi kesilmelidir ya da durdurulmalıdır. Eğer keratit teşhis edilmişse tedaviye devam edilmesinin yarar-risk değerlendirmesi dikkatlice yapılmalıdır.
VECTİBİX, keratit, ülseratif keratit ve ciddi göz kuruluğu öyküsü olanlarda dikkatle kullanılmalıdır. Kontakt lens, keratit ve ülserasyon için risk faktörüdür.
İnfüzyon Reaksiyonları
Klinik çalışmalarda ve pazarlama sonrası deneyimde anafilaktik reaksiyonlar, bronkospazm ve hipotansiyon dahil olmak üzere infüzyon reaksiyonları bildirilmiştir. Monoterapi mKRK klinik çalışmalarında (N = 1,052), hastaların %0.5'inde VECTİBİX uygulaması ile şiddetli infüzyon reaksiyonları (NCI-CTC derece 3 ve derece 4) meydana gelmiştir. Toplu değerlendirmede VECTİBİX ile irinotekanı içeren kemoterapi (N = 951) ve tek başına irinotekanı içeren kemoterapi (N = 594) düzeninde, hastalarda sırasıyla %0.1 ve %0.2'sinde şiddetli infüzyon reaksiyonları (NCI-CTC derece 3 ve derece 4) meydana gelmiştir. VECTİBİX ile oksaliplatini içeren kemoterapi (N = 585) ve tek başına oksaliplatini içeren kemoterapi (N = 584) düzeninde, her iki tedavi kolunda hastaların %2.4'ünde şiddetli infüzyon reaksiyonları (NCI-CTC derece 3 ve derece 4) meydana gelmiştir. Pazarlama sonrası deneyimden, hastaların <%1'inde, çok seyrek olarak da ölümle sonuçlanan ciddi infüzyon reaksiyonları bildirilmiştir. Şiddetli veya yaşamı tehdit edici infüzyon reaksiyonu meydana gelirse infüzyon durdurulmalıdır. Reaksiyonun şiddetine ve/veya sürekliliğine bağlı olarak VECTİBİX'in kalıcı olarak bırakılması değerlendirilmelidir.
Diğer Hipersensitivite Reaksiyonları
İnfüzyondan 24 saatten daha fazla süre sonrasında meydana gelen bir fatal anjiyoödem vakası da dahil olmak üzere aşırı hipersensitivite reaksiyonları bildirilmiştir. Hipersensitivite reaksiyonlarının şiddetine, örn: bronkospazm varlığı, ödem, anjiyoödem, hipotansiyon, parenteral ilaç ihtiyacı veya anafilaksi, ve/veya sürekliliğine bağlı olarak VECTİBİX kalıcı olarak bırakılır (Bakınız Bölüm 4.3 ve4.8).
Pulmoner Toksisite
İnterstisyel pnömonitis veya pulmoner fibrozis öyküsü ya da kanıtı olan hastalar klinik çalışmalara dahil edilmemiştir. Başlıca Japon popülasyonunda olmak üzere, fatal ve non-fatal interstisyel akciğer hastalığı (İAH) vakaları bildirilmiştir. Pulmoner semptomların akut başlaması veya kötüleşmesi durumunda, VECTİBİX tedavisi kesilmeli ve bu semptomlar derhal tetkik edilmelidir. İAH teşhis edilirse, VECTİBİX kalıcı olarak bırakılmalı ve hasta uygun şekilde tedavi edilmelidir.
İnterstisyel pnömonitis veya pulmoner fibrozis öyküsü olan hastalarda, VECTİBİX ile tedavinin faydalarına karşı pulmoner komplikasyonlar riski dikkatlice değerlendirilmelidir.
İrinotekan, Bolus 5-florourasil ve Lökovorin (IFL) Kemoterapisi ile Kombinasyon HalindeVECTİBİX
Tek kollu bir çalışmada (N = 19), IFL rejimi olarak uygulanan irinotekan, bolus 5-florourasil ve lökovorin ile kombinasyon halinde VECTİBİX kullanan hastalar, yüksek insidansta şiddetli diyare yaşadığından, IFL ile kombinasyon halinde VECTİBİX uygulamasından kaçınılmalıdır.
Metastatik Kolorektal Kanserin Birinci Basamak Tedavisinde Bevacizumab ve Oksaliplatinİçeren Kemoterapötik Rejimler ile Kombinasyon Halinde VECTİBİX veya Bevacizumab veİrinotekan İçeren Kemoterapötik Rejimler ile Kombinasyon Halinde VECTİBİX
Randomize, açık etiketli, çok merkezli 1053 hastalı bir çalışma metastatik kolorektal kanserin birinci basamak tedavisinde VECTİBİX varlığında ve yokluğunda bevacizumab ve oksaliplatin -veya irinotekan- içeren kemoterapötik rejimlerin etkililiğini değerlendirmiştir.
Her iki kemoterapi tedavi grubu içinde, kontrol grubuna kıyasla, panitumumab grubunda derece 3 ve daha yüksek derece advers olayları gösteren, daha yüksek ciddi advers olaylar insidansı ve daha fazla genel ölümle belirgin olan daha fazla toksisite görülmüştür. Her iki oksaliplatin ve irinotekan tedavi grupları için de benzer güvenlilik eğilimleri görülmüştür.
Ciddi advers olaylar, kontrol grubunda %37'ye karşı panitumumab grubunda %59 oranında görülmüş olup, dehidratasyon, diyare, pulmoner emboli, bulantı ve kusma panitumumab grubunda daha fazladır. Ciddi enfeksiyonlar da genel olarak tedavi farkı görülmüştür (%15'e karşı %9); ancak, hiçbir spesifik enfeksiyon türü yüksek sıklıkta meydana gelmemiştir. Panitumumab kullanan hastaların %19'u, panitumumab ile ilişkili olduğu düşünülen ciddi olay yaşamış olup, en yaygınları diyare, dehidratasyon ve kusmadır.
Bu çalışma, bevacizumab ve oksaliplatin içeren kemoterapiye panitumumab ilavesiyle progresyonsuz sağkalımda (primer sonlanım noktası) bir gelişme göstermemiştir. Birinci basamak metastatik kolorektal kanserde, bevacizumab ve kemoterapi kombinasyonuna VECTİBİX ilavesi endike değildir.
MutantKRASmKRK'li veyaKRASDurumu Bilinmeyen mKRK Hastalarında Oksaliplatinİçeren Kemoterapi ile Kombinasyon Halinde VECTİBİX
VECTİBİX, mutant
KRASKRASKRAS'lıKRASKRASKRAS
mKRK popülasyonunda kısalmış genel sağkalım süresi yönünde eğilim de gözlenmiştir.
Akut Böbrek Yetmezliği
Akut böbrek yetmezliği, şiddetli diyare ve dehidratasyon gelişen hastalarda gözlenmiştir.
