ZOLADEX nedir ve ne için kullanılır?
ZOLADEX DEPOT 3.6 mg (subkutan implant)
İlacın içeriği ve nedir konusu hazırlanıyor.
ZOLADEX nedir ve ne işe yarar bölümünden sonra mutlaka ZOLADEX kullanmadan önce bölümünü okuyunuz.
ZOLADEX nasıl kullanılır?
ZOLADEX DEPOT 3.6 mg (subkutan implant)
Uygun doz ve uygulama sıklığı
ZOLADEX Kullanım şekli
Çocuklarda ZOLADEX kullanımı
ZOLADEX DEPOT 3.6 mg (subkutan implant) prospektüsünde ya da kullanma talimatında çocuklarda kullanımı ile ilgi bir bilgi yok.
Yaşlılarda ZOLADEX kullanımı
ZOLADEX DEPOT 3.6 mg (subkutan implant) prospektüsünde ya da kullanma talimatında yaşlılarda kullanımı ile ilgi bir bilgi yok.
Özel durumlarda kullanımı
ZOLADEX DEPOT 3.6 mg (subkutan implant) prospektüsünde ya da kullanma talimatında özel durumlara ilişkin kullanımı ile ilgi bir bilgi yok.
Aşırı dozda ZOLADEX kullanırsanız
ZOLADEX DEPOT 3.6 mg (subkutan implant) prospektüsünde ya da kullanma talimatında kullanılması gerekenden fazla kullanıdığında yapılması gerekenlerle ilgili bilgi yok.
Kullanmayı unuttuysanız
ZOLADEX DEPOT 3.6 mg (subkutan implant) kullanmayı unutma durumunda yapılması gerekenlerle ilgili bir bilgi yok.
Bu ilaç tedavisinin sonunda
Bu ilaç için tedavi sonunda ve sonrasında yapılması gerekenlerle ilgili bir bilgi yok.
ZOLADEX yan etkileri
ZOLADEX DEPOT 3.6 mg (subkutan implant)
Yan etkileri konusunda Kısa ürün bilgisinde bilgi bulunmamaktadır. En kısa sürede güncellenerek eklecektir.
ZOLADEX son kullanma tarhine kadar güvenle saklayabilmek için ZOLADEX saklama önerileri bölümünü okuyunuz. ZOLADEX ilacını bozulmadan saklayabilmek için bu prospektüste yer alan saklama şekil ve koşullarına uyunuz.
ZOLADEX kullanmadan önce dikkat edilmesi gerekenler
ZOLADEX DEPOT 3.6 mg (subkutan implant)
Kullanmadan önce dikkat edilmesi gerekenlerle ilgili bir bilgi prospektüste yoktur.
ZOLADEX kullanmadan önce bu sayfadaki uyarılardan biriyle uyuşan durumunuz varsa doktorunuza danışın. Kullanmadan önce uyarıları sonrası mutlaka ZOLADEX yan etkileri bölümünü okuyun. Böylelikle ilacın yol açabileceği olumsuz etkileri engelleminiz mümkün olabilir.
ZOLADEX ilacını ne kadar kullanmanız gerektiğini bilmiyorsanız ZOLADEX nasıl kullanılır ve ZOLADEX DEPOT 3.6 mg (subkutan implant) doz ve uygulama bölümüne bakınız.
ZOLADEX kullanmadan önce dikkat edilmesi gerekenler
ZOLADEX DEPOT 3.6 mg (subkutan implant)
Kullanmadan önce dikkat edilmesi gerekenlerle ilgili bir bilgi prospektüste yoktur.
ZOLADEX kullanmadan önce bu sayfadaki uyarılardan biriyle uyuşan durumunuz varsa doktorunuza danışın. Kullanmadan önce uyarıları sonrası mutlaka ZOLADEX yan etkileri bölümünü okuyun. Böylelikle ilacın yol açabileceği olumsuz etkileri engelleminiz mümkün olabilir.
ZOLADEX ilacını ne kadar kullanmanız gerektiğini bilmiyorsanız ZOLADEX nasıl kullanılır ve ZOLADEX DEPOT 3.6 mg (subkutan implant) doz ve uygulama bölümüne bakınız.
İGSABİLGİSİ 1. BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI
ZOLADEX 3.6 mg Depot
2. KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİMİ
Etkin madde:
3.6 mg gosereline eşdeğer goserelin asetat içerir.
Yardımcı maddeler için 6. T e bakmız.
3. FARMASÖTİK FORM
Kontrollü salınan, subkütan implant için0 4. KLİNİK ÖZELLİKLER
4.1 Terapötik endikasyonlar
(i) Prostat Kanseri;
Hormonal müdehaleye uygun prostat kanserinde aşağıdaki durumlarda endikedir (aynca bkz. Bölüm 5.1):
- Zoladex'in cerrahi kastrasyon ile karşılaştınlabilir sağkalım faydası gösterdiği metastatik prostat kanserinin tedavisinde.
- Zoladex'in; cerrahi kastrasyona alternatif olarak, anti-androjene kıyasla karşılaştınlabilir sağkalım faydalan gösterdiği lokal ileri prostat kanserinin tedavisinde.
- Zoladex'in daha iyi hastalıksız sağkalım ve genel sağkalım gösterdiği ortaya konulmuş, yüksek riskli lokalize hastalığı olan prostat kanseri hastalannda veya lokal ileri prostat kanseri hastalannda radyoterapiye adjuvan tedavi olarak.
- Zoladex'in daha iyi hastalıksız sağkalım gösterdiği ortaya konulmuş, yüksek riskli lokalize W hastalığı olan prostat kanseri hastalannda veya lokal ileri prostat kanseri hastalannda
radyoterapi öncesi neo-adjuvan tedavi olarak.
- Zoladex'in daha iyi hastalıksız sağkalım gösterdiği ortaya konulmuş, hastalık progresyon riski yüksek, lokal ileri prostat kanseri hastalannda radikal prostatektomiye adjuvan tedavi olarak.
(ii) Meme Kanseri:
Hormonal müdahaleye uygun premenopozal ve perimenopozal kadınlarda ilerlemiş meme kanserinin tedavisinde kullanılır.
(İÜ) Zoladex 3.6 mg; erken evre meme kanseri olan, östrojen reseptörü (ER) pozitif, pre/perimenopozal kadmlann standart tedavisinde yer alan kemoterapiye alternatif olarak endikedir.
(iv) Endometriyozis:
Endometriyozis tedavisinde Zoladex, ağn da dahil olmak üzere semptomlan hafifletir ve endometriyal lezyonlann sayı ve büyüklüklerini azaltır.
(v) Endometriyumun İnceltiİmesi:
Zoladex, endometriyal ablasyon veya rezeksiyon öncesinde uterin endometriyumun incel ti İmesinde endikedir.
(vi) Uterin fibroidler:
Fibroidleri olan anemik hastalann cerrahi öncesinde hematolojik olarak iyileştirilmesinde, demir tedavisiyle birlikte kullanılır
(vii) Yardımlı Üreme Tekniklerine Kullanım:
Süperovulasyona hazırlık aşamasında hipofizin baskılanmasında kullanılır.
4.2 Pozoloji ve uygulama şekli
Pozoloji/ uygulama sıklığı ve süresi: Yetişkinler:
3.6 mg depo ZOLADEX implant her 28 günde bir uygulanır.