Kemoterapi ile Kombinasyon Halinde VECTİBİX ile Tedavi Edilen ECOG 2 PerformansDurumuna Sahip Hastalar
Birinci basamak tedavi olarak infüzyonel 5-florourasil, lökovorin ve oksaliplatine (FOLFOX) kıyasla FOLFOX ile kombine edilen panitumumabı değerlendiren Faz 3 çalışmada (N = 1,183; wild-type
KRAS'lıKRAS
mKRK'li 440 hasta), ECOG 2 (Eastern Cooperative Oncology Group, Doğu Kooperatif Onkoloji Grubu) performans durumuna sahip hastaların (n = 40), ECOG 0 veya 1 performans durumuna kıyasla (n = 616) artmış toksisite ve anlamlı olarak kısalmış progresyonsuz sağkalıma sahip olduğu gözlenmiştir. ECOG performans skoru 2 olan hastalara, mKRK tedavisi için kemoterapi ile kombinasyon halinde VECTİBİX başlamadan önce risk-fayda değerlendirmesi önerilmektedir.
Diğer önlemler
Bu tıbbi ürün her 1 ml konsantrede 0.150 mmol sodyum (3.45 mg sodyum) içerir. Bu durum, kontrollü sodyum diyetinde olan hastalar için gözönünde bulundurulmalıdır.
Önlemler
Laboratuar Testleri:
• Elektrolit Bozuklukları/İzleme
Bazı hastalarda, dereceli olarak azalarak şiddetli hipomagnezemiye yol açan serum magnezyum düzeyleri gözlenmiştir. VECTİBİX tedavisine başlamadan önce, VECTİBİX tedavisi sırasında ve tedavinin tamamlanmasını takiben 8 haftaya kadar hastalar, periyodik olarak hipomagnezemi ve eşlik eden hipokalsemi açısından izlenmelidir. Uygun olduğunda magnezyum replesyonu önerilir.
Hipokalemi dahil diğer elektrolit bozuklukları da gözlenmiştir. Uygun olduğunda bu elektrolitlerin de replesyonu önerilmektedir.
• KRAS
Testi
KRAS
mutasyon durumu, valide edilmiş test yöntemi kullanılarak deneyimli laboratuar tarafından belirlenmelidir.
4.5. Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri
mKRK'li hastalarda VECTİBİX ve irinotekanı içeren ilaç-ilaç etkileşimi çalışmasından elde edilen veriler, irinotekan ve aktif metaboliti SN-38'in farmakokinetiğinin, ilaçlar eşzamanlı olarak uygulandığında değişmediğini göstermektedir.
Çapraz çalışma karşılaştırmasından elde edilen bulgular, irinotekan içeren rejimlerin (IFL veya FOLFİRİ) panitumumab farmakokinetiği üzerinde etkisinin olmadığını göstermiştir.
VECTİBİX, IFL kemoterapisi ile kombinasyon halinde veya bevacizumab içeren kemoterapiyle birlikte uygulanmamalıdır. Panitumumab, IFL ile kombinasyon halinde uygulandığında şiddetli diyare gözlenmiş (Bkz. Bölüm 4.4). Panitumumab, bevacizumab ve kemoterapiyle kombine edildiğinde toksisite ve ölümlerin arttığı görülmüştür (Bkz. Bölüm 4.4 ve 5.1).
VECTİBİX'in oksaliplatin içeren kemoterapiyle kombinasyon halinde kullanımı mutant
KRASKRASKRAS
tümörlü hastalarda progresyonsuz sağkalım ve genel sağkalım süresinin kısaldığı gözlenmiştir (Bkz. Bölüm 4.4 ve 5.1).
Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:
Veri yoktur.
Pediyatrik popülasyon:
Veri yoktur.
4.6. Gebelik ve laktasyon
Genel tavsiye Gebelik kategorisi: C Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar / Doğum kontrolü (Kontrasepsiyon)
Hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalar üreme toksisitesinin bulunduğunu göstermiştir. İnsanlara yönelik potansiyel risk bilinmemektedir.
Çocuk doğurma potansiyeli olan, cinsel yönden aktif kadınlar, tedavi süresince ve son VECTİBİX dozunu takiben ilave 2 ay boyunca yüksek etkili doğum kontrol yöntemi kullanmalıdır. Erkeklerin, VECTİBİX kullanırken doğum kontrol yöntemi kullanması gerekmemektedir.
Gebelik dönemi
Hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalar üreme toksisitesinin bulunduğunu göstermiştir (Bkz. Bölüm 5.3). İnsanlara yönelik potansiyel risk bilinmemektedir.
Eğer VECTİBİX gebelikte kullanılırsa veya eğer hasta bu tıbbi ürünü kullanırken gebe kalırsa, gebeliği kaybetme potansiyel riskine veya fetüse olası zararlarına ilişkin bilgilendirilmelidir.
Laktasyon dönemi
VECTİBİX'in terapötik dozları emziren kadınlara uygulandığı takdirde memedeki çocuk üzerinde etkiye neden olabilecek ölçüde panitumumab anne sütünde atılmaktadır.
Panitumumab'ın insan ya da hayvan sütü ile atılmasına ait bilgi yetersiz/sınırlıdır. Panitumumab'ın süt ile atılmasına yönelik fizikokimyasal ve eldeki farmakodinamik/toksikolojik veriler nedeniyle memedeki çocuk açısından bir risk olduğu göz ardı edilemez.
VECTİBİX emzirme döneminde kullanılmamalıdır.
VECTİBİX ile tedavi sırasında emzirme durdurulmalıdır.
Panitumumab'ın vücutta uzun süreli tutulması nedeniyle, VECTİBİX tedavisinin tamamlanmasının ardından emzirmeye 2 ay süreyle başlanmamalıdır.
Üreme yeteneği/Fertilite
Hayvan çalışmaları, menstrüel döngü üzerinde reverzibl etkiler olduğunu ve maymunlarda dişi fertilitesinin azaldığını göstermiştir (Bkz. Bölüm 5.3). Panitumumab kadınlarda gebe kalma yeteneğini etkileyebilir.
4.7. Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler
Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkilere ilişkin çalışma yapılmamıştır. Hasta görüşünü ve/veya konsantre olma ya da tepki verme yeteneğini etkileyen tedaviyle ilişkili semptomlar yaşarsa, bu etkiler ortadan kayboluncaya kadar araç ve makine kullanılmaması önerilmektedir.
4.8. İstenmeyen etkiler
Kemoterapi ile kombine ve de tek başına VECTİBİX tedavisi alan tüm mKRK klinik araştırma hastalarında yapılan analize dayalı olarak (n = 2588), en yaygın bildirilen advers reaksiyonlar hastaların %93'ünde meydana gelen deri reaksiyonlarıdır. Bu reaksiyonlar VECTİBİX'in farmakolojik etkileri ile ilişkili olup, %25'i şiddetli (derece 3 NCI-CTC) ve <%1'i yaşamı tehdit edici (derece 4 NCI-CTC) yapıda olmak üzere çoğunluğu hafif ila orta şiddettedir. Doz modifikasyon önerileri de dahil olmak üzere deri reaksiyonlarının klinik yönetimi için Bölüm 4.4'e bakınız.
Yaygın olarak bildirilen, hastaların >%20'sinde meydana gelen, advers reaksiyonlar gastrointestinal hastalıkları [diyare (%50), bulantı (%41), kusma (%27), konstipasyon (%23) ve abdominal ağrı (%23)]; genel bozukluklar [yorgunluk (%37), ateş (%20)]; metabolizma ve beslenme hastalıkları [anoreksi (%27)]; enfeksiyonlar ve enfestasyonlar [paronişi (%20)]; ve deri ve deri altı dokusu hastalıkları [döküntü (%45), akneiform dermatit (%39), kaşıntı (%35), eritem (%30) ve deri kuruluğu (%22)]'dur.
Aşağıdaki tablodaki veriler, tek ajan veya kemoterapi ile kombine panitumumab kullanan mKRK'li hastalarda (n = 2588) yapılan klinik çalışmalardan ve spontan raporlar ile rapor edilen advers reaksiyonları tanımlamaktadır. Her bir sıklık gruplandırması içinde, istenmeyen etkiler azalan önem sırasına göre sunulmaktadır.
Advers reaksiyonların insidansı, sistem organ sınıfları ve sıklık esas alınarak aşağıda listelenmiştir. Sıklık şu şekilde tanımlanır: Çok yaygın (>1/10); yaygın (>1/100 ila <1/10); yaygın olmayan (>1/1,000 ila <1/100); seyrek (>1/10,000 ila <1/1,000); çok seyrek (<1/10,000), bilinmiyor (eldeki verilerden hareketle tahmin edilemiyor).
| Advers reaksiyonlar |
MedDRA sistem organ sınıfı | Çok yaygın (> 1/10) | Yaygın(> 1/100 ila <1/10) | Yaygın olmayan (> 1/1000 ila <1/100) | Seyrek (> 1/10,000 ila <1/1000 | Sıklıkbilinmiyor* |
Enfeksiyonlar ve enfestasyonlar
| Paronişi1
| Püstüler döküntü Selülit1 Folikülit Lokalize enfeksiyon
| Göz enfeksiyonu Göz kapağı enfeksiyonu
|
|
|
Kan ve lenf sistemi hastalıkları
| Anemi
| Lökopeni
|
|
|
|
Bağışıklık sistemi hastalıkları
|
| Hipersensitivite1
|
| Ana.fi1a.ktik reaksiyon1
|
|
Metabolizma ve beslenme hastalıkları
| Hipokalemi Anoreksi Hipomagnezemi
| Hipokalsemi Dehidratasyon Hiperglisemi Hipofosfatemi
|
|
|
|
Psikiyatrik hastalıkları
| Insomnia
| Anksiyete
|
|
|
|
Sinir sistemi hastalıkları
|
| Baş ağrısı Baş dönmesi
|
|
|
|
Göz hastalıkları
| Konjunktivitit
| Blefarit Kirpiklerde uzama Artmış lakrimasyon Oküler hiperemi Göz kuruluğu Gözde kaşıntı Göz irritasyonu
| Göz kapağı irritasyonu Keratit1
| Ulseratif Keratit1
|
|
Kardiyak hastalıkları
|
| Taşikardi
| Siyanoz
|
|
|
Vasküler hastalıkları
|
| Derin ven trombozu Hipotansiyon Hipertansiyon Flushing
|
|
|
|
Solunum, göğüs bozuklukları ve mediastinal hastalıkları
| Dispne Öksürük
| Pulmoner embolizm Epistaksis
| Bronkospazm Burun kuruluğu
|
| Intersitisyel akciğer hastalığı
|
| Advers reaksiyonlar |
MedDRA sistem organ sınıfı | Çok yaygın (> 1/10) | Yaygın(> 1/100 ila <1/10) | Yaygın olmayan (> 1/1000 ila <1/100) | Seyrek (> 1/10,000 ila <1/1000 | Sıklıkbilinmiyor* |
Gastrointestinal hastalıkları
| Diyare1 Bulantı Kusma Abdominal ağrı Stomatit Konstipasyon
| Rektal hemoraji Ağız kuruluğu Dispepsi Aftöz stomatit Dudak iltihabı Gastroözofajiyal reflü hastalığı
| Çatlamış dudaklar
|
|
|
Deri ve deri altı doku hastalıkları
| Akneiform dermatit Döküntü1,2 Eritem Kaşıntı Deri kuruluğu Deri fissürleri Akne Alopesi
| Palmar-plantar eritrodizestezi sendromu Deri ülseri Yara kabuğu Hipertrikoz Onikoklaz Tırnak hastalığı
| Anjiyoödem1 Hirsutizm Ete doğru büyüyen tırnak Onikoliz
| Deri Nekrozu1
|
|
Kas-iskelet bozukluklar, bağ doku ve kemik hastalıkları
| Sırt ağnsı
| Ekstremitede ağn
|
|
|
|
Genel bozukluklar ve uygulama bölgesine ilişkin hastalıkları
| Yorgunluk Ateş Asteni Mukozal enflamasyon Periferik ödem
| Göğüs ağnsı Ağrı Titreme
| İnfüzyonla ilişkili reaksiyon1
|
|
|
Araştırmalar
| Kilo kaybı
| Kan magnezyum seviyesinde azalma
|
|
|
|
Seçili advers reaksiyonların tanımı için aşağıdaki bölümü inceleyiniz.
Döküntü yaygın deri toksisitesi terimleri, deri eksfoliasyonu, eksfoliatif döküntü, papüler döküntü, kaşıntılı döküntü, eritematöz döküntü, genel döküntü, maküler döküntü, makülo-papüler döküntü, deri lezyonunu içerir.
Sıklık mevcut verilerden hesaplanamaz.
Kemoterapi ile kombinasyon halindeki VECTİBİX'in güvenlilik profili, VECTİBİX'in (monoterapi olarak) rapor edilen advers reaksiyonlarını ve arka plan kemoterapi rejiminin toksisitelerini içerir. Beklenen ilave etkilerden farklı yeni toksisiteler veya önceden bilinen toksisitelerde kötüleşme gözlenmemiştir. Kemoterapi ile kombine panitumumab kullanan hastalarda en sık meydana gelen advers reaksiyonlar deri reaksiyonlarıdır. Monoterapiye kıyasla daha yüksek sıklıkta gözlenen diğer toksisiteler hipomagnezemi, diyare ve stomatiti içermektedir. Bu toksisiteler nadiren VECTİBİX veya kemoterapinin bırakılmasına yol açmıştır.