Endometriyozis yalnızca altı aylık dönem boyunca tedavi edilmelidir; çünkü halihazırda daha uzun tedavi dönemlerine ait klinik veri mevcut değildir. Kemik mineral dansite kaybı ile ilgili endişeler nedeniyle ardışık tedavi kürleri uygulanmamalıdır. Endometriyozis tedavisi amacıyla ZOLADEX kullanan hastalarda hormon replasman tedavisinin (her gün östrojen ve progesteron ilaç verilmesinin) kemik mineral dansite kaybını ve vazomotor semptomları azalttığı gösterilmiştir.
Endometriyumun inceltilmesinde kullanımı:
Dört ya da sekiz haftalık tedavi. Büyük uteruslu hastalar için ya da cerrahi girişimlerde esnek zamanlamaya olanak sağlanması amacıyla ikinci bir depo gerekli olabilir
Miyomlan nedeniyle anemik olan kadınlarda kullanımı;
Ameliyattan önceki üç aya kadar takviye demirle birlikte ZOLADEX uygulanabilir.
Yardımlı üreme:
ZOLADEX hipofiz bezinin down regülasyonu için uygulanır ve down regülasyon serum estradiol düzeylerinin erken foliküler fazda gözlenenlere (yaklaşık 150 pmol/L) benzer olması şeklinde tanımlanır. Bu genellikle 7 ila 21 gün arasında sürmektedir.
Down regülasyona ulaşıldığında, gonadotropin ile süperovülasyon (kontrollü över stimülasyonu) başlatılır. Depo agonisti ile ulaşılan down regülasyon daha tutarlı olup, bu durum bazı vakalarda gonadotropin için gerekliliğin artmış olabileceğine işaret eder. Foliküler gelişimin uygun bir evresinde gonadotropin durdurulur ve ovülasyonun indüklenmesi için insan koriyonik gonadotropini (hCG) uygulanır. Her bir kliniğin normal uygulamasına göre tedavi takibi, oosit edinimi ve fertilizasyon teknikleri gerçekleştirilir.
Uygulama yolu :
ZOLADEX ön abdominal duvara cilt altına enjekte edilir.
Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler :
Böbrek/Karaciğer yetmezliği:
Böbrek/Karaciğer yetmezliği olan hastalarda doz ayarlamasına gerek yoktur.
Pediyatrik popülasyon :
ZOLADEX'in çocuklarda kullanımı endike değildir.
Geriyatrik popülasyon:
Yaşlılarda doz ayarlamasına gerek yoktur.
ZOLADEX'in doğru uygulanabilmesi için kullanım kartına bakmız.
4.3 Kontrendikasyonlar
ZOLADEX'e, bileşiminde bulunan maddelerden herhangi birine veya diğer LHRH analoglanna aşın duyarlılığı olduğu bilinen hastalara ZOLADEX verilmemelidir.
ZOLADEX gebelikte veya laktasyonda kullanılmamalıdır (Bölüm 4.6 bkz.),
4.4 Özel kullanım uyarılan ve önlemleri
ZOLADEX, çocuklarda güvenilirliği ve etkisi saptanmadığından, bu grup hastada kullanılmamalıdır.
Erkekler
Üretere ait tıkanma ve omurilikte sıkışma riski taşıyan erkek hastalarda ZOLADEX kullanımı dikkatli yapılmalı ve hastalar terapinin ilk ayında yakından izlenmelidir. Eğer omurilikte sıkışma veya üretere ait bir tıkanma nedeniyle böbrek yetmezliği varsa veya gelişirse, bu komplikasyonlann spesifik standart tedavileri uygulanmalıdır.
LHRH analog tedavisinin başlangıcında anti-androjen kullanılması düşünülmelidir. Bu şekilde serum testosteron düzeyindeki başlangıç yükselmesinin olası sekellerinin engellendiği bildirilmiştir.
LHRH agonistlerinin kullanılması, kemik mineral dansite kaybına neden olabilir. Erkeklerde başlangıç verilerine göre, bisfosfonatm bir LHRH agonisti ile kombine kullanımı kemik mineral kaybını azaltabilir. Bazı risk faktör gruplan içinde olan hastalar (örn., kronik alkol bağımlısı, sigara içen, uzun süreli antikonvülzan veya kortikosteroid tedavisi almış, ailesinde osteoporoz geçmişi olan) için osteoporoza karşı dikkatli olunmalıdır.
Depresyon dahil ruh hali değişiklikleri bildirilmiştir. Bilinen depresyonu ve hipertansiyonu olan hastalar dikkatle izlenmelidir.
LHRH agonistlerini kullanan erkeklerde glukoz toleransında bir azalma gözlenmiştir. Bu durum önceden diabetes mellitus hastası olanlarda diyabet veya glisemik kontrol kaybı olarak ortaya çıkabilir. Bu sebeple kan glukoz düzeyinin izlenmesi gerekir. Diabetus melitus ve kardiyovasküler olaylarda artışa neden olabilir.
Kadınlar
Meme kanseri endikasvonu
Düşük kemik mineral dansitesi:
LHRH agonistlerinin kullanılması, kemik mineral dansite kaybına neden olabilir. Erken meme kanserinin iki yıl süren tedavisini takiben, ortalama kemik mineral dansite kaybı femur boynunda ve omurganın lumbal bölgesinde sırasıyla %6.2 ve %11.5'tir. Bu kaybın, sınırlı verilere dayanmış olmasına karşın, tedavi siz geçen bir yılda femur boynunda ve omurganın lumbal bölgesinde başlangıç değerine göre sırasıyla %3.4 ve %6.4 geri kazanım ile kısmen geri dönüşümlü olduğu gösterilmiştir. Kadınlarda mevcut verilere göre tedavinin kesilmesi ile hastalann çoğunda kemik kaybının dönüşümü gözlenir.
Başlangıç verilerine göre meme kanseri olan hastalarda ZOLADEX'in tamoksifen ile kombine kullammı kemik mineral kaybını azaltabilir.
Benign endikasvonlar
Kemik mineral dansite kaybı :
LHRH agonistlerinin kullanılması altı aylık tedavi dönemi sırasında kemik mineral dansitesinde ayda ortalama %l'lik azalmaya neden olabilir. Kemik mineral dansitesindeki her %10'luk azalma kmk riskinde yaklaşık iki ila üç katlık bir artışla ilişkilidir. Kadınlarda mevcut verilere göre tedavinin kesilmesi ile hastalann çoğunda kemik kaybının dönüşümü gözlenir.
Endometriyozis tedavisi amacıyla ZOLADEX kullanan hastalarda hormon replasman tedavisinin kemik mineral dansite kaybını ve vazomotor semptomlan azalttığı gösterilmiştir.
Osteoporoz tanısı konmuş veya osteoporoz açısından risk faktör gruplan içinde olan hastalar (örn., kronik alkol bağımlısı, sigara içen, kemik mineral dansitesini azaltan ilaçlarla uzun süreli tedavi almış, Örneğin antikonvülzanlar veya kortikosteroidler, ailesinde osteoporoz geçmişi olan, malnütrisyon, örneğin anoreksiya nervosa) için spesifik veriler mevcut değildir. Bu hastalarda kemik mineral dansitesindeki azalma daha zararlı olabileceğinden, ZOLADEX ile tedavi bireysel olarak dikkate alınmalı ve sadece dikkatli bir değerlendirmeden sonra tedavinin yararlan, risklerine ağır bastığında başlatılmalıdır. Kemik mineral dansitesindeki kaybı önlemek için ilave önlemler düşünülmelidir.