Gastrointestinal hastalıklar
Rapor edilen diyare genellikle hafif veya orta şiddettedir. Şiddetli diyare (NCI-CTC derece 3 ve 4) monoterapi olarak VECTİBİX ile tedavi edilen hastaların %2'sinde, kemoterapi ile kombinasyon halinde VECTİBİX ile tedavi edilen hastaların ise %17'sinde bildirilmiştir.
Diyare ve dehidratasyon gelişen hastalarda akut renal yetmezlik rapor edilmiştir (Bkz. Bölüm 4.4).
İnfüzyonla ilişkili reaksiyonlar
Monoterapi ve kombinasyon mKRK klinik çalışmalarında (n = 2588), titreme, ateş veya dispne gibi belirti/semptomları içerebilecek infüzyonla ilişkili reaksiyonlar (herhangi bir infüzyondan sonra 24 saat içinde meydana gelen), VECTİBİX ile tedavi edilen hastaların yaklaşık %4'ünde bildirilmiş olup, bunların <%1'i şiddetlidir (NCI-CTC derece 3 ve derece 4).
Klinik çalışmada, VECTİBİX ile tedavi edilen nükseden veya metastatik skuamöz hücreli baş ve boyun karsinomu olan bir hastada fatal anjiyoödem vakası meydana gelmiştir. Fatal olay, daha önceki anjiyoödem olayını takiben tekrar maruziyet sonrası meydana gelmiştir (Bkz. Bölüm 4.3 ve 4.4); her iki olay da uygulamadan 24 saatten daha fazla süre sonra meydana gelmiştir. Pazarlama sonrası tespitte, infüzyondan 24 saatten daha fazla süre sonra meydana gelen hipersensitivite reaksiyonları da bildirilmiştir.
İnfüzyonla ilişkili reaksiyonların klinik yönetimi için bölüm 4.4'e bakınız.
Deri ve deri altı doku hastalıkları
Deri döküntüsü en yaygın olarak yüz, üst göğüs ve sırtta meydana gelmiştir, fakat ekstremitelere kadar yayılabilmektedir. Şiddetli deri ve deri altı reaksiyonların gelişmesini takiben, nadir durumlarda ölüme yol açan sepsis, selülit ve insizyon ile drenaj gerektiren bölgesel apseleri içeren enfeksiyöz komplikasyonlar bildirilmiştir. Deri reaksiyonun ilk semptomuna kadar geçen medyan süre 10 gün olup, VECTİBİX son dozunu takiben düzelmeye kadar geçen medyan süre 28 gündür.
Paronişial enflamasyon, el ve ayak parmaklarının lateral tırnak yataklarında şişlikle ilişkilendirilmiştir.
VECTİBİX veya diğer EGFR inhibitörleri ile tedavi edilen hastalarda gözlenen dermatolojik reaksiyonların (tırnak etkileri dahil) tedavinin farmakolojik etkileri ile ilişkili olduğu bilinmektedir.
Yapılan tüm klinik çalışmalarda, deri reaksiyonları monoterapi olarak veya kemoterapi ile kombine VECTİBİX kullanan hastaların %93'ünde meydana gelmiştir (n = 2588). Bu olaylar başlıca döküntü ve akneiform dermatitten oluşur ve çoğunlukla hafif ila orta şiddettedir. Kemoterapi ile kombine VECTİBİX kullanan hastaların %34'ünde şiddetli (NCI-CTC derece 3) deri reaksiyonları ve <%1'inde yaşamı tehdit edici (NCI-CTC derece 4) deri reaksiyonları bildirilmiştir (n = 1536).
Doz modifikasyon önerileri dahil olmak üzere deri reaksiyonların klinik yönetimi için bölüm 4.4'e bakınız.
Pazarlama sonrası tespitte, deri nekrozu vakaları bildirilmiştir.
Oküler toksisiteler
Klinik araştırma hastalarının %0.2 ila %0.7'sinde ciddi olmayan keratit vakaları gözlenmiştir. Pazarlama sonrası tespitte, ciddi keratit ve ülseratif keratit vakaları nadiren bildirilmiştir (Bkz. Bölüm 4.4).
Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler: Böbrek/Karaciğer yetmezliği:
Böbrek veya karaciğer yetmezliği olan hastalarda VECTİBİX'in güvenliliği çalışılmamıştır.
Pediyatrik popülasyon:
Çocuklar üzerinde kullanım ile ilgili deneyim yoktur ve VECTİBİX 18 yaş altındaki hastalarda kullanılmamalıdır.
Geriyatrik popülasyon:
VECTİBİX monoterapisi ile tedavi edilen yaşlı hastalarda (>65 yaş) güvenlilik veya etkililikte genel farklılıklar gözlenmemiştir. Bununla birlikte, sadece kemoterapiye kıyasla FOLFİRİ (%37'ye karşı %45) veya FOLFOX (%37'ye karşı %52) ile kombine VECTİBİX tedavisi alan yaşlı hastalarda ciddi advers olay sayılarında artış bildirilmiştir. En fazla artmış ciddi advers olaylar hem FOLFOX hem de FOLFİRİ ile kombine VECTİBİX tedavisi alan hastalarda diyare, FOLFİRİ ile kombine VECTİBİX alan hastalarda ise dehidratasyon ve pulmoner embolizmdir.
4.9. Doz aşımı ve tedavisi
Klinik araştırmalarda 9 mg/kg'a varan dozlar test edilmiştir. Önerilen terapötik dozun yaklaşık iki katına varan dozlarda (12 mg/kg) doz aşımı raporları olmuştur. Gözlenen advers olaylar deri toksisitesi, diyare, dehidratasyon ve yorgunluk olup, önerilen dozdaki güvenlilik profili ile tutarlıdır.
5. FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLER
5.1. Farmakodinamik özellikler
Farmakoterapötik grup: Antineoplastik ajanlar, monoklonal antikorlar ATC kodu: L01XC08
Etki Mekanizması
• Panitumumab insan epidermal büyüme faktör reseptörünün (Epidermal Growth Factor Receptor, EGFR) ligand bağlayıcı birimine bağlanır ve bilinen tüm EGFR ligandları ile indüklenen reseptör otofosforilasyonunu yarışmalı olarak inhibe eder.
• Hayvan çalışmalarında, kemoterapi, radyasyon veya diğer hedeflenmiş terapötik ajanlara VECTİBİX'in ilave edilmesi, tek başına kemoterapi veya hedeflenmiş terapötik ajanlar ile karşılaştırıldığında antitümör etkilerinde artışla sonuçlanmıştır.
• KRASKRAS\
aktive eder ve bu sonuçta hücre proliferasyonu, hücre sağkalımı ve anjiyogenezisini desteklemek üzere diğer intraselüler proteinleri uyarır.
• KRAS
geninde aktive edici mutasyonlar çeşitli insan tümörlerinde sıklıkla ortaya çıkmakta ve hem onkogenezisi hem de tümör progresyonunu etkilemektedirler.
İmmünojenisite
Tüm terapötik proteinlerle olduğu gibi immünojenisite açısından potansiyel söz konusudur. VECTİBİX'in immünojenisitesi iki farklı tarama immünoassayi kullanılarak anti-panitumumab antikorlarının bağlanmasını tespit etmek için değerlendirilmiştir: asit ayrışma köprüleme enzim bağlı immünosorbant assay (Enzyme-linked immunosorbant assay, ELİSA) ve Biacore® biyosensör immünoassay. Serumları herhangi bir tarama immünassayinde pozitif test edilen hastalar için, nötralizan antikorları tespit etmek üzere in vitro biyolojik analiz yapılmıştır.
Monoterapi olarak
• Bağlayıcı antikorların oranı (doz öncesi ve transituvar pozitif hastalar hariç), asit ayrışma ELİSA ile <%1 ve Biacore analizi ile %3.8 olarak tespit edilmiştir..
• Nötralizan antikorların oranı (doz öncesi ve transituvar pozitif hastalar hariç) <%1'dir.
• VECTİBİX'e antikor gelişen hastalarda değişen farmakokinetik veya toksisite profillerine ilişkin kanıt mevcut değildir.
İrinotekan -veya oksaliplatin- bazlı kemoterapi ile kombine kullanıldığında
• Bağlayıcı antikorların oranı (doz öncesi pozitif hastalar hariç) asit ayrışma ELİSA ile tespit edildiği üzere %1.0 ve Biacore analizi ile tespit edildiği üzere <%1 'dir.
• Nötralizan antikorların insidansı (doz öncesi pozitif hastalar hariç) <%1'dir.
• VECTİBİX antikorları açısından pozitif test edilen hastalarda değişmiş güvenlilik profiline ilişkin kanıt bulunmamıştır.
Antikor oluşumunun tespit edilmesi, büyük oranda analizin hassasiyetine ve özgünlüğüne bağlıdır. Buna ek olarak, analizde gözlenen antikor (nötralizan antikor dahil) pozitifliği insidansı analiz yöntemi, numunenin işlenmesi, numune alma zamanı, eşzamanl
KULLANMA TALİMATI
VECTİBİX 20mg/mL, 5 mL IV İnfüzyon İçin Çözelti İçeren Flakon
İntravenöz (ven (toplardamar) içine) infüzyon için
Steril
• Etkin madde:
panitumumab
• Yardımcı maddeler:
sodyum klorür, sodyum asetat trihidrat, asetik asit (saf) ve enjeksiyonluk su
Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice
okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir.
• Bu kullanma talimatını saklayınız. Daha sonra tekrar okumaya ihtiyaç duyabilirsiniz.
• Eğer ilave sorularınız olursa, lütfen doktorunuza veya eczacınıza danışınız.
• Bu ilaç kişisel olarak sizin için reçete edilmiştir, başkalarına vermeyiniz.
• Bu ilacın kullanımı sırasında, doktora veya hastaneye gittiğinizde doktorunuza bu ilacı kullandığınızı söyleyiniz.
• Bu talimatta yazılanlara aynen uyunuz. İlaç hakkında size önerilen dozun dışında yüksek veya düşük doz kullanmayınız.
Bu Kullanma Talimatında:
1. VECTİBİX nedir ve ne için kullanılır?
2. VECTİBİK'i kullanmadan önce dikkat edilmesi gerekenler
3. VECTİBİX nasıl kullanılır?
4. Olası yan etkiler nelerdir?
5. VECTİBİX'in saklanması
Başlıkları yer almaktadır.
1. VECTİBİX nedir ve ne için kullanılır?
VECTİBİX, gözle görünür partiküller içerebilen renksiz sıvıdır ve flakon içerisinde bulunur. Her bir ambalaj 5 ml konsantre içeren bir flakon içermektedir.
VECTİBİX, mutant olmayan (wild-type) KRAS
tümörü olarak bilinen belli tümör çeşidinde yetişkin hastalar için metastatik kolorektal kanserin (bağırsak kanseri) tedavisinde kullanılır. VECTİBİX, diğer anti-kanser ilaçlarla kombinasyon halinde kullanılabilir.
VECTİBİX, 18 yaş ve üzerindeki yetişkinlerin kullanımına yöneliktir.
VECTİBİX, monoklonal antikorlar olarak adlandırılan ilaç grubuna ait panitumumab etkin maddesini içerir. Monoklonal antikorlar, özgül olarak vücuttaki diğer özgün proteinleri tanıyan ve onlara bağlanan (yapışan) proteinlerdir.
Panitumumab, bazı kanser hücrelerinin yüzeyinde bulunan epidermal büyüme faktörü reseptörü (EGFR) olarak bilinen proteini özgül olarak tanır ve bağlanır. Büyüme faktörleri (diğer vücut proteinleri) EGFR'ye bağlandığında, kanser hücrelerinin büyümesini ve bölünmesini uyarır. Panitumumab EGFR'ye bağlanarak, kanser hücrelerinin büyüme ve bölünmeleri için gerekli mesajları almalarını önler.
2. VECTİBİX'i kullanmadan önce dikkat edilmesi gerekenler VECTİBİX'i aşağıdaki durumlarda KULLANMAYINIZ:
• Eğer panitumumaba veya bu ilacın bileşiminde bulunan yardımcı maddelerden herhangi birisine karşı alerjiniz varsa,
• Geçmişte veya halen devam etmekte olan interstisyel pnömonitis (akciğerlerin şişmesine bağlı öksürük ve solunum güçlüğü) veya pulmoner fibrozis (akciğer dokusunda yara veya kalınlaşma olmasına bağlı nefes darlığı) ile ilgili bulgunuz varsa,
• Oksaliplatin içeren kemoterapide, eğer KRASKRASKRASKRAS
tümör durumunuzdan emin değilseniz lütfen doktorunuza danışınız.
VECTİBİX'i aşağıdaki durumlarda DİKKATLİ KULLANINIZ:
Deri reaksiyonları veya şiddetli şişlik ve doku hasarı yaşayabilirsiniz, eğer bunlar kötüleşirse ya da dayanılmaz hale gelirse lütfen derhal doktorunuza veya hemşirenize söyleyiniz. Eğer şiddetli deri reaksiyonu yaşarsanız, doktorunuz VECTİBİX dozunda düzenleme önerebilir. Eğer şiddetli enfeksiyon (iltihap oluşturan mikrobik hastalık) veya ateş gelişirse, VECTİBİX ile tedavinizi doktorunuz durdurabilir.
VECTİBİX kullanırken ve eğer deri reaksiyonları yaşıyorsanız güneş ışığı bunları kötüleştirebileceğinden, güneşe maruziyeti kısıtlamanız önerilir. Eğer güneşe maruz kalacaksanız, VECTİBİX kullanırken güneş kremi ve şapka kullanınız. Doktorunuz, VECTİBİX kullanımı ile ilişkili toksisitelerin kontrolüne yardımcı olacak nemlendirici, güneş kremi (SPF >15), topikal steroid ve/veya oral antibiyotikleri kullanmanızı isteyebilir.