Çekilme kanaması
ZOLADEX ile tedavinin başlangıcında bazı kadınlarda değişken sürelerde ve yoğunlukta vajinal kanama ortaya çıkabilir. Vajinal kanama genellikle tedaviye başladıktan sonraki ilk ayda görülür. Bu tür kanamalar muhtemelen Östrojen azalmasından kaynaklanmaktadır ve spontan olarak kesilmesi beklenir. Kanama devam ederse, nedeni araştınimalıdır.
ZOLADEX ile selim jinekolojik durumlarda tedavinin altı ayı aştığı durumlardaki etkisi ile ilgili herhangi bir klinik veri mevcut değildir.
ZOLADEX uterusun servikal direncini artırabilir. Bunun sonucunda da serviks dilatasyonu zorlaşabilir.
ZOLADEX, Yardımlı Üreme programının bir parçası olarak sadece bu alanda deneyimli olan uzmanlann gözetiminde uygulanır.
Diğer LHRH agonistierinde olduğu gibi ZOLADEX'in de gonadotropinle birlikte kullanılmasına, över hiperstimulasyon sendromunun (OHSS) eşlik edebileceği bildirilmiştir. OHSS gelişme riski yüksek olan kadınlar, stimulasyon siklusu sırasında dikkatle izlenmelidir. Eğer OHSS riski mevcutsa, gerekiyorsa insan koriyonik gonadotropin (hCG) tedavisi durdurulmalıdır.
Polikistik över sendromu olan hastalarda foliküler evre uzayabileceğinden, ZOLADEX'in yardımlı üremede dikkatle uygulanması önerilir.
Doğurganlık çağındaki kadınlar ZOLADEX ile tedavi sırasında ve ZOLADEX ile tedavinin bırakılmasını takiben menstrüasyonlan yeniden düzene girene kadar hormonal olmayan doğum kontrolü yöntemleri kullanmalıdır.
Bilinen depresyonu ve hipertansiyonu olan hastalar dikkatle izlenmelidir.
Zoladex tedavisi antidoping testlerinde pozitif reaksiyonlara sebep olabilir.
4.5 Diğer tıbbi ürünlerle etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri
Bilinmiyor.
4.6 Gebelik ve laktasyon Genel tavsiye
Gebelik kategorisi: X
Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadmlar/Doğum kontrolü (Kontrasepsiyon) (bakınız SDP Ek >1)
Üreme potansiyeli olan kadınlann tedaviye başlamadan önce gebe olmadıklan kanıtlanmalıdır. Terapi süresince hormonal olmayan bir kontrasepsiyon yöntemi uygulanmalı ve adet kanaması yeniden başlayıncaya kadar devam edilmelidir.
Yardımlı Üreme programında ZOLADEX kullanılmadan önce kadının gebe olma olasılığının kesin olarak ortadan kaldıniması gerekir. Bu gibi vakalarda klinik veriler sınırlıdır ama elimizde bulunan kanıtlar ZOLADEX ile daha sonra oosit gelişmesiyle veya gebelikte alınacak sonuçla ilgili anormallikler arasında bir sebep sonuç ilişkisinin mevcut olmadığı izlenimini vermektedir.
Gebelik dönemi
Teorik anlamda gebelik esnasında LHRH agonistlerin kullanılmasıyla düşük veya fetal anomali riskinin bulunması nedeni ile, ZOLADEX gebe kadınlarda kullanılmamalıdır.
Laktasyon dönemi
ZOLADEX emziren kadınlarda kullanılmamalıdır.
Üreme yeteneği /Fertilite
Veri bulunmamaktadır.
4.7 Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler
ZOLADEX'in araç ve makina kullanma yeteneğini azalttığına dair herhangi bir kanıt yoktur.
4.8 İstenmeyen etkiler
ZOLADEX klinik çahşmalan ve pazarlama sonrası kaynaklardan elde edilen raporlar baz alındığında advers ilaç reaksiyonlan için aşağıdaki sıklık kategorileri hesaplanmıştır.
(çok yaygın >1/10; yaygın >1/100, <1/10; yaygın olmayan >1/1.000, <1/100; seyrek >1/10.000, <1/1.000; çok seyrek <1/10.000, bilinmiyor (eldeki verilerden hareketle tahmin edilemiyor)).
Erkekler
Benign, malign ve belirtilmemiş tümörler (kistler ve polipler dahil)
Çok seyrek : Hipofiz tümörü
Bağışıklık sistemi bozuklukları
Yaygın olmayan : İlaç aşın duyarlılığı Seyrek: Anaflaktik reaksiyon
Endokrin bozuklukları
Çok seyrek : Hipofiz bezinde kanama
Metabolizma ve beslenme bozuklukları
Yaygın : Bozulmuş glukoz toleransı ^
Psikiyatrik bozukluklar
Çok yaygın : Libido azalması ^
Çok seyrek : Psikotik bozukluklar Bilinmiyor : Değişen ruh hali, depresyon
Sinir sistemi bozuklukları
Yaygın : Parestezi, omurilikte kompresyon
Kardiyak bozukluklar
Yaygın : Kalp yetmezliği \^
Vasküler bozukluklar
Çok yaygın : Sıcak basması Yaygın : Anormal kan basıncı
Deri ve deri altı doku bozuklukları
Çok yaygın : Aşın terleme ^
Yaygın : Döküntü**
Bilinmiyor: Alopesi ^
Kas iskelet, bağ doku ve kemik bozuklukları
Yaygın : Kemik ağnsı ^
Yaygın olmayan : Artralji
Renal ve üriner sistem bozuklukları
Yaygın olmayan : Üreterik tıkanma
Üreme sistemi ve meme bozuklukları
Çok yaygın : Erektil disfonksiyon Yaygın : Jinekomasti
Yaygın olmayan : Memelerde hassasiyet
Genel bozukluklar ve uygulama bölgesi koşulları:
Yaygın : Enjeksiyon bölgesi reaksiyonları
Tetkikler
Yaygın: Kemik dansitesi azalması (Bölüm 4.4 bkz.), kilo alma Kadınlar
Benign, malign ve belirtilmemiş tümörler (kistler ve polipler dahil)
Çok seyrek: Hipofiz tümörü Bilinmiyor: Miyom dejenerasyonu
Bağışıklık sistemi bozuklukları
Yaygın olmayan: İlaç aşın duyarlılığı Seyrek: Anaflaktik reaksiyon
Endokrin bozuklukları
Çok seyrek: Hipofiz bezinde kanama
Metabolizma ve beslenme bozuklukları
Yaygın olmayan: Hiperkalsemi
Psikiyatrik bozukluklar
Çok yaygın: Libido azalması ^
Yaygın: Değişen ruh hali, depresyon Çok seyrek: Psikotik bozukluklar
Sinir sistemi bozuklukları
Yaygın: Parestezi, baş ağnsı
Vasküler bozukluklar
Çok yaygın: Sıcak basması ^
Yaygın: Anormal kan basıncı
Deri ve deri altı doku bozuklukları
Çok yaygın: Aşın terleme ^
Yaygın: Döküntü alopesi ®
Kas iskelet, bağ doku ve kemik bozuklukları
Yaygın: Artralji
Üreme sistemi ve meme bozuklukları
Çok yaygın: Vulvovajinal kuruluk, meme büyümesi
Se>rek: Över kistleri, över hiperstimulasyon sendromu (gonadotropinlerle birlikte
kullanılırsa)
Bilinmiyor: Çekilme kanaması (Bölüm 4.4 bkz.)