VECTİBİX ile tedavi edilirken, derinizde sıcaklık veya hassaslık hissi veren şişkin, kırmızı bölge meydana gelirse derhal doktorunuza söyleyiniz.
VECTİBİX tedavisine başlamadan önce, doktorunuz magnezyum, kalsiyum ve potasyum gibi çeşitli maddelerin kanınızdaki düzeylerini kontrol edecektir. Ayrıca tedavi süresince ve tedavi tamamlandıktan sonraki 8 hafta boyunca doktorunuz magnezyumun ve kalsiyumun kanınızdaki düzeylerini düzenli olarak kontrol edecektir. Eğer bu düzeyler çok düşükse, doktorunuz uygun takviyeleri reçete edebilir.
Eğer kontakt lens kullanıyorsanız ve/veya şiddetli göz kuruluğu, gözün ön kısmında (kornea) iltihap veya gözün ön kısmı ile ilgili ülser gibi göz problemleri öykünüz varsa doktorunuza söyleyiniz.
Eğer gözünüzde akut veya kötüleşen kızarıklık ve ağrı, gözyaşı miktarınız artarsa, görme bulanıklığı ve/veya ışığa duyarlılık meydana gelirse acil tedaviye ihtiyacınız olabileceği için doktorunuza veya hemşirenize derhal söyleyiniz (Bakınız Olası Yan Etkiler).
Baş ağrısı, döküntü, kaşıntı veya kurdeşen, al basması, şişlik (yüz, dudaklar, ağız, göz çevresi ve boğaz bölgesi), çarpıntı, hızlı nabız, terleme, bulantı, kusma, baş dönmesi, nefes almada veya yutkunmada güçlük veya kan basıncında azalmayı da içeren belirtiler meydana gelirse doktorunuza söyleyiniz.
Eğer akciğer ile ilgili bir rahatsızlık veya nefes almada güçlük öykünüz varsa VECTİBİX'i dikkatle kullanınız.
Eğer VECTİBİX'i diğer Kemoterapi Rejimleri ile kombinasyon halinde kullanıyorsanız, VECTİBİX'i dikkatle kullanınız.
Eğer böbrek yetmezliği dahil olmak üzere böbrek hastalığı öykünüz varsa VECTİBİX'i dikkatle kullanınız.
Yaşınıza (65 yaş üzeri) veya genel sağlık durumunuza göre, doktorunuz kemoterapi tedavinizle birlikte VECTİBİX'i kullanmayı tolere etme gücünüzü sizinle görüşecektir.
Bu uyarılar geçmişteki herhangi bir dönemde dahi olsa sizin için geçerliyse lütfen doktorunuza danışınız.
VECTİBİX'in yiyecek ve içecek ile kullanılması:
Yiyecek ve içeceklerin VECTİBİX üzerindeki etkisi bilinmemektedir.
Hamilelik
İlacı kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız.
VECTİBİX, hamile kadınlarda test edilmemiştir. Eğer hamileyseniz, hamile olabileceğinizi düşünüyorsanız veya hamilelik planlıyorsanız doktorunuza söylemeniz önemlidir. VECTİBİX, hamile kalma yeteneğinizi etkileyebilir.
Eğer çocuk doğurma potansiyeli bulunan bir kadınsanız, VECTİBİX ile tedavi esnasında ve son dozu takiben 6 ay boyunca uygun doğum kontrol yöntemleri kullanmalısınız.
Tedaviniz sırasında hamile olduğunuzu fark ederseniz hemen doktorunuza veya eczacınıza danışınız.
Emzirme
İlacı kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız.
VECTİBİX ile tedavi esnasında ve son dozu takiben 2 ay boyunca bebeğinizi emzirmeniz önerilmemektedir.
Araç ve makine kullanımı
Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkilere ilişkin çalışma yapılmamıştır. Bazı yan etkiler, güvenli şekilde araç ve makine kullanmanızı etkileyebileceğinden araç ve makine kullanımından önce doktorunuzla konuşmalısınız.
VECTİBİX'in içeriğinde bulunan bazı yardımcı maddeler hakkında önemli bilgiler
Bu tıbbi ürün her 1 ml konsantrede 0.150 mmol sodyum (ya da 3.45 mg sodyum) içerir. Bu durum, kontrollü sodyum diyetinde olan hastalar için gözönünde bulundurulmalıdır.
Diğer ilaçlar ile birlikte kullanımı
VECTİBİX, bevacizumab (bağırsak kanserinde kullanılan başka bir monoklonal antikor) ile birlikte kullanılmamalıdır.
Eğer reçeteli ya da reçetesiz herhangi bir ilacı şu anda kullanıyorsanız veya son zamanlarda kullandınız ise lütfen doktorunuza veya eczacınıza bunlar hakkında bilgi veriniz.
3. VECTİBİX nasıl kullanılır? Uygun kullanım ve doz/uygulama sıklığı için talimatlar:
Doktorunuz VECTİBİX ile tedavinizin ne kadar süreceğini size bildirecektir. Tedaviyi erken kesmeyiniz.
Doktorunuz hastalığınıza bağlı olarak ilacınızın dozunu belirleyecek ve size uygulayacaktır.
Deri reaksiyonları veya şiddetli şişlik ve doku hasarı yaşayabilirsiniz, eğer bunlar kötüleşirse veya dayanılmaz hale gelirse hemen doktorunuza veya hemşirenize bildiriniz. Eğer şiddetli deri reaksiyonu yaşarsanız, doktorunuz VECTİBİX dozunda düzenleme önerebilir.
VECTİBİX kullanırken veya eğer deri reaksiyonları yaşıyorsanız güneş ışığı bunları kötüleştirebileceğinden, güneşe maruziyeti kısıtlamanız önerilir. Eğer güneşe maruz kalacaksanız, VECTİBİX kullanırken güneş kremi ve şapka kullanınız. Doktorunuz, VECTİBİX kullanımı ile ilişkili toksisitelerin kontrolüne yardımcı olacak nemlendirici, güneş kremi (SPF >15), topikal steroid ve/veya oral antibiyotikleri kullanmanızı isteyebilir.
Doktorunuz, tedaviniz esnasında ve tedavinizi tamamladıktan sonra 8 hafta boyunca hipomagnezemi (kanda düşük magnezyum düzeyleri) ve hipokalsemiyi (kanda düşük kalsiyum düzeyleri) izlemek üzere testler için sizden düzenli aralıklarla gelmenizi isteyebilir.
Eğer şiddetli ishal yaşarsanız, vücudunuz çok fazla su kaybedebileceğinden (dehidrate hale gelmek) ve bu durum böbreklerinize zarar verebileceği için lütfen doktorunuza veya hemşirenize bildiriniz.