Genel bozukluklar ve uygulama bölgesi koşulları
Çok yaygın: Enjeksiyon bölgesi reaksiyonlan
Tetkikler
Yaygın: Kemik dansitesi azalması (Bölüm 4.4
bkz.), kilo alma
^ LHRH agonisti alan erkeklerde glukoz toleransında azalma gözlenmiştir. Bu durum önceden diabetes mellitus hastası olanlarda diyabet veya glisemik kontrolün bozulması olarak ortaya çıkar.
^ Bunlar çok nadiren tedavinin kesilmesini gerektiren farmakolojik etkilerdir.
Bu hipertansiyon veya hipotansiyon olarak ortaya çıkabilir, ZOLADEX alan hastalarda ara sıra gözlenmiştir. Değişiklikler genelde kısa sürelidir ve tedavi devam ettiği sürece ya da tedavi bırakıldığında azalır. Nadiren, böyle vakalarda ZOLADEX tedavisinin kesilmesi de dahil olmak üzere tıbbi destek gerekir.
^
Bunlar genellikle hafiftir, sıklıkla tedavi kesilmeden düzelir.
^ Başlangıçta prostat kanseri olan hastalarda kemik ağniannda geçici bir artış gözlenebilir, semptomatik olarak kontrol edilebilir.
^
Prostat kanseri tedavisinde kullanılan LHRH agonistlerinin farmako-epidemiyolojik çalışmasında gözlenmiştir. Anti-androjenlerle birlikte kullanıldığında risk artabilir.
® Saç dökülmesi, benign koşullar için tedavi gören daha genç hastalar da dahil olmak üzere, kadınlarda rapor edilmiştir. Bu genellikle hafiftir fakat ara sıra ağır olabilir.
^ Özellikle vücut tüylerinin dökülmesi, azalan androjen düzeylerinin beklenen bir etkisidir.
Pazarlama sonrası deneyim
Az sayıdaki vakada kan sayımında değişiklikler, hepatik disfonksiyon, pulmoner embolizm ve interstisyel pnömoni ZOLADEX kullanımına bağlı olarak bildirilmiştir.
GnRH analoglan ile prostat kanseri tedavisi gören hastalarda çok seyrek olarak intihar düşüncesi ve girişimleri raporlanmıştır.
Ek olarak, benign jinekolojik endikasyonlar için tedavi gören kadınlarda aşağıda verilen advers ilaç reaksiyonlan bildirilmiştir:
Akne, vücut tüylerinde değişiklik, deride kuruluk, kilo artışı, serum kolestrolünde artış, vajinit, vajinal akıntı, sinirlilik, uyku bozukluğu, yorgunluk, periferik ödem, miyalji, baldırlarda kramp, bulantı, kusma, diyare, konstipasyon, abdominal rahatsızlıklar, ses değişimleri.
Metastaz yapmış meme kanseri olan hastalarda tedavinin başlangıcında nadiren hiperkalsemi gelişmiştir, Hiperkalsemiyi işaret eden semptomların (örn., susama) varlığında, hiperkalsemi göz ardı edilmelidir.
LHRH analoglan ile tedavi esnasında bazı kadınlar, menopoza girebilirler ve tedavinin kesilmesinden sonra nadiren yeniden adet kanaması görmeyebilirler. Bu durumun ZOLADEX tedavisinin bir etkisi mi ya da kendi jinekolojik durumlannın bir yansıması mı olduğu bilinmemektedir.
4.9 Doz aşımı ve tedavisi
İnsanlarda doz aşımı ile ilgili sınırlı deneyim vardır. ZOLADEX'in kazara erkenden yeniden uygulanması veya yüksek dozda verilmesi durumlarında klinik olarak ilişkili herhangi bir yan etki görülmemiştir. Hayvan testlerinde ZOLADEX'in yüksek dozlarda uygulanması ile görülen cinsiyet hormonlan konsantrasyonlan ile üreme sistemi üzerindeki terapötik etkileri dışmda bir etki tespit edilmemiştir. Aşın dozda kullanıldığı durumda semptomatik tedavi uygulanmalıdır.
5. FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLER
5.1 Farmakodinamik özellikler
ATC kodu : L02AE03
Farmakoterapötik grubu : LHRH sentetik analogu
ZOLADEX, (D-Ser(But)^ Azgly'^ LHRH), LHRH'un sentetik bir analoğudur. ZOLADEX kronik uygulamada hipofiz LH sekresyon inhibisyonuna neden olarak, erkeklerde serum testosteron konsantrasyonunu ve kadınlarda serum estradiol konsantrasyonunu düşürür. Bu etki, tedavinin kesilmesi sonrasında geriye dönebilir. İlk başta diğer LHRH agonistlerinde görüldüğü gibi, ZOLADEX erkeklerde serum testosteron konsantrasyonunu ve kadınlarda serum estradiol konsantrasyonunu geçici olarak yükseltebilir.
ZOLADEX ile tedavinin başlangıcında bazı kadınlarda değişken sürelerde ve yoğunlukta vajinal kanama ortaya çıkabilir. Bu tür kanamalar muhtemelen östrojen azalmasından kaynaklanmaktadır ve spontan olarak kesilmesi beklenir.
Erkeklerde ilk depo enjeksiyondan 21 gün sonra, testosteron konsantrasyonu kastrasyon düzeylerine düşer ve her 28 günde bir uygulanan tedaviye devam edildiği sürece baskılama devam eder. Bu inhibisyon prostat tümöründe gerileme ve hastalann çoğunluğunda semptomatik iyileşme sağlar.
Metastatik prostat kanseri olan hastalann tedavisinde ZOLADEX, karşılaştırmalı klinik çalışmalarda cerrahi kastrasyon ile elde edilen sağkalım sonuçlanna benzer sonuçlar göstermiştir.
Kastrasyon ile bikalutamid 150 mg monoterapinin (ağırlıklı olarak ZOLADEX formunda) karşılaştınldığı 2 randomize kontrollü klinik çalışmanın kombine analizinde, bikalutamid ile tedavi edilen hastalar ile kastrasyon ile tedavi edilen lokal ileri evre prostat kanseri olan hastalar arasında genel sağkalımda anlamlı bir farklılık bulunmamıştır (tehlike oram = 1.05 [GA 0.81 ila 1.36]). Buna karşılık, iki tedavinin eşdeğerliliği istatistiksel olarak sonuçlandınlamamıştır.
Karşılaştırmalı çalışmalarda ZOLADEX'in, yüksek riskli lokalize (T1-T2 ve PSA değeri en az 10 ng/mL veya Gleason skoru en az 7) veya lokal ileri evre (T3-T4) prostat kanseri olan hastalarda radyoterapiyle birlikte adjuvan tedavi olarak kullanıldığı zaman hastalıksız sağkalım ve genel sağkalımda artış sağladığı gösterilmiştir. Adjuvan tedavinin optimum süresi henüz belirlenmemiştir; karşılaştırmalı bir çalışmada 3 yıllık adjuvan ZOLADEX tedavisinin tek başına radyoterapi ile karşılaştınldığmda sağkalımda anlamlı bir artış sağladığı gösterilmiştir. Radyoterapi öncesi neo-adjuvan ZOLADEX'in yüksek riskli lokalize veya lokal ileri evre prostat kanseri olan hastalarda hastalıksız sağkalımda artış sağladığı ortaya koyulmuştur.