Eğer gözde akut veya kötüleşen kızarıklık, artmış göz sulanması, ve/veya ışığa duyarlılık gelişmesi durumunda, lütfen hemen doktorunuza veya hemşirenize söyleyiniz; acil tıbbi müdahaleye ihtiyacınız olabilir. (Bakınız Olası Yan Etkiler).
Uygulama yolu ve metodu:
VECTİBİX, bir sağlık merkezinde, anti-kanser ilaçların kullanılmasında deneyimli bir doktor gözetiminde uygulanacaktır.
VECTİBİX, infüzyon pompası (yavaş enjeksiyon sağlayan bir cihaz) ile intravenöz (bir toplardamar içine) uygulanır.
VECTİBİX önerilen dozu iki haftada bir kez verilen 6 mg/kg'dır (1 kilogram vücut ağırlığı başına miligram). Tedavi, genellikle takriben 60 dakikadan uzun bir periyotta verilir.
Değişik yaş grupları: Çocuklarda kullanımı:
Çocuklar üzerinde kullanım ile ilgili deneyim yoktur ve VECTİBİX 18 yaş altındaki hastalarda kullanılmamalıdır.
Yaşlılarda kullanımı:
Yaşlılarda doz ayarlamalarını destekleyen klinik veri yoktur.
Özel kullanım durumları: Böbrek/Karaciğer yetmezliği:
Böbrek veya karaciğer yetmezliği olan hastalarda VECTİBİX'in güvenliliği ve etkililiği çalışılmamıştır.
Eğer VECTİBİX'in etkisinin çok güçlü veya zayıf olduğuna dair bir izleniminiz var ise doktorunuz veya eczacınız ile konuşunuz.
Kullanmanız gerekenden daha fazla VECTİBİX kullandıysanız:
VECTİBİX'den kullanmanız gerekenden fazlasını kullanmışsanız bir doktor veya eczacı ile konuşunuz.
VECTİBİX'i kullanmayı unutursanız:
Unutulan dozları dengelemek için çift doz uygulamayınız.
VECTİBİX ile tedavi sonlandırıldığında oluşabilecek etkiler:
Doktorunuz bildirmediği sürece VECTİBİX ile tedaviyi durdurmayınız.
4. Olası yan etkiler nelerdir?
Tüm ilaçlar gibi, VECTİBİX'in
içeriğinde bulunan maddelere duyarlı olan kişilerde yan etkiler olabilir.
Aşağıdakilerden biri olursa, VECTİBİX'i kullanmayı durdurunuz ve DERHAL doktorunuza bildiriniz veya size en yakın hastanenin acil bölümüne başvurunuz: İnfüzyon reaksiyonları
Tedavi esnasında veya tedaviyi takiben infüzyon reaksiyonu yaşayabilirsiniz. Bunlar hafif veya orta şiddette (VECTİBİX kullanan 100 kişinin yaklaşık olarak 4'ünde meydana gelebilir) ya da şiddetli (VECTİBİX kullanan 100 kişinin 1'inden azında meydana gelebilir) olabilir. Semptomlar baş ağrısı, döküntü, kaşıntı veya kurdeşen, al basması, şişme (yüz, dudaklar, ağız, göz çevresi ve boğaz bölgesi), çarpıntı, hızlı nabız, terleme, bulantı, kusma, baş dönmesi, nefes almada veya yutmada güçlük, veya kan basıncında şiddetli ya da yaşamı tehdit edici ve çok nadiren de ölüme yol açan azalmayı içerebilir. Eğer bu belirtilerden herhangi birini yaşarsanız, derhal doktorunuza bildiriniz. Doktorunuz infüzyon hızınızı azaltmaya ya da VECTİBİX ile tedavinizi durdurmaya karar verebilir.
Alerjik reaksiyonlar
Çok nadir olarak, tedaviden 24 saat sonra infüzyon reaksiyonuna benzer semptomları içeren ciddi alerjik (aşırı duyarlılık) reaksiyonlar meydana gelmiş ve ölüme yol açmıştır. Eğer VECTİBİX'e karşı alerjik reaksiyon gösterirseniz, derhal doktorunuza bildiriniz. Doktorunuz infüzyon hızınızı azaltmaya ya da VECTİBİX ile tedavinizi durdurmaya karar verebilir.
Eğer bunlardan biri sizde mevcut ise, sizin VECTİBİX'e ciddi alerjiniz var demektir. Acil tıbbi müdahaleye veya hastaneye yatırılmanıza gerek olabilir.
Deri reaksiyonları
Deri ile ilişkili reaksiyonlar, VECTİBİX kullanan 100 kişinin yaklaşık 90'ında meydana gelebilir ve genellikle hafif ila orta şiddettedir. Deri döküntüsü yaygın olarak akneye benzer ve çoğunlukla yüzü, üst göğsü ve sırtı kapsar, ancak vücudun herhangi bir bölgesini etkileyebilir. Bazı döküntüler kızarıklık, kaşıntı ve deride pullanma ile birlikte görülmekte ve ağırlaşabilmektedir. Bazı durumlarda, tıbbi ve/veya cerrahi tedavi gerektiren enfeksiyonlu (iltihap oluşturan mikrobik hastalık) yaralara neden olabilir veya nadir durumlarda ölümcül olabilecek şiddetli deri reaksiyonlarına yol açabilir. Güneşe uzun süreli maruziyet döküntüyü kötüleştirebilir. Ayrıca, cilt kuruluğu, el veya ayak parmaklarında fissürler (ciltte çatlaklar), el veya ayak tırnaklarının yataklarında enfeksiyon (iltihap oluşturan mikrobik hastalık) (dolama) veya iltihap bildirilmiştir. Tedavi geri çekildiğinde veya bırakıldığında, deri reaksiyonları genellikle düzelir. Doktorunuz döküntüyü tedavi etmeye, dozu ayarlamaya veya VECTİBİX ile tedavinizi durdurmaya karar verebilir.
Bunların hepsi ciddi yan etkilerdir.
Bu ciddi yan etkiler çok seyrek görülür.
Aşağıdakilerden herhangi birini fark ederseniz, doktorunuza söyleyiniz:
Yan etkiler aşağıdaki kategorilerde gösterildiği şekilde sıralanmıştır:
Çok yaygın : 10 hastanın en az 1'inde görülebilir.
Yaygın : 10 hastanın birinden az, fakat 100 hastanın birinden fazla görülebilir.
Yaygın olmayan : 100 hastanın birinden az, fakat 1.000 hastanın birinden fazla görülebilir.
Seyrek : 1.000 hastanın birinden az, fakat 10.000 hastanın birinden fazla
görülebilir.
Çok seyrek : 10.000 hastanın birinden az görülebilir.
Sıklık bilinmiyor : Eldeki verilerden hareketle tahmin edilemiyor.