Prostatektomi sonrasında ekstraprostatik tümör yayılımı olduğu saptanan hastalarda adjuvan ZOLADEX hastalıksız sağkahm sürelerinde düzelme sağlayabilmekte; ancak hastalarda cerrahi girişim anında nodal tutulum bulgusu olmaması durumunda sağkalımda anlamlı bir düzelme görülmemektedir. Patolojik olarak evrelendirilmiş lokal ileri evre hastalığı olan hastalara, neo-adjuvan ZOLADEX tedavisi düşünülmeden önce hastalann PSA değeri en az 10 ng/mL veya Gleason skoru en az 7 gibi ilave risk faktörleri olmalıdır. Radikal prostatektomi öncesinde neo-adjuvan ZOLADEX kullanımının klinik sonuçlarda düzelme sağladığına dair herhangi bir kanıt bulunmamaktadır.
Kadınlarda, ilk enjeksiyondan 21 gün sonra, serum estradiol konsantrasyonu düşer ve her 28 günde bir uygulanan tedaviye devam edildiği sürece, menopoz sonrası kadınlarda tespit edilen düzeylere benzer düzeyde baskılı olarak kalır. Bu baskılama hormona bağımlı meme kanseri, endometriyozis, uterus miyomlanna cevap ve över içindeki foliküler gelişimin supresyonu ile ilişkilidir. Endometriyal incelme sonucu hastalann büjâik çoğunluğunda amenoreye neden olur.
LHRH analoglan ile tedavi esnasında bazı kadınlar menopoza girebilirler ve tedavinin bitiminden sonra nadiren yeniden adet kanaması görmeyebilirler.
Zoladex'in demir ile kombinasyon halinde amenoreyi indüklediği ve fıbroidli anemik kadınlarda hemoglobin konsantrasyonunu ve ilgili hematolojik parametreleri arttırdığı gösterilmiştir. Kombinasyon, tek başına demir tedavisi ile ulaşılandan ortalama Ig/dL fazla bir hemoglobin konsantrasyonu oluşturmuştur.
5.2 Farmakokinetik Özellikler
Emilim:
ZOLADEX'in biyoyararlanımı hemen hemen tamdır. Dört haftada bir yapılan uygulama, dokularda herhangi bir birikme olmadan etkili konsantrasyonun muhafaza edilmesini sağlar.
Dağılım:
ZOLADEX proteine zayıf olarak bağlanır.
Bivotransformasvon:
Hepatik yolla metabolize olur.
Eliminasvon:
Böbrek fonksiyonu normal kişilerde serum eliminasyon yanlanma ömrü 2 ile 4 saat arasındadır.
Hastalardaki karakteristik özellikler
Böbrek yetmezliği:
Böbrek fonksiyonu bozuk olanlarda yanlanma ömrü uzar. Ayda bir defa verilen böyle bir depo formülü için bu değişmenin etkisi minimumdur. Bu nedenle böbrek fonksiyonu bozuk olanlarda doz değişimine ihtiyaç duyulmaz.
Karaci ger vetmezli ği:
Karaciğer yetmezliği olan hastalarda, ilacın farmakokinetiğinde herhangi önemli bir farklılık yoktur.
5.3 Klinik öncesi güvenilirlik verileri
ZOLADEX'in uzun dönemde tekrarlayan dozlanndan sonra erkek farelerde iyi huylu hipofiz tümör oluşma sıklığmda artma tesbit edilmiştir. Bu bulgu cerrahi kastrasyondan sonra görülen bulgulara benzemekle birlikte, insanlarla herhangi bir ilişkisi saptanmamıştır.
Farelere insanlara uygulanan miktann katlan tekrarlayan dozlar şeklinde verildiğinde, pankreatik adacıklarda hücre hiperplazisi ve bu türlerde spontan lezyonlar olarak da rapor edilmiş olan midenin pilorik bölgesinde selim proliferasyon durumlan ile kendini belli eden, sindirim sisteminin bazı bölgelerinde histolojik değişmeler oluşmuştur. Bu bulgulann klinik geçerliliği bilinmemektedir.
6. FARMASÖTİK ÖZELLİKLER
6.1 Yardımcı maddelerin listesi
Laktid/glikolit kopolimeri
6.2 Geçimsizlikler
Bilinmiyor.
6.3 Raf ömrü
Raf ömrü 36 aydır.
6.4 Saklamaya yönelik özel tedbirler
25°C'nin altında (oda sıcaklığında) saklanmalıdır.
6.5 Ambalajın niteliği ve içeriği
Tek kullanımlık enjektörde (Safe System Syringe) tek dozluk bir depo ürün içerir. Enjektör aluminyum folyo ile lamine edilmiş bir poşet içindedir.Poşet içinde silika jel ve nem emici kapsül bulunur.
6.6 Beşeri tıbbi üründen arta kalan maddelerin imhası ve diğer Özel önlemler
Kullanım kartında belirtilen şekilde kullanılır. Poşet sadece uygulamayı yapacak kişi tarafından açılmalıdır. Poşet açıldıktan sonra hemen kullanılmalıdır. Poşet açılmış ve hasar görmüşse kullanılmamalıdır.
7. RUHSAT SAHİBİ:
AstraZeneca İlaç San. ve Tic. Ltd. Şti.
Yapı Kredi Plaza B Blok Kat 4, Levent - İstanbul.
Tel.: 0212 317 2300 Fax: 0212 3172405
8. RUHSAT NUMARASI(LARl)
21.03.2000-107/61
9. İLK RUHSAT TARİHİ / RUHSAT YENİLEME TARİHİ:
İlk ruhsat tarihi: 21.03.2000 Ruhsat yenileme tarihi: 16.02.2011
10. KÜB'ÜN YENİLENME TARİHİ
KULLANMA TALİMATI
ZOLADEX®3,6mg depo»
Deri altına enjeksiyon yoluyla uygulanın
• Etkin madde:
Her bir kullanıma hazır enjektör 3.6 mg goserelin (goserelin asetat olarak) içerir.
• Yardıma maddeler:
Laktid/Glikolid kopolimeri
Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için Önemli bilgiler içermektedir.
• Bu kullanma talimatını saklayınız. Daha sonra tekrar okumaya ihtiyaç duyabilirsiniz.
• Eğer ilave sorularınız olursa, lütfen doktorunuza veya eczacınıza danışınız.
• Bu ilaç kişisel olarak sizin için reçete edilmiştir, başkalarına vermeyiniz.
• Bu ilacın kullanımı sırasında doktora veya hastaneye gittiğinizde, doktorunuza bu ilacı kullandığınızı söyleyiniz.
• Bu talimatta yazılanlara aynen uyunuz. İlaç hakkında size önerilen dozun dışında
yüksek veya düşükdoz kullanmayınız.
Bu Kullanma Talimatında:
7.ZOLADEKnedir ve ne için kullanılır?
2. ZOLADEKkullanmadan önce dikkat edilmesi gerekenler
3. ZOLADEK® nasıl kullanılır?
4. Olası yan etkiler nelerdir?
5. ZOLADEKin saklanması
Başlıkları yer almaktadır.
1. ZOLADEX® nedir ve ne için kullanılır?
ZOLADEX tek kullanımlık enjektörde sunulmaktadır. Enjektör koruyucu kılıf içinde alüminyum folyo poşettedir. Poşet içinde silika jel ve nem emici kapsül bulunur.
ZOLADEX, LHRH analoglan olarak adlandırılan anti-hormon grubu ilaçlardan biridir. Erkeklerde, testosteronun seviyesini düşürür. Böylece testesteronun prostat kanseri üzerindeki uyancı etkisini engeller.
Kadınlarda ise östrojen seviyesini düşürerek, östrojenin meme kanseri, endometriosiz ve miyom üzerindeki uyarıcı etkisini engeller. Aynca kadınlarda kısırlık tedavisinin bir parçası olarak yumurtalıklardan yumurta salınmasını kontrol etmek için de kullanılabilir.
LÜTFEN ŞİMDİ, ERKEK VEYA KADIN OLMAK ÜZERE SİZİN İÇİN GEÇERLİ BÖLÜMÜ OKUYUNUZ.
ZOLADEX'İN ERKEKLERDE KULLANIMIL ZOLADEX'^ ne için kullanılır?ilacınız prostat kanserinin tedavisi için kullanılır. Erkeklerde erkeklik hormonu testosteronun seviyesini düşürür.
2. ZOLADEX® kullanmadan önce dikkat edilmesi gerekenler ZOLADEX®'i aşağıdaki durumlarda KULLANMAYINIZ:
• ZOLADEX çocuklarda kullanılmamalıdır.
• Enjeksiyon sadece sizin içindir ve hiçbir şekilde başkasına vermemelisiniz
• ZOLADEX'e, bileşiminde bulunan maddelerden herhangi birine veya bu gruptan diğer ilaçlara (LHRH analoglan) karşı alerjiniz varsa
ZOLADEX^'i aşağıdaki durumlarda DİKKATLİ KULLANINIZ:
Eğer
• İdrar kaçırma problemleriniz veya sırtınızın alt kısmında ağn olduysa
• Şeker hastalığınız varsa
• Kemiklerinizin gücünü etkileyen herhangi bir hastalığınız varsa, özellikle aşın alkol ve sigara tüketiyorsanız, ailenizde osteoproz varsa (kemiklerinizin gücünü etkileyen bir durum), antikonvülzan (sara hastalığı veya nöbetler için kullanılan ilaçlar) veya kortikosteroid kullanıyorsanız. Bu tip ilaçlar kemik kalsiyumunda azalmaya (kemiklerde incelmeye) neden olabilir. Doktorunuza bu durumu bildiriniz.
• Hastaneye giderseniz, sağlık görevlilerine ZOLADEX aldığınızı söyleyiniz.
• Aksi doktorunuz tarafından belirtilmedikçe, ZOLADEX'i kullanmaya devam etmelisiniz.
Şeker hastalıklan ve kalp damar rahatsızhklannda artışa neden olabilir.
Bu uyanlar geçmişteki herhangi bir dönemde dahi olsa sizin için geçerliyse lütfen doktorunuza danışınız.
ZOLADEX'in yiyecek ve içecek ile kullanılması
Uygulanabilir değildir.
Hamilelik
9 Uygulanabilir değildir.
Emzirme
Uygulanabilir değildir.
Araç ve makine kullanımı
ZOLADEX'in araç ve makine kullanma yeteneğinizi etkilemesi beklenmez.
ZOLADEX Mn içeriğinde bulunan bazı yardımcı maddeler hakkında önemli bilgiler
ZOLADEX 3.6 mg LHRH'ın (luteinleştirici hormon salgılama hormonu) potent sentetik dekapeptit analogunu içerir, aynı zamanda gonadotropin salgılama hormonu (GnRH) olarak da bilinir ve bazı hastalarda probleme yol açabilir.
Diğer ilaçlar ile birlikte kullanımı
Bilinmiyor.
Eğer reçeteli veya reçetesiz herhangi bir ilacı şu anda kullanıyorsanız veya son zamanlarda kullandıysanız lütfen doktorunuza veya eczacınıza bunlar hakkında bilgi veriniz.
3. ZOLADEX® nasıl kullanılır?
Uygun kullanım ve doz/uygulama sıklığı için talimatlar:
• ZOLADEX normalde her 28 günde bir, kamınızdan deri altına enjeksiyon şeklinde uygulanmaktadır.
• Kendinizi iyi hissediyor olsanız bile, doktorunuz tedavinizin sonlandınima zamanının geldiğine karar verene kadar ZOLADEX uygulanmasına devam etmeniz önemlidir.
• ZOLADEX ile tedaviniz hakkında herhangi bir sorunuz olması durumunda, doktorunuza veya eczacınıza danışınız.
• Son enjeksiyon üzerinden 28 gün geçtiyse doktorunuzu bilgilendiriniz.
Uygulama yolu ve metodu:
• ZOLADEX size doktorunuz veya bir hemşire tarafından enjeksiyon yoluyla uygulanacaktır.
Değişik yaş grupları:
Çocuklarda kullanımı:
ZOLADEX, güvenirliği ve etkisi saptanmadığından, çocuklarda kullanılmaz.
Yaşlılarda kullanımı:
Yaşlılarda doz ayarlamasına gerek yoktur.
Özel kullanım durumları:
Böbrek yetmezliği:
Böbrek yetmezliğinde doz ayarlamasına gerek yoktur.
Karaciğer yetmezliği:
Karaciğer yetmezliğinde doz ayarlamasına gerek yoktur.
Eğer ZOLADEJ^in etkisinin çok güçlü veya zayıf olduğuna dair bir izleniminiz var ise doktorunuz veya eczacınız ile konuşunuz.
Kullanmanız gerekenden daha fazla ZOLADEX® kullandıysanız:
ZOLADE^ 'ten kullanmanız gerekenden fazlasını kullanmışsanız derhal bir doktor veya eczacı ile konuşunuz.
Eğer ZOLADEX® dozunu almayı unutursanız:
Doktorunuz atlanan dozun ne zaman uygulanacağına karar verecektir. Takip eden dozun yeni uygulama zamanı için doktorunuzun talimatlarına uyunuz.
4. Olası yan etkiler nelerdir?
Tüm ilaçlar gibi ZOLADEX®'in içeriğinde bulunan maddelere duyarlı olan kişilerde yan etkiler olabilir.
Aşağıdakilerden biri olursa, ZOLADEXM kullanmayı durdurunuz ve DERHAL doktorunuza bildiriniz veya size en yakın hastanenin acil bölümüne başvurunuz:
• Şiddetli döküntü, kaşıntı veya deride kurdeşen
• Yüzde, dudaklarda, dilde veya vücudun diğer kısımlannda şişme
• Nefes darlığı, hınitı veya nefes almada güçlük
• Kemiklerin incelmesi
• ZOLADEX'i ilk kullanmaya başladığınızda kemiklerinizde bazı ağnlar hissedebilirsiniz. Böyle bir durumla karşılaşırsanız doktorunuza bildiriniz, doktorunuz bunun için size bazı tavsiyelerde bulunabilir.
• Çok nadir olarak, idrar kaçırma veya sırtınızın alt kısmında ağnyla karşılaşabilirsiniz. Böyle bir durumla karşılaşırsanız doktorunuzu haberdar ediniz. Bu durum için doktorunuzun size önerisi olabilir.