Çok yaygın yan etkiler
• Düşük kırmızı kan hücresi sayısı (anemi); kanda düşük potasyum düzeyi (hipokalemi); kanda düşük magnezyum düzeyi (hipomagnezemi);
• Bir çeşit göz iltihabı (konjonktivit);
• Bölgesel veya genel tümsekli (noktalı ya da noktasız), kaşıntılı, kırmızı veya pullanan döküntü;
• Saç dökülmesi (kellik); çatlamış dudaklar, ağız ülserleri ve uçuklar (stomatit); ağız iltihabı (mukozal enflamasyon);
• İshal; bulantı; kusma; karın ağrısı; kabızlık; iştahsızlık (uzun süreli iştah kaybı); kilo kaybı;
• Aşırı yorgunluk (bitkinlik); ateş veya yüksek vücut sıcaklığı (pireksi); kuvvetsizlik veya güçten düşme (asteni); uzuvlarda sıvı birikimi (periferik ödem);
• Sırt ağrısı;
• Uykusuzluk (insomnia);
• Öksürük; dispne (nefes almada güçlük).
Yaygın yan etkiler
• düşük beyaz kan hücresi sayıları (akyuvar sayısında azalma, lökopeni); kanda düşük kalsiyum düzeyi (hipokalsemi); kanda düşük fosfat (hipofosfatemi); kanda yüksek glukoz (kan şeker düzeylerinde artış, hiperglisemi);
• kirpiklerde uzama; aşırı gözyaşı (artmış lakrimasyon); gözlerde kızarıklık (oküler hiperemi); göz kuruluğu; gözlerde kaşıntı (gözde pruritus); göz iritasyonu; göz kapağı iltihabı (blefarit);
• deri ülseri; yara kabuğu; aşırı kıllanma (hipertrikoz); avuçlar ve tabanlarda kızarıklık ve şişlik (el-ayak sendromu);
• enfeksiyonun derinin altına yayılması (selülit); saç kökünde iltihap (folikolit); lokalize enfeksiyon (iltihap oluşturan mikrobik hastalık); irin dolu kabarcıklarla deri döküntüsü (püstüler döküntü);
• tırnak bozukluğu; tırnaklarda kırılma (onikoklaz);
• dehidratasyon (su kaybı);
• ağız kuruluğu; hazımsızlık, sindirim bozukluğu (dispepsi); makattan kan gelmesi (rektal hemoraji); dudak iltihabı (şilit); mide ekşimesi (gastroözofajiyal reflü);
• göğüs ağrısı; ağrı; titreme; uzuvlarda ağrı; immün reaksiyon (aşırı duyarlılık); kalp atımının hızlanması (taşikardi);
• akciğerde kan pıhtısı (pulmoner embolizm); burun kanaması (epistaksis); derin toplardamarlarda kan pıhtısı (derin ven trombozu,); yüksek kan basıncı (hipertansiyon); al basması;
• Baş ağrısı; baş dönmesi; kaygı, endişe (anksiyete).
Yaygın olmayan yan etkiler
• deri ve mukoz membranlarda mavi renklenme (siyanoz);
• keratit (gözün saydam cisminin (kornea) iltihabı);
• göz kapağı tahrişi; çatlamış dudaklar; göz enfeksiyonu; göz kapağı enfeksiyonu; burun kuruması; tırnakların gevşemesi (onikoliz); ete doğru büyüyen tırnak; aşırı kıllanma (hirsuitizm);
Seyrek yan etkiler
• ülseratif keratit (gözün ön kısmında (kornea) acil tedavi gerektiren ciddi ülserasyon durumu).
• deri hücresi ölümü (cilt nekrozu).
Sıklık bilinmiyor
• akciğerlerin iltihaplanması (intersitisyel akciğer hastalığı)
Bunlar VECTİBİX'in hafif yan etkileridir.
Eğer bu kullanma talimatında bahsi geçmeyen herhangi bir yan etki ile karşılaşırsanız
doktorunuzu veya eczacınızı bilgilendiriniz.
6. VECTİBİX'in saklanması
VECTİBİX'i çocukların göremeyeceği, erişemeyeceği yerlerde ve ambalajında saklayınız.
VECTİBİX, kullanılacağı sağlık merkezinde saklanacaktır.
Buzdolabında (2°C ila 8°C arasında) saklanmalıdır.
Sulandırıldıktan sonra ise buzdolabında saklanarak (2 ila 8°C arasında) 24 içinde kullanılmalıdır.
Çalkalamayınız.
Dondurmayınız.
Işıktan korumak için orijinal ambalajında saklayınız.
Son kullanma tarihiyle uyumlu olarak kullanınız.
Etiketteki ve ambalajdaki son kullanma tarihinden sonra VECTİBİX'i kullanmayınız. VECTİBİX'i son kullanma tarihinden önce kullanınız.
Çevreyi korumak amacıyla kullanmadığınız VECTİBİX'i şehir suyuna veya çöpe atmayınız. Bu konuda eczacınıza danışınız.
Ruhsat sahibi:
Amgen İlaç Tic. Ltd. Şti. Ayazağa Mah., Meydan Sk., No:1 Beybi Giz Plaza, Kat: 26-27 Maslak, 34396 İstanbul
Üretici:
Amgen Manufacturing Limited State Road 31, Kilometer 24.6, Juncos,
Porto Riko 00777-4060, ABD
Bu kullanma talimatı 28.05.2013 onaylanmıştır.
AŞAĞIDAKİ BİLGİLER BU İLACI UYGULAYACAK SAĞLIK PERSONELİ İÇİNDİR
VECTİBİX, sağlık profesyoneli tarafından aseptik teknik kullanılarak %0.9 sodyum klorür enjeksiyonunda seyreltilmelidir. Flakonu çalkalamayınız veya şiddetlice sallamayınız. Eğer renk değişikliği gözlenirse VECTİBİX'i uygulamayınız. 6 mg/kg'lık doz için gerekli miktarda VECTİBİX çekiniz. 100 ml toplam hacime seyreltiniz. 1000 mg'dan yüksek dozlar 150 ml %0.9 sodyum klorür enjeksiyonunda seyreltilmelidir. Son konsantrasyon 10 mg/ml'yi geçmemelidir. Seyreltilmiş çözelti hassas şekilde alt üst edilerek karıştırılmalıdır, çalkalanmamalıdır.
Diğer ilaçlar veya IV çözeltilerle karışmayı önlemek üzere VECTİBİX uygulamasından önce ve sonra damar yolu katateri sodyum klorür ile yıkanır.
VECTİBİX, periferik damar yolu veya kalıcı kateterden düşük-protein bağlamalı 0.2 veya 0.22 mikrometre düz eksenli filtre kullanılarak infüzyon pompası ile intravenöz infüzyon olarak uygulanmalıdır. Önerilen infüzyon süresi yaklaşık 60 dakikadır. 1000 mg'dan yüksek dozlar, yaklaşık 90 dakikalık süre üzerinde uygulanabilir.
Polivinil klorür torbalar veya poliolefin torbalardaki VECTİBİX ve %0.9 sodyum klorür enjeksiyonluk arasında geçimsizlik gözlenmemiştir.
10