• Akciğerde iltihap, pnömoni
• İntihar düşüncesi
• İntihar girişimi
Bunlann hepsi çok ciddi yan etkilerdir. Eğer bunlardan biri sizde mevcut ise, sizin ZOLADEX'e ciddi alerjiniz var demektir. Acil tıbbi müdahaleye veya hastaneye yatınimanıza gerek olabilir.
Bu çok ciddi yan etkilerin hepsi çok seyrek görülür.
Aşağıdakilerden herhangi birini fark ederseniz, doktorunuza söyleyiniz :
• Sıcak basması ve terleme
• Memede şişme ve hassasiyet
• Cinsel güdüde azalma
• Halusinasyonlar, kanşık düşünceler ve kişilik değişimleri gibi belirtilerle kendini gösteren ve psikotik bozukluklar olarak adlandınlan psikiyatrik problemler çok nadiren ortaya çıkabilir.
• ZOLADEX enjeksiyon yerinin etrafında ağn, berelenme, kanama, kırmızılık ve diğer reaksiyonlar gözlenebilir.
• Kan şekerinde yükselme
• El ve ayak parmaklannda kanncalanma
• Saç dökülmesi
• Kilo alma
• Eklemlerinizde ağn
• Kalp fonksiyonunda azalma veya kalp krizi
• Kan basıncı değişiklikleri
• Hipofiz bezinizde tümör varsa ZOLADEX tümörün kanamasına veya açılmasına neden olabilir. Bu çok nadirdir ancak şiddetli baş ağrılanna, mide bulantısına, görme kaybına ve bilinç kaybına neden olur
• Kan profilinde değişiklik, karaciğer problemleri
Yukandaki olası yan etkiler listesinden tedirgin olmayınız. Sizde bunlardan hiçbiri gelişmeyebilir. Eğer bunlardan herhangi birini yaşadığınızı düşünüyorsanız veya ilacınızla ilgili başka problemler varsa doktor veya eczacınıza söyleyiniz.
Eğer hu kullanma talimatında bahsi geçmeyen herhangi bir yan etki ile karşılanırsanız doktorunuzu veya eczacınızı bilgilendiriniz.
ZOLADEX'IN KADINLARDA KULLANIMI
1. ZOLADEX® ne için kullanılır?
İlacınız endometriyozis, rahimdeki miyomlar, meme kanseri, ameliyat öncesi endometriumun inceltilmesi (diğer ilaçlarla kombinasyon halinde) veya kısırlık tedavisinin bir parçası olarak yumurtalıklardan yumurta salınmasını kontrol etmek için kullanılabilir. Kadınlarda kadınlık hormonu östrojen seviyelerini düşürür.
2. ZOLADEX® kullanmadan önce dikkat edilmesi gerekenler ZOLADEX®'i aşağıdaki durumlarda KULLANMAYINIZ:
• ZOLADEX'e, bileşiminde bulunan maddelerden herhangi birine veya bu gruptan diğer ilaçlara (LHRH analoglan) karşı alerjiniz varsa,
• ZOLADEX çocuklarda kullanılmamalıdır.
• Enjeksiyon sadece sizin içindir ve hiçbir şekilde başkasına vermemelisiniz. ZOLADEX*'i aşağıdaki durumlarda DİKKATLİ KULLANINIZ:
• Hastaneye giderseniz, sağlık görevlilerine ZOLADEX aldığınızı söyleyiniz.
• ZOLADEX'i endometriozis veya rahim miyomlan için kullanıyorsanız tedaviye en fazla altı ay devam etmelisiniz.
• ZOLADEX ile kısırlık dışındaki nedenlerle tedavi gördüğünüz sürece gebelikten korunmak için kondom veya diyafram gibi bariyer korunma yöntemleri kullanılmalıdır.
• ZOLADEX kullanıldığı sürece gebelikten korunmak için ağız yoluyla alınan doğum kontrol ilaçlan kullanılmamalıdır.
• Bu tip ilaçlar kemik kalsiyumunda azalmaya neden olabilir (kemiklerde incelme). Tedavi bittikten sonra bazen bu azalmada düzelme olabilir.
• Kemiklerinizin gücünü etkileyen herhangi bir hastalığınız varsa, özellikle aşın alkol ve sigara tüketiyorsanız, ailenizde osteoproz varsa (kemiklerinizin gücünü etkileyen bir durum), antikonvülzan (sara hastalığı veya nöbetler için kullanılan ilaçlar) veya kortikosteroıd kullanıyorsanız, kötü besleniyorsanız lütfen doktorunuza söyleyiniz. Eğer endometriyozis tedavisi görüyorsanız, doktorunuz ZOLADEX'in neden olduğu kemik zayıflamasını size ek tedavi uygulayarak azaltabilir.
• Aksi doktorunuz tarafından belirtilmedikçe, ZOLADEX'i kullanmaya devam etmelisiniz
Bu uyanlar geçmişteki herhangi bir dönemde dahi olsa sizin için geçerliyse lütfen doktorunuza danışınız.
ZOLADEX Mn yiyecek ve içecek ile kullanılması
Uygulanabilir değildir.
Hamilelik
İlacı kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız.
Eğer hamile iseniz veya hamile kalmayı planlıyorsanız ZOLADEX kullanmayınız. (ZOLADEX'in kısırlık tedavisinin bir parçası olarak kullanıldığı durumlar hariç)
Tedaviniz sırasında hamile olduğunuzu fark ederseniz hemen doktorunuza veya eczacınıza danışınız.
Emzirme
ilacı kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız.
ZOLADEX kullanırken bebeğinizi emzirmeyiniz.
Araç ve makine kullanımı
ZOLADEX'in araç ve makine kullanma yeteneğinizi etkilemesi beklenmez.
ZOLADEX®Mn içeriğinde bulunan bazı yardımcı maddeler hakkında önemli bilgiler
ZOLADEX LHRH'm (luteinleştirici hormon salgılama hormonu) potent sentetik dekapeptit analogunu içerir, aynı zamanda gonadotropin salgılama hormonu (GnRH) olarak da bilinir ve bazı hastalarda probleme yol açabilir.
Diğer ilaçlar ile birlikte kullanımı
Bilinmiyor.
Eğer reçeteli veya reçetesiz herhangi bir ilacı şu anda kullanıyorsanız veya son zamanlarda kullandıysanız lütfen doktorunuza veya eczacınıza bunlar hakkında bilgi veriniz.
3. ZOLADEX® nasıl kullanılır?
Uygun kullanım ve doz/uygulama sıklığı için talimatlar :
• ZOLADEX normalde her 28 günde bir, kamınızdan deri altına enjeksiyon şeklinde uygulanmaktadır.
• Kendinizi iyi hissediyor olsanız bile, doktorunuz tedavinizin sonlandınima zamanının ^ geldiğine karar verene kadar ZOLADEX uygulanmasına devam etmeniz önemlidir.
• ZOLADEX ile tedaviniz hakkında herhangi bir sorunuz olması durumunda, doktorunuza veya eczacınıza danışınız
• Son enjeksiyon üzerinden 28 gün geçtiyse doktorunuzu bilgilendiriniz.
Uygulama yolu ve metodu :
• ZOLADEX size doktorunuz veya bir hemşire tarafından enjeksiyon yoluyla uygulanacaktır.
Değişik yaş grupları:
Çocuklarda kullanımı:
ZOLADEX, güvenirliği ve etkisi saptanmadığından, çocuklarda kullanılmaz.
Yaşlılarda kullanımı:
Yaşlılarda doz ayarlamasına gerek yoktur.
Özel kullanım durumları:
Böbrek yetmezliği:
Böbrek yetmezliğinde doz ayarlamasına gerek yoktur.
Karaciğer yetmezliği:
Karaciğer yetmezliğinde doz ayarlamasma gerek yoktur.
Eğer ZOLADEJ^in etkisinin çok güçlü veya zayıf olduğuna dair bir izleniminiz var ise doktorunuz veya eczacınız ile konuşunuz.
Kullanmanız gerekenden daha fazla ZOLADEX® kullandıysanız:
ZOLADEJ^'ten kullanmanız gerekenden fazlasını kullanmışsanız derhal bir doktor veya eczacı ile konuşunuz.
Eğer ZOLADEX® dozunu almayı unutursanız:
Doktorunuz atlanan dozun ne zaman uygulanacağma karar verecektir. Takip eden dozun yeni uygulama zamanı için doktorunuzun talimatlanna uyunuz.
4. Olası yan etkiler nelerdir?
Tüm ilaçlar gibi ZOLADEX®'in içeriğinde bulunan maddelere duyarlı olan kişilerde yan etkiler olabilir.
Aşağıdakilerden biri olursa, ZOLADEX*i kullanmayı durdurunuz ve DERHAL doktorunuza bildiriniz veya size en yakın hastanenin acil bölümüne başvurunuz :
• Şiddetli döküntü, kaşıntı veya deride kurdeşen
• Yüzde, dudaklarda, dilde veya vücudun diğer kısımlannda şişme
• Nefes darlığı, hınitı veya nefes almada güçlük
• Kemiklerde incelme
• Akciğerde iltihap, pnömoni
Bunların hepsi çok ciddi yan etkilerdir. Eğer bunlardan biri sizde mevcut ise, sizin ZOLADEX'e ciddi alerjiniz var demektir. Acil tıbbi müdahaleye veya hastaneye yatınimanıza gerek olabilir.
Bu çok ciddi yan etkilerin hepsi çok seyrek görülür.
Aşağıdakilerden herhangi birini fark ederseniz, doktorunuza söyleyiniz :
• Meme büyüklüğünde değişme
• Sıcak basması ve terleme
• Cinsel güdüde (libidoda) değişiklik
• Baş ağnsı
• Depresyon da dahil olmak üzere, ruh halinde değişiklik
• Halusinasyonlar, kanşık düşünceler ve kişilik değişimleri gibi belirtilerle kendini gösteren ve psikotik bozukluklar olarak adlandınlan psikiyatrik problemler çok nadiren ortaya çıkabilir
• Vajinal kuruluk
• Tedavi esnasında nadiren bazı kadınlar menopoza girebilirler ve tedavinin bittikten sonra yeniden adet kanaması görmeyebilirler.
• Bazı kadınlar tedavi sırasmda erken menopoza girer ve tedavinin bitiminden itibaren yeniden adet kanaması görmeyebilirler.
• Bazı kadınlarda ağnlara neden olabilen yumurtalık kistlerinin oluşması
• El ve ayak parmaklannda kanncalanma
• Deri döküntüsü
• Saç dökülmesi (genellikle hafif ara sıra şiddetli)
• Kilo alma
• Eklemlerde ağn
• Kan basıncı değişiklikleri
• ZOLADEX enjeksiyon yerinin etrafinda ağn, berelenme, kanama, kırmızılık ve diğer reaksiyonlar gözlenebilir.
• Tedavinin başında meme kanseri belirtilerinde, ağnda artış ve/veya etkilenen dokunun boyutunda büyüme gibi, kötüleşmeler oluşabilir. Vajinal kanama görülebilir. Eğer miyomunuz varsa belirtilerde, ağn oluşması gibi, biraz artış olabilir. Bu etkiler genellikle kısa sürelidir ve tedavinin devamında ortadan kalkar. Belirtiler devam ederse veya rahatsızlık duyarsanız, doktorunuzla irtibata geçiniz. Aynca, aşın mide bulantısı, kusma veya susama hissi ile karşılaşırsanız doktorunuza söylemelisiniz. Bunlar, kan seviyenizdeki kalsiyum miktan değişikliklerinden kaynaklanıyor olabilir ve doktorunuz bazı kan testleri yapmaya gerek duyabilir.
• Hipofiz bezinizde tümör varsa, ZOLADEX tümörün kanamasına veya açılmasına neden olabilir. Bu çok nadirdir, ancak şiddetli baş ağnlanna, mide bulantısına, görme kaybına ve bilinç kaybına neden olur.
• ZOLADEX'in kısırlık tedavisinin bir parçası olarak kullanıldığı durumlarda, size sonradan verilen cinsiyet hormonlan, çok seyrek olarak yumurtalıklann aşın uyanimasına neden olabilir. Eğer bu ilaçlan kullanmanızı takiben kann ağnsı, kamınızda şişkinlik, mide bulantısı veya kusma ile karşılaşırsanız DERHAL doktorunuzu haberdar etmelisiniz
• Kan profilinde değişiklik, karaciğer problemleri
• İyi huylu kadın hastalıklan tedavisi sırasında sivilce, vücut tüylerinde değişiklik, cilt kuruluğu, kilo artışı, serum kolestrolünde artış, vajina iltihabı, vajinal akıntı, sinirlilik, uyku bozukluğu, yorgunluk, ayak ve bileklerde şişme (ödem), kas ağnsı, baldırlarda kramp, bulantı, kusma, ishal, kabızlık, kann bölgesinde rahatsızlıklar, ses değişimleri gibi istenmeyen etkilere rastlanabilir.
Yukandaki olası yan etkiler listesinden tedirgin olmayınız. Sizde bunlardan hiçbiri gelişmeyebilir. Eğer bunlardan herhangi birini yaşadığınızı düşünüyorsanız veya ilacınızla ilgili başka problemler varsa doktor veya eczacınıza söyleyiniz.
Eğer bu kullanma talimatında bahsi geçmeyen herhangi bir yan etki ile karşılaşırsanız doktorunuzu veya eczacınızı bilgilendiriniz.
5. ZOLADEX*'in saklanması
ZOLADEX çocukların göremeyeceği ve erişemeyeceği yerlerde ve ambalajında saklayınız.
• 25°C'nin altında (oda sıcaklığında) saklanmalıdır.
• Orijinal ambalajında ve poşet açılmadan saklanmalıdır.
• Eğer doktorunuz tedaviyi sonlandırmaya karar verirse, enjeksiyonun uygun bir şekilde imhası sağlanmalıdır.
• Poşet sadece uygulamayı yapacak kişi tarafından açılmalıdır. Poşet açıldıktan sonra hemen kullanılmalıdır. Poşet açılmış ve hasar görmüşse kullanılmamalıdır.
Son kullanma tarihiyle uyumlu olarak kullanmız.
Ambalaj üzerindeki son kullanma tarihinden sonra ZOLADEK i kullanmayınız.
Ruhsat Sahibi:
AstraZeneca İlaç San.ve Tic. Ltd. Şti Büyükdere Cad. Yapı Kredi Plaza B Blok Kat 3-4 Levent - İstanbul
Üretim yeri:
AstraZeneca PLC İngiltere
Bu kullanma talimatıtarihinde onaylanmıştır.